Stii ce este tusea? Daca da, stii cum se trateaza la copii?

tuseSalutare,

Acest articol este dedicat prietenei mele de suflet,  Anca din Vaslui. Am fost colege de facultate la Iasi si este singurul om pe lumea asta cu care pot sa nu vorbesc luni de zile, dar, cand o fac, sa se lege conversatia de parca am fi vorbit ultima data cu cateva minute inainte. Este un sentiment unic!

Zilele trecute am rugat-o sa citeasca un articol scris de mine si sa-si spuna parea. Bine-nteles ca ea a facut mai mult decat atat, mi-a dat si cateva sugestii. Una dintre ele suna asa:

“alta sugestie: scrie ceva despre tuse la copii/imunitate – e pt aceasta perioada de mare actualitate.
pup si spor la treaba!”

Si pentru ca are mare dreptate, m-am hotarat sa-i urmez sfatul si sa vorbim azi despre tuse.

In primul rand hai sa vedem ce este de fapt tusea?

Tusea poate fi privita sub doua aspecte:

1. ca un reflex natural de aparare al organismului care protejeaza plamanii. Arborele bronsic a fost programat doar pentru circulatia aerului curat asa ca ori de cate ori la nivelul cailor respiratorii apar corpi straini care impiedica circulatia normala a aerului, organismul reactioneaza pentru a-i inlatura. Acest lucru ajuta la prevenirea infectiilor.

2. ca un simptom al unei probleme medicale.

Te intrebi acum ce provoaca tusea? Ei bine, conform webmed cele mai comune cauze ale tusei la copii sunt:

  • Infectiile, provocate de gripe sau raceli. Racelile au tendinta de a provoca tuse productiva cu grade diferite de intensitate, de la usoara la moderata. Gripa poate provoca tuse seaca, uneori poate fi severa.
  • Astmul. poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele variaza de la copil la copil. Dar o tuse haraita, care se poate agrava pe timp de noapte, este unul dintre multele simptomele de astmului..
  • Boala de reflux gastro-esofagian (GERD). Care consta in faptul ca acidul din stomac urca in esofag. Insa in anumite cazuri cand copilul sta intins acesta poate ajunge in  plamani  si provoaca tusea.
  • Alergiile/sinuzita provoaca tusea datorita scurgerilor post- nazale. Supraproductia de mucus se scurge lent din spatele nasului in gat provocand tusea.
  • Tuse convulsiva numita pertussis, este caracterizata prin tuse consecutiva, in reprize, urmata de o inspiratie profunda, suieratoare, pe care autorii au asemanat-o cu zbieratul de magar, cantecul de cocos sau cu cotcodacitul gainilor . Alte simptome pot include nas infundat, stranut si febra scazuta. Tusea convulsiva este contagioasa, dar ușor de a prevenit cu un vaccin. Tusea convulsiva este tratata cu antibiotice.
  • Alte motive de tuse la copii: Un copil poate sa tuseasca din obisnuinta, dupa ce a fost bolnav o perioada ii ramane reflexul; daca a inhalat un corp strain cum ar fi produsele alimentare sau o jucarie mica, sau dupa expunerea la factori iritanti, cum ar fi poluarea de la tigari sau fum de soba.

Cate tipuri de tuse exista?

De fiecare data cand mergem la medic pentru ca ne tusesc copii, prima intrebare pa care o auzim este: “Ce fel de tuse are, seaca sau productiva?” Ca sa fiu sincera, la inceput pe mine m-a pus in dificultate aceasta intrebare pentru ca doamna doctor nu mi-a explicat niciodata ce inseamna sau care este diferenta intre tusea seaca si cea productiva.

Intre timp am cautat singura raspunsul si uite ce am aflat:

1. Tusea seaca: este provocata de o iritatie a mucoasei, fie din cauza unei gripe sau a unei raceli, fie a unei iritatii provocate de fumul de tigara, inhalarea prafului sau a unor substante chimice din atmosfera. Tusea uscata apare, de obicei, in prima faza a bolii si este bine sa incerci sa o tratezi cu ceaiuri, care te ajuta sa expectorezi.

2.Tusea productiva: apare mai ales din cauza unor alergii sau infectii ale tractului respirator si este insotita de sputa – in caile respiratorii se formeaza un mucus, care blocheaza respiratia, iar tusea incearca sa elimine acest inconvenient. Mucusul contine toti germenii patogeni pe care organismulia expulzat.  Are, prin urmare, un rol  esential in timpul unei tuse.

Intrebarea fireasca este ce faci daca copilul tau tuseste?

Primul pas este sa stabilesti daca tusea este un simptom de boala sau doar incercarea corpului copilului de a scapa de un factor iritant, de la mucus la un obiect.

Al doilea pas este sa alegi calea de urmat:

1. Daca tusea apare deodata si este foarte puternica, atunci este foarte probabil ca fiul/fiica ta sa fi inghitit ceva care ar putea sa-i puna viata in pericol. In acest caz intorci copilul cu capul in jos si lovesti usor pe spate pana i se elibereaza caile respiratorii. Daca manevra nu are efect chemi de urgenta ambulanta.

2. Daca copilul are si febra sau raceala, atunci tusea este un semn al unei infectii. In atare situatie, ai doua solutii, fie apelezi la medicamente, fie la ceaiuri de plante. Dupa cum stii, medicamentele pentru tuse nu mai sunt recomandate copiilor sub varsta de 6 ani pentru ca nu exista dovezi ca ele sunt eficiente si, in plus, pot provoca efecte adverse precum reactii alergice, somnolenta sau halucinatii. Si la copii de peste 6 ani se recomanda a se administra cu grija aceste medicamente.

Cu ani in urma, o cercetare a Brtitish Meducal Journal (feb.9, 2002) care a vizat remediile pentru tuse concludea: „Nici unul dintre medicamentele pentru tuse acuta nu poate fi recomandat, pentru ca nu exista dovezi concludente care sa evidentieze eficacitatea lor”

Intr-un studiu mai recent publicat in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, Dec., 2007, medicii pediatri au descoperit ca parintii au evaluat mierea ca avand eficacitate mai mare decat dextrometorfan in tratarea tusei copiilor lor pe timp de noapte.

Pe de alta parte, plantele medicinale sunt considerate in general sigure si sunt folosite de mii de ani ca remedii pentru tuse. Printre benficiile utilizarii ceaiurilor de plante se numara:

–         ajuta la fluidizarea mucusului usurand astfel eliminarea acestuia;

–         calmeaza tusea seaca, convulsiva, care impiedica copilul sa se odihneasca bine;

–         trateaza inflamatiile si infectiile localizate in plamani;

–         reduce febra patogenica (mucus galben, limba incarcata);

–         trateaza raceala patogenica (mucus alb, limba incarcata).

Culoarea mucusului si a flegmei poate fi un instrument important de diagnostic fiind un indiciu important in stabilirea tratamentului.

Dar nu toate plantele medicinale actioneaza in acelasi fel!

In functie de tipul de tuse la care se adreseaza, acestea se impart in :

1.  plantele emoliente, cu continut bogat in uleiuri volatile, pentru faza iritativa. Infuziile sau decocturile se beau calde de preferinta indulcite cu miere.:
– LUMANARICA( Flores Verbasci)

lumanarica

infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa, care se bea treptat in cursul zilei. Tratamentul ar trebui sa urmeze 2-3 zile.
– MACUL DE CAMP (Flores Rhoeados)

maculinfuzie din o lingurita la o cana de apa; se bea intreaga cantitate fragmentata in cursul unei zile.

– NALBA DE CULTURA( Flores et Florium Malvae) NALBA MARE( Flores et Radix Althaeae).

nalbaDin flori si frunze se prepara o infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2 cani pe zi. Din radacini se prepara un macerat la rece, din o lingurita la cana de apa rece, timp de 30 minute, la care se adauga apoi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu; se bea treptat in cursul zilei.
– POTBALUL( Flores et Folium Farfarae)

flori de potbal 3 infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

 

 

 

– TEIUL( Flores Tiliae) care are si proprietati expectorante.

tei Infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
– PATLAGINA(Folium Plantaginis)

125193_patlagina infuzie , o lingura la cana de apa; se bea treptat in cursul unei zile.

 

 

 

– CIMBRISOR SALBATIC

cimbrisorse prepara dintr-o lingurita de planta uscata adaugata la 250mL apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute. Se beau 3-4 cani pe zi in cazul racelilor sau al altor afectiuni respiratorii.

2. plante expectorante pentru faza de coctiune a tusei,
– MUGURI DE PIN (Turiones Pini)

muguri_bradut_2012041008 infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi

 

 

 

– EUCALIPT:

eucaliptInfuzia, preparata dintr-o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita, descongestioneaza căile respiratorii şi fluidifică secreţiile. Se consumă două-trei cani de ceai pe zi.

 

 

-BUSUIOC:

busuiocCeaiul de busuioc – are actiune antibiotica , antimicrobiana , antitusiva si expectoranta si este si un foarte bun calmant.

Infuzie: o lingurița de busuioc la 200 ml de apa clocotita –  se beau 3 ceaiuri de busuioc caldute pe zi, după mesele principale, de preferinta unul seara la culcare.

 

– CIUBOTICA CUCULUI(Flores et Radix Primulae)

ciubotica-cuculuiinfuzie din flori 1-2 lingurite la cana de apa. Decoct pe radacini (la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu) se beau 2-3 cani pe zi.

 

 

RECOMANDARI REFERITOARE LA DOZAJE:
sugari pana la doi ani: Pentru nou-nascut sau a copiilor de pana la doi ani, doza uzuala este de doua trei lingurite de ceai. In plus, daca o femeie care alapteaza consuma ceaiurile potrivite pentru tuse in doze de adult, acestea trec in lapte si prin urmare ajung la copil.

doi si sase ani: Pentru copii cu varsta cuprinsa intre doi si sase ani, doza uzuala recomandata este echivalenta cu 6-10 picaturi de tinctura diluate intr-un sfert cana de apa sau unsfert de cana de ceai.
sase la doisprezece ani: doza uzuala recomandata este echivalentă cu 10 – 20 de picaturi de tinctura, o jumatate de cana de ceai sau de un comprimat sau capsula.
copii peste 12 ani: doza este echivalent cu 20 – 40 de picaturi de tinctura, o ceasca de ceai sau de două comprimate sau capsule.

Aceste doze se administreaza de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 zile.

Cand este necesara prezentarea la medic?
Vizita la medic depinde intotdeauna de evolutia afecţiunii. Astfel, trebuie sa duci copilul la medic in caz de:

  • febra mai mare de 39 de grade Celsius, persistenta;
  • tuse care dureaza mai mult de 7 zile;
  • tuse care reapare dupa cateva saptamani;
  • respiratiei suieratoare;
  • puroi/sangerare in sputa;
  • durere la respiratie;
  • dispnee (modificarea frecventei, amplitudinii sau ritmului respiratiei) in timpul efortului sau chiar in repaus.

In concluzie, tusea este un mecanism de aparare a organismului. Scopul nostru nu este intotdeauna sa oprim tusea ci sa aducem un plus de confort copilului nostru si sa sustinem functiile naturale ale organismului sau pentru a scurta boala.

Gandeste-te cum se va simti copilul tau data viitoare cand ii vei da un ceai aromat ca sa ii calmezi tusea si nu un sirop rau la gust!

Primul pas este sa inveti sa stabilesti corect tipul de tuse pentru ca eficienta reala a plantelor medicinale vine din capacitatea ta de a face asta!

Sunt convinsa ca nu am acoperit toate solutiile posibile, asa ca te invit cu drag sa ne impartasesti reteta ta proprie intr-un comentariu mai jos.

In articolul viitor vom discuta despre plante pentru cresterea imunitati.

Pana atunci, multa sanatate!

 

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

 

Surse

http://children.webmd.com/guide/cough-treatment

http://www.netdoctor.co.uk/health_advice/facts/cough.htm#ixzz2KE26c191

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cough/

http://www.methowvalleyherbs.com/2013/02/herbal-remedies-for-coughs-part-five.html

http://www.livestrong.com/article/526194-herb-tea-for-children-for-a-cough/

http://www.ehow.com/way_5492583_home-cough-remedies-children.html#ixzz2KIDHkVTC

http://www.herbs2000.com/disorders/1_kids.htm#dosages

http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/tuse.htm

http://www.sanatateatv.ro/ghid-terapeutic/tusea/

http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/tusea-la-copii-5-tipuri-de-tuse-pentru-care-trebuie-sa-te-ingrijorezi/#ixzz2KDRjhv8B

http://www.copilul.ro/pediatrie/tratamente-naturiste/Cum-tratam-tusea-cu-produse-naturale-a1245.htm

http://revistaplafar.ro/remedii-naturale/164/cum-scapi-de-tuse.html

http://www.bendo.ro/tipuri-si-cauze-de-tuse/

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

3 comentarii la „Stii ce este tusea? Daca da, stii cum se trateaza la copii?

  1. PaulaMom

    Multumim mult pentru articol. Mi se pare foarte corecta abordarea ca nu ar trebui sa ne concentram sa scapam de tuse ci sa aducem „un plus de confort copilului nostru astfel incit acesta sa o resimta mai usor”. Si pentru ca avind 2 copii m-am intilnit deseori cu tot felul de manifestari alte racelilor, virozelor si tuselor mi-am dat seama ca o astfel de abordare este cea mai corecta in locul uneia plina de panica in care actionam uneori irational dind tratamente necorespunzatoare doar pentru a ne calma insine. Regula celor 4 puncte ma ajuta mereu in lupta contra tusei: aerisire, umidificarea aerului, inhalatii si expectorant. Pentru inhalatii folosesc picaturi Prospan, iar pentru expectorant, atunci cind tusea este una productiva, folosesc siropul Prospan. Imi este de mare ajutor de aceea il recomand cu mare drag!

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Cand erau mai mici, am folosit si eu Prospan pentru aerosoli, mai cu seama pentru baiat care avea polipi si facea otite seroase.

      Acum au mai crescut si folosesc inhalatiile calde cu ceaiuri de plante cu rezultate excelente.

      Multumesc pentru comentariu, va mai astept cu drag si alta data!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  2. Sorana

    Cel mai bine e sa mergeti la medic. Picaturile Prospan functioneaza bine daca este vorba de o viroza sau raceala. E bine sa excludeti si alte afectiuni.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.