Volbura sau rochita randunicii (Convolvulus arvensis) este o specie de plante, nativa Europei si Asiei. Este o planta perena, erbacee, cataratoare sau taratoare, care poate creste pana la 2 m. Frunzele sunt dispuse in spirala, de forma variata, lungi de 2-5 cm, cu un petiol de 1-3 cm. Florile au forma de trompeta, cu diametrul de 1-2,5 cm, albe sau roz pal, cu cinci dungi radiale mai inchise la culoare.
In Romania este intalnita in intreaga tara, in zona de campie si de deal, ca buruiana de culturi, pe pajisti, pe marginea drumurilor, etc.
Planta are utilizari inca din Antichitate in medicina.
Spre exemplu, medicul grec Dioscorides a sugerat ca planta opreste hemoragia interna si ca ajuta la vindecarea ranilor pentru ca prin anii 1700, aceasta sa fie descrisa ca o planta purgativa si eficienta in combaterea febrei.
In turcia era folosita ca leguma si condiment iar in lumea araba radacinile si frunzele sale sunt inca folosita ca antihemoragic si laxativ.
In Statele Unite, un herbalist de pe la 1870 ii atribuia proprietati laxative, iar indienii Navajo o folosau ca remediu pentru intepaturile de paianjen si ca stimulent intestinal.
In unele culturi din America de Sud radacinile si frunzele erau considerate laxative si cu proprietati de stimulare a bilei.
Pe de alta parte, in Marea Britanie planta este tratata complet diferit. In unele regiuni, exista credinta ca daca o femeie o culege, iubitul sau va muri, iar in altele, este asociata cu tunetul, existand credinta ca daca se culege vor aparea si tunete.
In cultura noastra, sunt multe legende despre rochita randunicii, atat in folclor cat si in literatura, Vasile Alecsandri avand o poezie numita chiar asa „Legenda randunicai”.
Iata una dintre variante: se spune ca, de mult, in lume traia un imparat care avea o fata pe nume Randunica. Ea ramase fara mama inca de mica, iar tatal ei era un om suparacios si tacut. Biata fata traia singurica, fara dragoste, fara mangaiere. Avea ochii mari, albastri la culoare, parul mai auriu ca spicul graului copt si fata mai alba ca laptele, iar trupul ei atat de subtire, ca-l puteai cuprinde cu mana. Cand fata se facu mare, tatal ei a vrut s-o marite cu un fecior de imparat. Randunica insa nu vroia in nici un chip. Ca sa scape de cicalelile tatalui sau, ea se ruga lui Dumnezeu s-o schimbe intr-o pasare, ca sa zboare de la curtea parinteasca. Cand tocmai se impodobea cu pene, iata ca intra pe usa si parintele ei. Ea isi lua zborul pe fereastra. Atunci, imparatul repede a apucat-o de coada ca sa o tina in loc. Dar Randunica se arunca asa de tare, ca imparatul ramase cu penele de la mijlocul cozii in mana. De aceea randunica are coada in doua parti, ca o foarfeca deschisa. In odaia ei i-a ramas doar rochia care indata s-a prefacut intr-o floare alba in forma unei rochite de papusa careia lumea ii zice ‘rochita randunicii’.
Substante active
Planta contine urmatoarele substante: rezine de natura glicozidica, convolvulina, jalapina, tanin, vitamina c, substante minerale.
Proprietatile sale curative sunt: laxativ sau purgativ in functie de doza, coleretic, colagog, depurativ. (prin efectul laxativ, poate fi un bun coleretic colagog, cicatrizant; determina evacuarea continutului intestinal cu un scaun unic; stimuleaza secretia si eliminarea bilei)
Volbura intra in compozitia ceaiurilor laxativ si hepatic.
Utilizari terapeutice
- Uz intern: boli gastrointestinale, constipatii, dischinezii biliare, tuse – sub forma de pulbere de planta, infuzie, tinctura.
- Uz extern:– frunze proaspete – abcese, arsuri, furuncule, rani – sub forma aplicatii directe.
Modalitati de folosire
1. Infuzia– preparata din 2 linguri de planta macinata la o cana cu apa oparita si lasata la infuzat timp de 30 minute, o bei o data pe zi, seara, inainte de culcare. Are efect laxativ.
