Stii cate beneficii pentru sanatatea ta are coada calului?

Salut,

sursa fosto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Coada-calului

sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Coada-calului

Articolul de astazi vine in intampinarea dorintei Iulianei Rozescu, care intr-un comentariu la articolul despre sanzaiene scrie :

Multumesc frumos pentru grija cu care ai pastrat invataturile de la
bunica ta.Sunt atat de pretioase!si bine faci ca le impartasesti cu noi.

Ieri am colindat pe pajistile inflorite de pe langa Pucioasa si am
adunat buchete cu sanziene galbene, care m-au vrajit cu mireasma lor!
Am retinut si reteta pentru tratamentul tiroidei si sunt nerabdatoare sa vad cum o va primi corpul meu.
  Tot ieri am adunat cimbrisorul cu florile lui mici-liliachi dar si coada calului.
Poate..in alt articol, ne povestesti despre ele.
   Cu mult drag, Iuliana”

Asa ca sa purcedem la treaba…

Cum o recunosti

Coada-calului, sau baba-ursului, (Equisetum arvense L.) este o specie de plante erbacee, perene care creste in fanete, campuri, ogoare lutoase si umede, maluri cu tufisuri.

Apare primavara devreme. La inceput apar tulpinile de culoare negru-maroniu(tulpinile fertile care poarta in varf spice cu spori) care, dupa fructificare, putrezesc in locul lor aparand tulpini sterile de 60 cm, mai subtiri, verzi, mult ramificate, avand ramurile laterale dispuse in verticile. Tulpinile sterile apar la inceputul verii avand rolul de a strange substantele active necesare dezvoltarii plantei in anul urmator.

In jurul nodurilor, tulpinile sterile au frunzulite solzoase, brune, in forma de guleras si niste ramurele asemanatoare frunzelor de pin. Aceste ramurele sunt mai lungi la baza tulpinii si mai scurte spre varful ei, dar nu sunt mai lungi decat distanta dintre noduri, ceea ce face planta in intregime sa aiba infatisarea unui con. In pamant, are un rizom ce creste oblic, purtand la noduri radacini subtiri, precum niste tubercule.

Plantele cele mai bune pentru consum intern sunt cele care cresc in zonele argiloase, in paduri si luminisuri. Plantele inalte cu tulpini groase de circa 1 cm, plantele care cresc in zone umede si mlastinoase sunt bune pentru consumul extern.

Substante active

Tulpina: oxid salicic (5-7%), gluteolină, nicotină, palustrină și palustridină, fitosterină, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu.

Sporii: acizii cu lant lung alfa, omega-dicarboxilici

Indicatii terapeutice

Principiile active din coada-calului ii confera acesteia proprietati:

– diuretice (in reumatism si guta) si dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei);
– hipoacidifiante gastrice;
– expectorante, bronhodilatatoare (datorita saponinelor);
– cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene;
– remineralizante osoase (datorita acidului salicilic si a sarurilor minerale);
– hemostatice cu marirea numarului de eritrocite.

Cele care cresc pe soluri pur argiloase au cele mai bune calitati curative. In functie de loc, planta are un continut de 3 pana la 16% acid salicilic!

Coada calului se foloseste:

intern– se foloseste doar planta de camp sau de padure pentru: insuficienta cardiaca, angina pectorala, diaree, nefrite, tuberculoza, bronsite, anemie, guta, colecistita, reumatism, ulcer gastrointestinal; afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calculi; ; pentru efectul sau de coagulare a sangelui, este „de neinlocuit” in sangerari, hemoptizii (expectorantii cu sange), hemoragii.

extern: eruptii si prurit (mancarime), de panaritiu, carii, plagi vechi supurande, proeminente osoase la calcaie (pinteni), fistule, sicozisul barbii, herpes, hemoroizi durerosi si noduli hemoroidali; amigdalita, vegetatii adenoide, stomatite, gingivoragii, fistule; leucoree; combaterea transpiratiei excesive a picioarelor.

 Modalitati de utilizare:

1. Infuzie: se foloseste de catre persoane in varsta cu dureri reumatice, artritice si nevralgice.

Modalitate de preparare: 1 lingurita cu varf Ia 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se beau 2-3 cesti pe zi, intre mese

2. Infuzie combinata :

  • folosita intern: afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calcul se bea 1.5 l de infuzie combinata in cure de cate 14-15 zile; pentru prevenirea aparitiei si a recidivelor cistitelor, nefritelor, pielonefritelor, se consuma cate 1-2 litri de infuzie combinata de Coada-calului zilnic, in cure de 12 zile, urmate de alte 7 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua; ajuta in caz de acumulare de apa in pericard, pleura sau maladii infectioase, cu retentie de apa; remediu in combaterea transpiratiei excesive a picioarelor in combinatie cu tinctura; in perioada de convalescenta; impotriva artritelor, hipermenoreei, enterocolitelor, colicilor gastrice
  • folosita extern- sub forma de gargara in caz de amigdalita, vegetatii adenoide , stomatite, gingivoragii, fistule; pentru ultima clatire a parului dupa spalare, previne caderea acestuia, reduce matreata si trateaza infectiile micotice si mancarimile la nivelul scalpului.

Modalitate de preparare: Se prepara folosind extractia la rece, combinata cu cea la cald: patru-sase lingurite de pulbere de tulpini maruntite de Coada-calului se macereaza 8 ore, intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia

3. Compresa cu aburi: se aplica pe locul dureros (rinichi, stomac, ficat, etc); pentru eruptii si prurit; pentru tumori (potrivit biologului austriac Richard Willfort)

Modalitate de utilizare: 2 maini pline de coada calului se pun intr-o sita care se agata peste un recipient cu apa clocotita. Cand plantele sunt fierbinti si moi, se invelesc intr-o panza de in si se aplica pe locul suferind. Se va mentine calda. Pentru asta se aplica peste o folie de plastic, apoi se infasoara cu un fular de lana A se lasa sa actioneze mai multe ore sau peste noapte.

4. Tinctura: remediu in transpiratia picioarelor. Cu aceasta tinctura se frictioneaza picioarele bine spalate si uscate.

Modalitate de preparare: 10 grame de coada calului se lasa la macerat cu 50 grame de rachiu natural de secara. Se lasa sa stea 14 zile la soare sau alta sursa de caldura. Se agita zilnic! (daca doresti s-o cumperi gata preparata, o gasesti aici)

5. Bai de sezut: afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calcul, leucoree, eruptii si prurit;in caz de rigiditate a coloanei vertebrale, din cauza contracturii muschilor paravertebtali; in caz de depresii, manii, irascibilitate, se indica baile de sezut de 3 ori pe saptamana; spalaturile si baile sunt utile in caz de panaritiu, carii, plagi vechi supurande, proeminente osoase la calcaie (pinteni), fistule, sicozisul barbii, herpes;

Modalitate de utilizare: 100 g de coada-calului se pune in apa rece si se lasa la macerat 12 ore, apoi se incalzeste, se strecoara si se adauga la apa de baie. Pentru o baie este nevoie de o galeata de 5 litri, plina cu plante proaspete. Baia se face timp de 20 de minute. Se poate folosi un lighean mare sau o cadita. Regiunea inimii trebuie sa fie afara din apa. Este important ca bolnavul sa fie imbracat. Sus, in halat de baie, apoi un pulover gros, iar in picioare sosete groase de lana. Bazinul fiind in apa se maseaza usor, de 2-3 ori, regiunea abdominala de sus in jos., apoi dinspre lojile renale in jos spre vezica urinara. Dupa baie nu va stergeti, ci, inca ud, imbracati halatul de baie si stati in pat pentru a transpira timp de o ora. Apa de baie se poate utiliza inca de 2 ori, reincalzindu-o

6. Compresa cu terci: Pentru hemoroizi durerosi si noduli hemoroidali

Coada calului proaspata este spalata bine si faramitata pe un fund de lemn pana se formeaza un terci.

7. Pulbere din tulpina-  ca remineralizant: 1 varf de cutit pe zi; pentru arterioscleroza- se administreaza cate 2-3 lingurite de pulbere de Coada-calului pe zi; pentru retentia de apa in tesuturi se iau 4-6 lingurite pe zi; hemoragii abundente in timpul ciclului menstrual ca remediu de urgenta, se ia o doza unica, de 2-3 lingurite de pulbere, dupa care se continua cinci zile tratamentul, cu 1-2 lingurite de doua ori pe zi

8. Decoct: pentru matreata, parul se spala zilnic cu decoct de coada-calului, apoi pielea capului se maseaza cu ulei de masline; impotriva afectiunilor cardiace, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare si fortifierea unghiilor;

Modalitati de preparare: 2-3 lingurite cu varf la cana de 250 ml

9. Cataplasme: pentru sangerari persistente ale nasului (epistaxis); echimoze- se pune o cataplasma cu Coada-calului si se tine vreme de 2-3 ore pe locul afectat.

Este remediu european traditional pentru calmarea durerilor articulare provocate de entorse si luxatii (este una dintre cele mai bune surse de siliciu si de alte substante minerale ce intra in constitutia colagenului)

Mod de administrare;

– decoct din 2 lingurite la 200 ml apa

Precautii si contraindicatii

Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani nu le este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu.

Administrarea de Coada-calului inhiba absorbtia vitaminei B1, motiv pentru care nu va fi administrata concomitent cu suplimentele care contin aceasta vitamina.

Edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala.

Recoltare si pastrare

De la planta se utilizeaza tulpinile sterile verzi Herba equiseti

Acestea sunt culese vara in lunile iulie-august, pe timp insorit. Dupa recoltare, se indeparteaza mai intai partile innegrite de langa pamant, apoi se pune la uscat, intinsa in straturi subtiri, fie in aer liber, la umbra, fie in incaperi uscate si aerisite, poduri.

Planta uscata trebuie sa aiba culoare verde-deschis, fara parti brunificate, fara tulpini fertile si fara corpuri straine. Produsul nu are miros, iar gustul este dulceag.

Se pastreaza in saculeti de hartie sau de panza in locuri uscate.

Alte utilizari

Vopsitul lanii: tulpina sterila
Planta este toxica, atunci cand este prezenta in fanul recoltat pentru hrana animalelor.

Aici se incheie prezentarea aceste minunate plante.

E timpul potrivit pentru a merge in natura si a o culege ( eu am facut-o deja 🙂 ). Asa ca ia-ti familia si petreceti impreuna o dupa-amiaza placuta in care sa adunati si coada calului!

Distractie placuta!

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

Surse:

http://www.netmedic.ro/plante-medicinale/5/Coada_Calului

http://natural-herbs-remedies.info/ro/Plante-Medicinale/Coada-Calului-poze.html

http://liis.is.edu.ro/hosted/atestate/medicinale/coada%20calului.htm

http://www.formula-as.ro/2011/970/medicina-naturii-44/iarba-cu-doua-vieti-coada-calului-13758

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php

 

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

8 comentarii la „Stii cate beneficii pentru sanatatea ta are coada calului?

  1. elena

    Dna Elena,pot sa dau ceai din coada calului,baiatului? Are 11 ani.trebuie sa tina o anumita dieta+ acest ceai,pt a pierde cateva kg???? Daca,puteti sa mi dati un raspuns,v as multumi!

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Da, dar nu mai mult de 2 saptamani si daca reduceti la jumatate doza recomandata de planta la 1 cana.

      Răspunde
  2. Camelia

    La noi in cartier vin femei de la tara cu produse de vanzare printre care si coada calului proaspata culeasa inca din lunile mai si iunie iar in articol dvs spuneti ca cea din lunile iulie si august e buna. Din pacate eu nu am posibilitatea sa imi culeg singura planta iar ele nu cred ca stiu in ce perioada trebuie culeasa. Cea din lunile mai si iunie nu este atat de folositoare pentru sanatate?
    Multumim foarte frumos pentru articol.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ba da, sunt pentru ca plantele contin principii active dar ajung la concentratia maxima la maturitatea plantei.

      Elena.

      Răspunde
  3. CORINA Saramet

    Am înteles că este o plantă otravitoare ,care seamănă bine cu coada calului. Spuneti-mi , va rog, cum fac să le deosebesc! Vă mulțumesc anticipat!

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Gasiti pe cineva care o cunoaste bine si mergeti s-o culegeti impreuna. E cea mai sigura solutie!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.