Abunda stirile despre cazuri de oameni atacati de caini peste tot in tara.
Conform Raportului cu privira la activitatea centrului antirabicpe anul 2012 publicat de Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, numai in Bucuresti au fost raportate 16192 de cazuri de oameni muscati de caine, dintre care 3300 au fost copii.
Vorbim de statistici oficiale care au la baza doar persoanele care s-au rezentat la medic dupa incident, in aceste conditii putem usor deduce ca numarul real este mult mai mare.
In ciuda evidentei, majoritatea cazurilor de plagi muscate raportate nivel global sunt cauzate de animalele de companie si nu de cele fara stapan.
O muscatura de caine poate fi superficiala sau poate duce la traumatisme semnificative, cum ar fi smulgerea, sfasierea, ruperea, strapungerea si lacerarea pielii si a tesuturilor subiacente. Copiii comporta cel mai mare risc de a fi muscati de caine, iar copii sub varsta de cinci ani sunt victime ale celor mai grave atacuri, multe dintre ele necesitand spitalizare.
Muscatura rupe pielea ( bariera externa de protectie a organismului) si prezinta pericolul de infectie mai ales in cazul in care rana este adanca. La acest pericol se aduga riscul de a contacta rabie ( chiar daca este caine de companie care a fost vaccinat cu atat mai mare fiind riscul daca esti victima unui caine maidanez) sau o infectie cu tetanos. Clostridium tetani, microbul care provoaca tetanosului, locuieste in straturile superioare de sol si in tractul intestinal de vaci si cai si infecteaza usor rani care reduc fluxul de oxigen in tesuturi, asa cum sunt si muscaturile de caine.
Dupa cum bine stii e mai bine sa previi decat sa combati. Cele mai multe muscaturi de caine pot fi prevenite daca:
- nu lasi niciodata copii singuri cu un caine, mai ales daca este unul strain;
- iti inveti copilul sa nu deranjeze cainele in timp ce mananca, doarme sau isi ingrijeste puii (acelasi lucru este valabil si pentru tine)
- atunci cand selectezi cainele care urmeaza sa-ti intre in familie, optezi pentru unul cu temperament bland si te asiguri ca urmeaza pana la capat programul de vaccinari;
- ii pui cainelui tau o lesa atunci cand iesi cu el pe strada;
- ori de cate ori te apropii de un caine, fa-o incet si da-i cainelui sansa sa se apropie la randul sau;
- daca devine agresiv, nu alerga si nu tipa. Stai calm, misca-te incet si evita contactul vizual cu cainele.
- daca esti atacat de caine, aseaza-te ghemuit ca o minge pentru a-ti proteja fata, capul si gatul;
Legat de punctul doi, am avut o experienta edificatoare in copilarie.
In curte la bunici traia un caine superb, alb cu negru, un caine imens de la inaltimea celor 7-8 ani ai mei 🙂 Era extrem de bland, genul de caine care se lasa supus la tratamente „elaborate” fara sa cracneasca. Ne jucam cu el de cativa ani deja fara ca eu sau sora mea sa fi primit un marait macar.
Intr-una din zile a venit in vizita varul meu. Il cunostea deja cainele si am inceput sa ne jucam impreuna. La un moment dat cainele a primit ceva de mancare exact cand varul meu se urca pe el ca sa se joace „de-a calul” asa cum o mai facusem cu totii chiar in acea zi…numai ca de data asta cainele avea nevoie de spatiu pentru ca manca. Pentru ca a fost deranjat, cainele s-a aparat muscandu-l de fata.
A fost atat de fulgeratoare reactia lui si atat de neasteptata ca mi-a ramas adanc intiparita in memorie. Atunci am realizat ca animalele sunt imprevizibile si ca nu poti avea incredere totala in ele…mai atarziu am aflat ca saracul animal avea dreptate:)
Sfarsitul povestii este trist. Varul meu a ramas cu un semn pe care-l poarta toata viata, iar saracul animal si-a pierdut viata ( Unchiul meu a turbat practic de furie si l-a spanzurat de un copac…alta imagine care mi-a marcat copilaria…)
Cine a gresit in toata povestea asta?
Daca totusi esti mucat de caine sau copilul tau pateste asta, este bine sa stii care sunt masurile de prim ajutor care se impun. Ingrijirea optima a plagii poate preveni complicatiile si asigura o vindecare mai usoara.
a) in cazul in care muscatura creeaza o punctie profunda a pielii sau pielea este sfasiata si sangereaza, se face presiune pe rana pentru a opri sangerarea si se merge la doctor.
b) Este indicata de asemenea vizita la medic daca muscatura apartine unui caine fara stapan, vaccinul antirabic fiind urgent. Chiar daca la inceput nu pare infectata zona, perioada de incubatie poate varia de la cateva ora la cateva zile, asa ca nu trebuie pierdut timpul!
c) daca muscatura abia rupe pielea, trateaz-o ca pe o rana minora si aplica urmatoarele masuri:
1. primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa scoti saliva animalului din rana deoarece aici se gasesc o multime de virusi si microbi care pot declansa o infectie. Vorbim mai ales despre virusul rabiei. Spala zona bine cu apa calda si sapun timp de cel putin 5 minute, apoi clateste rana cateva minute cu apa curata;
2. dezinfecteaza rana cu alcool sanitar
3. aplica un remediu narutal (pentru a preveni infectia si a grabi vindecarea) si apoi un pansament steril.
Cele mai cunoscute plante indicate in caz de muscatura de caine sunt:
1. ardeiul iute rosu aplicat aplicat sub forma de praf imediat pe rana neutralizeaza virusul. Rana nu se infecteaza si se vindeca rapid. Acest remediu este foarte dureros, iar durerea poate provoca soc!
2. extractul gentiana poate fi, de asemenea, aplicat direct pe zona afectata. Acesta este un antibiotic natural care ajuta in lupta impotriva infectiilor.
Atentie: Nu lua gentiana intern mai mult de o saptamana si nu-l utiliza in timpul sarcinii. Daca ai un istoric de boli cardiovasculare, diabet, sau glaucom, foloseste-o numai sub supraveghere medicala.
3. galbenelele sub forma de tinctura. Are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, afectiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant. Substantele antiseptice, cicatrizante si antiinflamatoare prezente in galbenele sunt cel mai bine extrase in alcool. Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
4. musetel sub forma de tinctura – pentru a grabi vindecarea si preveni infectiile:
Se umple o sticla cu flori de musetel uscate si maruntite, apoi se toarna rachiu tare sau alcool alimentar pana ce florile sunt acoperite complet, se inchide ermetic recipientul si se lasa la macerat 2-3 saptamani. Se obtine un extract galben-verzui la culoare si parfumat.
5. usturoiul, care actioneaza ca un atibiotic natural. In plus, usturoiul stimuleaza si sistemul imunitar crescand capacitatea de aparare a organismului.
Se aplica pe rana pasta de usturoi amestecat cu ulei de masline sau se ia sub forma de capsule.
6. Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si creste astfel puterea de aparare a organismului. Se ia sub forma de infuzie.
7. patlagina poate opri sangerarea. Se aplica cataplasma din frunze proaspete zdrobite direct e rana.
Inchei acest articol prin enumerarea principalelor simptome ale infectiei, caz in care este musai sa mergi la medic:
- umflatura care apare imediat dupa muscatura se agraveaza cu timpul in loc sa se reduca;
- rana devine tot mai rosie;
- apar primele semne de puroi, care poate fi alb, verde, roz
- rana degaja un miros urat
- durere a crescut cu timpul in loc sa se reduca;
- apar dungi rosii radiante de la locul ranii
- apar febra, frisoanele sau dureri acute
- rana nu se vindeca desi ai aplicat tartaent corespunzator.
De obicei, in primele 24 de ore de la muscatura se inregistraeza varfurile de tumefiere, roseata si durere dupa care ar trebui sa apar o ameliorare treptata. Daca simptomele se agraveaza cu timpul, acesta este un semn al unei infectii. Acestea sunt frecvente deoarece agentii patogeni sunt practic injectati in piele de coltii cainelui. Umplatura ce apare imediat impiedica drenajul ranii iar bacteriile raman captive in interior.
Am ajuns la final. Iti multumesc pentru faptul ca ai avut rabdarea sa citesti pana la capat si te las acum sa te gandesti la cele citite mai sus.
Sper ca, dupa articolul de fata, sa fii pregatit pentru situatia in care esti muscat de un caine(desi iti doresc din tot sufletul sa nu ai aceasta experienta)!
Te invit sa-mi lasi un comentariu, daca ti-a placut si simti imboldul de a o face:)
Cu prietenie,
Elena Badea.
P.S. In articolul urmator vorbim despre cicoare.
Surse:
http://pets.webmd.com/dogs/dog-bites
http://www.best-home-remedies.com/injuries/dog-bite.htm
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Cred ca era bine de mentionat ca in cazul muscaturii provocate de un maidanez, in afara de tratamentul infectiei locale e indicat tratamentul antirabic.
Asa este, ma bucur ca ai subliniat acest aspect! Am amintit despre asta in articol dar nu am subliniat. Am s-o fac acum ca sa se intipareasca mai bine in memoria cititorului.
Multumesc pentru comentariu 🙂
Cu prietenie,
Elena.
Multumesc mult pt. informatii! Sâmbata trecuta am tratat o fetita, careia îi intrase o teapa în palma, cu frunza de patlagina zdrobita. Ne aflam în padure si nu aveam ac si leac la-ndemâna. Tocmai citisem articolul tau despre plantele medicinale. Numai bine!
Multumesc, Alina, pentru comentariu! Ma bucur tare mult sa aflu ca ti-au folosit informatiil 🙂
Te mai astept si la urmatoarele articole.
Cu prietenie,
Elena.
Pingback: Despre galbenele si calitatile lor | Infuzie de Sănătate
Poi si nu ati scris nimic de tetanus?Eu stiu ca e musai sa il primesti?Gresesc?
Vaccinul antitetanos face parte din schema nationala de vaccinare, dar daca stiti ca nu ati fost imunizat la momentul respectiv, atunci este extrem de important sa faceti vaccinul daca va musca un caine!
Nota 10 pentru informatii. Multumesc
Multumesc frumos pentru cuvintele de apreciere 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Buna seara,
Acum o saptamana am luat la apartament o catelusa de doua luni de pe strada.Nu am apucat sa ii fac vaccinurile inca ,decat parazitarea externa la veterinar iar astazi i-am dat jumatate de pastiluta pentru deparazitare interna.Pare destul de sanatoasa dar ideea este ca are obiceiul de a manca de pe jos orice si mai mult de atat cand se joaca ma apuca cu coltii, i-am cumparat o minge din cauciuc cu care ne jucam dar in momentul in care vine sa mi-o aduca asteapta sa o iau cu forta. In seara asta cand am vrut sa ii iau mingea din bot , m-am agatat in coltisori si mi-a facut o rana la deget destul de adanca, imediat am stat cu mana sub jetul de apa fierbinte si m-am spalat cu sapun. Bunica mea insista sa merg la spital pentru vaccin anti rabie dar mie, sincer, mi se pare cam exagerat.
Ma poti ajuta cu un sfat ,te rog?
Multumesc anticipat,
Andrada
Draga Andrada, regret ca nu am putut sa-ti raspund in timp util!
Spune-mi, te rog, cum te simti si ce masuri ai luat!
Cu prietenie,
Elena.