Top 5 condimente utile si pentru sanatate, nu doar in bucatarie

Salut,

condEste o perioada magica, o perioada in care suntem mai buni, mai toleranti cu noi insine si cu lumea larga, iar veselia ne umple inimile si casele.

Nu cred sa existe o perioada a anului mai bogata in arome si culori si nici gospodina care sa nu foloseasca mai cu sarg condimentele decat aceasta.

Pentru mine, este perioada preferata din an pentru ca imi place sa vad oamenii bine-dispusi si cu speranta in suflet. Pentru mine miroase a copilarie, a toba, caltabos, carnati, dar si a cozonac si prajituri de casa.

Desi gatesc zilnic pentru ca am copii mici pe care i-am obisnuit cu mancare gatita in casa (sper ca nu o sa-si schimbe acest obicei in viitor), parca acum o fac cu mai multa placere.

Dar oricat de buna si de sanatoasa ar fi o mancare, daca nu este condimentata corespunzator este fada si neatractiva.

Condimentele pe care le folosim in bucataria de baza, ca sa zic asa, sunt specifice mai degraba zonei Moldovei , pentru ca acolo imi este sufletul. Incerc mereu sa recreez acasa acea zona, iar cel mai usor de reprodus este mancarea 🙂

Folosesc in mod curent piper, boia de ardei iute, cimbru, usturoi, scortisoara, foi de dafin.

Nu lispesc niciodata telina, pastarnacul, patrunjelul, mararul, leusteanul caci nu-mi inchipui ciorba fara aceste arome 🙂

Ghimbirul, chimenul, susanul, sofranul sunt de asemenea prezente, dar cu utilizare mai restransa (Ne plac mancarurile aromate si se intampla sa incercam si preparate din alte regiuni pentru ca sotul meu este un gourmand desavarsit….)

Lista condimentelor este lunga si toate sunt adevarate medicamente pentru sufletul dar si pentru trupul nostru.

In articolul de fata voi vorbi doar despre primele 5 pentru ca sunt cel mai frecvent utilizate in bucatariile romanilor dar si pentru a pastra o dimensiune rezonabila acestui articol. ( cu promisiunea ca in viitor o sa vorbesc si despre celelalte condimente)

Asadar……

PIPERUL

piperulIndiferent de culoarea sa, negru, alb, verde sau rosu, piperul poate revendica titlul de “rege” al condimentelor pentru ca ma indoiesc ca exista cineva care sa nu-l fi folosit in bucataria sa!

Isi gaseste cu nonsalanta locul in aproape orice fel de mancare. Eu cu siguranta il folosesc de fiecare data cand gatesc.

Cu aproximativ un an in urma am inceput sa folosesc piperul si in baile de aburi pe care le fac copiilor cand sunt raciti, alaturi de soc, musetel, patlagina, tei, cimbru si coada soricelului, in diverse combinatii.

Este foarte util contra bronsitei, laringitei si a racealii. Iata o reteta de sorginte franceza utila mai cu seama pentru gripa in faza incipienta: peste 2 varfuri de cutit de piper negru, unul de cuisoare si doua de scortisoara pune la 250 ml de apa fiarta si lasa la infuzat zece minute. Filtreaza si bea cat mai fierbinte posibil.

Daca suferi de tuse (uscata si iritativa) trateaz-o cu un amestec din doua varfuri de cutit de piper, patru lingurite cu miere si putina zeama de lamiae, amestec pe care trebuie sa-l iei, cu inghitituri mici, pe parcursul a doua ore. Piperul este leac si pentru  tusea convulsiva caz in care este nevoie sa pui la macerat pentru sapte zile, cinci linguri de piper negru si o lingura de cuisoare macinate. Cu amestecul filtrate si diluat, faci gargara pana simptomele dispar.

Pentru durerile de gat este recomandat ceaiul din piper macinat care decongestioneaza instantaneu gatul si desfunda nasul . Ca sa-l prepari pune 20 de boabe de piper macinate in 250 ml apa fiarta si lasa la infuzat. Indulceste-l cu miere si bea de trei ori pe zi.

Piperul este un bun detoxifiant deoarece mareste productia de urina si faciliteaza transpiratia prin marirea calibrului vaselor capilare de la suprafata pielii. Un mod la indemana pentru a obtine aceste efecte este sa adaugi doua varfuri de cutit de piper negru intr-o cana cu ceai fierbinte de busuioc, menta sau cimbrisor si sa bei lichidul cu inghitituri mici.

Datorita proprietatilor tonifiante si a actiunii vasodilatatoare, piperul este util si pentru stimularea apetitului sexual. Iata o reteta utila in acest caz:

  • 6 boabe de piper (cu proprietatile enuntate mai sus),
  • 4 boabe de migdale( afrodisiace datorita argininei, un aminoacid implicat in mecanismul erectiei) si
  • un pahar cu lapte (afrodiasiac recunoscut datorita continutului de peptide care stimuleaza productia de endorfine).

