Vinarita- planta cu miros de fan proaspat care iti calmeaza palpitatiile

Vinarita este o alta planta a carei utilizare se perde in negrua timpului. Botezata de daci asprusa, planta se folosea la vopsitul lanii in rosu. Medicinal, infuzia plantei se folosea contra tifosului, iar decoctul contra plagilor produse de sifilis.

Ceea ce face speciala aceasta planta este mirosul sau dulce, ca de fan proaspat, datorat cumarinei aflate in compozitia sa. Gratie acestui miros, in Evul Mediu, vinarita a atras atentia deosebita a femeilor. In lipsa parfumurilor si a gelului de dus, ele o foloseau pentru bai si pentru odorizarea hainelor.

Datorită parfumului puternic, ce se mentine chiar si atunci cand planta este uscata, ea a fost folosita si pentru indepartarea moliilor sau pentru improspatarea aerului din locuinte. Saculeti de panza sau strachini cu frunze si flori uscate erau asezate prin case sau intre rufele curate din dulapuri asemenea lavandei.

Barbatii nu au ramas mai prejos si au inceput sa foloseasca planta in aromatizarea vinului si a tutunului. Este pomenita in anul 854, in scrierile manastirii Wandalbertus din Germania, in legatura cu adaosul acestei plante in vinul de mai. Inca de atunci se foloseste in loc de tutun (in stare uscata), in special pentru bolnavii cu afectiuni ale cailor respiratorii.

Adam Lonicerus, un important specialist in botanica ce a trait in secolul XVI-lea, considera vinarita un excelent remediu hepatic precum si un bun intaritor pentru splina, util in hepatite si in ulcere, un cicatrizant deosebit.

Din 1954 cumarina a fost interzisă în SUA, iar in alte tari folosirea ei a fost strict reglementata la maximum 2mg/kg de produs. Acest lucru se datoreaza unor studii, facute la vreme respectiva, ce indicau toxicitatea curamarineiin cantitati mari, desi ea se se gaseste in mod natural si in capsuni, caise si cirese. Aceasta a facut ca vinarita sa intre intr-un con de umbra.

Raspandire

Vinarita cunoscuta si sub denumirea populara de sanzaiana de padure, tamaioasa sau vinarie, face parte din familia Rubiaceae. O intalnim pe terenurile umede de la marginea padurii in tufisuri si raristi, mai ales de fag.

Este raspandita pe tot globul, pe continentul european, din nordul Africii pana in stepele vestice ale Asiei.

Cum recunosti vinarita?

Este o planta ierbacee perena de mici dimensiuni (cca 30 cm inaltime). Tulpina aeriana este dreapa, in 4 muchii. frunzele sunt asezate caracteristic, spre baza cate 6, in cerc, cate 8-9 in partea superioara, lucioase, fara petiol, cu peri aspri pe margini si pe dosul nervurilor. Fiorile, marunte si albe, sunt grupate ca niste buchetele la varful tulpinii.

Fructele purtatoare de seminte sunt acoperite cu tepi micuti curbati, ce se agata de blana animalelor sau de haine.

Substante active

Planta contine cumarine si derivati hidrozilati, glucozide, substante amare, tanin, cantitati mici de acid nicotinic, ulei gras, saruri minerale etc.

Indicatii terapeutice vinarita

Datorita glicozizilor cumarinici prezenti, planta reduce puterea de coagulare a sangelui, impiedicand trombozele (formarea unui cheag in interiorul uniii vas sanguin). Se foloseste si ca diuretic, sedativ si calmant in insomnii.

Se utilizeaza ca aromatizant pentru vinuri, ceaiuri alimentare si in industria branzeturilor.

Modalitati de folosire

Infuzia este forma principala sub care se utilizeaza planta. Se obtine dintr-o lingura de planta la o cana cu apa; se beau 1-2 cani pe zi.

Utilizata intern, infuzia este un bun depurativ. Stimuleaza aparatul gastro-intestinal si prezinta proprietati sudorifice si diuretice. Fluidizeaza mucusul din plamani s din bronhii. Este un sedativ eficient in starile de hiperexcitabilitate . Favorizeaza lactatia.

Macerat la rece, in apa. Modul de preparate a maceratului difera functie de destinatia preparatului, astfel:

  • pietre sau nisip la rinichi. Doua linguri de planta tocata marunt se macereaza opt ore, in 250 ml de apa rece. Lichidul strecurat se bea in 3-4 transe intre mese.
  • ascita. Se prepara un macerat din 30 g de iarba uscata  care lasa in 400 ml de apa rece 2 zile in frigider, apoi se strecoara, se stoarce bine si se adauga 50 de ml de tuica. Se bea de 5 ori pe zi, cate 1/2 de lingurita. Pe durata tratamentului, se renunta categoric la carne, peste, sare si alimente care contin sare..

Cataplasma: frunzele proaspete, zdrobite, se aplica pe rani ajutand la cicatrizarea mai rapida a ranilor si la prevenirea infectiilor.

Daca te confrunti cu dureri de cap, toaca marunt frunzele, freaca-le putin cu o lingura de lemn ca sa-si lase sucul, apoi intinde pe un prosop ingust si  leaga capul, astfel ca planta sa acopere fruntea si tamplele.

Pulbere dinvarfurile plantei inflorite culese in luna iunie, uscate si apoi rasnite. Se amesteca un pahar de tuica de 40-45 grade, cu un pahar de apa plata, se adauga 15 g de vinarita si se lasa la macerat 2 zile. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi pentru palpitatii. Pe durata tratamentului, se renunta categoric la carne, peste, sare si alimente care contin sare. O cura dureaza 5 zile, apoi se face pauza de 10 zile. Cura urmatoare dureaza 10 zile.

Recoltare si pastrare

Se utilizeaza numai partile aeriene ale plantei care se culeg in timpul infloririi, adica in luna iunie. Acestea se taie cu foarfeca la 4-5 cm mai sus de sol. Se pastreaza uscata in manunchiuri.

Precautii si contraindicatii vinarita

Depasirea dozei recomandate produce intoxictii manifestate prin dureri de cap, ameteli.

Este contraindicata in hemofilie.

Am ajuns la capatul calatoriei noastre in lumea acestei plante. Sunt convinsa ca nu am epuizat subiectul, asa ca, daca ai si alte informatii utile, te invit sa le scrii intr-un comentariu.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Bibliografie:

Eugen Mihaescu, Dictionarul plantelor de leac.

Fanica Voinea Ene, Ghid de terapie naturista.

Plante Medicinale, recunoastere si uz terapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic.

https://ierburiuitate.wordpress.com/

https://www.formula-as.ro/

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.