Salut,
In adolescenta am fost destul de norocoasa pentru ca, spre deosebire de marea majoritate a colegilor mei, nu ma puteam plange de cosuri. OK, nu au lipsit cu desavarsire, dar nici nu mi-au amarat viata prea mult 🙂
Doar ca n-am scapat cu desavarsire de ea… m-am trezit in preajma examenului de licenta cu fruntea plina de cosuri…am fost extreme de surprinsa, pentru ca eram convinsa ca trecusem de ceva timp de varsta critica. Am fost la medic, mi-am lasat breton ca sa acopar zona si am incercat sa trec peste disconfortul psihic (aici m-a ajutat si suportul moral al sotului meu, prietenul meu pe atunci). La cateva luni dupa ce am sustinut respectivul examen a disparut brusc, exact asa cum a aparut.
As putea spune ca a fost “pe stres”, dar la fel de bine putea fi determinate si de tratamentul pe care mi-l prescrisese medicul ginecolog, tratament pe baza de hormoni si anticonceptionale….
Pentru ca statisticile arata ca acneea afecteaza mai mult de 90% dintre tineri, cu varste cuprinse intre 12 şi 17 ani, ma gandesc ca este o afectiune ce necesita a fi dezbatuta.
Conform Dex-ului, ACNÉA este o boala de piele caracterizata prin aparitia, mai ales pe fata, a unor cosuri, puncte negre etc., care adesea supureaza. Vine din fr. acné.
Contrar parerii generale, nu apare doar la adolescenti, poate afecta si persoane adulte, 15% dintre femei si 5% dintre barbati continuand sa fie afectati si in perioada adulta. Acneea poate aparea, de asemenea, si la sugari si copii.
Acneea se declanseaza in momentul in care porii de la suprafata pielii sunt blocati cu un amestec format din sebum si celule moarte. Atunci apar asa numitele comedoane.
Sebumul este secretat de glandele sebacee situate la baza fiecarui por. In mod normal, acesta ajunge la suprafata pielii prin intermediul porului. Problemele apar cand creste rata de secretie a sebumului (in special in cazul tenului gras, seboreic), iar porii se astupa.
Bacteriile se pot inmulti in interior, aparand astfel roseata si umflatura, cu alte cuvinte cosul.
Exista diferite tipuri de cosuri
- puncte albe – raman sub piele si sunt foarte mici.
- punctele negre – apar la suprafata pielii, sunt mici si au aceasta culoare datorita oxidarii
- papulele umflaturi mari, rotunde de culoare rosie, care se pot remite sau care pot evolua spre pustule.
- pustule – sunt de culoare rosie la baza lor si au puroi in partea de sus.
- chist sebaceu: este o inflamatie formata din celule keratinizate si grasimi.
- chist osteofolicular: este o inflamatie de consistenta tare, format din sebum solidificat pe canalul osteofolicular.
In functie de forma de manifestare, acneea poate fi de doua feluri:
1. Acneea noninflamatorie se descrie printr-o piele seboreica cu sau fara prezenta de comedoane.
2. Acneea inflamatorie se descrie prin inflamarea porului infundat si poate fi sub forma de: papule, pustule, chist ebaceu, chist osteofolicular.
Tipuri de acnee:
- Acnee vulgara;
- Acnee rozacee;
- Acneea medicamentoasa;
- Acnee conglobata;
- Acnee pustulosa;
- Acnee necrotica;
- Acnee cheloidiana.
Cauzele acneei
Cauzele acneei nu sunt cunoscute in totalitate.
Printre factorii de risc care contribuie la aparitia leziunilor acneice se numara
- varsta: datorita modificarilor hormonale care apar in pubertate, adolescentii sunt mult mai predispusi la aparitia acneei;
- sexul: baietii prezinta tipuri mai severe de acnee si sunt afectati mai frecvent decat fetele.
- diverse afectiuni: tulburarile hormonale pot complica acneea la fete.
- ereditatea (factori genetici): persoanele cu un istoric familial de acnee prezinta o susceptibilitate mai crescuta la aceasta boala.
- modificarile hormonale: acneea se poate intensifica inainte de menstruatie, in cursul sarcinii si la menopauza.
