Salvia- un leac culinar remarcabil. Foloseste-l cu incredere!

sursa imagine: plafar.ro

De ce salvia?

Eram sigura ca salvia si-a gasit loc deja pe acest site data fiind importanta pe care aceasta planta o are pentru mine, insa constat ca nu. Asa ca azi am hotarat ca este timpul sa indrept aceasta nedreptate si sa vorbesc despre ea.

Salvia salbatica are miros de copilarie, de copilarie din Baragan de data aceasta.  Cand eram copil o culegeam vara in buchete alaturi de linarita, sangele voinicului, coada soricelului sau susai, movul florii de salvie contrastand in mod placut. Pe vremea aceea nu stiam cum se numeste planta, la noi poarta un nume care nu poate fi scris pe un site public J cred ca tocmai numele ei ne facea sa o cautam, ni se parea tare amuzant pentru ca aveam voie sa spunem cuvantul cu „p”

Peste ani am primit in dar o tufa de salvie de cultura pe care am plantat-o in gradina, dar intr-o zona umbroasa ceea ce a dus la pierderea ei in anul urmator. Mi-a parut tare rau pentru ca eu foloseam salvia pentru a-mi trata durerile de cap. Mi s-a intamplat de multe ori ca o cana de ceai de salvie „sa-mi ia durerea ca cu mana” cum spunea bunica.

Cum lucrurile in viata asta se intampla intotdeauna cu un motiv ( treaba noastra este sa realizam care este acesta) intr-o vara am intalnit o maicuta venita in Baragan cu stupi. Am stat de vora despre plantele medicinale, despre viata monahala si despre leacuri pe care dumnealor le prepara in manastire. Asa am ajuns si la povestea mea despre salvia pe care am pierdut-o. M-a intrebat de ce nu folosesc salvie salbatica pentru ca este islazul plin si m-a luat de mana cu entuziasm sa-mi arate planta. Nu  mica mi-a fost mirarea sa constat ca eu o stiam, dar cu acel nume interzis!

Culeg salvie salbatica (Salvia pratensis) in fiecare vara, nu-mi lipseste niciodata din casa. O folosesc pentru dureri de cap, in inhalatii atunci cand suntem raciti, dar si in ritual de curatare a casei in datile in care simt ca este nevoie de improspatare energetica.

Inca nu am plantat salvie de gradina (Salvia officinalis), am folosit doar ce mi-a dat campul, dar, pentru ca prima are cea mai mare putere vindecatoare, voi vorbi in continuare despre ea. J ( cu mentiunea ca salvia de camp poate fi folosita in acelasi mod ca si cea de gradina)

Salvia are intrebuintari mult mai diverse inca din timpuri stravechi

Chiar si numele oglindeste marea apreciere de care s-a bucurat denumirea de salvie derivand din cuvantul latinesc „salvare” (a vindeca, a insanatosi).

Dioscorides și Galen apreciau salvia pentru calitatile sale de hemostatic, emenagog si tonic.

Mai tarziu, John Gerard (1597) afirma ca „salvia este unic de buna pentru cap si creier, conferind rapiditate simturilor si memoriei, intarind tendoanele, restaurand sanatatea celor afectati de paralizie si inlaturand tremuratul membrelor.”

In secolele trecute, aceasta planta era indicata pentru ingrijirea pielii, intepaturi de insecte, afectiuni nervoase, mentale, preparate orale pentru inflamatiile gurii, limbii si gatului, si pentru reducerea febrei.

Maria Treben aminteste in cartea “ Sanatate din farmacia domnului” despre o legenda a aceste plante deosebite: „Când Maica Domnului a trebuit să fugă cu copilul Isus în faţa lui Irod, a rugat toate florile de câmp s-o ajute; dar nici una nu i-a oferit adăpost. Atunci s-a înclinat către salvie şi iată, aici a găsit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, s-a ascuns pe sine însăşi şi a adăpostit pruncul în faţa aprozilor lui Irod. Aceştia au trecut pe lângă ei fără a-i vedea. După ce pericolul a fost depăşit, Maica Domnului a ieşit din ascunzătoare şi a vorbit afectuos salviei: «De azi înainte şi până în vecii vecilor vei fi o floare preferată a oamenilor, îţi dau putere să vindeci oamenii de orice boală; salvează-i de la moarte, cum ai făcut şi cu mine».”

