Zmeura – sursa de sanatate

Salut,

zmeura.infuziedesanatateNe revedem dupa o pauza un pic mai lunga cu informatiile promise despre zmeur.

Am si o scuza pentru aceasta absenta, anul acesta am ajuns in Delta dupa o perioada destul de lunga. Am regasit aceeasi lume cu un farmec aparte de care m-am indragostic practic la prima intalnire, aceeasi oameni dragi care-si vedeau linistiti de viata lor…si am regasit aceeasi bucurie in suflet si un mare sentiment de liniste si relaxare 🙂

Diferenta au facut-o copiii care acum sunt suficient de mari incat sa poate aprecia autenticitatea si farmecul locului si care si-au exteriorizat cu generozitate sentimentele… dar despre toate astea o sa vorbesc curand intr-un articol separat, pentru ca sunt multe de spus despre Caraorman si oamenii sai…

Si pentru ca deja a trecut aproape o luna de la promisiunea facuta, cred ca este timpul sa ne apucam de treaba!

Zmeurul, pe denumirea sa latinasca Rubus Idaeus, apartine familiei Rosaceae si traieste in zonele de deal si in cele submontane, in locuri umbroase. In cultura, il poti intalni si in zonele mai joase, in plantatii irigate si in gradini.

zmeurulEste un arbust inalt de pana la 2m cu radacini drajonante si tulpini acoperite in partea inferioara cu spini ce trăiesc numai 2 ani planta asigurandu-si perenitatea din drajoni (15-20 de ani). Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara. Florile sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale, numeroase stamine. Fructul este de culoare rosie, cu miros placut si gust acrisor-aromat. Infloreste incepand din mai pana in iulie. Fructul este de culoare rosie, cu miros placut si gust acrisor-aromat.

In jurul numelui acestui arbust originar din Asia Mica circula o legenda care spune ca denumirea de “Rubus Idaeus” vine de la faptul ca Ida, fiica regelui Cretei, a cules zmeura pentru a-l potoli pe micul copil Jupiter care plangea si tipa de rasuna muntele. Ida s-a intepat in spinii acestui arbust, iar picaturile de sange care au ajuns pe fructe le-au colorat pentru totdeauna in rosu aprins.

Se cunosc in prezent peste 200 de soiuri de zmeura. Acestea sunt derivate din soiul de baza numit “Rubus Idaeus”. Sunt soiuri de zmeura fara spini si cu tulpini puternice si care au o pozitie verticala, tulpini care nu trebuie dirijate.

Substante active

  • Frunzele contin cantitati mari de vitamina C, tanin si acizi organici;
  • Fructul are putini carbohidrati, in schimb are un continut mare de Vitamina C, B1, B2, D, K si P, si o cantitate modesta de Vitamina A. Aportul mineral este destul de diversificat: calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si fier si se gaseste in cantitati abundente. Zmeura mai contine si acizii: malic, gallic, salicilic, citric, ellagic, care au efecte uimitoare asupra sanatatii intregului organism. Zmeura contine 38 de calorii la 100 de grame de fructe, deci se recomanda consumul acestui fruct in dietele pentru slabit.

Proprietati terapeutice

Preparatele obtinute din zmeur au efecte diuretice, laxative, depurative, astringente, antidiareice, dezinfectante, tonice si stomahice.

Indicatii terapeutice
1. Uz intern:
– diaree, gastrita hipoacida, afectiuni cardiace (preventiv), anemie, astenie, afectiuni febrile, afectiuni ginecologice, afectiuni tiroidiene, amigdalita, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronsite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestie pulmonara, constipatie, diabet, dismenoree, dureri diverse, enterocolita, gastrita hiperacida, hipertensiune, hipotensiune, inflamatii urinare, insuficienta transpiratiei, guta, menopauza, nefrite, obezitate, pielite, pirozis, prostata, raceli, raguseala, reumatism, scarlatina, scorbut, spasme gastro-intestinale, stari febrile, boli infectioase, tuberculoza pulmonara, tuse, uretrita – se consuma fructul ca atare, infuzie,  pulbere, tinctura.
2. Uz extern:
– conjunctivita, eruptii cutanate, dermatoze, rani, eczeme, ulceratii si nevralgii dentare, stomatite, laringite, faringite, inflamatii ale gatului, tuse si raceli – sub forma de comprese cu infuzie, gargara.

Modalitati de folosire

zmeura1. fructul in stare propaspata deoarece este un excelent mijloc de

  1. intretinere
  2. tratament pentru:
  • boli cardiace,
  • tulburari de tranzit intestinal,
  • afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea),
  • astenie,
  • boli de piele,
  • afectiunile insotite de febra
  • arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere.
  • diabet – se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului.
  • copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte timp in care sa se consume zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
  • obezitate, ingrasare – cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si inhiband foamea, inclusiv pofta de dulciuri;
  • in cistita, pielonefrita, prostatita – cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie;
  • zmeura are proprietati anti-inflamatorii si de aceea se recomanda in lupta impotriva unor boli ca: artrita, guta si reumatismul. Zmeura contine antioxidanti puternici care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea cancerului. Activitatea neutralizanta a acestui fruct este de 10 ori mai mare decat cea a tomatelor si de doua ori mai mare decat a capsunilor.

Continutul ridicat de substante minerale si vitamine ajuta organismul la stimularea pancreasului, la stabilizarea glicemiei, la scaderea colesterolului si la normalizarea tensiunii arteriale.

Zmeura este un fruct care are o mare cantitate de vitamina C si vitamine din complexul B, toate acestea ajutand la intarirea imunitatii. Acele persoane care au o mare lipsa de vitanima C (au afectiuni insotite de inflamatii, febra, precum si in cazul alergiilor pentru care este nevoie de o cantitate mare de vitamina C) pot consuma timp de doua saptamani cate 400 de grame de zmeura.

In cosmetica, masca cu pulpa de zmeura este extrem de eficienta pentru tenurile grase, cu puncte negre si acnee. Aceasta elimina celulele moarte, are actiune astringenta, regenereaza, catifeleaza si confera stralucire pielii.

Din zmeura se extrage xilitolul, un indulcitor artificial, care este folosit pentru tratarea cariilor dentare si pentru prevenirea lor.

2. sirop din fructe – Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga 3 pahare de miere la un pahar de suc, si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare. pentru afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala: se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic.

zmeura3. ceai din fructe si frunze se obtine din 1-2 lingurite de planta maruntita care se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza.
Este util in caz de :

  • tulburari grave de ciclu menstrual au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic.
  • arsuri gastrice, ulcer duodenal: In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura, minimum 2 cani pe zi, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
  • are efecte vizibile asupra diminuarii ridurilor,
  • ceaiul din frunze de zmeura are actiune uterotonica, care poate reduce perioada de travaliu, fortifica muschiul uterin (prin actiunea unui alcaloid numit fragrine), obtinandu-se astfel contractii mai puternice si dilatarea colului uterin, usurandu-se expulzarea copilului si a placentei

4. pudra din frunze impotriva constipatiei (in special la femei): nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea – 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.

5. tinctura de zmeur ai nevoie de 20 grame de frunze de zmeur, 100 mililitri de alcool Ca sa obtii tinctuta recoltezi frunzele de zmeur inainte si in timpul infloririi arbustului, le usuci si le transformi in pulbere. Pui pulberea in sticla de marime potrivita si adaugi alcoolul. Bine inchisa, sticla se lasa la macerat timp de 10 zile, agitand zilnic compusul. Se filtreaza.
Se administreaza (de 3 ori pe zi) cate o lingurita, indulcita cu putina miere; dimineata se ia pe stomacul gol.
Utila in tratarea gastritelor hiperacide si in tratamentul diurezei.

Precautii si contraindicatii

Din cauza continutului in oxalati, consumul indelungat sau in cantitati mari de zmeura sau de preparate din frunze este contraindicat celor care au litiaza biliara sau renala.
De asemenea, zmeura si preparatele fitoterapeutice sunt contraindicate femeilor insarcinate in prima parte a sarcinii si mamelor care alapteaza, deoarece continutul mare de tanini poate reduce secretia lactata.

Avem si noi in curte o mica suprafata cultivata cu zmeur, asa ca an de an savuram cu bucurie fructele proaspete. Au fost ani in care productia a fost atat de mare incat am putut prepara si cateva borcanele de dulceata. Nu a fost cazul anul acesta, din pacate. Au fost fructe putine, poate si pentru ca nu a pouat suficient in primavara iar eu nu am udat de loc plantele….ori poate pentru ca am efectuat gresit taierea corzilor in primavara…anul asta m-am incapatanat sa fac singura aceasta lucrare de intretinere…

Eu ador practic zmeura, poate si pentru ca obisnuiam sa cutreier toate rapele si coastele din jurul satului bunicilor mei in cautarea ei…copilaria mea are parfum de fragi, capsuni, zmeura si mure! Tu obisnuiesti sa o consumi?

Cu prietenie,

Elena Badea.

PS. 1. Lasa-mi te rog un comentariu, ca sa-mi spui parerea ta despre informatia oferita.

PS.2. In articolul urmator vom vorbi despre….Caraorman sau despre acnee… te las pe tine sa alegi subiectul!

Surse:

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php; http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/zmeur-rubus-idaeus_14436; http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Zmeura

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

2 comentarii la „Zmeura – sursa de sanatate

  1. Mircea

    Mersi frumos de articol. Tot inainte, ca-mi plac si sunt foarte utile.
    Unconditional love for you and everyone!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.