2. Decoctul are efect purgativ, este recomandat in constipatiile conice, doza recomandata fiind de o cana pe zi.
Cum il prepari: fierbe la foc mic timp de 30 de minute, 4 linguri de planta uscata in 500 ml de apa, apoi filtreaza avand grija sa completezi apa evaporata.
3. Tinctura de volbura– este utila in constipatii, doza recomandata fiind de 3 lingutite pe zi; principiile active maresc secretia biliara, influentand favorabil ficatul, doza recomandata in acest caz fiind 2-4 linguri pe zi.
Pentru preparare ai nevoie de 20 grame volbura uscata si macinata groscior pe care le pui la macerat in 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obtinut in gospodarie, timp de 10 zile, avand grija sa le agiti de 3-4 ori pe zi. La sfarsitul perioadei filtrezi si apoi lasi la decantat timp de 6 luni. Termenul de valabilitate este de 2 ani, de la data prepararii.
4. Vinul de volbura– recomandat in constipatie, cate 50 ml de 2 ori pe zi.
Pune 100 g planta uscata, maruntita groscior, se pune timp de 30 zile intr-un litru de vin alb, timp de 30 zile, agitand de 2-3 ori pe zi. După 30 zile, filtreaza si pui la pastrat in flacoane.
Recoltare si preparare
Volbura se recolteaza inainte de inflorire sau cand la inceputul perioadei de inflorire, astfel incat sa fie cat mai putine fructificatii (aprilie, mai)
Recoltarea se face cand terenul este uscat, prin smulgerea plantei cautandu-se a se recolta cat mai multa radacina pentru ca aceasta este mult mai bogata in principii active decat restul plantei.
Uscarea se face cel mai bine pe cale naturala, la umbra, in strat subţire, in spatii aerisite, in poduri, in soproane, verande sau pe balcon.
Dupa uscare, se depozitaza in saculeti de tifon sau pungi de hartie si se pastreaza la loc uscat ca planta intreaga ( maruntira se realizeaza inaintea fiecarei utilizari). Randamentul de uscare este de 4:1, adica din 4 kg planta rezulta 1k g de planta uscata.
Precautii si contraindicatii
Volbura trebuie utilizata in cantitati mici din cauza efectelor sale puternic laxative. Cantitatile mari pot provoca dureri de stomac. Nu utiliza rochita-randunicii daca esti insarcinata sau alaptezi. De asemenena, nu utiliza volbura daca suferi de apendicita, colita, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil.
In concluzie, volbura sau rochita randunicii este un alt exemplu de „buruiana” cu efecte terapeutice surpinzatoare. Multe dintre acestea au fost demonstrate prin cercetari de laborator.
In speranta ca informatie iti va fi utila, inchei aici, nu inainte de a te invita sa lasi intr-un comentariu parerea ta despre cele citite.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse
http://www-personal.umich.edu/~rburnham/SpeciesAccountspdfs/ConvarveCONVFINAL.pdf
http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/volbura-convolvulus-arvensis_14430
Multumesc pentru informatii ! Mie imi sunt utile. Nu stiam ca volbura are efect laxativ. In cazul colonului iritabil nu e recomandat, dar in cazul hemoroizilor? Sanatate si numai bine !
Ma bucur sa aud asta!
Volbura intra in compozitia ceaiurilor complexe pentru hemoroizi. Sfatul meu este sa mariti treptat doza pana ajungeti la cea recomandata, ca sa testati efectul pe care-l are planta asupra dvs.
Cu prietenie,
Elena.
se poate folosi si proaspata pt ceai de tuse ?
Da, dar scurtati perioada de infuzare la 3-4 minute.
Eu mă constip, ies afara în fiecare zi dar este foarte dur,asa am făcut și hemoroizi….stau foarte mult în picioare la servici….
Pot sa folosesc ceaiul de volbura?
Da, puteți. Faceti băi de sezut cu gălbenele si pelin, va ajută în cazul hemoroizilor, ajută la vindecare. Pe mine mă ajută ciorbele cu legume multe cand sunt constipată…
Sănătate multă!