Stii cat de importanta este splina pentru sanatatea ta?

Salut,

sursa foto: romedic.ro

sursa foto: romedic.ro

Multa vreme splina a fost considerata un organ fara importanta; istoria este plina de parti ale corpului care au fost numite „inutile”, pur si simplu pentru ca stiinta medicala nu reusise inca sa le inteleaga!

Dar, un studiu aparut in The Lancet in 1977 a aratat ca este foarte important sa ne pastram splina cat se poate de mult. Cercetatorii au comparat 570 veterani americani din cel de-al doilea razboi mondial, care aveau splina scoasa in urma ranilor suferite, cu un grup identic de veterani raniti, dar care mai aveau splina. Barbatii fara splina erau de doua ori mai supusi riscului de a muri de boli cardio-vasculare decat ceilalti. 

Cercetatorii au inteles atunci ca splina joaca un rol important, dar nu stiau cum.

Intre timp lucrurile au evoluat astfel ca in prezent se cunosc functiile acestui organ si importanta sa pentru organism.

Voi vorbi in continuare despre rolul splinei, despre cauzele imbolnavirii sale, despre semne si simptome de boala si despre plantele care pot fi de folos.

Ce este splina

Splina este un organ limfatic secundar nepereche, bogat  vascularizat situat in unghiul superior stang al abdomenului, intre diafragma si coaste, o masa de culoare rosu inchis, spongioasa, de marimea unui pumn, care cantareste in jur de 200 grame.

Splina normala are in medie 12 cm lungime, 8 cm latime si 3 cm grosime.

Daca rinichii sunt adesea comparati cu un bob de fasole, splina este comparata cu unul de cafea. Varful splinei este indreptat in sus si inapoi catre coloana vertebrala, iar baza este in jos.

Care este rolul sau

Splina indeplineste mai multe roluri, acestea fiind:

  1. Contribuie la reglarea circulatiei celulelor sangelui pe care il filtreaza, retinand unele elemente straine (microbi, paraziti, cheaguri) sau globulele rosii imbatrinite sau deteriorate. Sangele ajunge la splina din intreg sistemul digestiv, iar de la splina merge in mare parte in ficat, de aceea cele doua organe se imbolnavesc impreuna frecvent.
  2. Contribuie la apararea imuna a organismului- contine aproape o treime din tesutul limfatic al organismului.
  3. Stocheaza sangele si il pompeaza in vasele de sange la efort (de aceea apare durerea de efort in zona splinei) sau in unele situatii patologice (ex. hemoragii)
  4. Are rol in formarea de celule sanguine. La fat, in splina se formeaza eritrocitele, functie care dupa nastere va fi preluata treptat de catre maduva hematogena. Daca insa are loc o distrugere a maduvei, splina isi reia functia de producere de eritrocite.

Important de mentionat ca splina contine cam o treime din trombocitele din organism (celule cu rol in coagularea sangelui) si un numar mare de leucocite, care pot fi eliberate si directionate rapid in caz de hemoragie sau infectie.

Ce cauzeaza imbolnavirea splinei

Majoritatea bolilor splinei sunt insotite de marirea ei ( splenomegalie).

Splina poate sa se mareasca si imbolnaveasca in urmatoarele situatii:

  • boli proprii, rare,
  • splina poate fi imbolnavita in cadrul bolilor altor organe
  • inbolnavirea splinei in boli generale ale organismului.

Splina isi poate mari volumul in cazul unor boli acute si cronice foarte grave si de natura diferita.

La copii, splina isi mareste volumul in caz de icter hemolitic, infectii diferite, talasemie, hemoglobinopatie.

La adulti splenomegalia apare in cazuri de hepatita, tuberculoza, endocardita bacteriana subacuta, septicemie, mononucleoza infectioasa ai alte boli de natura infectioasa si inflamatorie.

Cazuri grave de splenomegalie sunt la bolnavii de chist hidatic, mieloleucoza cronica, boala Hodgkin, boala Gaucher si altele.

La persoanele trecute de varsta de 45 de ani, splenomegalia apare cand acestea dezvolta policitemii, leucemii mieloide, tumori, tulburari in circulatia venei porte, etc.

