Salut
Despre vasc am promis ca voi vorbi cu ceva timp in urma, la finalul articolui despre indigestie ( daca nu l-ai citit o poti face accesand link-ul ) dar se pare ca abia acuum i-a venit randul !
Prietena mea Chriss m-a cam certat pentru faptul ca m-am hotarat sa-l fac dupa ce a trecut Craciunul, stiut fiind ca planta este adesea asociata cu acest eveniment special din viata noastra…eu i-am raspuns, mai in gluma, mai in serios, ca va fi gata pentru promovare la Craciunul viitor 🙂
Are dreptate daca ma gandesc la vasc ca la o planta magica, dar ea este si una de leac, extrem de apreciata in trecut. Ar fi pacat sa astept inca un an ca sa vorbesc despre calitatile ei terapeutice…
Vascul – planta magica
Druizii considerau vascul o planta sfanta, un leac universal ce putea sa inlature orice rau. Ei o taiau cu cutite si seceri de aur, in cadrul unor ceremonii festive, special alese in functie de pozitia astrelor pe cer.
Mai tarziu, crestinii au preluat credinta de la inaintasii lor pagani, si au folosit crengute de vasc pentru decoratiunile specifice Craciunului considerand ca aceasta planta poate proteja casa si familia de rau, inclusive de fulgere si incendii…motiv pentru care erau si persoane care pastrau crengutele verzi tot anul…
Exista, de asemenea, credinta ca vascul este o planta care aduce pace si ca, un sarut sub aceasta planta, este o garantie pentru o prietenie indelungata sau o iubire nemuritoare. Adesea, un sarut sub ramura de vasca a fost considerat o cerere in casatorie.
La noi, vascul se punea la usi si ferestre in noaptea Anului Nou pentru a aduce spor in casa dar si pentru protectia acesteia, existand credinta ca planta apara gospodaria de lucruri necurate. Vascul este, in credinta populara romaneasca, si un un simbol al ospitalitatiii si al prieteniei.
Chiar daca este pagana, legenda vascului este si in zilele noastre la fel de iubita ca pe vremea druizilor, asa ca isi face loc cu cinste si in acest material 🙂
Se spune ca puterile mistice ale vascului si obiceiul oamenilor de a se saruta sub crenguta de vasca isi au originile in legenda zeitei Frigga, zeita iubirii, si a fiului ei, Balder, zeul soarelui de vara.
Intr-o noapte, Balder a visat de moartea sa si, evident tulburat, i-a povestit mamei sale visul ciudat. La auzul povestii , Frigga s-a ingrijorat in egala masura pentru viata fiului sau si pentru cea a tuturor vietuitoarelor de pe pentru ca stia ca, fara Balder, toata viata de pe Pamant se va termina.
Pentru a evita o astfel de nenorocire, ea a cutreierar Pamnatul in lung si in lat si a vorbit cu fiecare fiinta din aer, apa, foc si de pe pamant, convingandu-le sa-i promita ca nu i-ar face rau fiului sau. Cu toata straduinta sa, Frigga a uitat sau a ignorant o singura planta, care crestea pe meri si e stejari, cunoscuta de toti sub denumirea de vasc.
Loki, zeul raului, dusmanul de moarte al lui Balder, vesnic preocupat cu ticluirea de planuri malefice, stia ca Frigga o ignorase. Asa ca a facut o sageata in varful careia a pus o crenguta de vasc, si i-a sugerat lui Hoder, fratele orb al lui Balder si zeul iernii, sa indrepte aceasta sageata spre Balder. Atins de sageata, Balder a murit pe loc, iar planeta a inceput sa se raceasca rapid. Timp de trei zile, fiecare creatura de pe Pamant a incercat sa-l readuca la viata pe zeul soarelui de vara, dar fara sorti de izbanda. Singura care a reusit acesata minune a fost Frigga cu ajutorul vascului.
Atunci ea a binecuvantat planta astfel incat, oricine sta sub ea, sa nu fie ranit niciodata si sa aiba dreptul la un sarut ca semn de iubire. Se spune ca lacrimile zeitei ce au cazut pe planta s-au transformat in fructele albe ale plantei.
Vechii medici naturisti foloseau vascul ca un mijloc sigur in combaterea epilepsiei, calitate pe care i-o recunoaste mai tarziu si adeptul lui Kneipp, dr. Bohn. El recomanda vascul contra spasmelor cronice si a acceselor de isterie.
Pe la 1552, Hieronymus numea vascul Omnia Sanantum, adica cel ce vindeca toate bolile.
Ce este vascul?
Vascul (Viscum allmm L) este o planta semi-parazitara, ceea ce inseamna ca depinde de o alta planta pentru supravietuire. Poate creste doar daca semintele lui sunt transportate, de pasarile care mananca fructul, pe un copac gazda. Pasarile raspandesc samanata cleioasa, frecand-o cu ciocul de crengi sau eliminand-o nedigerata in excremente. Se fixeaza pe planta gazda cu ajutorul haustorilor si o invadeaza, sustragandu-i substantele nutritive si apa.
Aceasta realitate este surprinsa foarte bine de denumirea stiintifica a vascului American (Phoradendron) care este traducerea greceasca pentru „hotul copacului”.
Cele mai bune specii-gazda sunt mesteacanul, bradul,frasinul, marul si parul. Se va evita utilizarea vascului care se afla pe artar, tei, salcie si plop (considerat toxic).
Nu creste niciodata pe fag.
Planta are frunze vesnic verzi care sunt pieloase, alungit – obovate, de 2-4 cm, intregi, glabre, sessile, verzi-galbui. Florile unisexuat- monoice, sunt grupate cate trei in varful ramurilor. Infloreste in perioada februarie-aprilie. Fructele, in forma unor bobite, sunt albicioase, putin sticloase, in interior vascoase si lipicioase.
Vascul medicinal are fructele grupate cate trei, iar cel fara valente terapeutice are fructele grupate in ciorchine.
Compozitie chimica
Compozitia chimica difera putin, in functie de planta parazitata.
In vasc s-au identificat saponozide triterpenicc, beta-amarina si derivtţi ai acidului oleanolic,alfa si beta viscol, amine, aminoacizi liberi, substante grase precum acid oleic, linoleic, vilamincle C si E, mucilagii, substante glicozidice (siringina), zaharuri, viscotoxina (polipeptina care se inactiveaza prin incalzire si hidroliza), acid viscic, un potizaharid cu actiune antitumorala, saruri minerale etc.
Indicatii terapeutice
Substantele active din vasc ii confera acestuia calitati de tonic cardiac, vasodilatator coronarian si periferic, sedativ, antispastic, imunostimulent nespecific.
Vascul influenteaza pozitiv functionarea intregului sistem glandular si realizeaza performante excelente in stimularea metabolismului.
Toate fenomenele secundare legate de o tensiune arteriala anormala – cum ar fi congestia cerebrala, senzatiile de ameteala, vajaitul în urechi si tulburarile de vedere – sunt indepartate.
Modalitati de folosire
1. Ceaiul de vasc– se pregateste doar ca extract rece. Se pune peste noapte la macerat 1 lingurita cu varf in 1/4 litru de apa iar dimineata se incalzeste usor si se filtreaza. ( daca ai nevoie de o cantitate mai mare, ar fi bine sa pastrezi ceaiul intr-un termos sau sa-l incalzesti usor la bain-marie inainte de a-l folosi).
Ceaiul se utilizeaza in caz de:
– tulburari cronice de metabolism – bea in mod regulat timp de cel putin o jumătate de an cate 2 cesti de ceai pe zi;
– tulburari hormonale- bea minimum 2 cesti pe zi, una dimineata si una seara;
– atac de apoplexie- se face o cura de 11 septamani astfel: timp de 6 saptamani se beau zilnic cate 3 cesti, urmatoarele 3 saptamani se beau zilnic cate 2 cesti iar ultimile 2 saptamani zilnic cate 1 ceasca. Ceaiul se bea avand grij aca prima ceasca sa fie bauta jumatate inainte de micul dejun si cealalta jumatate dupa micul dejun, a doua ceasca inainte si dupa masa de pranz, iar a treia inainte si după cina;
– ca mijloc hemostatic. Folosit extern,( tras rece pe nas), opreste hemoragiile nazale, consumat intern, opreste hemoragiile pulmonare si pe cele intestinale din timpul dizenteriei.
– vascul este un leac exceptional contra arteriosclerozei- se bea o ceasca de ceai , cu inghituri mici pe parcursul unei zile;
– cu hipertensiune arteriala, hipotensiune arterial, tulburari serioase ale circulatiei sangelui, moleseala, tulburari cardiace, vertij, lipsa de chef de munca – toate se trataeza cu o cura de 6 saptamani cu ceai de vasc, asffel: timp de 3 saptamani se beau zilnic cate 3 cesti, urmatoarele 2 saptamani se beau zilnic cate 2 cesti iar ultima saptamana zilnic cate 1 ceasca.