Cum o recunosti?

Salvia este un subarbust cu baza lignificata, inalt pana la 80 cm, cu tulpina dreapta, cu frunze dispuse opus, ovate pana la lanceolate, cu nervuri proeminente mai ales pe partea inferioara. Florile, de culoare albastra-violacee (rar albe) sunt grupate cate 2-6 in ventricule protejate de bractee; corola bilabiata, labilul superior puternic boltit depaseste de 3 ori caliciul; androceul cu 2 stamine, ovar superior. Salvia infloreste in iunie- august.

Prefera locurile insorite, temperaturile ridicate si solul bine drenat. Pentru a te bucura mereu de mladite proaspete, ai grija sa tai ramurile lemnoase primavara devreme.

In scopuri terapeutice se folosesc frunzele culese inainte de inflorire, pe timp insorit, de preferat la amiaza.

Substante active salvie

Salvia este o sursa importanta de substante cu efecte terapeutice ca: uleiuri volatile, principii amare, steroli, substante estrogene, rezine, acizi organici, rasini, taninuri, flavonozide, vitamine (B1, C), saruri de potasiu, s.a..

Salvia- proprietati terapeutice

Substantele active pe care le contine ii confera salviei proprietati:

  • coleretice, carminative, estrogene, antiseptice si usor astringente;
  • stimulente in dispepsii si atonii gastro-intestinale, antisudorifica, atenueaza procesele fermentative din intestin si favorizeaza eliminarea gazelor;
  • stimuleaza secretia biliara si a ficatului;
  • are efect usor hipoglicemiant;
  • are actiune calmanta asupra sistemului nervos.
  • datorita compusilor fitoestrogenici pe care ii contine, regleaza menstruatia si ajuta la echilibrarea organismului femeii in menopauza.
  • salvia are proprietati antimicrobiene, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice.

Salvia- modalitati de folosire

Infuzie din frunze

Se opareste 1 lingurita de plante cu 250 ml de apa si se lasa la infuzat 10 minute. Se beau 2 cesti pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura pentru :

  • intarirea organismului, prevenirea atacurilor de apoplexie si ameliorarea paraliziilor;
  • combaterea transpiratiei nocturne fiind singura planta medicinala, in-afara levancitii, eficienta in acest caz;
  • spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor cu cele mai bune rezultate.
  • Infuzia are un efect benefic si asupra ficatului bolnav, inlaturand balonările si toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului.
  • Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea.

In uz extern, se foloseste o infuzie mai puternica din 2 lingurite de  frunzc la 100 ml apa. Este utila pentru:

  • amigdalite, boli de gat, abcese (focare de puroi) dentare, inflamatii ale faringelui si ale cavitatii bucale. (Mi-as fi droit sa stiu asta inainte de a-i face lui fiu-miu operatie de amigdale. L-as fi scutit de o experienta neplacuta si as fi pastrat amigdalele care, in calitatea lor de politisti ai organismului opresc substantele otravitoare si le prelucreaza. Fara amigdale, acestea se indreapta direct catre rinichi.)
  • gingiile care sangereaza, retragerea gingiei, abcesele dentare. Se clateste gura, se face gargara sau se aplica tampoane de vata imbibate in infuzie.

Cataplasma din frunze

Frunzele proaspete sunt faramitate cat mai marunt. Se plicata pe intepaturile de insecte prevenind inflamarea si ameliorand senzatia de mancarime.

Bai de sezut

Se pun de 2 ori 2 maini pline cu frunze peste noapte in apa rece la macerat. A doua zi, totul seincalzeste pana da in clocot, iar extractul incalzit se adauga la apa de baie. Sunt utile femeilor care sufera de afectiuni ale organelor pelviene.

Otet de salvie

Se umple o sticla (fara a o indesa) cu flori de salvie de camp se toarna deasupra otet natural pana acopera florile si se lasă la soare sau la caldura timp de 14 zile. Se  intrebuinteaza ca frectie binefacatoare in timpul unei boli mai lungi in care se sta la pat.

Gargara pentru dureri in gat

Nu are un gust foarte bun, dar este foarte eficienta. Pentru a o prepara ai nevoie de urmatoarele ingrediente

  • 1 lingura de frunze uscate de salvie
  • 1-2 linguri de sare
  • 1 lingurita pudra de radacina de gentian
  • 1 varf de cutit de boia iute ( optional)
  • ½ cana de otet de mere nepasteurizat de preferat.

Ca sa o prepare toarna o jumatate de cana de apa clocotita peste frunzele de salvie si lasa la infuzat 30 minute. Strecoara si adauga in ceaiul caldut celelalte ingredient si amesteca pana la omogenizare.

Fa gargara cu 1-2 linguri din acest amestec la fiecare ora. Cu cat suporti mai mult gargara, cu atat va fi mai bine. Nu inghiti, nu iti face neaparat rau, dar este foarte rea la gust.

Spray  cu salvie pentru gura si gat

Pentru a-l prepara ai nevoie de:

  • 2-3 linguri de frunze proaspete sau uscate de salvie
  • 250 ml de coniac sau vodka ( sau 1-2 linguri de tincture de echinaceea pentru un effect mai bun)
  • 1-2 picaturi de ulei essential de menta
  • 1 lingura de miere

Toarna o cana de apa clocotita peste frunzele de salvie si lasa la infuzat 30 de minute apoi strecoara. Ia ¾ din acest ceai si amesteca-l cu restul de ingredient. Pune preparatul intr-un recipient cu pulverizator.

Pulverizeaza direct in gura de cate ori este necesar.

Desi are un gust mai bun, este mai putin efficient decat gargara.

Salvia – precautii si contraindicatii

Este contraindicata folosirea salviei femeilor insarcinate.  

Utilizarea indelungata a tincturilor si a preparatelor pe baza de ulei essential poate avea ca efecte secundare convulsii epileptiforme.

Nu se cunosc interactiuni cu alte medicamente.

Salvia in bucatarie

Pe langa folosirea cu rezultate bune a salviei ca planta medicinala, ea nu trebuie uitata nici in calitatea sa de planta aromatica (mirodenie) foarte gustoasa. Se întrebuinteaza in portii foarte mici, asemanator cimbrului, la mancaruri grase cum ar fi friptura de porc, de gasca sau de curcan. Si vanatul devine mai gustos prin adaosul unei frunzulite de salvie.

Inchei aceasta prezentare cu o reteta de pesto  de salvie.

Pentru a-l prepara ai nevoie de:

  • ½ cana de Frunze proaspete de salvie
  • ½ cana de Frunze proaspete de patrunjel
  • ½ cana de Frunze proaspete de coriandru
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 cana de uelei de masline
  • ½ cana de seminte de floarea soarelui ( sau nuci, seminte de pin, etc)
  • ¼ cana de parmesan sau pecorino sau branza proaspat rasa ( optional)
  • Piper macinat si sare dupa gust.

Pune frunzee de plante, usturoiul si uleiul intr-un blander si mixeaza pana obtii o pasta cremoasa.  Adauga si restul de ingredient.

Se foloseste pe paine prajitasau pe biscuit sarati, la paste, cereal fierte la aburi, la omletesau legume.

Ma opresc aici cu prezentatea acestei. Cu siguranta nu am epuizat toate informatiile J

Daca ai o experienta personala cu aceasta planta sau daca cuosti si alte intrebuintari ale plantei, te rog sa le impartasesti cu noi printr-un comentariu la acest articol.

Da un share si un like daca consideri informatia utila si prietenilor tai!

MULTUMESC !

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Maria Treben, “ Sanatate din farmacia domnului”

Ovidiu Bojor, „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”

Rosemary Gladstar, "Plante medicinale-ghid esential

https://www.diane.ro/2021/08/salvia-simbol-legenda-superstitii-si.html

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.