Salut,
Planta provine din sudul Europei (probabil Mediterana de est) si a devenit populara si in zonele nordice in Evul Mediu, cand era cultivata in manastiri si in gradinile imperiale.
In zilele noastre, se cultiva 2 varietati de patrunjel: cel de radacina (var. tuberosum) are radacina comestibila (folosita ca leguma aromatica), si cel de frunze (var. crispum), ale carui frunze se toaca si se folosesc ca ornament si condiment in multe tari europene; radacina acestuia este mica, tare si lemnoasa.
Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment.
Spre exemplu, Dacii numeau patrunjelul „patrinathla” si, conform insemnarilor invatatilor romani, il foloseau ca elixir de frumusete si de fertilitate pentru femei.
In acest articol vom discuta despre patrunzelul de radacina.
Cum il recunosti?
Patrunjelul este o planta mica, cu frunze de culoare verde inchis, care seamana cu coriandrul si leusteanul.
Este cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra. Patrunjelul creste in tufe de dimensiuni mici. Radacina este conica, groasa, de culoare alba.
Tulpinile acestuia sunt subtiri si inalte de culoare verde deschis.
Frunzele sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele. Fructul este o dicariopsa, de culoare verde-cenusie
Parti utilizate
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, frunzele si fructele (semintele).
Substante active
Patrunjelul contine:
- uleiuri volatile, care includ miristicin, limonen, eugenol si alfa-thujene
- flavonoizi anti-oxidanti, inclusiv apiin, apigenina, crisoeriol si luteolina
- minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu.
- vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A , beta-caroten, vitamina C , vitamin E, Zeaxantina, luteina si cryptoxanthins.
- o sursa excelenta de vitamina K (oferind la 100 de grame 1640 mcg sau 1366% din aportul zilnic recomandat) si folati.
- frunze proaspete de plante medicinale sunt, de asemenea, bogate in multe vitamine esentiale, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B-5), riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), piridoxina (vitamina B-6) si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, actionand in calitate de co-enzime.
- desi patrunjelul are numai 36 cal/100 g, este o sursa minunata de fitonutrienti. Aceasta planta unica prevede: (% din DZR la 100 g):
- 38% din folati;
- 220% din vitamina C;
- 281% din vitamina A;
- 1366% din vitamina K;
- 14% din calciu;
- 77,5% din fier;
- 5561 mcg de zeaxantina;
- 5054 mcg de beta-caroten.
Utilizare medicala
Are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic.
Se foloseste atat pe plan intern cat si extern.
- Uz intern: edeme, litiaza renala si biliara, boli renale si cardiovasculare, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie, meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, halena – fie consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct.
- Uz extern: plagi, intepaturi de insecte, pupura, blefaraita, conjunctivita, contuzii, pigmentatii ale pielii, nevralgii dentare – sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale.
Modalitati de folosire
1. Sucul– este forma cea mai eficienta de administrare a patrunjelului din punct de vedere terapeutic deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele si compusii aromati pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat.
Cum il obtii: cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, din radacinile de patrunjel bine spalate, dar necuratate de coaja, care este partea cea mai bogata in substante nutritive. Coaja va fi doar spalata foarte bine si vor fi indepartate cu ajutorul cutitului partile stricate.
Doze: un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de radacina de patrunjel, in combinatie cu suc de morcov (in proportia de minimum 1:4, sucul de patrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestive).
Este util in caz de:
- Hipoglicemie – consumata frecvent ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, prin reglarea secretiei de insulina, dar si a activitatii glandelor cortico-suprarenale.
- Calculi renali: dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt „spalati” si antrenati prin diureza. Se tin de doua ori pe an cure cu suc de patrunjel, din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum doua saptamani.
- Tuse – se consuma suc de patrunjel, cate 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene si expectorante (saponinele din radacina acestei legume ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii medii si inferioare).
- Cancer pulmonar – se recomanda cure cu 100 ml de suc de patrunjel (combinat cu 500 ml de suc de morcov) pe timp de 12 saptamani cu pauze de minimum 4 saptamani intre cure.- coaja de radacina de patrunjel contine falcarinol si falcarindiol, doua substante care au efecte antitumorale redutabile, a caror eficienta a putut fi demonstrata prin studii de medicina experimental.
- Alergie: fa o cura de 2-4 saptamani cu combinatia de sucuri de patrunjel (50 ml zilnic) si morcov (400 ml zilnic)- radacina de patrunjel contine apigenina, care reduce intensitatea reactiei alergice, avand un efect antihistaminic.
- Menstre neregulate – 30-50 ml zilnic de suc ajuta la reglarea ciclului menstrual si la eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor.
