Avortul spontan afecteaza 10-15 % din femei. Cum stii daca ai avut unul?

Salut,

avort spontan1Mi-ar fi placut sa pot spune ca nu m- am intalnit niciodata cu o situatie de avort spontan, din pacate nu a fost asa.

Cu ani in urma am fost internata in spital cu diagnosticul „iminenta de avort „. Nu o sa uit niciodata cu cata nepasare mi-a comunicat medicul ce m-a luat in primire ca sunt in pericol de a pierde sarcina, in conditiile in care era prima mea sarcina si era un copil pe care ni-l doream. Cand m-am revoltat si am afirmat ca imi doresc acest copil si ca ar face bine sa-l salveze, a prescris un tratament cu hormoni si internare de 5 zile masuri standard, de altfel.

Din fericire, soarta ni l-a scos in cale pe dl. dr. Tutunaru de la spitalul Elias din Bucuresti care  ne-a dat posibilitatea sa ne bucuram de baietelul nostru la 6 luni distanta dupa primul consult.

Principala masura de prevenire a avortului recomandata de dumnealui a fost odihna la pat, astfel ca eu aproape 6 luni din noua le-am petrecut in pat.

Cauza acestei iminente de avort a fost implementarea necorespunzatoare a embrionului in endometru. Din fericire pentru noi, a doua sarcina a fost complet diferita si nu am avut nici un fel de probleme.

Sora mea a trecut prin trauma asta de mai multe ori de-alungul timpului. Dupa 3 sarcini pierdute la aproximativ 5 luni, acum este insarcinata iar, din fericire, pare sa fi trecut cu bine peste trimestrul 2 de sarcina. De cateva saptamani bea infuzie de frunze de zmeur o data pe zi, urmand ca din luna a sasea sa mareasca doza pentru a se putea pregati pentru nastere.

Toti asteptam cu nerabdare ca Tudor sa vina pe lume…. venirea pe lume a unui copil are darul de a aduce buna dispozitie intr-o familie …sau asa ar trebui sa fie!

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan reprezinta intreruperea brusca a sarcinii inainte ca fatul sa fi ajuns la o varsta fetala care sa ii permita sa supravietuiasca in mediu extrauterin.

Aproximativ 10-15 la suta dintre femei experimenteaza un avort spontan majoritatea avand loc in timpul primelor 13 saptamani de sarcina. Este suficient sa se intample o singura data pentru a avea trauma psihica, iar situatia avorturilor recurente, este devastatoare si poate ruina o casnicie. Exista cazuri in care femeile au si pana la 10-12 avorturi spontane.

Riscul de avort spontan creste odata cu inaintarea in varsta a viitoarei mamici.

Astfel, la femeile sub varsta de 35 de ani sunt sanse de aprozimativ 15% sa sufere un avort, la cele care au 35 – 45 de ani sunt de 20 – 35 %, pentru ca cele de peste 45 de ani sa aiba sanse statistice de 50% sa piarda sarcina prin avort spontan;

Mai mult, daca o femeia a avut un avort spontan, este o probabilitate de 25 % sa mai aiba unul.

Cauzele avorturilor spontane

Cauzele sunt variate si adesea imposibil de identificat. Intre acestea enumar:

  • Anormalitatea cromozomiala (ceva nu este in regula cu cromozomii embrionului/fetusului.)- este cauza cea mai des intalnita in timpul primului trimestru de sarcina.
  • Probleme hormonale, infectii sau probleme de sanatate ale mamei;
  • Stilul de viata (de exemplu: fumatul, consumul de medicamente, droguri, malnutritia, excesul de cafea si expunerea la radiatii si substante toxice);
  • Implantarea necorespunzatoare a embrionului in endometru;
  • Varsta mamei;
  • Traumatismele mamei.

Simptomele avortului spontan

Daca ai oricare din aceste simptome, ar fi bine sa iei legatura cu medicul tau:

  • sangerari;
  • dureri severe la nivelul abdomenului si a zonei genitale.
  • ruptura membranara;
  • infectii;
  • acumulari bacteriene sau prezenta unui nivel ridicat de toxine in sange;

Cum poti preveni avortul spontan

Iata cateva masuri care pot mari sansele de a duce cu bine o sarcina la termen:

  • odihna la pat si inlaturarea oricaror factori de stress
  • ia vitamina E in doza de pana la 600 unitati pe zi ( doar pana la 50 unitati daca suferi de hipertensiune arteriala, boli de inima sau diabet
  • apleaza la plante medicinale daca avorturile au avut cauze imunologice, hormonale sau cromozomiale (adica un ovul sanatos poate face diferenta dintre o sarcina dusa pana la capat si un avort)

Acestea sunt terapiile traditionale pentru avort. Nu exista insa garantii ca vor opri un avort spontan. Ele sunt de ajutor, asa cum am precizat mai sus, in avorturi spontane care sunt cauzate de stres, dieta saraca, traume, slabirea muschilor uterului sau de niveluri scazute de progesteron. Aceste ierburi ajuta in sensul ca ofera hrana suplimentara si puterea necesare pentru a hrani un organism epuizat.

Te rog sa te consultati cu medicul tau ianainte de a utiliza aceste solutii naturale, mai ales daca esti deja sub tratament pentru avort recurent!

