Scapa de durere cu ajutorul preparatelor din verbina!

verbina

Este surprinzator cum noi, oamenii, facem uneori asocieri cel putin ciudate, asa cum este cazul meu cu verbina.

Cand ma gandesc la verbina, primul lucru care imi vine in minte nu este nici pe departe planta magica cu peste 5000 de ani de utilizare, ci fostul senatorul de Tulcea ce poarta acest nume 🙂

Este amuzanta aceasta asociere si se datoreaza povestilor pe care le-am auzit de la parintii sotului meu. Tata socru este din Ialomita iar mama este din Caraorman. S-au intalnit la scoala din Crisan, unde tata era proaspat absolvent de facultate, profesor in primul an de meserie, iar mama proaspata absolventa de liceu pedagogic, la primul an in campul muncii 🙂 Domnul Verbina, a fost colegul de munca al tatei si gazda mamei…si de aici o multime de situatii amuzante, povestite cu mult har de tata ori ce cate ori ne adunam laolalta, la solicitarile insistente ale copiilor 🙂 acum, cand scriu aceste randuri, ma gandesc ca, pana la urma, nu este chiar asa de surprinzatoare aceasta asociere….

Verbina  (Verbena officinalis) este cunoscuta popular si sub denumirile: Iarba Crucii, Iarba Porumbelului, Iarba Sfanta, Iarba Sacra, Verbina albastra, Sporici, Verbina.

Denumirea plantei isi are originea in limba celtilor si este o asociere intre cuvintele “a inlatura” si “piatra” deoarece era utilizata in principal pentru tratarea afectiunilor rinichilor si a vezicii urinare, in special in eliminarea pietrelor.

Descriere planta

Verbena Officinalis este o planta perena pe care o intalnim in locuri virane, in jurul locuintelor,  pe toate continentele in zonele cu clima temperata si subtropicala. Prefera zonele insorite, umede, cat si cele uscate, crescand de la campie si pana la 1500 de metri altitudine.

Are radacina pivotanta cu rizom scurt, tulpina dreapta sau ascendenta, de 30-60 cm inaltime, frunze petiolate, opuse, cele inferioare ovat triunghiulare, penat sectate, cele superioare mai mici si mai putin divizate, glabre.

Florile sunt mici palid rosii sau palid violete grupate in inflorescenta si  înfloriresc in iunie-august; Fructul este o tetraachena.

Substante active

De la Verbina se folosesc florile, frunzele, lastarii si tulpina.
Acestea contin saponozide, substante amare, taninuri, mucilagii, substante iridoide, adenozina, betacaroten, citral, acid ursolic, verbenin, verbenalina, aucubina, artemisina,

Proprietati terapeutice

verbena-officinalis-1Extractele obtinute din frunze si flori au proprietati tonice, antibacteriene, astringente, antispasmodice, diuretice, stimulante, sedative, emetice, sudorifice, febrifuge si hepatice

Indicatii terapeutice

  • datorita proprietatilor analgezice si antiinflamatoare este utilizata in tratamentul durerilor de cap, migrenelor, durerilor de dinți, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatica, durerilor intercostale, junghiurilor, gutei, loviturilor, durerilor reumatismale, durerilor de ochi, echimozelor, contuziilor, etc.;
  • are efect cicatrizant, calmant, antiinflamator și astringent, motiv pentru care este utilizata in tratamentul  plagilor, abceselor, ulceraiiilor;
  • verbina promoveaza sanatatea colecistului, a ficatului, reduce hipertensiunea arteriala, combate stresul, trateaza insomnia si depresia;
  • datorita continutului de saponozide, are efect benefic in cazuri de raceala, gripa, tuse;
  • datorita proprietatilor diuretice, verbina este eficienta  si in tratamentul afectiunilor urinare, in litiaza si hematurie;
  • femeile folosesc planta pentru tratarea simptomelor menopauzei, pentru menstruatie neregulata si cresterea fluxului de lapte.

In industria prelucratoare, florile de verbina sunt folosite ca agent aromatizant in bauturile alcoolice.

Modalitati de folosire verbina

1. Infuzia obtinuta prin oparirea unei lingurite de planta cu o cana de apa clocotita – are efecte antispastice digestive si calmante puternice fiind utila in caz de crampe abdominale, enterita, colita – ca remediu de prim ajutor. (Ulterior, se continua tratamentul cu pulbere, cate o lingurita pe zi.)

2. Infuzia combinatapreparata astfel: pune 3-4 linguri de verbina maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat.

 Se foloseste in caz de:

  • Migrene care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasa – bea zilnic un litru de infuzie combinata, in cure de minimum 10 zile.
  • Hemoragii uterine puternice, se ia sub forma de infuzie combinata, cate un litru pe zi.
  • Lactatie insuficientacate un litru pe zi
  • Hepatita, icter – se face un tratament de o luna cu cate 2-3 cani pe zi
  • Regenerarea parului– se spala zona respectiva cu o infuzie combinata de verbina, obtinuta din patru lingurite de planta maruntita la o cana de apa. Ultimul clatit se face cu infuzie combinata de verbina, pentru ca parul sa se indeseasca si pentru ca firul sa devina puternic si rezistent.

3. Tinctura obtinuta din douazeci de linguri de pulbere de verbina, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Se administreaza in caz de:

  • Depresie, tulburari depresiv-anxioase – se administreaza extractul hidroalcoolic de verbina, cate 3-4 lingurite pe zi. Tratamentul dureaza 2-3 luni si are efecte tonice psihice puternice, indepartand starile de tristete fara motiv aparent, favorizand aparitia calmului, ajutand la refacerea psihica rapida.
  • Alzheimer, tulburari neurologice specifice varstei a treia4 lingurite pe zi, in cure de 49 de zile, cu doua saptamani de pauza. Este foarte eficienta combinarea sa cu rozmarinul si cu tratamentul cu polen de albine.
  • Insomnie – seara, cu jumatate de ora inainte de culcare, se ia o lingurita de extract
  • Tulburari care preced sau insotesc menstrelede trei-patru ori pe zi, cate o lingurita.
  • Lactatie insuficienta4 lingurite pe zi

4. Pulberea– Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea si se depoziteaza pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid).

  • Anxietate (stari de teama fara motiv aparent), atacuri de panica – se administreaza de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, cate o lingurita din combinatia de pulberi de verbina si de rozmarin

5. Baia terapeutica este indicata in tulburari de somn si dureaza 10-30 de minute. Se fac  bai complete cu infuzie combinata de verbina cu o ora inainte de culcare. Infuzia se obtine asa cum am descris mai sus, dar din doua maini de planta care se pun la macerat in doi litri de apa la temperatura camerei.

6. Cataplasma cu verbina se foloseste in caz de eczeme, dermatite diverse – are efecte antiinflamatoare, calmante, accelereaza vindecarea.
Cataplama se obtine astfel: O mana de frunze maruntite de verbina se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius) apoiu se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa saactioneze timp de o ora.

Precautii si contraindicatii

La dozele recomandate nu se cunosc reactii adverse. Administrata in doze mari, verbina provoaca voma.

Verbina este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece provoaca adesea contractii uterine (in trecut era administrata pentru a accelera nasterile).

Utilizari magice

Verbina este o planta cu un poteţial magic puternic aflta sub influenta planetei Venus.

De-a lungul secolelor, in foarte multe culturi, verbina a fost considerata o planta sacra  cu puteri magice.

In Roma Antica spre exemplu, aceasta era utilizata pe altarul templelor. Romanii din antichitate ovationau toate speciile de verbina si le utilizau pentru a isi igieniza casele si templele.

Druizii credeau ca are proprietati magice si astfel o frecau pe piele in timp ce recitau incantatii specifice, crezand ca astfel le va indeplini dorintele.

In timpul Evului Mediu, verbina era purtata in jurul gatului, considerandu-se a fi o planta care aduce noroc. Altii credeau ca ingropand verbina in gradina le va aduce noroc.

Tot despre verbina se considera ca are virtuti romantice si afrodisiace.  Spre exemplu, se credea ca, daca se bea sucul proaspat de verbina, se reduc dorintele sexuale, iar daca se arde planta, se alunga durerea unei iubiri sau a mai multor iubiri neimpartasite.

Pentru a risipi fricile, se recomanda aprinderea unei lumanari si presararea de verbina de jur imprejur– In acest cadru persoana in cauza trebuia sa rosteasca cu voce tare o rugaciune prin care sa ceara eliberarea de frici. Ritualul se repata atata timp cat era necesar.

Se credea ca verbina te poate ajuta sa ramai tanar si frumos daca indeplineai un anumit riual de 7 ori: in noptile cu luna plina, iesi afara cu un pahar umplut cu apa, verbina si sare,  o lumanare si o bucata de lemn purificat.  Scufunda lemnul in amestecul de apa,  trece-l prin flama lumanarii si atinge apoi lemnul de picioare, maini, umeri si cap in timp ce te rogi pentru tinerete si frumusete.

Se credea de asemenea ca verbina presarata in casa ofera protectie si aduce pace, atrage banii si pastreaza plantele sanatoase. Pastrata in dormitor, planta aduce vise linistite.

O alta credinta legata de verbina era ca daca este ascunsa in leaganul unui copil, planta aduce bucurie si un intelect activ.

Daca te temi de atacuri psihice, atunci ar fi bine sa arzi verbina pentru a te proteja 🙂

Gata, am ajuns la final. Tu ce amintiri sau experiente legate de verbina ne poti impartasi?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Sursa:

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php;
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-88-verbena.aspx?activeIngredientId=88&activeIngredientName=verbena&source=1, http://www.formula-as.ro/2006/726/medicina-naturista-25/o-planta-sacra-verbina-7158\, http://blog.jorjette.ro/verbina/

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 comentarii la „Scapa de durere cu ajutorul preparatelor din verbina!

  1. Doboș Flavius

    Interesant si folositor . Mulțumesc frumos si mă bucur că ați revenit cu informații utile pentru noi , cu respect Flavius.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.