- Amenoree – fa cure de 28 de zile cu pana la 100 ml pe zi pentru a stimula ovulatia si pentru aparitia ciclului menstrual.
- Cistita: sucul proaspat, cate 50 ml (combinati cu alti 400 de ml de suc de morcov), de doua ori pe zi, in cure de 10-14 zile – are efecte antibacteriene si antimicotice, stimuleaza diureza, reduce inflamatia si durerea la urinare.
- Litiaza renala: tratamentul este ca cel pentru cistita.
- Ingrijirea pielii: Din sucul de patrunjel se poate face o masca care se aplica pe fata si care are rolul de a regenera, de a improspata si de a conferi stralucire tenului; ajuta la eliminarea pistruilor si a petelor cauzate de inaintarea in varsta.
2. Salata– este excelenta pentru stimularea digestiei si a tranzitului intestinal (combate constipatia); este si un puternic stimulent al activitatii ovarelor, apiolul, substanta care da mirosul aromat, specific acestei legume, avand efecte de stimulare a acestor glande endocrine
Cum il obtii: dai prin razatoare radacinile de patrunjel, bine spalate in prealabil. La patrunjelul ras, se adauga morcov, ulei presat la rece, putin suc de lamaie si sare dupa gust. La salatele de patrunjel se mai pun, de obicei, radacina de telina, varza sau sfecla rosie rasa, precum si marar sau patrunjel verde. Salata de patrunjel Ea.
Este utila in caz de:
- Hipoglicemie – consumata frecvent ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, prin reglarea secretiei de insulina, dar si a activitatii glandelor cortico-suprarenale.
- Calculi biliari: regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.
- Hipertensiune – consumul frecvent de patrunjel a minimum 35 de grame zilnic.
- Constipatie: fa o cura de 7-14 zile cu salate cu radacina de patrunjel si de morcov, combinate cu ulei de masline presat la rece si otet de mere cu miere.
- Osteoporoza – consumul a minimum 50 de grame de patrunjel, sub forma de salata, are efecte de stimulare a productiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului si pentru consolidarea oaselor.
- Artrita reumatoida curele cu o durata de o luna, cu salata de patrunjel, din care se consuma minimum 40 de grame pe zi
3. Decoctul de patrunjel– are efecte puternic diuretice si usor sudorifice, scotand apa suplimentara din tesuturi, favorizand activitatea rinichilor si ajutand la eliminarea microlitiazei;
Cum il prepari: din sase radacini de patrunjel de marime medie, spalate bine, dar nedecojite, se pun la fiert, in trei sferturi de litru de apa clocotita, unde se lasa la foc mic, vreme de 15-20 de minute. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se bea cat mai cald posibil, pe stomacul gol, in una-doua reprize.
Acest decoct. Are, de asemenea, efecte de reducere a apetitului alimentar, decoctul cald consumat cu 5-10 minute inainte de masa ajutand in curele de slabire.
Este indicat in caz de:
- Tuse – fa gargara, de 3-4 ori pe zi.
- Obezitate – cu cateva minute inainte de fiecare masa, se bea cate o cana cu decoct de patrunjel, cat mai cald posibil.
- Suprimari periculoase ale urinarii: 3-6 linguri de decoct (la cald) la fiecare oră.
4. Cataplasma:
- Eczema alergica – o data la doua zile, se pune pe locul afectat patrunjel ras si invelit in tifon, aceasta aplicatie durand 0,5-3 ore.
Contraindicatii
- Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine.
- In doze mari poate cauza afectiuni ale ficatului.
- La bolnavii renali cronic, patrunjelul crud sau sub forma de suc va fi administrat in primele zile in doze foarte mici (o cincime din doza normala), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
- Dupa aplicatiile externe cu patrunjel, pielea tratata nu va fi expusa la soare, deoarece pot aparea arsuri, intrucat aceasta leguma are proprietati fotosensibilizante.
In ultimii ani am consumat, in special primavara, smoothie din frunze de patrunjel cu banana sau mar, in cure de 2 saptamani. Mie mi s-a parut extraordinar.
In toamna asta mi-am propus sa folosesc radacina de patrunjel, in scop preventiv, pentru curatarea rinichilor.
Tu ai folosit vreodata patrunjelul altfel decat la mancare? Lasa-mi un comentariu , te rog, cu povestea ta 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/patrunjelul-beneficii-asupra-sanatatii_8208
http://www.formula-as.ro/2010/905/medicina-naturii-44/o-particica-de-nemurire-patrunjelul-12094
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Foarte util articolul! Multumesc
Cu drag 🙂