Salut,
Majoritatea oamenilor sufera la un moment dat din viata de hemoroizi. Pot aparea atat ca predispozitie constitutionala cat si ca o consecinta a altor boli (ciroza, colita, sarcina etc.)
Statistica mondiala arata ca mai mult de 65 % din populaitia globului cu varsta de peste 50 de ani sufera de boala hemoroidala.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt constituiti din dilatari ale venelor unei parti a regiunii ano-rectale care este situata in vecinatatea zonei de trecere dintre piele si mucoasa anala. Adesea acestia prezinta complicatii sub forma de inflamatii, tromboza si sangerare.
Apar de obicei la varste cuprinse intre 30 si 60 de ani, mai des la barbati decat la femei.
Cauzele aparitie hemoroizilor
Printre cauzele apritiei hemoroizilor mentionez:
- obezitatea;
- eforturile prelungite la defecare;
- tumorile abdominale;
- anumite boli ale ficatului care determina o presiune pe vena porta;
- sarcina, in cazul femeilor.
Tipuri de hemoroizi
In functie de localizare, exista:
– hemoroizi externi–apar ca mase rotunde purpurii acoperite cu piele al caror volum creste in timpul scaunului. De obicei au consistenta moale, nu sunt durerosi si pot da senzatia de astupare a anusului. Uneori, sub actiunea unor tensiuni locale (efort in timpul scaunului, tuse, stranut sau afectiuni de alta natura), cresc brusc in volum si se obtureaza cu trombus.
Acesti hemoroizi trombozati se pot rupe, provocand sangerari profunde cu scaun dureros. Aceasta stare dureaza circa 5 zile, dupa care incepe absorbtia cheagului si reducerea inflamatiei.
Hemoroizii externi se pot remite spontan, lasand doar pete de tesut hipertrofiat asymptomatic. Uneori pot da senzatii de mancarime.
– hemoroizi interni– sunt de obicei multipli, purpurii, de forma neregulata, acoperiti cu o membrana mucoasa subtire. In timpul scaunului pot aparea mici rani pe suprafata lor cee ace va duce la sangerari si ulceratii. De altfel, sangerarea este simptomul principal al hemoroizilor interni, fiind uneori insotita de senzatia unei evacuarii incomplete a scaunului (daca este de mare) sau de un prolaps reductibil.
La hemoroizii mari sau in faze de acutizare, prolapsul poate deveni ireductibil fiind insotit adesea de dureri, tromboza si chiar strangulare. Printre colplicatiile curente, amintesc eliminarea de mucozitati in scaun si prurit.
Cum previi aparitia hemoroizilor?
Eu am fost invatata ca este mai usor sa previi dacat sa combati si mult mai ieftin. Te scuteste in primul rand de neplacere, durere, disconfort, si apoi de cheltuirea unei sume de bani care ar fi putut avea alta destinatie, mai placuta, precum achizitia unei carti sau iesirea la film cu familia 🙂
Desi exista predispozitie in familie pentru aparitia hemoroizilor, deci si un factor ereditar, cu respecatarea unor reguli simple, care sa asigura o presiune normala la nivelul regiunii pelviene, vei putea evita imflamarea venelor hemoroidale!
Iata care sunt aceste reguli:
*regula numarul unu – alimente si bauturi. Un consum adecvat de apa, cantitativ si calitativ, ajuta la o eliminare mai usoara a materiilor fecale. Iar o alimentatia bogata in fibre (adica multe legume si fructe poaspete), te ajuta sa eviti constiparea care este una din cauzele principale ale aparitiei hemoroizilor.
*regula numarul doi- viata activa. Mergi cat mai mult pe jos, fa sport ori de cate ori ai ocazia, ridica-te de pe scaun din cand in cand si fa miscare, daca munca te obliga sa petreci multe ori pe scaun. Vei reduce in acest fel presiunea asupra regiunii pelviene.
* regula numarul trei- utilizarea toaletei. Un scau normal dureaza intre 2 si 10 minute, asa ca ai rabdare, nu te grabi si nu impinge excesiv.