Pentru stabilizare efectului, ar fi propice ca timp de un an sa se bea in fiecare dimineata cate 1 ceasca cu ceai de vasc. Vascul are capacitatea de a normaliza circulatia sangelui, scazand tensiunea cand aceasta este ridicata, sau radicand-o daca este prea mica.
– dereglarile menstruale, mai ales a menoragiilor (a hemoragiilor menstruale puternice), precum si a metroragiilor postpartum – 2-3 cesti de ceai timp de 1 saptamana.
– in cazul indispozitiilor din timpul menopauzei, insotite de palpitatii, stari de agitatie, anxietate si insuficienta respiratorie, ceaiul de vasc ar trebui administrat caţtva ani la rand. O ceasca de ceai dimineata, face ca toate aceste stari neplacute sa dispara si femeia nu mai are senzatia ca se afla la menopauza.
2. Pulbere din frunze de vasc– util in caz de ateroscleroza- 1-3 varfuri de cutit pe zi, timp de 7 zile. Se fac maxim 4 cure pe an.
3.Suc proaspat- frunzele si tulpinile proaspete sunt spalate si presate in stare umeda cu ajutorul storcatorului electric. Se iau din acest suc cate 25 picaturi in putina apa, dimineata pe stomacul gol, 1/2 ora inainte de micul dejun, si seara inainte de culcare pentru a trata sterilitatea la femei.
4.alifie de vasc, preparata astfel- bobitele proaspete, albe ale vascului sunt amestecate (la rece) cu untură de porc, pana ce se formează o alifie. Se foloseste extern in caz de degeraturi.
5. Vinul de vasc – se administreaza pentru ateroscleroza sau boli cardiovasculare, boli de piept, hemoragii. Ca sa aobtii vinul teraputici este necesar sa pui 40 grame pulbere de vasc la un litru de vin alb natural, sa lasi 5-6 zile la macerat, sa strecori cu grija sis a depozitezi in recipient de sticla. Doza recomandata este de 100 ml pe zi.
In ceea ce priveste actiunea anti-tumorala atribuita Vascului, s-au obtinut unele rezultate pozitive, folosindu-se injectii intravenoase combinate cu injectii intratumorale, in tumori externe inoperabile, sau in situatii post-operatotii sau dupa iradiere.
Recoltare si pastrare
De la vasc se folosesc frunzele si tulpinile micute care se culeg de la inceputul lunii octombrie pana la jumatatea lunii decembrie si in lunile martie si aprilie. Culese in restul anului, ele nu au putere de leac.
Este de preferat sa-l recoltezi primavara pentru ca majoritatea fructelor sunt deja culese de pasari si nu va trebui sa muncesti prea mult ca sa le indepartezi de pe planta.
Dupa ce sunt culese, frunzele si crengutele se taie marunt si se pun la uscat. Se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie, la loc uscat.
Contraindicatii
Toate preparatele pe baza de vasc se vor lua numai sub supraveghere medicala deoarece in vasc au fost izolate formatiuni cardiotoxice care pot produce leziuni la nivelul miocardului.
In caz de depasire a dozelor recomandate, apar simptome precum scaderea pulsului, aritmii cardiace, tahicardie;
Vascul de pe artar, tei, salcie si plop este toxic, asa ca nu il recoltati si nu il utilizati!
Nici vascul de pe stejar nu are valente mediciale, asa ca, daca nu cunoasteti bine planta, ar fi bine sa mergeti la recoltat insotit de o persoana care o stie sau sa cumparati produsele de la magazinele naturiste!
Vascul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone si care sufera de angina pectorala.
Toate preparatele din vasc se administreaza doar sub supraveghere de specialitate!
In loc de incheiere, iata cateva informatii mai amuzante despre vasc:
- Pasarile pot consuma fructe de vasc, dar acestea sunt foarte toxice pentru oameni.
- Aproximativ 20 de specii de vasc pot fi gasite pe lista speciilor pe cale de disparitie.
- Druizii au crezut ca vascul continea spiritul pomului in care crestea si de aceea ramanea vesnic verde 🙂
Acestea fiind zise, iti urez sa ai un an nou cu sanatate si impliniri!
Te astept cu drag sa-mi lasi un comentariu in care sa povesteti ce inseamna vascul pentru tine!
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS. in articoul urmator vom vorbi despre afte.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Maria Treben, Sanatate din farmacia Domnului
Ovidiu Bojor, Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la a la z
I.V. Spiridon, Plante medicinale
Ioana Tudor, Sanatate la indemana oricui
https://wonderopolis.org/wonder/why-do-people-kiss-under-mistletoe, http://www.worldofchristmas.net/christmas-stories/legend-of-mistletoe.html, http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/vasc-viscum-album-11510313/