Cum stii ca splina nu functioneaza normal sau semne si simptome de boala

Cand splina da semne de oboseala

  • ai o paloare accentuata pe fata si buzele se fac albe;
  • ai dese infectii ORL si, uneori, chiar pulmonare;
  • cele mai mici lovituri iti provoaca vanatai;
  • gingiile au tendinta sa sangereze;
  • analizele tale medicale indica o lipsa de fier;
  • ai mici galglioni sub brat si in spatele claviculei pe care medicul ii poate descoperi prin palpare;
  • in timpul efortului poti simti o intepatura in partea stanga (la 11-12 ani copii au adesea aceasta durere cand alearga pentru ca splina se umple si apasa pe diafragma);
  • dupa efort te recuperezi greu.

Atata timp cat splina nu este foarte mare, este perceputa ca o senzatie de durere, jena, greutate in partea superioară stanga a abdomenului, uneori iradiata in umarul stang.

Acestora li se alatura simptomele specifice bolii care a determinat marirea de volum a splinei: febra, frisoane (in cazul unui proces infectios), paloare, dispnee (in hemoliza – adica procesul de distrugere a hematiilor), icter, ascita, oboseala sau alte semne clinice si de laborator care indică o hepatita sau ciroza, scadere nejustificata in greutate sau marirea de volum a ganglionilor, in cazul unor neoplazii etc.

Plante medicinale indicate pentru protectia si insanatosirea splinei

Sunt utile plantele care ajuta la purificarea sangelui si a ficatului, datorita stransei legaturi dintre acestea si splina.Intre acestea se numara;

turita- galium aparine1. Turita: este un puternic detoxifiant.

O poti folosi sub forma de:

  • Infuzie: Bea zilnic pana la 2 cesti cu ceai pe care-l obtii dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa oparita. Se lasa la infuzat cateva minute.
  • Baie de plante: 200 grame de plante pentru 1 baie complete.

sanziene-1 2. Sanzaiene: ceaiul de sanziene curata splina de factorii patogeni. Daca suferi de tulburari ale sistemului limfatic, bea zilnic acest ceai pe care-l prepari dintr-un varf de lingurita de sanzaiene la 250 ml de apa fiarta. Lasi la infuzat cateva minute.

obligeana3. Obligeana: contra splenomegaliei sub forma de extract rece de obligeana. Se pune la macerat 1 lingurita rasa de radacina maruntita de obligeana in 1 cana apa rece. Se lasa la macerat noaptea, iar dimineata se incalzeste putin si se strecoara. Se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa, nu mai mult! De fiecare data ceaiul se incalzeste la bain marie.

papadia4. Papadia: este indicate pentru a sprijini splina in afectiuni cum ar fi anemia si diabetul, stimuleaza circulatia portala (care include splina).

Se face cura de 3-4 saptamani cu tulpini proaspete – se mananca 5-10 tulpini crude, spalate, pe zi.

urzica5. Urzica  (Urtica dioica) cura cu infuzia de urzici trebuie sa dureze mai multe saptamani. Prepari infuzia astfel: 1 lingura de frunze uscate Ia 200 ml de apa clocotita care se infuzeaza 10-15.

Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.


ventrilica6
Ventrilica:
curata sangele de toxine , contribuind in acest fel la imbunatatirea sanatatii splinei. Se foloseste sub forma de suc care se obtine prin presarea inflorescentelor proaspat culese si bine spalate. Se pastreazat la frigider in sticle mici si  se ia cate o lingurita de doua ori pe zi.

iris7. Iris actioneaza ca un anti-inflamator si un purificator al sangelui ai al limfei.

Se foloseste sub forma de :

  • decoct: o lingurita de planta la 250 ml de apa se fiebe 15 minute. Se bea de 3 ori pe zi
  • tinctura: 1 ml de trei oi pe zi.

rostopasca8. Rostopasca: Se face infuzie de rostopasca (1/2 lingurita/1 cana apa). Se bea o cana/zi. Are rol in purificarea sangelui si formarea lui (hematopoieza).

 

 

Contra afectiunilor splenice poti folosi urmatorul amestec de ceaiuri:

  • 50 grame de radacini de papadie,
  • 25 grame de flori de cicoare,
  • 25 grame de vinarita (numita si mama-padurii)
  • 25 grame de ventrilica. Se amesteca bine aceste plante.

Se beau incetul cu incetul in timpul zilei 2 cesti neindulcite (la 1/4 li-tru de apa – 1 lingurita cu varf de plante).