Tratamentul hemoroizilor
Cu toate ca in zilele noastre tratamentul la care apeleaza majoritatea celor ce sufera de acesata boala consta in aplicare locala de geluri si creme, tratamentul natural, pe baza de plante, este cel mai indicat.
Hemoroizii se trateaza in functie de tipul lor sau de stadiul de dezvoltare, astfel:
I.Pentru primele doua stadii de hemoroizi tratament naturist este cel mai eficient, mai ales ca nu produce reactii adverse.
Intre plantele cu efecte benefice, amintesc:
1.untisor: Preparatele de uz extern au proprietati antiinflamatorii, antihemoroidale, astringente si acaricide. Se foloseste extern sub forma de:
- planta proaspata zdrobita, recoltata in timpul infloririi, se plica pe zona afectata
- tinctura de untisor: se obtine din planta proaspata care se macereaza timp de 2 saptamani in alcool de cereale de 70%. se agita din cand in cand.
- unguentul de untisor: se obtine prin fierberea la baia de apa a 100ml ulei rafinat de floarea soarelui la cere se aduga 30 ml.tinctura de untisor. Dupa evaporarea alcoolului se adauga 10 g de ceara de albine si 10 g de lanolina, amestacandu-se in permanenta pana la omogenizare. Se toarna in borcanele de sticla, prevazute cu capac.
2. coada-soricelului- Planta are proprietatea de a opri hemoragiile si de a cicatriza ranile. Se foloseste:
- extern, sub forma de bai de sezut sau de comprese cu decoct preparat din 60 de grame de flori la un litru de apa.
- intern in amestec in cantitati egale de coada-soricelului si de coaja de crusin (o lingura din acest amestec la un sfert de litru de apa clocotita). Decoctul se consuma de 2-3 ori pe zi.
3. galbenele- au actiune cicatrizanta si antiinflamatoare. Se foloseste:
- extern: sub forma de bai si comprese cu infuzie preparata din 10 g de flori si 100 ml de apa fiarta.
- intern se beau zilnic 3 cani de infuzie, intre mese.
Pentru toaleta locala este indicat si unguentul de galbenele sau cel pe baza de galbenele si tataneasa.
4. lumanarica – se foloseste sub forma de bai de sezut cu ceai preparat din 50 de g de frunze de lumanarica la un litru de apa clocotita. Sunt recomandate doua bai, una dimineata si una seara, inainte de culcare. O baie de sezut trebuie sa dureze minim 5 minute
5. pelinul– actiunea sa pe caile gastro-intestinale este complexa, infuzia de pelin facand curatenie generala – distruge inclusiv viermii intestinali. In mod curent, pelinul este intrebuintat in afectiuni precum hemoroizi, constipatii, rani cu dificultati de vindecare, oxiuraza. Se foloseste intern sub forma de infuzie si extern sub forma de bai de sezut.
6.marul lupului- este recomandat mai ales pentru hemoroizii externi. Se foloseste sub forma de bai de sezut cu infuzie preparata din 5 linguri de planta la 2l de apa clocotita. Baile se fac seara, inainte de a merge la culcare si trabuie sa dureze aproximativ un sfert de ora.
7. musetelul– are actiune antiseptica si antiinflamatoare. Musetel este recomandat :
- intern (usureaza scaunul),se prepara o infuzie dintr-o lingurita de flori uscate la 200 ml de apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale.
- extern (bai, comprese cu infuzie de musetel (2 linguri la o cana de apa).
8. soc –sub forma de comprese locale cu decoct preparat astfel: in 1 litru de apa se pun 100 gr frunze de soc. Se lasa sa fiarba timp de 10 minute, apoi se acopera si se lasa la infuzat.
9. cicoare: are efect laxativ daca se bea din ea 1/2-1 ceasca pe stomacul gol. Rezolva chiar si constipatia cea mai rebela.
10. varza – in 3 litri apa se fierbe timp de 30 minute 1 kg de varza. Se aplica comprese reci pe zona afectata de hemoraizi.
