Trateaza-ti laringita cu preparate din plante!

Salut,


Asa cum promiteam la finele articolului trecut, azi vom vorbi despre laringita.

O data cu intrarea mea la clasa am experimentat o paleta destul de larga de afectiuni ale cailor respiratorii…am fost ca un copil de gradinita care intra pentru prima data in comunitate iar sistemul sau imunitar trebuie sa invete sa lupte impotriva tuturor virusilor si a microbilor din lume adunati intr- o singura incapere 🙂

Cel mai frustrant pentru mine a fost episodul de laringita, m-am trezit deodata fara “unealta” mea de baza….spre bucuria si amuzamentul celor 15 pitici din fata mea 🙂 noroc ca s-a intamplat cu doar cateva zile inainte de vacanta de la sfarsitul lui noiembrie!  In felul asta am putut face si pauza vocala…practic conditia de baza pentru o vindecare rapida si eficienta!

Ce este laringita?

Laringita este o inflamatie acuta sau cronica a laringelui avand drept consecinta tumefactia (edemul) mucoasei ce duce stamtarea laringelui si obstructionarea trecerii aerului respirat.

Forma cea mai frecventa afecteaza regiunea corzilor vocale si poarta denumirea de laringita subglotica.

Cauze

Laringita este in general cauzata de infectii virulente sau bacterienenefiind in general independenta ci asociata si cu inflamarea altor segmente ale cailor respiratorii.

Factorii favorizanti

Factorii favorizanti sunt:

  • fumatul
  • factorii climaterici (meserii in aer liber, etc)
  • surmenajul vocal (cadre didactice, cantareti, etc)

Semne si simptome

Alterarea  vocii (raguseala) este semnul principal care poate ajunge pana la afonie (pierderea vocii). Ea poate fi insotita de tuse si de senzatie de jena  la nivelul gatului.

Cum se trateaza?

In afara tratamentului medicamentos, a evitarii efortului vocal si a frigului, se pot utiliza  si plante medicinale cu proprietati emoliente (cu continut mare de mucilagii) si expectorante, atat in us intern sub forma de infuzii, decocturi, cat si extern ca inhalatii si gargare.

Dintre plantele cu efecte emoliente utilizate intern amintesc:

  1. Potbalul: sub forma de infuzie din 3 liguri de Frunze la o cana de apa clocotita. Se bea indulcita cu miere de albine, treptat, pe parcursul unei zile
  2. Nalba mare se foloseste sub forma de infuzie dintr-o lingurita flori si Frunze la o cana de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi. Din radacini se prepara un macerat la rece, dintr-o lingurita la o cana de apa, timp de o ora. Se strecoara si se adauga un carf de cutit de bicarbonate de sodiu. Preparatul se administreaza treptat, pe parcursul unei zile.
  3. Lumanarica sub forma de infuzie dintr-o lingurita de flori la o cana de apa clocotita, care se bea treptata, de-alungul unei zile.
  4. Plamanarica– infuzie dintr-o lingura de pulbere de Frunze uscate peste care se toarna o cana de apa clocotita, se lasa la infuzt timp de 20 de mnute si apoi se strecoara.. Se administreaza trei cani pe zi.
  5. Bradul– infuzie din 2 linguri de muguri de brad pese care se toarna 200 de ml de apa clocotit. Se lasa la infuzat 20 de minute si apoi se strecoara. Se indulceste cu miere de albine. Se beau 3 cani pe zi.
  6. Lichen de piatra.- decoct dintr-o lingurita de planta la o cana de apa, fierte timp de 5 minute. Se adauga si un varf de cutit de bicarbonate de sodiu. Se beau 2 cani pe zi, de preferinta in amestec cu lapte.
  7. Mac rosu: sub forma de infuzie dintr-o lingurita de petale la o cana de apa. Infuzia se be ape arcursul unei zile
  8. Patlagina – infuzie de frunze, 2 lingurite la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

Dintre plantele cu propietati expectorante si antiseptic,  utilizate intern, amintesc:

  1. Cimbrul: infuzie din 2 lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
  2. Isopul: infizie din 2 lingurite de planta la o cana de apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi.
  3. Cimbrisor: infuzie din 2 lingurite de pulbere de planta la o cana de apa clocotita infuzate timp de 20 de minute. Se beau 2 cani pe zi

Se pot folosi plantele separat sau poti apela la un ceai complex, din amestec de plante cu efect emolient si plante cu efect expectorant. Un astfel de ceai este obtinut din petale de mac rosu, flori de tei, frunze de patlagina, frunze de nalba, cimbrisor, in parti egale. Infuzia se prepara dintr-o lingurita si jumatate de amestec la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru uz extern, cele mai utilizate plante sunt:

  • Platlagina: gargara de 3 ori e zi cu infuzie din 2 linguri de planta la o cana cu apa
  • Arnica: gargara de trei ori pe zi cu infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la o cana de apa clocotita.
  • Nalba mare: gargara cu decoct concentrat obtinut din trei linguri de radacina la 100 de ml de apa, fierte timp de 5 minute.
  • Sanzaiene galbene– gargar ade trei ori pe zi cu infuzie obtinuta dintr-o lingura de planta uscata si maruntita la o cana cu apa fiarta
  • Inhalatie cu ulei esential de menta, de brad sau de lavanda. Pune cateva picaturi de ulei in apa firbinte si fa inhalatie timp de 10 minute. Ai grita sa stai in casa urmatoarea ora si jumatate!

Un alt remediu eficient este gargara urmatoare (desi nu are un gust prea placut, vei trece peste asta cand vei constata valoarea sa terapeutica 🙂 ).  Ai nevoie de o lingura de Frunze uscate de salvie, 1-2 linguri de sare, 1 lingurita de pudra de radacina de gentian, o jumatate de cana de otet de mere si 1 varf de cutit de boia iute (optional).

Toarna jumatate de cane de apa clocotita peste salvia uscat asi la sa la infuzat 30-40 minute, apoi strecoara. Adauga sarea, pudra de radacina de gentian si boiaua, dupa caz, in ceaiul caldut si amesteca pentru a le dizolva. Toarna si otetul si amesteca iar.

Fa gargara cu una- doua linguri de ameste la fiecare ora. Cu cat suporti mai mult timp gargara, cu atat mai bine. Nu inghiti, nu iti face rau neaparat, dar are un gust rau!

Spay-ul de salvie pentru gat si gura este o varianta mai placuta la gust decat gargare de mai sus, dar are o eficienta mai scazuta decat aceasta.

Ca sa-l prepari ai nevoie de : 2-3 linguri de Frunze de salvie, 1-2 linguri de tincture de echinaceea, 1-2 picaturi de ulei essential de menta, I lingura de miere (optional) pentru proprietatile de calmare si de indulcire.

Toarna o cana de apa clocotita este frunzele de salvie si lasa la infuzat 30 minute.  Strecoara, ia 3/4 din lichid si amesteca-l cu celelalte ingredient si amesteca bine pentru omogenizare. Pune preparatul intr-o sticla cu pulverizator . Se pulverizeaza direct in gura ori de cate ori este nevoie.

Cu asta inchei materialul despre laringita. Sper ca informatia gasita de aici sa te ajute la nevoie!

Nu uita sa dai un share sau un like, este important pentru mine 🙂

Data viitoare vom vorbi despre rozmarin.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Ch. Prudhomme,  J-F D’Iberbois, 1000 de boli pe intelesul tuturor, vol.1,

I.V.Spiridon, Plantele  medicinale medicamentele mileniului III

Gheorghe Mohan, Tratarea bolilor cu leacuri din popor

Rosemary Glandstar, Plantele medicinale- ghid essential.

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.