Daca te doare splina, este bine sa stii ce amelioreaza durerea de splina:

  • remediu 1: ia telina si frunze de salcie, in proportii egale, si amesteca-le cu otet de mere.  Ia o lingurita de doua ori pe zi.
  • remediul 2: maseaza zona reflexa a splinei,

In caz de congestie a splinei este util:

  • remediul 1:ia frunza de sunatoare si de naut in proportii egale si amesteca-le cu otet din vin. Lasa amestecul ma macerat de seara panaa dimineata si apoi foloseste-l pentru un masaj in zona splinei.
  • remediul 2: util este si daca amesteci miere cu piper si lupin si bei amestecul de doua ori pe zi.

In caz de colmatare a splinei este nevoie de:

  • remediul 1: Se macina seminte de nigrela (nigela sativa) si de schinduf luate in proportii egale si se amesteca cu miere. Ia o lingura dimineata si una seara.

In concluzie, desi se poate trai si fara  splina, multe din unctiile sale putand fi preluate de alte organe, oamenii care se afla in aceasta situatie sunt mult mai vulnerabili la infectii si au nevoie de vaccinari suplimentare!

Am ajuns la finalul calatoriei noastre.

Daca m-ai insotit pana aici, iti multumesc si-ti doresc din tot sufletul sa nu ai niciodata nevoie de aceste informatii 🙂

De splina ti-a dat deja batai de cap, te rog sa ne spui cum ai trata-o, ce anume ai folosit ca sa readuci echilibrul!

In articolul urmator o sa discutam despre tataneasa.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.hepatite.ro/splina-si-bolile-ei/2011/splina-marita-operatia-de-scoatere-a-splinei-indicatiile-si-consecintele-ei-2545/;

Maria Treben, Sanatate din farmacia Domnului;

http://www.corpul-uman.com/2014/06/splina-remediu-naturist.html:

http://www.lionheartherbs.com/healing-spleen-system-holistically-find-improved-health-wellbeing-2/

https://herbsforhealthandwellbeing.wordpress.com/tag/herbs-to-support-the-spleen/

http://www.healthwantcare.com/spleen-2/3/#ixzz3JpHv6PCx; http://news.nationalgeographic.com/news/2009/07/090730-spleen-vestigial-organs_2.html

 

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

7 comentarii la „Stii cat de importanta este splina pentru sanatatea ta?

  1. Cristescu Bogdan

    M-ai bagat in incurcatura. E primavara si nu prea am multe plante medicinale. Am urzica si papadie, dar nu sunt puternice depurative…

    Cred ca nu ai expus toate plantele care te ajuta in cazul splinei marite!

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Cu siguranta, lista ramane deschisa…totusi, dintre plantele autohtone, papadia si urzica au printre cele mai puternice efecte depurative!

      Răspunde
  2. Radu

    Si eu am avut azi dimineata dureri de splina, insa am remarcat ca durerile apar odata cu consumul de cafea. Consum multa cafea si cand beau o cafea tare pe stomacul gol, apar acele intepaturi sub coaste in stanga.
    Ma gandesc serios sa renunt la cafea. Remediile cu plantele de mai sus nu le stiam, dar evident primul lucru, trebuie inlaturata cauza.

    Răspunde
  3. Moisescu Diana

    Eu nu am splina de la 16ani si am acum 31 de ani. Sunt sanatoasa si activa ca inainte. Pot dona sange? Pentru ca am grupa 0 cu rh negativ..am inaltimea de 1.70m si 50kg. Daca trebuie sa am splina in ce conditii se poate face un transplant, care sunt riscurile si cat costa in caz ca nu tine de asigurare sau aleg un mediu privat?
    Multumesc anticipat, multa sanatate si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Orice persoana care doreste sa devina donator trebuie sa faca un set de analize in functie de rezultatul carora se califica sau nu ca donator…deci mergeti la un centru de donatie si acolo veti afla 🙂

      Dumneavoastra de 15 ani aveti o viata sanatoasai fara splina , deci nu cred ca este vorba de „trebuie sa am splina” in acest caz, cel putin nu la monetul acesta. Transplant de splina se poate face, dar nu stiu sa va spun la ce spital sau daca este sau nu suportata interventia de casa de asigurati de sanatate. Probabil ca medicul care va decide o astfel de interventie va va putea indruma mult mai bine!

      Va multumesc pentru comentariu!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.