Vetrice (Tanacetum vulgare)- indicatii teraputice si beneficii pierdute in negura timpului!

Salut

Tanacetum vulgare, este o planta cu aura de legenda. Se spune ca ea a fost oferita lui Jupiter, de paharnicul Ganymede, pentru a-i asigura nemurirea.

De fapt, numele plantei tanacetum deriva din grecescul “athanaton” care inseamna “nemuritor”. Este posibil ca numele plantei sa vina de la povestea lui Ganymede, dar la fel de bine poate sa-si aiba originea in faptul ca planta era folosita in Antichitate la imbalsamare.

La romani, vetricea a fost extrem de raspandita ca insecticid, vermifug si antiinfectios.

Mai tarziu, in Evul Mediu, in tarile din vestul Europei se facea din vetrice si din alte cateva ierburi o licoare extrem de amara, pe care credinciosii crestini o beau pentru a intra in comuniune cu Christos. Substantele active din vetrice aveau si darul de a induce credinciosilor o anumita stare de transa mistica 🙂

Este originara din Europa, dar a fost naturalizata si in America de Nord pe la mijlocul secolului al XVII-lea.

A fost cultivata mult timp pentru frunzisul sau ornamental si pentru clusteri de flori galbene, asemanatoare buchetului.

A fost adesea folosita in bucatarie pentru a prepara prajituri si budinci, cu precadere primavara, in preajma sarbatorilor, sau ca un tonic, dupa perioada postului .

Ceaiul de vetrice era nelipsit din casele popoarelor europene si este inca folosit ca antihelmintic si in tratamentul vanatailor externe si a inflamatiilor.

Vetricea este clasificata in divizia Magnoliophyta, clasa Magnoliopsida, ordin Asterales, familia Asteraceae.

In tara noastra, se intalneste in zonele de ses si de deal, pe langa drumuri, garduri, in locuri necultivate, aproape de asezarile omenesti. Cel mai adesea o vedem in buruienisurile de pe langa caile ferate.

Cum o recunosti?

Vetricea este o planta perena cu rizom subteran si tulpina erecta, cilindrica, fin striata, fie cu ramificatii fie fara, acoperita cu Frunze pana la inflorescenta, cu miros puternic aromat. Are frunze de 1-2 ori penat sectate, frunzele de la baza au petiol lung iar cele din partea superioara a tulpinei au petiol scurt, alungit ovate sau lat lanceolate, de obicei fara perisori;

Florile galbene, tubuloase foarte dese, sunt grupate in inflorescente cu un diametru de circa 1 cm, dispuse la randul lor intr-un corimb. Fructele sunt mici achene de aproximativ 1.5 mm lipsiste de papus, terminate cu o coronula.

Substante active

Inflorescentele si partile florale cu frunze si ramuri contin 0,2-0,6% ulei volatil format din tanacetona sau β-tuiona, cineol, 1-camfen, borneol, camfor etc.; substante amare cu structura lactonica , eteri enolici, flavonoizi derivati ai luteolinei, gumirezine, tanoizi, acid malic, tartric, acid tanacetumolic, vitamina B1.

Actiune terapeutica

Substantele active confera plantei actiune antihelmintica, hipotensiva, antiinflamatoare, antispasmotica, stimulenta si tonica.

Indicatii terapeutice

  • Uz intern: – afectiuni renale, ascaridoze, avort, boli de stomac, amenoree ;
  • Uz extern: – matreata, viermi intestinali , luxatii si entorse, reumatism, tratarea bubelor.

Modalitati de folosire:

1.Pulbere:

Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea, putand fi depozitata in borcane inchise ermetic pentru maxim 2 saptamani datorita uleiurilor volatile care se evapora rapid.

Se foloseste

  • ca adjuvant in epilepsie in amestec cu pulbere de sulfina (Melilotus officinalis) in proportie de 1:3. Doza recomandata este de o lingurita, de trei ori pe zi, pe stomacul gol timp de 15 zile, urmate de alte 15 zile de pauza, apoi se reia.

Se administeaza doar adultilor pentru  actiunea puternic antispastica si a pentru ca rareste frecventa crizelor.

  • sub forma de cataplasma calda in caz de reumatism, articulatii dureroase.  Este printre remediile antiinflamatoare articulare cele mai rapide!

Ca sa obtii cataplasma, este nevoie de torni apa calda peste trei linguri de pulbere de vetrice sis a  amesteci pana cand se formeaza o pasta. Inveleste aceasta pasta in tifon si acopera articulatia dureroasa, apoi inveleste cu o esatura din lana.

2. Tinctura

Se obtine din 20 de linguri de pulbere de parti aeriene inflorite macerat timp de 2 saptamani in 500 ml de alcool de 50 de grade.  Apoi se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Se foloseste pentru:

  • Viermi intestinal-  in amestec cu tinctura de pelin, in parti egale. Se administreaza administreaza cate o lingurita, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa, in cure de 14zile, urmate de alte 7-10 zile de pauza, atat timp cat este necesar.
  • Infectii renale si urinare –  in amestec  cu tinctura de ienupar, in parti egale. Doza recomandata este de  o lingurita din acest preparat, diluata intr-o cana de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Acest remediu elimina usturimilela urinare, ajuta la retragerea prompta a edemelor, previne formarea calculilor renali.

3. Infuzie combinata

  • Sub forma de bai fierbinti este extreme de utila contra cistitelor cu simptome acute, cum ar fi: mictiuni frecvente, dureri puternice la urinare, incapacitate de control a urinarii, senzatie de durere la nivelul bazinului.

Cum pregatesti baia: In apa fierbinte de baie se pun 3-5 litri de infuzie combinata de vetrice, care are puternice efecte antiinfectioase, antiinflamatoare si antibiotice. Baia va dura 20-30 de minute, dupa care se va sterge foarte rapid pielea, pacientul se va imbraca bine si va sta macar o ora la caldura.

  • Daca iti cade parul,  infuzia combinata de vetrice te poate ajuta pentru ca are effect de intarire a radacinii parului prin actiune asupra folicului pilos. Se foloseste pentru efectuarea ultimei clatiri a parului

4. Cataplasme:

  • Arsuri pe piele – se zdrobesc cateva tulpini inflorite, proaspete, si se pun pe portiunea de piele afectata. Este un tratament cu puternice efecte antiinflamatoare si cicatrizante.
  • Scabie – trei tulpini inflorite se zdrobesc cu un ciocan pe o planseta de lemn, iar apoi se pun imediat pe portiunea de piele afectata, unde se tin vreme de patru ore. Tratamentul se face zilnic de 1- ori pe zi, pana la completa vindecare.
  • Entorse si luxatii – se aplica direct pe locul afectat cateva tulpini proaspete, dupa procedur adescrisa mai sus, se fixeaza cu un bandaj si se tin cateva ore.

Acest tratament accelereaza vindecarea tesuturilor lezate, favorizeaza retragerea rapida a umflaturilor sirecuperarea accelerata a functiilor articulatiei afectate

5. Plasturele

Este util in caz de luxatii, reumatism si nevralgii. Ca sa il obtii, amesteca 2 linguri de vetrice maruntita cu miezul proaspat de la 4 felii de paine si cu vin sau otet, pana cand se formeaza un fel de aluat. Acest aluat se aplica pe zona afectata, dupa care se acopera cu o bucatica de nailon si se lasa vreme de patru ore.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu vetrice

Aceasta planta este contraindicata femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza si copiilor sub 12 ani.  

Uleiul volatil este un puternic iritant gastrointestinal si renal si toxic pentru sistemul nervos central, asa ca se recomanda respecatarea cu strictete a dozelor.

 In doze de peste 6 g administrate zilnic, vetricea poate produce tremuraturi, greata, varsaturi.

In doze de peste 20 g planta sau a 3 ml ulei volatil apar colici puternice abdominale, voma, convulsii puternice epileptiforme, tulbuaări respiratorii pana la paralizia centrilor respiratori, puls slab si frecvent, colaps, moartea survenind de la cateva zeci de minute pana la 2-3 ore in functie de cantitatea ingerata.

Vetricea interactioneaza cu alcoolul accesntuand starea de somnolenta si de ameteala provocate de acesta. Asa ca nu este recomandat consumul simltan de vetrice si de alcool!

Recoltare si pastrare

De  la vetrice se foloseste partea aeriana a plantei recoltata in perioada infloririi, adica in iunie – august.

Se taie imediat de sub locul unde incepe ramificarea tulpinii, se indeparteaza tulpinile lemnificate, cele nefoliate, inflorescentele brunificate si se pune la uscat la umbra, in poduri acoperite cu table, sau in soproane. Ai grija sa le asezi in strat subtire, daca le usuci la orizontala, sau sa le legi in buchetele mici, daca alegi sa le atarni la uscat. Uscarea naturala pastreaza cel mai bine continutul in ulei volatil. Randamentul la uscare este 3-4/1.

Alte utilizari ala vetricei.

  • Vetricea se utilizeaza in medicina veterinara pentru tratarea enteritei.
  • Este o specia apreciata de albine, deci este importanta in apicultura
  • Uleiul volatil se utilizeaza si in industria parfumurilor, de preferinta in parfumuri cu note ierboase.
  • Pune flori de vetrice intr-un recipient langa usa sau langa fereastra pentru a alunga mustele;
  • Daca ai probleme cu moliile, furnicile sau puricii, foloseste frunze si florile uscate de vetrice asezandu-le pur si simplu in locurile cu probleme, uleiurile volatile puternice vor alunga insectele.
  • Vetricea joaca un rol important  in gradinaritul organic, fiind un insectifug organic, natural.

Planteaz-o in apropierea pomilor si arbustilor fructiferi, pe terase, in grădini de legume si in flori, in culturile de plante medicinale  pentru a respingere daunatorilor.

Multumesc domnului Nelu Craciun pentru aceste retete naturale pentru gradinarit! Ma grabesc sa la prepar pentru a le utiliza in micuta mea gradina din spatele casei! Le voi reproduce mai jos, in caz ca te hotarasti si tu sa gradinaresti ecologic 🙂

  1. Macerat de vetrice

Macereaza 300 g de frunze, tulpini si flori de vetrice, in 10 litri de apa, pentru aproximativ 5 zile. Filtreaza si foloseste maceratul impotriva ruginii, fainarii si a daunatorilor, cum ar fi fluturii albi si afidele.

  1. Infuzie de vetrice

Se prepara prin turnarea a 10 litri de apa fiarta peste 300 – 500g de vetrice proaspata (sau peste 30g de plante uscate), se lasa la infuzat  10 – 15 minute si apoi se filtreaza.

 Diluata cu apa in raport de 1:3,  se pulverizeaza planta impotriva afidelor, acarienilor si a altor insecte.

In loc de incheiere….

Care este influenta spirituala a vetricei? Uleiul esential de vetrice este pentru cei care procraineaza sau nu pot gasi motivatia de a avansa in calatoria lor spirituala. Poate ajuta si pe cei care sunt blocati intr-o rutina, care continua sa se saboteze de la atingerea obiectivelor lor sau pur si simplu sunt doar coplesiti si nu stiu cum sa avanseze.

Vetricea ii poate ajuta pe aceia care sunt in cautarea unor solutii in cadrul unei decizii de de avansare, eliberand acea programare negativa care bloca decizia.

Ce Chakra este afectata? Plexul solar si chakrele inimii.

Care sunt culorile Chakra corespunzatoare? Galben și verde.

Tu ai folosit vreodata vetrice? Aspet raspunsul tau intr-un comentariu, mai jos 🙂

Cu prietenie,

Elena Badea.

PS in articolul urmator vom vorbi despre psoriazis.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php

http://www.encyclopedia.com/plants-and-animals/plants/plants/tansy

http://www.formula-as.ro/2011/980/medicina-naturii-44/leacuri-de-pe-marginea-drumului-14021-print

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/vetrice-chrysanthemum-vulgare_14603

http://www.selene.ro/articole/vetrice

Vetrice (Tanacetum vulgare, fam. Compositae) – o plantă utilă în grădinăritul organic

http://www.experience-essential-oils.com/tansy-essential-oil.html

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

2 comentarii la „Vetrice (Tanacetum vulgare)- indicatii teraputice si beneficii pierdute in negura timpului!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.