11. usturoi – in 1 litru apa se fierb, timp de 15 minute, 10 capatani de usturoi (necuratate). Se fac spalaturi de sezut cu aceasta.
II. Hemoroizii de gradul trei pot trece si ei cu tratamente naturiste. Daca nu se intampla asa in cel mult o saptamana, medicul va lua in considerare metodele conventionale de tratare, cum ar fi:
1.in cazul hemoroizilor externi
- bandajarea cu un inel de cauciuc are la baza principiul indepartarii hemoroizilor prin caderea acestora dupa strangulare si neinundare cu sange.
- crioterapia apeleaza la inghetarea hemoroizilor externi. Aceasta metoda permite reinnoirea tesutului, insa are dezavantajul scaunelor diareice de dupa interventie.
2. Hemoroizii interni pot fi distrusi
- cu ajutorul laserului (disctructie cu laser), luminii infrarosii (fotocoagulare cu infrarosu) sau curentului electric (electrocoagulare)
- ligaturarea arteriala a hemoroizilor efectuata sub ghidaj Doppler prin care arterele hemoroidale sunt identificate si ligaturate, reducand astfel aportul sanguin hemoroidal.
- capsarea circumferentiala a hemoroizilor, o metoda aflata si ea in curs de testare si evaluare ca si precedenta.
Daca toate aceste proceduri terapeutice nu dau rezultate, se poate interveni si chirurgical pentru extirparea hemoroizilor.
Regimul alimentar in hemororizi
Este important de subliniat faptul ca exista o stransa legatura intre sistemul digestiv si aparitia hemoroizilor, asa ca dincolo de tratament, trebuie urmat si un regim alimentar.
Acesta este si motivul pentru ca alimetatia este regula numarul si in prevenirea aparitiei hemoroizilor.
Am spus ca un aport optim de fibre este parte importanta a regimului si ca cela mai la indemana surse de fibre sunt legumele si fructele proaspete.
Dintre legume, varza de Bruxelles, usturoiul, cartofii dulci si rosiile au cel mai mare impact asupra corpului in cazul constipatiei si hemorozilor, dar de ajutor sunt si anghinarea, morcovii, vinetele, guliile, ceapa, patrunjelul si sfecla.
Dintre fructe, recomandate sunt smochinele, grapefruitul, strugurii, lamaile, mango, ananasul, piersicile, caisele, afinele, guava, nectarinele.
Daca iti plac condimentele, poti folosi in siguranta anason, busuioc, piper negru, nucsoara, scortisoara, chimen, ghimbir, sofran si curcuma, dar este necesar sa eviti piperul, boiaua iute, muștarul iute, ceapa, usturoiul in exces sau necombinat cu pansamente gastrice asa cum este iaurtul. Ultimele nu fac decat sa irite si mai mult tractul digestive.
Desi nucile si semintele cum ar fi migdalele crude, nucile de pin, macul si semintele de floarea soarelui ofera organismului uleiurile necesare evita sa le consumi in exces.
Proteinele ajute si ele la reglarea digestiei, de aceea este indicat sa consumati carne de pui si de peste de apa sarata, in detrimentul altor tipuri de carnuri.
Foloseste la gatit ulei de masline, de rapita sau de cocos, si inlocuieste laptele de vaca cu cel vegetal, din orez sau soia.
De asemenea este bine sa reducei consumul de cafea, dulciuri sintetice si vin.
Este exclus cu desavarsire consumul alimentelor de tip fast-food, a celor procesate, conservate si a alimentelor foarte grase, precum si prajelile.
Acum, ca am stabilit ce sunt hemoroizii, care sunt cauzele lor si ce masuri trebuie sa luam, inchei aici cu o intrebare logica: tu ai avut vreodata hemoroizi? daca da, cum i-ai tratat?
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Marin Voiculescu, Medicina pentru familie, editura medicala, bucuresti, 1986
http://www.terapienaturista.ro/article/33682/5-plante-indicate-in-tratarea-hemoroizilor
http://www.terapienaturista.ro/article/33682/5-plante-indicate-in-tratarea-hemoroizilor
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul