Imi amintesc ca am promis la finalul articolului trecut ca vom discuta despre sparanghel si o vom face, dar mai tarziu.
Azi vreau sa vorbim despre ulcerul gambier numit si ulcerul de gamba pentru ca este cel mai frecvent ulcer de piele si apare mai des la femeile de peste 50 de ani, spune statistica.
Eu am intalnit in viata mea doua cazuri la barbati.
Unul dintre acesti barbati este unchiul meu care se confrunta cu aceasta problema medicala de foarte multi ani. Leziunea sa este localizata pe partea inferioara a gleznei si nu este usor de privit atunci cand recidiveaza. Nu stie care este cauza pentru ca nu se confrunta cu probleme de circulatie sangvina la nivelul piciorului. Medicul i-a spus ca este posibil sa se fi lovit la un moment dat iar rana, netratatata corespunzator la momentul respectiv, sa fi evoluat in acest mod.
Nu vorbeste despre problema lui, se simte jenat. Faptul ca toata viata a trebuit sa munceasca stand in picioare si in frig cu siguranta nu l-a ajutat. Ceea ce l-a ajutat sa duca pe picioare atatia ani aceasta afectiune a fost faptul ca durerea este suportabila.
Celalalt caz este un consatean de-al meu despre care stiam ca stia sa sleiasca (sa curete) fantani. Zilele trecute m-am intalnit cu el in magazin dupa o lunga perioada de timp in care a fost plecat din tara. Cum socrii mei se confrunta cu o scadere a nivelului apei din fantana, cand l-am vazut m-am dus intinsa la el sa-i spun de problema si sa-l rog sa mearga s-o rezolve.
In loc de raspuns, el a ridicat cracul pantalonului si mi-a aratat piciorul. Pe fata anterioara a gambei avea ditamai rana, acum inchisa, dar care arata foarte rau. Imi povestea ca are dureri mari si ca medicul i-a spus ca exista riscul ca piciorul sa-i fie amputat. Vorbea despre tratamente foarte scumpe care nu pareau a da rezultate. Ce m-a surprins insa este faptul ca omul este un fumator impatimit si ca nu a fost convins sa renunte la fumat, desi fumatul se numara printre factorii declansatori ai bolii.
Deci, avem de-aface cu aceeasi afectiune, dar cu cauze diferite. In primul caz erau afectate vene, in cel de-al doilea artere.
Haideti sa vedem mai indeaproape ce este ulcerul gambier.
Ce este ulcerul de gamba?
Ulcerul de gamba este o leziune cronica a gambei sau a fetei dorsale a piciorului, caracterizata prin distrugerea portiunii superficiale a pielii, care nu se vindeca spontan.
Cauze
Principala cauza este circulatia sangvina deficitara la nivelul membrului inferior, fie la nivelul venelor fie la cel al arterelor, astfel:
a) ulcerele venoase, cele mai frecvente, sunt provocate de insuficienta venoasa, ereditara si legata de imbatranire (varice) sau de sechele de tromboza venoasa cu obstructia venelor profunde.
b) ulcere arteriale, mai rare, sunt legate de starea precara a unor artere in cadrul unei asa-numite arteriopatii obliterante a membrelor inferioare a carei cauza principala este fumatul.
Ulcerul de gamba- simptome
Ulcerul varicos este localizat de obicei la nivelul portiunii interne a gleznei. Acesta este fie putin dureros, cu margini suple (insuficienta venoasa), fie dureros, cu margini indurate (obstructie venoasa).
In cazul ulcerului arterial, localizarea mai frecventa este la nivelul gambei sau al piciorului (pe fata anterioara si externa), leziunea este profunda, cu margini nete si culoare neagra in centru legata de prezenta de tesuturi moarte. In plus, degetele si picioarele sunt reci.
Cum diagnosticam ulcerul de gamba?
Ecografia Doppler (utilizarea de ultrasunete pentru vizualizarea vaselor si a fluxurilor sangvine) a venelor si a arterelor gambei si piciorului reprezinta explorarea esentiala. Ma rar se pot efectua radiografii dupa injectarea unor substante care opacifiaza vasele (arteriografie, flebografie)
Cum prevenim ulcerul de gamba?
Pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, iata cateva masuri pe care le poti lua pentru a scadea riscul de a dezvolta un ulcer de gamba:
- slabeste (daca esti supraponderal sau obez) te va ajuta in preventia ulcerului venos deoarece excesul de greutate contribuie la cresterea presiunii sanguine, de asemenea avand un efect benefic si asupra starii de sanatate generale;
- mananca echilibrata cu scopul de a mentine o greutate normala;
- evita consumul de alcool – Ministerul Sanatatii recomanda ca barbatii sa nu consume mai mult de 3-4 unitati de alcool pe zi, iar femeile nu mai mult de 2-3 unitati zilnic. O unitate este echivalenta cu 250 ml de bere normala, cu un pahar mic de vin sau 25 de ml de alcool;
- renunta la fumat , fumatul fiind una dintre principalele cauze ale ulcerului arterial, asa cum deja am specificat;
- aplica o crema emolienta (hidratanta) la nivelul gambelor, mai ales daca exista antecedente de ulcer. Miscarile de masaj prin care se aplica crema stimuleaza circulatia sanguina de la nivelul membrelor inferioare.
- evita traumatismele locale, purtarea de imbracaminte si incaltaminte inadecvata.
Cum tratam ulcerul de gamba?
Ulcerul de gamba este o afectiune complexa care necesita ingrijiri adecvate si prelungite pentru a putea spera la o evolutie buna.
Ulcerul venos recidiveaza foarte frecvent, iar principala sa complicatie este infectia.
In ulcerul arterial principalul risc este cel al unei irigari deficitare cronice a piciorului si a degetelor care, in formele cele mai grave, duce la moartea tesuturilor impunand amputatia.
Tratamentul cuprinde patru etape: dezinfectia, indepartarea tesuturilor moarte, stimularea regenerarii tesuturilor, reacoperirea cu epiderma.
Pentru ulcerul venos se asociaza contentia in ciorapi sau benzi elastic, mentinerea piciorului deapupra planului patului so tratamentul varicelor. Pot fi indicate angioplastia (dilatarea cu ajutorul unui cateter) si by-pass-ul.
In cazul unui ulcer arterial, pot fi necesare interventii chirurgicale pentru dilatarea arterelor ingustate (angioplastie) sau realizarea unor by-pass-uri (derivatii ale arterelor obstruate)
Urmarea corecta a tratamentului este absolut necesara. In forma arteriala, intreruperea fumatului si corectarea celorlalti factori de risc asociati (diabet, hipertensiune arteriala etc) sunt esentiale.
(Un articol care vorbeste pe larg despre tratarea alopata a ulcerului varicos- varianta cea mai raspandita- gasiti aici )
Tratamentul cu plante
Plantele se folosesc atat intern cat si extern.
a) In uz intern se folosesc:
- arnica: infuzie dintr-o lingurita de planta uscata la 250 ml de apa fiarta. Se beau 3 cani pe zi
- galbenele: infuzie dintr-o lingura de flori la 200 ml de apa oparita. Se beau 3 cani pe zi.
- jales (salvie): infuzie dintr-o lingurita de frunza la 200 ml de apa fiarta. Se beau doua cani pe zi.
- papadie: infuzie dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana de apa oparita. Se beau 3 cani pe zi.
- rachitan: infuzie dintr-o lingura de planta uscata si maruntita la 200 ml de apa. Se beau 3 cani pe zi.
- tataneasa: decoct dintr-o lingurita de radacini maruntite la 250 ml de apa. Se fierbe 25 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
- urzica: infuzie dintr-o lingurita de Frunze uscate si maruntite la o cana cu apa fiarta. Se beau 3 cani pe zi.
- aloe vera: administrarea pe perioade de 5-6 luni a cate 20 ml de suc de aloe vera de trei ori pe zi poate avea ca efect vindecarea zonei afectate. O alta varianta de tratament, este sa treci peste zona respectiva o bucata de frunza proaspata taiata pe mijloc si imbibata cu ulei de susan.
b) In us extern se folosesc:
- brusture: pensulari in zona afectata cu ulei de brusture obtinut din jumatate pahar de suc obtinut din frunze si jumatate pahar cu ulei.
- coada-soricelului: infuzie din 60 g de planta la 1 l de apa clocotita. Se lasa la racit apoi se fac bai locale.
- galbenele: alifie preparate din 100 g flori la 100 g de unt sau untura. Se unge zona afectata cu aceasta alifie.
- jales: infuzie din 10 g de frunze la 200 ml de apa fiarta. Se aplica sub forma de comprese reci.
- nuc: frunzele se fierb si se aplica sub forma de cataplasma pe zona afectata.
- rapita: frunzele proaspete se aplica pe ulceratie si se lasa acolo o zi si o noapte
- musetel: infuzie dintr-o lingura de flori la 300 ml de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca si apoi se fac bai locale sau se pun comprese.
- tataneasa: Comprese cu terci: radacinile bine uscate si macinate fin sunt amestecate cu o ceasca de apa foarte fierbinte si cateva picaturi de ulei alimentar pana se formeaza un terci. Intinde acest terci pe o bucatica de panza si aplica local cat este inca cald apoi leaga.
Ca si in alte dati, precizez ca lista ramane deschisa si te invit sa o completezi printr-un comentariu mai jos. Impartasind povestea ta ajuti si alti oameni sa capete incredere in puterea plantelor.
Articolul umator va fi despre sparanghel cu siguranta.
Da un share sau un like articolului daca consideri ca informatia poate fi utila si altora. Multumesc frumos!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
surse:
Ch. Prudhomme, 1000 de boli pe intelesul tuturor
Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul