Tataneasa- planta de leac inca de pe vreamea dacilor!

Salut,

tatneasaIn limba dacilor, tataneasa se numea “prodiarnela”, fiind folosita inca de acum cateva mii de ani pentru tratarea ranilor si a fracturilor, precum si pentru diferitele actiuni interne, intrand, fara discutie, in clasamentul primelor zece plante tamaduitoare folosite de romani.

Din Banat in Bucovina, din Oltenia in Transilvania, tataneasa era principalul leac extern contra fracturilor, a scrantiturilor si a plagilor de toate felurile.

Numele genului Symphytum provine de la cuvantul grecesc”sympho” care inseamna “sa se uneasca”.

Exista aproximativ 25 de specii de plante medicinale, cele mai cunoscute fiind  tataneasa comuna (Symphytum officinale), tataneasa intepatoare(S. asperum) si tataneasa ruseasca (S. X uplandicum, cunoscut sub numele de okopnik).

Tataneasa este o planta perena nativa in Europa dar care creste acum in toate regiunile temperate ale lumii, inclusiv Asia de Vest, America de Nord si Australia.

O intalnim in locuri umede, prin lunci, la marginea apelor, uneori chiar pe langa drumuri. Este raspandita din campie pana in zona montana.

Cum o recunosti

Tataneasa este o planta ierboasa, paroasa, inalta de 100-120 cm. Sub pamant are un rizom gros de pe care cresc radacini carnoase – fusiforme. Frunzele sunt lungi (maxim 25 cm), alterne, cu latimea de 1-2 cm. In partea inferioara a tulpinii frunzele sunt oval-lanceolate. Florile sunt de culoare rosie-violacee, uneori roz-alba si sunt dispuse in cime unipare. Tataneasa infloreste in lunile mai-august.

Substante active

  • alantoina (pana la 4,7%, in principal in varfuri cu flori; o substanta care favorizeaza cresterea de noi celule)- effect cicatrizant si anticancerigen
  • inulina
  • mucilagiu (circa 29%, in principal fructe- substanta cleioasa care calmeaza tesuturile inflamate)- efect cicatrizant
  • nutrienti (calciu, potasiu, fosfor, vitaminele A, B12, C, proteine)
  • acizi fenolici (rozmarinic- anti-inflamator)
  • saponine steroidice
  • alcaloizi toxici (inclusiv pirrolizidines)
  • taninuri

 Indicatii teraputice

Substantele active confera plantei proprietati astringente, anti-inflamatorii, de proliferare a celulelor, emoliente care ajuta in vindecarea ranilor, oaselor si a cartilajelor.

Tataneasa se foloseste atat intern cat si extern, astfel:

  • Uz intern: bronsite, boli ale sistemului digestiv, afectiuni ale aparatului respirator, colita, diaree, dizenterie, enterita, demoptizii, metrorargii, ulcere, tuberculoza- sub forma de infuzie, tinctura, ulei, deconct.
  • Uz extern: ulceratii cutanate, arsuri, escare, fisuri, fracturi oasoase, leziuni, dureri reumatice, artrite hemoroizi, ulcere varicoase, discopatii, inflamatii articulare, fisuri mamelonare sau anale, echimoze, flebite,salpingite, vaginite, entorse, guta,intepaturi de insecte, metrite, stomatite, gingivite, eczeme, psoriazis, zona zoster, dureri dentare  – sub forma de bai locale, compresa, cataplasma, gargara.

Modalitati de folosire:

Macerat la rece de radacini: Se pun peste noapte la rece 2 lingurite de radacini taiate marunt in 250 ml de apa, dimineata se încalzeste usor si se strecoara. Se beau inghititura cu inghititura 2-4  cesti.

Este folosit intern in bronsite, afectiuni ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale si pleurezii.

Comprese cu terci: Radacinile bine uscate si macinate fin sunt amestecate cu o ceasca de apa foarte fierbinte si cateva picaturi de ulei alimentar pana se formeaza un terci.

Intinde acest terci pe o bucatica de panza si aplica local cat este inca cald apoi leaga.

 Utile in ulcer varicos, tumefieri reumatice ale muschilor, noduri de artrita, umflaturi, dureri in ceafa, in inflamatii ale pielii piciorului si calmeaza durerile de dupa amputari.

Comprese de frunze (proaspete): Frunzele proaspete se spala, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor se pun pe locurile afectate si se leaga.

Comprese de frunze (oparite): Frunzele de tataneasa sunt oparite cu apa clocotita si sunt aplicate calde.

Adaos la baile complete: 500 grame de frunze proaspete sau uscate de tataneasa se lasa peste noapte la rece in cca. 5 litri de apa. A doua zi se pune totul la fiert, iar lichidul se adauga in apa baii.

Se foloseste in caz de dureri reumatice, artrita, dureri de oase, tulburari ale irigatiei sangvine si discopatie

Adaos la baile de sezut: precedeaza la fel ca la baile complete, dar foloseste numai 200 grame de frunze.

Pentru tulburari ale irigaţiei sangvine a picioarelor, pentru varice si pentru tratamentul suplimentar al fracturilor,

Pulbere de tataneasa – Radacinile uscate se macina fin cu rasnita de cafea si se cern. In principiu, doza la adulti este de o lingurita de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 2 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime.

Tratamentul intern cu tataneasa se face vreme de maximum doua luni, dupa care se face o pauza de 14-21 de zile.

Tinctura de tataneasa: spala radacinile si le curata cu o perie, apoi taie-le marunt si introdu-le intr-o sticla fara a le indesa.  Toarna rachiu de secara sau de fructe cat sa acopere radacinile si lasa 14 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura.

Se utilizeaza cu cel mai bun rezultat sub forma de comprese la leziuni externe si interne, raniri de tot felul, contuzii, hematoame si fracturi, impotriva reumatismului si a inflamatiilor articulare.

sau o poti comanda gata preparata aici!

Alifie de tataneasa: 4-6 radacini proaspete (in functie de marime) se spala, se  taie foarte fin si se prajesc la foc  iute in cca. 250 grame de untura curata din intestine de porc, se lasa peste noapte apoi se incalzeste si se preseaza si filtreaza printr-o bucata de panza. Dupa filtrare de depoziteaza in recipient mici si curate si se pastreaza la frigider.

Poate fi intrebuintata in locul unei comprese cu terci si este indispensabila in tratarea ranilor.

Daca preferi varianata de-a gata 🙂 , o pozi comanda aici 

Vin de tataneasa: 2-5 radacini proaspete si spalate se taie fin si se lasa 5-6 saptamani intr-un litru de vin alb natural. Un mijloc excelent in tratarea bolilor de plamani!

Recoltare si pastrare

In cazul acestei plante medicinale se utilizeaza florile, frunzele si radacinile.

Radacinile trebuie sa fie extrase primavara sau toamna.

Frunzele trebuie culese cat timp sunt proaspete si florile in perioada de inflorire, adica intre lunile mai si septembrie.

Ca sa isi pastreze componentele utile, trebuie uscate in locuri calde si ferite de umezeala sau de lumina directa. Inainte de uscare trebuie spalate si asezate intr-un strat subtire.

Dupa uscare pot fi pastrate in pungi sau lazi de hartie, ori in saci de panza in locuri ferite de umezeala si lumina.

Precautii si contraindicatii in tratamentele cu tataneasa

Nu utiliza tataneasa inainte de a curata foarte bine rana deoarece vindecarea rapida poate prinde mizeria inauntru si se poate infecta rana. De asemenea, nu o utiliza pentru rani profunde pentru ca ea va genera vindecarea la suprafata rana ramanand in profunzime.

Nu se consuma planta in nici o forma in timpul alaptarii sau sarcinii.

Administreaza-o doar sub supravegherea medicului deoarece o administrare neadecvata poate genera hepatotoxicitate, toxicitate pancreatica si renala.

In ultimii ani s-a incercat naturalizarea ideii ca tataneasa are efecte cancerigene argumentele aduse in discutie fiind urmatoarele:

1. Animalele furajate cu cantitati mari de tataneasa au avut tulburari hepatice, unele au prezentat chiar tumori hepatice, fara insa a se preciza care au fost dozele administrate animalelelor calculate pe kg-corp.

(spre exmplu, daca a fost adm. 1g de tataneasa/kg corp, atunci acest fapt nu are nici o relevanta in medicina umana pentru ca ar insemna ca doza pentru un adult ar trebui sa fie de 75 de g zilnic ca sa produca efectele sus numite)

2. Au fost izolati anumiti compusi ai tatanesei – asa-numitii alcaloizi pirolizidinici – ai caror efecte mutagene si cancerigene au fost demonstrate prin teste de laborator.

(Desi scosi din context alcoizii ar putea avea efect cancerigen, realitatea este ca nu sunt administrati alcaloizii simpli, ci planta intreaga, planta care contine principii active cu efecte antitumorale foarte puternice).

Mark Mayell  afirma in “Ghid naturist de prim-ajutor” ca: “In cercurile fitoterapeutice internationale, se sugereaza ca potentialul cancerigen al unei cesti de ceai de tataneasa este mai scazut decat al unui suc indulcit cu zaharina”.

 In concluzie, planta are efecte miraculoase, dar trebuie administrata in doze stricte, de aceea este indicat sa o iei doar sub supravegherea unei personae specializate pentru a evita efectele adverse descries mai sus!

Mutumesc ca m-ai urmarit pana aici. Lasa-mi un comentariu mai jos, as vrea sa stiu opinia ta despre informatia oferita!

Data viitoare vom vorbi despre condimente.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Maria Treben, Sanatate din farmacia Domnului.

http://www.cloverleaffarmherbs.com/comfrey/

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/tataneasa-symphytum-officinale_14368

http://www.encyclopedia.com/topic/Comfrey.aspx

http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83t%C4%83neas%C4%83

http://www.medicina-informativa.com/2011/03/tataneasa-indicatii-terapeutice-remedii.html

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

2 comentarii la „Tataneasa- planta de leac inca de pe vreamea dacilor!

  1. Coca

    Eu am folosit radacina de tataneasa pentru tratarea unei dureri puternice de stomac. Am scos o planta din pamant, am desprins radacina , am spalat-o bine si apoi am curatat coaja . Miezul se prezinta de culoarea nucii fara pielita si are un gust placut de nuca ,e putin „mucilaginoasa „. Am mestecat cam 5 cm de radacina ,efectul a aparut cam dupa 20min. Am folosit si altfel : radacina dupa ce am curatat-o de coaja ,am ras-o si am pus-o pe locul dureros, am stat cu acest plasture pe timpul noptii , dimineata nu ma mai durea. merita incercat.Coca.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.