Cele mai utilizate remedii naturala sunt:

zmeur1. Frunzele de zmeur: sunt bogate in fe, mg, ca si contin vitaminele B1, B2, E necesare sarcinii. Au proprietati de tonifiere a uterului, de prevenire a avortului spontan, a anemiei si a crampelor dar si de prevenire a sangerarilor abundente din timpul travalilului facilitand in acest fel procesul nasterii.

In acelasi timp, ceaiul de frunze de zmeur tonifiaza organelle interne rinichi, ficat, uter membrane mucosae.

Specialistii recomanda urilizarea sa cu precadere din trim. III de sarcina, dozele fiind:

  • Plicuete de ceai_ 4-5 pe zi din al treilea trimesctri de sarcina
  • Infuzie din Frunze uscate- 2-3 cani pe zi din al treilea trim. de sarcina
  • Tinctura- in functie de concentratia acesteia…

radacina_unicorn2. Radacina de unicorn (Chamaelirium luteum) este eficienta pentru prevenirea avortului spontan, a infertilitatii si starii de slabiciune. De asemenea aceasta planta amelioreaza durerile din timpul nasterii si combate fibroamele, afectiunile tiroidiene si crampele.

Fierbe 1 lingurita de radacina de unicorn in 1/2 pahar cu apa, timp de 5 minute. Lasa acest ceai sa se raceasca apoi bea-l.

calinul3. Calinul este eficient pentru prevenirea avortului spontan datorat stresului sau socurilor emotionale. Totodata aceasta planta combate in mod eficient contractiile musculare. Extractele din scoarta au actiune antispasmodica iar prezenta scopoletinei determina actiunea sedativa asupra uterului, crampelor menstruale, colicilor etc. Relaxarea musculara imbunatateste ciculatia si reduce pesiunea sangvina.

Administrat in doze mici, Viburnum prunifolium previne infectiile uterine, afectiunile menstruale si avortul spontan.

maca4. Maca– este un aliment hranitor pentru sistemul endocrin, sprijinirea glandele pituitare, suprarenale, tiroida. Maca are capacitatea de a afecta hormonii cheie atat la femei cat si la barbati fara a contine ea insasi hormoni.

Maca ajuta la stimularea glandei pituitare, actionand ca un tonic pentru intreg sistemul hormonal. In cazul in care glanda pituitara functioneaza optim, intregul sistem endocrin este echilibrat, deoarece glanda pituitara controleaza productia hormonului de glandele suprarenale, glanda tiroida si gonade (organele sexuale la barbati si femei).

La femei, maca actioneaza prin controlul de estrogen din organism. Nivelul de estrogen pra mare ori prea mic, la momentul nepotrivit, poate determina greutati in aparitia sarcinii sau in ducerea acesteia la capat Daca iei maca poti contribui la cresterea nivelului de progesteron, care este esential pentru a avea o sarcina sanatoasa.

carpinita

5. Carpinita: frunzele tinere , culese din varful mladitelor tinere, sunt fierte in lapte. Laptele se stecoara, se bate cu teul, iar apoi I se adauga un rantas usor. Aceasta sua trebuie servita cateva saptamani, chiar luni la rand la cina.

 

6. Coada soricelului si cretisoara– infuzie din cate 5 g de flori de coada soricelului si din partile aeriene de cretisoara la 500 ml de apa. Se beau 3 cani pe zi.

ovaz7. Flori de ovaz – varfurile tinere proaspete(doar cele proaspete) ale plantei de ovaz sunt extrem de hranitoare pentru sistemul nervos central. Aceasta planta este utila pentru probleme de fertilitate legate de stres.

 

ignana salbatica8. Ignama salbatica previne infectiile uterine si stimuleaza eliberarea de la nivelul ovarelor a hormonilor necesari dezvoltarii sarcinii.

Se foloseste sub forma de ceai sau de capsule. Dozele se determina in functie de varsta si de greutate, asa ca este important sa consulti un specialist.

9. Ceaiul de frunze de capsun este bogat in fier, motiv pentru care previne infectiile uterine, hemoragiile si tonifiaza muschii pelvieni. In consecinta, ceaiul de frunze de capsun reprezinta remediul ideal pentru prevenirea avortului spontan.

Tratamentul avortului spontan.

Tratamentul trebuie sa aiba ca scop prevenirea hemoragiile si/sau infectiile. Trebuie sa urmaresti cu atentie sangerarile daca esti acasa iar daca observi o crestere a sangerarii sau un acces de febra, mergi la doctor imediat. Daca organismul nu elimina toate tesuturile, sunt necesare dilatarea si chiuretarea pentru a opri sangerarile si a preveni infectia, urmate adesea de un tratament ce trebuie prescris de un specialist.

Atentie! In timpul sarcinii alimentatia are un rol extraordinar de important atat pentru sanatatea mamei cat si a fatului. Un material util pe aceasta tema, care evidentiaza atat alimentele indicate cat si pe cele contraindicate in timpul sarcinii ,este urmatorul: 

https://www.thebabbleout.com/pregnancy/pregnancy-food-guide/

 

Inchei aici, sper din tot sufletul ca tu nu vei avea nevoie niciodata de aceste informatii si ca vei avea o sarcina usoara!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.i-medic.ro/remedii/remedii-naturiste-pentru-avortul-spontan

http://infertilitate.com/afectiuni-frecvente/avortul-spontan/

http://natural-fertility-info.com/preventing-miscarriage

Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor, pg. 129

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.