- alimentatia: nu se cunosc alimente care sa provoace aparitia acneei, insa exista mancaruri care pot cauza intensificarea sa.
- modificari hormonale: acneea poate aparea ca un efect secundar ala anumitor medicamente, precum tranchilizate, antidepresante, antibiotice, contraceptive orale si steroizii anabolici.
- igiena personala: folosirea spunurilor abrazive, frecatul intens sau „spartul” cosurilor inrautatesc acneea.
- produse cosmetice: produsele de machiaj pe baza de uleiuri, si spray-urile de par intensifica manifestarile acneei.
- conditiile de mediu: expunerea la uleiuri si grasimi, aerul poluat si transpiratiile cauzate de vremea calda agraveaza acneea;
- stresul : stresul emotional poate contribui la aparitia acneei.
Acneea afecteaza mai ales fata, gatul, pieptul si spatele putand fi intalnita si pe brate sau coapse, insa extrem de rar.
Metode de prevenire
Metodele de prevenire tin de igiena personala si de multe ori schimbarea unor obiceiuri pot duce la vindecarea acestei afectiuni.
Iata cateva reguli simple de urmat daca vrei sa ai un ten “de bebelus”:
- spala fata cu apa calda si sapun pentru indepartarea grasimii doar de 2 ori pe zi, spalatul in exces face ca tenul sa devina mai sensibil si mai predispus la aparitia acneei.
- foloseste in fiecare zi un nou prosop de fata;
- nu curata pielea cu lotiuni pe baza de alcool chiar daca ai tenul gras si cu acnee deoarece aceste produse irita si mai tare pielea crescand riscul de aparitie a bolii.
- hidrateaza-ti pielea cu o crema fara ulei care poarta inscriptia “noncomedogenic” pentru ca acest tip de produs nu va bloca porii. O crema hidratanta buna iti calmeaza pielea si reduce iritarea, pielea ta fiind astfel ferita de acnee. (pentru tenul gras este de preferat un gel care se absoarbe usor in piele si nu lasa tenul unsuros dupa aplicare)
- bea cat mai multa apa si mananca cat mai multe fructe si legume bogate in vitamin A si E (toate fructele si legumele verzi sau legumele cu frunze cum ar fi spanacul si broccoli sunt bogate in vitamina E; vitamina A se gaseste in fructe si legume colorate, cum ar fi morcovi, pepene galben, piersici, caise, citrice, dovleac (100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A) etc.)
- foloseste cosmetice minerale care sunt mai usoare si fiind sub forma de pudra , lasa porii sa respire cu usurinta.
- demachiaza-te foarte bine inainte de culcare
- foloseste crema de protectie solara pe tot parcusul anului.
- spala-ti parul de cel putin doua ori pe saptamina, pentru ca daca il porti liber iti afecteaza porii atunci cand iti atinge pielea si este nespalat sau incarcat cu produse pentru par.
- nu iti atinge fata pentru ca mainile ori obiectele pe care le atingem de fata pot lasa pe piele uleiuri, transpiratie si impuritati care o pot irita.
- nu presa, nu ciupi cosurile deoarece exista riscul ca infectia sa se raspandesca sub piele sis a afcteze astfel si alte zone, extinzandu-se si provocand iritatii mult mai grave.
- pentru a-ti scoate punctele negre apeleaza la medic!
Diagnosticul de acnee este dat de medicul dermatolog, in functie de semne particulare. Medicul va da diagnosticul in functie de antecedentele medicale si personale, la fel cum va proceda si in cazul medicamentelor pe care i la va administra pacientului. El se va informa in privinta folosirii produselor cosmetice ale pacientului, ale produselor capilare, acestea din urma putind inchide porii si cauza acnee.
Pe langa tratamentul de baza, se pot folosi ca adjuvant plante medicinale cu proprietati diuretice-depurative (in uz intern) si antiseptic si cicatrizante (in uz extern). Se poate, deasemenea, asocia tratamentul intern cu cel extern.
Retineti ca aceste exemple sunt pur informative, pentru un tratament corespunzator trebuie sa consultati un medic de specialitate!!!
1. Plante pentru uz intern:
Brusture: infuzie din 2-4 linguri de radacina maruntia la o cana de apa. Aceasta cantitate o bei pe parcursul unei zile;
Urzica: bea zilnic 1 litru de ceaiincetul cu incetul, repartizat pe intreaga zi. Infuzia o prepari dintr-o longuriti de planta uscata la o cana de apa;
Nuc: 15 picaturi de tinctura medicinala obtinuta din frunze pe care o bei in ceai de tei de trei ori pe zi.
Trei frati patati: infuzie dintr-o lingurita de parti aeriene ale plantei la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Fasole: teci de fasole in cura mai indelungata. Se poate folosi sub forma de:
- Decoct din 50 g la o cana din care bei cate o cana inainte de fiecare masa
- Extractie dubla: 4 linguri de teci uscate se lasa la macerat peste noapte intr-un litru de apa rece, apoi se fierbe pana scade la jumatate, cantitate care se bea in cursul unei zile.
Papadie si mesteacan: decoct din Frunze, amestecate in parti egale la o cana de apa. Se bea de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.
2. Plante pentru uz extern
Hrean: Dimineata si seara se aplica pe fata uda otet de hrean si se lasa sa-si faca efectul 10 minute. Hreanul ras se introduce intr-o sticla si se toarna deasupra otet de vin sau de fructe. Otetul trebuie sa acopere hreanul. Maceratul este lasat sa stea 10 zile intr-o incapere cu temperatura moderata, intrucat acesta este folosit direct din sticla, fara a varsa otetul, ar trebui lasat intr-o sticla de plastic.
Florile de galbenele au efect dezinfectant si cicatrizant, grabesc vindecarea leziunilor si ajuta la refacerea pielii. Se pun doua linguri de planta la un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se spala fata cu solutia obtinuta sau se aplica comprese inmuiate in infuzie pe zonele afectate.
Nap: radacinile tuberizate, fierte sau coapte, se aplica prin masare usoara pe zona inflamata;
Praz: aplici frunzele fierte cat sunt inca calde in zona inflamata;
Patlagelele rosii: tamponeaza pielea obrazului sau a zonei afectate cu felii de rosii, de mai multe ori pe zi, lasand sucul pe faca cat mai mult;
Castravete: taie felii de castravete si aplica-le sub forma de cataplasm ape fata sau in alte zone afectate;
Ridichi: rade ridichea, amestec-o cu otet si las-o la macerat timp de 10 minute. Aplica amestecul sub forma de cataplasma pe locul afectat;
Cicoare: infuzia din 20-40 g de radacini maruntite si parti aeriene de planta la 100 ml de apa o folosesti sub forma de bai, cataplasme si spalaturi.
Ceapa: utilizeaza bulbul incalzit sub forma de compresa calda pe zona afectata
Plop negru- fa o infuzie dintr-o lingurita de muguri zdrobiti la o cana de apa sifoloseste-o pentru cataplasme si bai locale.
Frasin: infuzia din doua lingurite de Frunze la o cana cu apa o folossesti sub forma de comprese pe zona afectata.
Brusture: infuzie din 20-30g radacini maruntite la 1 l de apa. Fa comprese cu aceasrta infuzie si aplica-le in zona afectata.
Lamaia ca toate citricele este un excelent exfoliant, deoarece indeparteaza celulele moarte ale pielii. Taie felii subtiri sau inmoaie o bucata de panza in suc si aplica-le pe zonele afectate.
Dupa cum vezi, multe din remediile cu uz extern la gasesti in mod frecvent in bucataria ta :), mai ramane sa le aplici si mai ales sa ai rabdare sa apara si rezultatele.
Este bine sa stii ca un tratament pentru acnee, ca sa fie eficient, poate dura si jumatate de an!
Sper sa-ti fie de folos cele scrise mai sus!
Data viitoare vom vorbi despre mur!
Cu prietenie,
Elena Badea,
Surse:
Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, pg. 10 ; http://www.netmedic.ro/articolemedicale/2/Acneea,_marea_problema_de_estetica_a_adolescentilor;http://www.sfatmedical.ro/Boli_si_afectiuni/Dermatologie_boli_de_piele/Acneea/Cauzehttp://www.coyimed.com/ro/56.html; http://www.i-medic.ro/boli/acneea
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul