In ultima perioada am primit din ce in ce mai multe mesaje de la oameni care citesc articolele mele si care au nevoie de diverse lamuriri sau solutii pentru problemele de sanatate cu care se confrunta.
Imi bucura inima fiecare mesaj pe care il primesc pentru ca imi arata ca ceea ce fac aici are un oarecare ecou in lumea aceasta extrem de zgomotoasa in care ne ducem existenta, ca poate aduce un pic de lumina undeva, cuiva…insa aduce si multa constientizare.
„Infuzie de sanatate” a aparut initial din dorinta mea de a face cunoscuta importanta plantelor medicinale pornind de la proprie mea experienta cu acestea, de la zestrea pe care am primit-o de la bunicile mele. Imi doream un centru de colectare a plantelor medicinale din zona mea si voiam sa creez un brand( nu am facut nici acum acel centru, ideea a ramas undeva in spate si probabil nu va deveni niciodata realitate pentru ca nu ma mai regasesc in ea). La momentul acela nu am inteles ca munca aceasta poate avea influente mai profunde.
Abia mai tarziu, cand la unul dintre articole au inceput sa apara intrebari specifice, cand oameni reali, cu probleme reale, mi-au scris, am realizat ca ce fac are ecou iar prima mea reactie a fost….am inceput a plange, am simtit greutate, resposnabilitate. Am facut apoi cursuri de fitoterapie pentru mine si pentru linistea mea, dar nu sunt practician, asa ca experienta mea e limiteaza la familie si prieteni. Nu sunt pregatita inca pentru a-mi asuma rolul de vindecator, poate ca nu voi fi niciodata, insa iubesc plantele si lumea lor ma fascineaza. Daca in munca mea de explorare se intampla sa fie cineva care sa fie atins in mod pozitiv, atunci eu sunt foarte fericita!
Intre timp am ales sa fiu invatator, a fost un drum lung insa am ajuns acolo unde mi-am dorit, in punctul din care pot sa construiesc. Sunt intr-un punct de echilibru din care sper sa pot relua si munca aici pentru ca imi aduce mare bucurie.
Revenind la mesaje, unul dintre acestea vine de la o doamna care are nevoie de solutii din plante pentru ulcerul duodenal de care sufera. Asa ca subiectul articolului de astazi va fi „ cum tratam ulcerul gastroduodenal cu ajutorul plantelor”
Ce este ulcerul gastroduodenal?
Un ulcer gastroduodenal este o leziune care nu are tendinta de a se vindeca spontan, situata la nivelul peretelui stomacului sau a primei portiuni a intestinului subtire care urmeaza dupa acesta, numita duoden.
Se disting doua forme de ulcer gastroduodenal:
- Ulcer cronic sau boala ulceroasa, asociat in majoritatea cazurilor cu infectia cu un germen, Helicobacter pylori
- Ulcer acut legat de ingestia unor medicamente pentru tubul digestiv ( aspirina si antiinflamatorii)
Helicobacter pylori este un microorganism patogen, de forma spiralata, adaptat sa traiasca in mediul acid. Atuul sau principal consta in eliberarea de amoniac care ii permite supravietuirea in sucul gastric si il ajuta sa erodeze bariera protectoare de mucus, facilitand infiltrarea secretiei acide spre celulele mucoasei gastrice. Dar arsenalul sau patogen este potentat de citotoxinele si substante mucolitice care, odata eliberate, amplifica bresele in bariera de mucus si ataca direct celulele peretelui intestinal.
Cat este de frecvent ulcerul gastrointestinal?
Aproape 10% din populatie este afectata de ulcerul gastroduodenal cronic in cursul vietii.
Ulcerul gastric este de 2-4 ori mai putin frecvent decat ulcerul duodenal. Varsta medie de aparitie este intre 55 si 65 de ani.
Frecventa formei acute este direct legata de consumul de medicamente toxice.
Semne si simptome
Semnul tipic este durerea situata la nivelul stomacului, avand caracter de crampa, ce apare in functie de mese si este calmata de alimente si de substante cu efect antiacid ( medicamente sau ceaiui).
In mod clasic, se declanseaza la scurt timp dupa mese in ulcerul gastric (15-60 de minute) si la 2-3 ore postprandial in ulcerul duodenal. Durerea din ulcerul duodenal trezeste adesea pacientul noaptea. Aproximativ 50-80% dintre pacientii cu ulcer duodenal au dureri nocturne.
Durerea este localizata, dar atunci cand are iradiere la spate sugereaza un ulcer gastric penetrant posterior complicat de pancreatita.
Semnele de alarma care justifica adresarea prompta la gastroenterologie includ urmatoarele:
- Sangerare sau anemie
- Satietate timpurie
- Pierdere în greutate inexplicabila
- Disfagie (greutate la inghitire) progresiva
- Varsaturi recurente
- Antecedente familiale de cancer gastro-intestinal
Cum tratam ulcerul gastroduodenal?
A: Stilul de viata
Ca in multe alte cazuri, tratamentul incepe cu schimbarea stilului de viata. Este nevoie sa renuntam la fumat, sa evitam alcoolul si stresul.
Mesele trebuie servite la ore regulate. Se recomanda consumul mai redus de alimente la intervale mai scurte. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, bogata in fructe si legume crude. Este contraindicat consumul nocturn al alimentelor.
Totodata, se recomanda evitarea surselor de cafeina în exces dar si a alimentelor grase, prajite sau procesate. Trebuie evitate bauturile carbogazoase, alimentele foarte dulci, painea proaspata, citricele acre, rosiile, ciocolata neagra si alimentele foarte picante.
B: Plantele medicinale in ulcerul gastroduodenal
Sunt multe plante care pot ajuta in acest caz, luate atat individual cat si in diferite combinatii sub forma de ceaiuri complexe, multe dintre ele putandu-le gasi langa casa noastra. Asa cum am mai spus si in alte randuri, daca ar fi sa aleg intre plante din diferite colturi ale lumii si plante de la noi, de fiecare data as opta pentre cele din urma pentru ca eu cred sincer ca exista o legatura intre oamenii si plantele care ocupa acelasi spatiu.
Asa ca, mai jos voi oferi exemple de plante din Romania eficiente in aces caz:
Sunatoare: incep cu aceasta planta pentru ca am avazut direct efectele acesteia in tratarea ulcerului, bunicul meu urmand o cura de ceai de sunatoare timp de cateva luni care l-au ajutat sa se vindece. Acela a fost momentul in care a renuntat de fumat si, desi au trecut peste 30 de atunci, nu a mai fumat niciodata…si nici nu a recidivat boala. Se face o infuzie din 2 linguri de planta maruntita la 200 ml de apa. Se beau 2 cani pe zi.
Busuioc: infuzie dintr-o lingurita de pulbere de frunze uscate la o cana de 250 ml de apa oparita. Se lasa la infuzat 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Coada calului: decoct dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 de ml de apa. Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se bea pe parcursul unei zile
Coada soricelului: decoct din 10 g de flori si frunze uscate la 1 l de apa. Se fierbe pana scade apa la jumatate si apoi se strecoara. Lichidul obtinut se bea pe parcursul unei zile in trei reprize.
Galbenele: infuzie din 2 lingurite de flori uscate la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de minute. Se bea fractionat inainte de mesele principale ale zilei, pe stomacul gol.
Lemn-dulce: macerat la rece din 2 lingurite de radacina maruntita la o cana cu apa. Se lasa la macerat 6-8 ore, apoi se strecoara si se bea cu inghitituri mici, de regula inainte de masa
pulbere de radacina: o cura de 40 de zile in care se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere de 4 ori e zi, pe stomacul gol.
Patlagina: infuzie din 2 linguri de pulbere de frunze la 200 ml de apa. Se lasa la infuzat 20 minute apoi se strecoara si se ia cate o lingurita la 2-3 ore.
Roinita: infuzie dintr-o lindurita de pulbere de frunze uscate la 200 ml de apa fiarta. Se lasa vasul acoperit 20 de minute apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Salcam: infuzie dintr-o lingura de flori uscate peste care se toarna 250 ml de apa oparita si se lasa la infuzat 15 minute. Se beau 2 cani pe zi, dupa mesele principale
Tataneasa: decoct din 2 lingurite de radacina maruntita la 200 ml de apa. Se fierbe 20 de minute apoi se strecoara/ se beau 3 cani pe zi, cu o ora inainte de masa
Frasin: infuzie din 2 lingurite de frunze sau flori la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat pe parcursul unei zile , dupa mesele principale
Varza alba este uitila in acest caz sub forma de suc obtinut prin stoarcerea manuala sau in mixter. Se beau zilnic 300 de ml de astefl de suc.
Cartof: se beau 150 de ml de suc obtinut prin stoarcerea tuberculilor proaspeti inainte de masa de dimineata sau de cea de pranz.
Morcov: sub forma de suc obtinut din radacina. Se consuma zilnic 300 de ml de suc de morcov,
Se pot folosi si ceaiuri complexe precum:
Ceaiul nr.1 obtinut dintr-un amestec de :
- Lemn dulce radacina – 20 de g
- Musetel flori- 20 g
- Roinita frunze- 20 g
- Sunatoare planta= 20 g
Se beau 3 cani de infuzie pe zi obtinuta dintr-o lingurita de amestec la 200 ml de apa fiarta.
Ceaiul nr.2 obtinut din amestecul in parti egale de galbenele flori, musetel flori, sunatoare planta, tataneasa radacina si salcam flori. Se beau sub forma de infuzie dintr-o lingurita de amestec la 200 ml de apa, de 3 ori pe zi.
Cu siguranta exista si alte solutii din plante utile in acest caz, asa ca las lista deschisa si te invit sa o completezi, sa punem laolalta mai multe solutii .
In articolul urmator voi vorbi despre plamanarica.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Ch. Prudhomme, J-F D’Ivernois, 1000 de boli pe intelesul tututor, vol.2,
Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/ulcerul-gastric-si-duodenal
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul