Cu vreo 4 ani in urma, soacra surorii mele a dus in tara crengute proaspete de rozmarin. Se intorcea de munca din Italia unde mergea de ani buni. La fiecare intoarcere in tara isi facuse un obicei din a aduce cu dansa plante din zona in care mergea. Asa se face ca tot de la dansa am luat si salvia pe care o cresc acum in gradina mea, dar si foi de dafin (care au facut ca cele din plic sa-mi para facaturi, falsuri), impreuna cu o multime de retete si de povesti 🙂
O parte dintre aceste crengute de rozmarin a ajus si la mine si pot spune ca acela a fost momentul in care am facut cunostinta cu adevarat aceasta planta si m-am indragostit iremediabil de ea. Inainte de momentul acela, pentru mine rozmarinul era doar un alt condiment de pe rafturile din magazine, nu-l folosisem niciodata si nu intelegeam fascinatia italienilor pentru el!
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta aromatica originala in bazinul mediteranean dar care creste azi in mod spontan in toata Europa sudica si este cultivata in toata lumea. Originea sa este dezvaluita de insusi numele pe care-l poarta “Rosmarinus” insemnad “roua marii”.
Legenda spune ca florile de rozmarin erau albe, dar ca au devenit albastre atunci când Fecioara Maria şi-a agatat mantia intr-o tufa de rozmarin pe cand Sfanta Familie facea un popas in timpul fugii spre Egipt.
Planta placut mirositoare a fost folosita inca din Antichitate in ritualuri magice pentru promovarea iubirii, longevitatii si fericirii. Arderea uleiului de rozmarin era folosit ca un antitod impotriva negativitatii. Rozmarinul era asociat si cu prietenia, dezvoltarea puterii mentale si cu prevenirea cosmarurilor.
Din rozmarn s-a preparat primul parfum pe baza de alcool, la inceputul secolului al XIV-lea, de catre Arnaldo de Villanova, care l-a denumit Aqua Reginae Hungariae, produs ce inca se mai comercializeaza.
Evident ca exista o legenda care “explica” aparitia acestui parfum J iar legenda spune ca, intr-o primavara, o printesa imbatranita inainte de vreme, a primit in dar cateva fire dintr-o planta parfumata din care a facut o potiune cu care s-a uns cateva saptamani la rand si minune!- a inceput sa intinereasca tot mai mult cu fiecare zi de utilizare. Chipul si-a recapatat prospetimea si luminozitatea, zambetul i-a revenit si, asa cum ii sta bine unei povesti frumoase, un print a venit si a cerut-o de sotie. Nu stim daca cei doi au trait fericiti pana la adanci batraneti, legenda noastra nu ne spune asta, dar ne spune ca planta despre care vorbeste este rozmarin, ca printesa noastra este unguroaica iar potiunea ei se numeste “apa ungureasca”.
In Evul Mediu planta era foarte pretuita. Exista marturii ale faptului ca in anul 1348, cand a izbucnit o mare epidemie de ciuma, medicii faceau fumigatii in casele bolnavilor folosind buchete de rozmarin, angelica, lavanda si ramuri de lamai, pentru a-i proteja de infectie pe apartinatori. Aceasta practica a dezinfectarii spatiului cu fumigatii de rozmarin s-a folosit in spitalele germane pana in sec. al XX-lea.
Rozmarinul este un tonic cerebral legendar care imbunatateste concentrarea si memoria. Stimuleaza absorbtia de oxygen in celule si este un energizant delicat si eficient. Este pretuit pentru capacitatea sa de a calma dureri de cap si migrene si de a vindeca depresii usoare si moderate.
Este, de asemenea, un stimulent cunoscut al sistemului circulator, util in problem associate cu aparatul cardiovascular, cu circulatia proasta si cu tensiunea arterial scazuta.
Cercetarile au demonstart ca rozmarinul contine cantitati importante de rozmaricina, un analgesic usor, si de antioxidanti, care ajuta la tatarea inflamatiilor precum artrita si afectiunile articulare.
Indiferent daca este folosit proaspat sau uscat, este un ajutor pretios pentru digestie, usurand digestia grasimilor si a amidonului.
Cum il recunosti?
Se pare ca rozmarinul apartine unui gen cu doar 2 speciii. Este un arbust vesnic verde ce creste pana la 2 m inaltime, cu tulpina lemnoasa si ramificata. Are frunze inguste si liniare,verde- inchis pe partea superioara si verde-argintiu pe parte inferioara.
La subsuoara frunzelor de pe ramurile superioare apar flori bilabiate albastru-pal, dispuse in pseudo-verticile, din care se formeaza apoi fructe in forma de nucule, brune, ovate. Au un gust intepator, amar, aromat si un miros placut, camforat.
In scopuri medicinale se folosesc frunzele de rozmarin, Rosmarini folium, pentru care se recolteaza doar treimea superioara a ramurilor, și uleiul esential , Rosmarini aetheroleum, obtinut prin distilarea cu apa a frunzelor (primele 4-5 din varful ramurilor) si a florilor.
Substante active
Cele mai importante substante pe care le contine rozmarinul sunt: flavonoide, acid rozmarinic, ulei essential, taninuri, principii amare, acid rezinic, camphor, betacaroten, vitamin C, calciu, fier, magneziu, triterpene.
Indicatii terapeutice
Substantele active din compoziatia sa ii confera rozmarinului proprietati antiseptice, antispastice, digestive, antidolorifice, tonifiante.
Modalitati de folosire
Infuzia din frunze si flori: In uz intern ,infuzia favorizeaza digestia, stimuleaza diureza si este eficace in caz de depresie, epuizare fizica, iritabilitate, teama, migrena datorata tensiunii nervoase, precum si in caz de gripa.
In uz extern, infuzia se foloseste ca lotiune de curatare a tenului tenului gras si atenueaza ridurile.
Se poate obtine in doua moduri:
- din 2 g pulbere de rozmarin si aproximativ 150 mL de apa fiarta care se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza
- 2 lingurite de panta uscata la 250 ml de apa, lasate la infuzat 20 de minute.
Se recomanda zilnic 3 cani de infuzie calda, între mese.
Decotul turnat in apa de baie combate senzatia de slabiciune si de oboseala si, daca se adauga o mana de salvie si una de menta, devine stimulant. Ca sa obtii decotul ai nevo ie de 4-5 linguri de planta la 1 litru de apa pe care sa le fierbi la foc mic timp de 20-30 minute. Dupa scurgerea timpului strecori si lasi amestecul obtinut peste noaspte, ca sa se patrunda.
Pulbere de rozmarin: obtinuta prin macinarea frunzelor si florilor uscate, este utila contra hipotensiunii arteriale si pentru stabilizarea tensiunii arteriale. Se face o cura de 14 zile in care se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, inaite de masa.
Tinctura de rozmarin: se prepara din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa. Componentele se amesteca bine, se lasa la macerat 10 zile apoi se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare in locuri racoroase si intunecate. Se administraza cate o lingurita de 3-4 ori pe zi pe stomacul gol in caz deastenie si stari de slabiciune.
vinul de rozmarin se obtine astfel: pune intr-o sticla cu gatul larg 1 pumn de ace de rozmarin, 1/2 de baton (pisat) de scortsoara si 1 felie de ghimbir proaspat, toarna peste ele 1 l de vin alb sec si lasa-le o saptamana la macerat. Apoi strecoara si bea cate 1 paharel, de 2 ori pe zi.
Este un tonic general, care trezeste spiritele inimii si ale intregului organism si alunga lipsa de curaj si grijile.
Uleiul volatil se administra in doze mici ca diuretic si sn infectii urinare, stimuland totodata activitatea intestinala, provocand uneori scaune moi sau chiar lichide daca se depaseste doza. Extern, uleiul de rozmarin se administra sub forma de linimente, unguente, comprese si bai, ca antireumatic si antiparalitic.
Uleiul de rozmarin este foarte bun impotriva matretii si caderii parului.
Pentru calmarea durerilor de orice fel se aplica sub forma de frectie, in amestec compus din 15 picaturi de ulei esential de rozmarin, 15 picaturi ulei esential de levantica si o jumatate de cana de ulei de migdale dulci. Se va face masaj de mai multe ori pe zi.
Inhalatiile cu ulei de rozmarin sunt utile in caz de raceli si gripe si dureri de cap. Se pun 4.5 picaturi de ulei la 1 l de apa si se fac inhalatii timp de minim 10 minute.
Cataplasma: pentru entorse, dureri reumatice, nevralgii si rani. Ca sa obtii cataplasma ai nevoie de2-3 linguri de pulberese amesteca cu apa calda cat sa formeze o pastacare se aplica extern. Peste se aseaza o bucata de celofan si se pastreaza timp de 3 ore.
O masca anitirid cu efecte rapide: se vor lua 2 linguri de miere la care se adauga 3 picaturi de ulei esenţtal de rozmarin si 3 picaturi de esenta de trandafir. Masca se va pastra timp de 5 minute pe fata, apoi se va clati intai cu apa calduta, apoi cu apa rece.
Tinctura tonifianta pentru creier: se semnaleaza o imbunatatire a memoriei dupa 3-4 saptamani de utilizare al acestui preparat pe care-l poti obtine astfel:
- 1 parte frunza de ginkgo biloba;
- 1 parte Frunze de gotu kola
- ½ parte de Frunze de rozmarin
- ¼ parte de frunza de menta
- Coniac
Se toaca marunt plantele, se pun intr-un borcan curat, se toarna alcool peste ele suficient cat sa le acopere 6-7 cm si apoi se pune capacul. Se aseaza borcanul la soare si se lasa la macerat 4-6 sapamani, agitand zilnic. La final stercoara si depoziteaza preparatul in sticlute inchise la culoare in locuri racoroase si intunecate.
Se ia ½ – 1 lingurite de amestec , de 3 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani.
Contraindicatii
Este contraindicata administrarea preparatelor din Rosmarini folium femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
La administrare interna, in doze mari sau timp indelungat, uleiul essential de rozmarin determina gastroenterite, nefrite si convulsii epileptiforme. Preparatele cosmetice care contin Rosmarini aetheroleum pot determina eriteme, dermatite si chiar reactii de fotosensibilizare.
Nu este recomandat uleiul de rozmarin persoanelor care au hipertensiune, nici macar ca adaos pentru baie, deoarece apa calda exacerbeaza efectul stimulant al componentelor volatile asupra circulatiei.
Alte intrebuintari
Rozmarinul este un condiment foarte fin folosit mai ales in bucataria franceza si italiana pentru asezonarea fripturii de oaie, porc, a carnii de pasare sau vanat, a fripturilor reci si a mezelurilor.
Uleiul de rozmarin se foloseste în industria parfumurilor.
Uleiul de rozmarin pur se utilizeaza in medicina veterinara ca insecticid sau dupa diluare in alcool, cand se poate pulveriza pe haine si tesaturi, pentru combaterea paduchilor si a moliilor.
Ramurile de rozmarin sunt si astazi folosite la confectionarea buchetelor de mireasa si la inmormantari, reprezentand simbolul dragostei, al credintei si al faptului ca suntem muritori.
Cum plantam si ingrijim rozmarinul
Rozmarinul se inmulteste cel mai bine prin butasire sau marcotaj. Iubeste solul fertile si lumen adirecta a soarelui, dar va accepta si un pic de umbra. Iubeste vantul cee ace inseamna ca, daca il cresti in casa, trebuie sa-l pui in raza de actiune al unui ventilator, altminteri va face mucegai.
Uda cu atentie si nu lasa solul sa se usuce intre udari, dar nici nu face exces de apa.
Daca il plantezi afara, trebuie sa iei in calcul faptul ca traiste foarte mult, asa ca ofera-I un loc in gradina unde sa creasca ani de zile. Poate suporta vreme rece, dar va avea nevoie sa fie acoperit daca temperaturile scad sub -4 grade Celsius, desi unele plante mai viguroase pot rezista si la temperature mai mici.
Taie crengile uscate , iar toaman tarziu, ianinte de pregatirea pentru iernat, poti taia cam o treime din partea superioara a crengilor.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Rosemary Galdstar, Plante medicinale, pag.83-85
Plante meicinale- recunostere si uz therapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic, traducere de Marina Loghin.,pag 128.
http://www.terapii-naturiste.com/,
https://plantemedicinale.site/plante-medicinale/rozmarin-rosmarinus-officinalis/