De asemeni, piperul reduce fermentatia din stomac ceea ce-l face un remediu eficace pentru balonare.


ARDEIUL IUTE

ardei-iute-cayenna_4510Este condimentul preferat al sotului meu. Il foloseste cu generozitate la fiecare masa. Il adaug si eu in sosuri, dar nu-l pot manca proaspat datorita gustului prea iute.

Pentru iuteala sa este responsabila capsaicina ce se regaseste din abundenta in compozitia fructului, alaturi de vitamin A (carotenoizi pro-vitamina A, inclusive beta-caroten).

Capsaicina este utilizata pe scara larga pentru reducerea durerii, pentru beneficiile cardiovasculare precum si pentru capacitatea sa de a preveni cancerul. Are , de asemenea, un rol foarte important in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate.

Reduce greutatea corporala prin marirea consumului de energie si diminuarea poftei de mancare.

Beta-carotenul din ardeiul iute este transformat in organism in vitamin A care este esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv.

Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. Are si o actiune preventive pentru ca datorita calitatilor sale antioxidante contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi (cei care pot cauza boli precum ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat, leziuni ale nervilor si bolile de inima).

Avand in vedere ca bolile cardiovasculare se afla in fruntea cauzelor de mortalitate in randul romanilor, poate ca este bine ca ardeiul iute sa-si gaseasca locul in bucataria romanilor!

In doze mici, ardeiul iute stimuleaza digestia. Este recomandat consumul a 0,1-0,3 grame de ardei proaspat sau uscat si maruntit. Peste doza recomandata, ardeiul iute are efecte purgative.

Ardeiul rosu are efecte antispastice motiv pentru care se recomanda folosirea lui pentru calmarea spasmelor musculare, in special la umar, brat sau coloana.

Este recomandat pentru entorse calmeaza durerea si accelereaza vindecarea- sub forma de cataplasma: da in clocot 1/4 cana cu otet. Adauga suficient praf de ardei pentru a obtine o pasta. Inainte de a folosi aceasta cataplasma aplica pe piele ulei de masline. Intinde pasta pe un pansament si aplica-l pe zona afectata. Lasa sa stea 2 ore.

Ardeiul iute este unul dintre cele mai importante remedii in caz de muscatura de caine.Aplicat aplicat sub forma de praf imediat pe rana neutralizeaza virusul. Rana nu se infecteaza si se vindeca rapid. Acest remediu este foarte dureros, iar durerea poate provoca soc!

Uleiul de ardei iute este util pentru combaterea celulitei. Ca sa obtii uleiul, pui intr-un borcan un pahar de ulei de masline si un sfert de pahar de ardei iute tocat foarte fin. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul astfel obtinut se foloseste ca solutie de masaj contra celulitei.

USTUROIUL .

usturoiStudiile au confirmat ca alicina (substanta responsabila pentru mirosul tipic care reprezinta si mecanismul de aparare al usturoiului impotriva atacului daunatorilor) are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabila cu dezvoltarea ulcerului gastric. Aceasta substanta se activeaza atunci cand usturioul este taiat sau mestecat si protejeaza corpul de infectii bacteriene si scade nivelul colesterolului din sange.

Recent s-a descoperit faptul ca alicina este eficienta in lupa impotriva a doua tulpini bacteriologice: Enterococi si Staphilococi.

Se poate folosi cu success in infectii ale pielii de natura bacteriana sau fungica.

Studiile au aratat ca usturoiul este indicat atat in prevenirea cat si in tratarea cancerului.

Intr-un studiu efectuat pe un numar de femei din Iowa, SUA, cele ce introdusesera usturoiul in dieta lor ca si aliment uzual, au prezentat cu circa 32 % mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon. Un alt studiu al Institutului National de Cancer din SUA afirma ca usturoiul poate incetini dezvoltarea celulelor maligne cat si auto-distrugerea celulelor canceroase.

Pentru ca actioneaza ca o bariera ce creste nivelul colesterolului bun ( LDL- colesterol de densitate mica) si reduce vascozitatea sangelui, usturoiul este un remediu pentru bolile cardiovasculare.

Conform institutului National pentru sanatate din SUA, dozele recomandate sunt:

a)pentru administrare orala:
– Pentru tensiunii arteriale:
• Usturoiul extract 600-1200 mg- doza trebuie divizata si administrata de trei ori pe zi.
• usturoi proaspat 4 grame (aproximativ un catel) o data pe zi.

– Pentru prevenirea cancerului de colon, rect, cancerul de stomac se administreaza usturoi proaspat sau fiert intre  3.5-29 grame pe saptamana.

b) Aplicate pe piele:
• Pentru infectii ale pielii cu ciuperci se recomanda creme cu crema 0,4%, 0,6% extract de usturoi sau  gel 1%, aplicat de doua ori pe zi, timp de o saptamana.

 CIMBRUL

cimbruIn bucatarie, cimbrul este mereu prezent sosusuri (reminiscenta a experientei mele pe meleaguri perugine),  dar si in ciorbe (crenguta de cimbru fiind detaliu de finite,cel care desavarseste gustul borsului moldovenesc 🙂 ).

Il avem din productie proprie si il tin atarnat in camara, in buchete mici, asa cum am vazut de mic copil in casa bunicilor mei…

In scop terapeutic, cimbrul face parte din plantele pe care le folosesc ca sa fac bai de aburi copiilor atunci cand sunt raciti. Uneori il adaug si in infuzie, dar am grija sa-l combin cu alte plante pentru ca este foarte aromat si este mai greu acceptat de catre acestia.

Studiile au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug  bacteriile atacandu-le membrana celulara reducandu-i permeabilitatea.

Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor.

De asesmenea, uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei.

Infuzia preparata prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa si lasata la infuzat 10-15 minute se administreaza in caz de bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva , are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.

Tinctura  este utila in caz de rani, ulcere pe piele, arsuri  ( pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac spalaturi cu tinctura sau cu infuzie combinata de cimbru) dar si in micoze (se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe zona afectata care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore, daca este vorba de unghii, sau peste noapte, daca este vorba de boala piciorului de atlet).

Ca sa prepare in casa tinctura, ai nevoie de 15 linguri de pulbere de cimbru, de 400 ml de alcool alimentar de 40 de grade si un recipient cu capac. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile.

Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Daca suferi de colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic, ia 1/2 lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.

Gingivitele, cariile, placa bacteriana pot fi tratate cu cinci picaturi de ulei volatil de cimbru dizolvate intr-un litru de infuzie combinata. Se fac de trei ori pe zi, timp de 5 minute, clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele principale.

SCORTISOARA

scortisoaraCand ma gandesc la scortisoara in minte imi apare placinta cu mere si cea cu bostan pentru ca asa am facut cunostinta cu ea 🙂

De cativa ani insa, am inceput sa folosesc scortisoara si in chiftelute, asta dupa am vazut o emisune despre bucataria greaca in care protagosnista o adauga in preparat.

Studiile releva faptul ca scortisoara este o foarte bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Ea are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Este antiinflamator si anticoagulant.

Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree sau alt tip de disconfort gastric.

Scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor si colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II si previne rezistenta la insulina la persoanele care au o dieta bogata in fructoza.

Scortisoara este utila in caz de raceala. In copilaria mama ne dadea in fiecare dimineata o lingurita de miere amestecata cu pudra de scortisoara si zeama de lamaie ca sa ne pazeasca de raceli.  Imi amintesc cu siguranta gustul sau delicios si foarte vag sa fi fost racita 🙂

Scortisoara este remediu eficient in in tratarea starilor de greata, situatie in care este suficienta administrarea unui varf de lingurita de pudra.

Daca simti tensiune nervoasa inainte de culcare, poti apela cu incredere tot la scortisoara. Ia pudra de scortisoara atat cat poti apuca cu degetele, amesteca cu miere si consuma inainte de culcare.

Daca faci gargara cu sirop de scortisoara poti trata gingivita. Sirop se prepara astfel: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga miere si se bea cald.

Daca esti proaspata mamica si vrei sa stimulezi lactatia, consuma zilnic cate o lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte sau ca atare.

Ceaiul din fructe de scortisoara este util impotriva insomniei si pentru regenerare celulara. Se face un amestec in parti egale (cate o lingurita) din scortisoara, nucsoara si frunze de dafin uscate. Se pune amestecul intr-o cana cu apa fierbinte. Continutul se imparte in doua si se bea pe durata zilei.

Uleiul volatil este eficace impotriva durerilor de dinti. Se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in jurul dintelui.

Aici se incheie calatoria noastra.

Acum, ca am ajuns la final, te rog sa-mi spui daca stiai aceste insusiri extraordinare ale unor produse atat de “comune”( in sensul ca le folosim in mod frecvent)!

Cu prietenie,

Elena Badea.

P.S. Recunosc ca acesta este topul meu, al tau care este?

P.S. In articolul urmator vom vorbi despre indigestie!

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.doctorulzilei.ro/piperul-un-condiment-medicament-care-combate-pietrele-la-rinichi-imbunatateste-digestia-si-lupta-cu-bolile-reumatice/ ; http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/ardeiul-iute-beneficii-pentru-sanatate_9843; http://viataverdeviu.ro/vindecare-cu-beneficiile-usturoiului/http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Scortisoara

 

 

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.