Potbalul- planta utilizata cu succes in aproape toate bolile cailor respiratorii

bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, cenusoara, galbinele, gusa-ganii, limba-vecinei, laposel, papalunga, podbeal, rotungioare
Podbalul (Tussilago farfara)

Cu ceva timp in urma am ajuns la un final de saptamana la Azuga. Nu mai fusesem acolo din liceu, eram chiar curioasa sa vad in ce fel a evoluat localitatea in cei aproape 30 de ani care s-au scurs de la ultima vizita.

Daca zona dimprejurul partiei mi s-a parut destul de frumoasa, am gasit si un restaurant unde am putut manca o mancare delicioasa, un parculet de tip aventura pentru copii, strazile destul de curate, restul localitatii parea ca dupa razboi. Multe zone in constructie, dar si multe cladiri abandonate. Fosta zona industrila o ruina de-a dreptul…cam ca peste tot.

Vila in care ne-am cazat noi se afla la marginea localitatii, tocmai sub poalele padurii. Pastra specificul zonei avand aspect de cabana si mult lemn in componenta ei, atat la interior cat si la exerior. Si era atata liniste de-ti auzeai gandurile. Trecand de zgomotul propriilor ganduri am realizat ca de undeva se auzea susurul unui parau….era la cativa metri distanta de cabana, dupa ce traversai o zona de bradet, la capatul unei mici poieni.

Nimic nu strica mirosul bland de padure de brad si de verdeata. Chitita sa ajung cat  mai repede la parau, nici nu am bagat de seama covorul galben de flori de podbal ce mi se intindea la picioare. Am ajuns la rau si mi-am varat picioarele in apa rece, asteptam demult aceast moment. Picioarele mi-au fost rasfatate de apa rece, iar sufletul de zgomotul vantului ce trecea grabit printre cetine si de ciripitul pasarilor. Un adevarat concert pe care noi, oamenii moderni, am pierdut obiceiul de a-l asculta. Ce pacat!

Abia la intoarcere mi-au atras privirea si evident ca m-am oprit sa culeg flori pentru camara noastra. Stiam de la bunica de pe mama cat este de benfica pentru om aceasta planta si cat de bine este sa o ai la nevoie.

Despre aceste beneficii vom vorbi in randurile urmatoare.

Podbalul este cunoscut ca planta medicinala din Antichitate. Dioscoride si Plinius o foloseau in tratamentul unor afectiuni pulmonare. Hipocrat recomanda decoctul, ca emolient pentru furuncule. El si elevii sai administrau radacina plantei oamenilor aflati in convalescentã, dupa boli grele. Planta este un produs lipsit de toxicitate.

Cum recunosti podbalul

Podbalul creste pe soluri umede, povarnisuri plesuve, cariere de pietris, ogoare paraginite si grohotisuri de panta. Lui ii prieste numai pamantul argilos, lutos.

Are un rizom cilindric, alb, vertical sau orizontal, acoperit cu solzi din care pornesc stoloni si radacini.

Prezinta tulpina inalta de 5-15 (30) cm la capatul careia se afla inflorescenta. Frunzele sunt lung petiolate cu limbul aproape rotund, adanc cordat, pe margine dublu-dintat, in stadiul de tinerete acoperite cu peri moi, catifelti, de culoare alba (tomentoase) pe ambele fete, mai tarziu pe fata glabru (lipsit de peri) iar pe dos cenusiu-tomentos.

Florile galbene apar in lunile III-V. Fructele sunt achene cilindrice cu papus lung.

Podbalul- substante active

Frunzele contin mucilagii, tanin (17%), tusilagina (substanta amara), acizii galic, stearic, palmitic, carotenoizi, inulina, fitosterine, saruri minerale reprezentate prin nitrat de potasiu, saruri de zinc, magneziu, fosfor etc. Florile contin mucilagii, tanin, faradiol, arinidol, rutozid, hiperina, xantofile, fitosterine, urme de ulei volatil, saruri minerale. Prin hidroliza mucilagiilor se formeaza galactoza si pentoza

Podbal- indicatii terapeutice

Principiile active pe care le contine actioneaza colagog si diuretic, secretolitic, emollient si expectorant, antispastic bronsic, antiseptic al aparatului respirator.  efect de scadere sau chiar deoprirea unei secretii, relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie, favorizeaza expectoratia, diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale bronhiilor, distruge, microorganismele aflate pe mucoasele sau tesuturile aparatului respirator.

De asemenea, potbalul stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara si mareste cantitatea de urina eliminate.

Planta este recomandata in bronsita, tuse, astm, raguseala, emfizem pulmonar, silicoza si in general in toate bolile cailor respiratorii, in dischinezii biliare insotite de tulburri usor dispeptice si ca tonic aperitiv.

Podbalul- modalitati de folosire

a) infuzie de flori si frunze uscate

Utila pentru tratarea:

* tusei de diverse etiologii,astmului bronsic, emfizemului pulmonar si a silicozei pulmonare caz in care se prepara din  1-2 lingurite flori si frunzeuscate si maruntite la o cana (200 ml) cu apaclocotita. Se lasa acoperita 15 minute apoi se strecoara.Se beau 2-3 cani pe zi;

* bronsitei infuzia se preparadin 2-3 linguri flori si frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se bea la 2-3 ore cate o cana.

* laringitelor, traheitelor, dispepsiilor se foloseste o infuziepreparate ca cea de la punctul anterior care se bea in cursul unei zile in mai multe prize.

b) infuzie concentrata

Se prepara din 2-3 linguri la o cana (200 ml) cuapa clocotita. Se lasa acoperita 25-30 minute.Se strecoara. Se ia cate 1 lingura la 2-3 ore Pentru tratarea tusei de diverse etiologii,astmului bronsic, emfizemului pulmonar si a silicozei pulmonare

c) decoct

Se obtine din 2-3 linguri frunze zdrobite la o cana cu apa.Se fierbe 10 minute. Se lasa apoi acoperit20 minute. Se strecoara. Se spala local, folosindun tampon de vata pentru tratarea plagilor, ulceratiilor si eruptiilor tegumentare.

d) comprese

Frunzele proaspete de podbal se zdrobesc şi se freaca pana iese un terci care se aplica sub forma de comprese.  Sunt utile pentru combaterea flebitelorin amestec smantana proaspaaă  cat sa capete aspectul unei alifii care se aplica pe portiunile inflamate si se leaga usor cu o bucata de carpa.

e) inhalatie

Se opareste 1 lingura (cu varf) de flori si frunze si se inhaleaza vaporii sub o carpa. Se repeta de mai multe ori pe zi. in cazul bronsitelor cronice cu accese dese si in insuficienta respiratorie sufocanta. In cel mai scurt timp se va resimti o mare usurare.

f) suc proaspat

Se stoarce sucul din frunzele proaspăt spălate, cu ajutorul storcătorului electric de uz casnic. Se administreaza in caz de:

* astm, afectiunile permanente ale bronhiilor si ale fumatorilor sunt de mare folos, primavara, 2-3 lingurite de suc de podbal proaspat stors turnate intr-o cana cu supa limpede de carne sau cu lapte cald.

* durerile de urechi – sucul stors proaspat din frunze de podbal se picura in ureche.

g) sirop

Dna Maria Treben ne furnizeaza urmatoarea reteta de sirop: intr-o oala de lut sau un borcan se introduc alternativ un strat de frunze si un strat de zahar nerafinat, (sau miere as aduga eu), se lasa sa se aseze si se umple pana ce nu mai e loc in vas. Apoi se leaga cu 2-3 straturi de celofan si se pune in gradina, la loc ferit, intr-o gaura facuta in pamant. Se asaza o scandura deasupra si se acopera cu pamant.

Caldura constanta starneate un proces de fermentatie. Dupa 8 saptamani se dezgroapa, iar siropul de podbal astfel obtinut se lasa sa dea 1-2 clocote. După ce se raceste, este turnat in sticle mici.

Acest sirop este mijlocul nostru de aparare cel mai bun in timpul iernii si al epidemiilor de gripa. Se ia cu linguriţa.  Se dovedeste foarte bun si in bronsite si alte afectiuni pulmonare.

h) frunzele uscate

Sunt utilizate pentruscaderea crizelor de astm bronsic. Se taie marunt si se folosesc in loc de tutun.

i) tinctura

Pentru prepararea tincturii se amesteca cantitati egale din flori proaspete si tuica de 60 de grade. Se macereaza la intuneric, inchise ermetic, timp de 7 zile. Se iau 30-40 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, inainte de masa. Au efect in toate formele de afectiuni respiratorii.

Recoltare si pastrare

De la planta se folosesc in scop medicinal florile si frunzele.

Florile se culeg prin ciupire la inceputul deschiderii lor, in martie-aprilie Frunzele se recolteaza din aprilie pana in iulie.

Recoltarea ambelor produse se face pe timp frumos dupa ora 10. Uscarea se face la umbra, in strat foarte subtire. Daca alegi uscarea artificiala, atunci pastreaza temperature la 40-50° C.

Dupa uscare, planta se pastreaza in saculeti de hartie sau din material textile, la loc uscat si intunecat.

Podbalul- contraindicatii

Dozele mari de podbal sunt toxice, datorita pirolizidinei, un alcaloid care poate afecta functionarea ficatului sau plamanilor. Marirea dozelor poate duce la stari de greata, voma, dureri in zona abdomenului. Experientele au fost facute pe animale, cu doze de preparate din podbal foarte mari. Desi procesul de metabolism uman difera de reactiile sistemului digestiv animal, e bine sa folosim dozele stricte prescrise de un specialist.

Podbalul- alte intrebuintari

Cosmetica

Pentru ingrijirea tenurilor uscate, ridate se foloseste o infuzie,din 1 lingura flori uscate la 100 ml apa clocotita.Se lasa acoperitã 15 minute. Se aplicacomprese.

Masca pentru tenul gras este o alta modalitate de folosire in cosmetica a podbalului. Ca sa o obtii taie marunt si amesteca parti egale de frunze de podbal, macris, flori de galbenele si sunatoare. O parte de plante se fierbe in 2 parti de apa clocotita, timp de 1-2 minute. Dupa racire, masa verde din fiertura se intinde intre 2 straturi de tifon si se aplica pe pielea curatata, pentru 15-20 minute. Dupa procedura, tenul se spala cu apa calda.

Alimentatie

Frunzele tinere, in unele zone, sunt folosite la ciorbe (borsuri), supe sau la invelirea sarmalelor.

Alte retete interesante am descoperit cu bucurie aici.

Ma opresc aici, deja m-am lungit foarte mult. Cu siguranta mai erau lucruri de spus despre aceasta planta minunata asa ca te invit sa completezi lista de intrebuintari, daca cunosti si altele. De asemenea, da mai deaprte articolul daca consideri ca informatia poate fi utile prietenilor tai. Multumesc!

Intrerup seria plantelor utile in bolile cailor respiratorii. In articolul urmator vom vorbi despre sparanghel.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

surse:

Parvu Constantin, Univesrul plantelor

Maria Treben, Sanatate din farmacia domnului.

http://arhiva.formula-as.ro/2009/864/medicina-naturii-44/podbalul-10975

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.