Rostopasca- planta cu puterea fenomenala de a te vindeca

Salut,
rostopascaMarii herbalisti ai antichitatii i-au acordat rostopascai o mare considerare. Spre exemplu, Paracelsus facea o analogie intre laptele ei de culoare portocalie si secretia biliara, folosind-o in vindecarea ficatului, a bilei si a fierii.

Mai tarziu, Hahnemann, fondatorul homeopatiei, isi vindeca bolnavii de ficat cu rostopasca.

Rostopasca este considerata leac in tratarea gutei, reumatismului, icterului, durerile de ficat, hemoroizi, afectiuni hepatice, biliare, renale, echilibrarea metabolismului.

Astazi, rostopasca este recomandata ca remediu in peste 150 de afectiuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infectiile virale, inca imposibil de tratat cu medicamentele actuale.

Cum o recunosti

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta ierbacee perena, bogat ramificata de la baza, cu tulpini cu peri lungi si rari si frunze verzi-albastrui, mari, flori galbene cu cate 4 petale, cate 3-8 umbrele, fructe capsule alungite.

Planta poate fi usor recunoscuta deoarce lasa la locul de rupere un latex galben-portocaliu.

Substante active

Planta este bogata in:

  • alcaloizi: Chelidonina, Homochelidonina, Sanguinarina, Cheleritrina, Oxichelidonina, Chelidimerina, Berberina, Coptizina, Tetrahidrocoptizina, Stilopina, Protopina, α- allocriptopina, Magnoflorina, Sparteina
  • acid chelidonic,
  • saponozide,
  • carotenoide,
  • substante rezinoase,
  • ulei volatil (in urme),
  • flavonozide,
  • taninuri,
  • acid nicotinic,
  • nicotinamida.

Indicatii terapeutice


rostopasca 1In uz intern
:
spasme digestive, diskezie biliara, indigestia si dispepsia, Migrena biliara, migrena in general, pancreatita, boli de ficat, herpesul bucal si herpesul genital, cancer.

In uz extern: tuse convulsiva, faringita, laringita, infectii in gat in general, rani infectate, eczeme infectioase, hepatita virala, negi, cataracta, cancer de piele si tumori exteriorizate, chist ovarian, chisturi.

Modalitati de folosire

1. Sucul de rostopasca: are potential toxic mult mai mare decat rostopasca uscata si prin urmare, este recomand ase folosi sub supraveghere de specialitate.

Are culoare portocalie si il obtii prin stoarcerea tulpinilor de rostopasca proaspat rupte.

Este util in caz de:

  • negi– pune suc pe zona afectata, de mai multe ori succesiv, la intervale de jumatate de minut, lasa sucul sa actioneze in profunzime. Tratamentul dureaza 2-6 saptamani.
  • cataracta – unge seara pleoapele inchise cu suc de rostopasca si lasa sa actioneze vreme de 15 minute, apoi se spala.
  • chist ovarian, chisturi – unge pielea din zona ovarelor (sau din alta zona afectata) cu suc proaspat de rostopasca si apoi maseaza foarte usor, circular. Intreaga procedura dureaza 10 minute si se face dimineata.

2. Pulberea o obtii prin macinarea cat mai fina a tulpinilor uscate de rostopasca cu rasnita electrica de cafea. Pulberea se pastreaza pe o perioada de maximum 3 saptamani (deoarece principiile active se oxideaza rapid).

Se foloseste pentru:

  • diskinezia biliaracate un varf de cutit luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 si 19 timp de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care poti relua. Are o eficienta greu de egalat de orice medicament de sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliare.
  • litiaza biliarapentru prevenirea bolii folosesti cate un varf de cutit luat de trei ori pe zi, la orele 8, 13 si 19 timp de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care poti relua.
  • migrena biliara, migrena in general – ia la nevoie, o lingurita rasa de pulbere de rostopasca pe stomacul gol, in doza unica, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: in mai putin de o ora, bila este drenata, durerile de cap si senzatia de greata dispar, la fel ca si sensibilitatea excesiva la zgomote, la lumina si la mirosuri.
  • boli de ficat– cate un varf de cutit (aproximativ 0,5 grame) de 4 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7-10 zile de pauza. Este un remediu excelent, pentru persoanele cu afectiuni ale ficatului aparute in urma intoxicatiilor si a otravirilor, a infectiilor cu virusul hepatitei.

3. Tinctura– adauga peste 15 linguri de pulbere de rostopasca, doua pahare (400 ml) de alcool alimentar, de 50 de grade si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care filtreaza si pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Se foloseste pentru:

  • spasmele digestive – ia cate 3-4 lingurite pe zi, ori de cate ori apar spasme; anumite substante continute de aceasta planta (alcaloizi) relaxeaza prompt musculatura neteda a tubului digestiv.
  • indigestia si dispepsia– ia timp de 3 saptamani, cate o jumatate de lingurita de tinctura de rostopasca de 4 ori pe zi, cu 10 minute inainte de masa. Diminueaza senzatia de greata, stimuleaza puternic producerea de sucuri gastrice si de bila, elimina starea de disconfort, de greutate in stomac, ce apare in cazul indigestiei.
  • herpesul bucal si herpesul genital– Intern, se administreaza cate o lingurita de tinctura de trei ori pe zi in cure de 12 zile. Pentru utilizarea externa, se combina tinctura de rostopasca, in proportii egale, cu tinctura de propolis, si se aplica prin picurare (nu prin tamponare cu vata) pe zona afectata, de 4-6 ori pe zi.
  • rani infectate – pune comprese cu tinctura de rostopasca pe zona afectata si tin-le vreme de 30 de minute. Fa 2-3 aplicatii pe zi. Eficienta lor este imediata.

4. infuzie de rostopasca: din 1 g (1/2 lingurita la o cana cu apa). Se bea o cana pe zi, in mai multe reprize, timp de 7 zile. Doza nu trebuia depasita. După 7 zile, fa pauza o saptamana. Utila in bolile hepato-biliare.

5. infuzia combinata– pun 3-4 linguri de rostopasca maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Filtreaza, pune deoparte lichidul, iar planta ramasa fierbe-o in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si filtreaza. In final amesteca cele doua extracte si obtii aproximativ un litru de preparat.

Se foloseste in caz de:

  • tuse convulsiva – 4-6 gargare pe zi cu infuzie combinata de rostopasca are efect calmant foarte eficient.
  • faringita, laringita, infectii in gat in general– face gargara – 3 reprize pe zi, a cate 3 minute fiecare. Cercetatorii rusi afirma ca acest preparat are efecte antibiotice si antivirale extrem de puternice, eliminand prompt infectiile de la nivelul gatului.
  • hepatita virala– daca suferi de aceasta boala, fa in fiecare seara bai de maini si de picioare cu apa fierbinte, in care pui 1-2 litri de infuzie combinata de rostopasca. Tine fiecare membru vreme de 15 minute in baie, apoi tamponeaza usor cu un prosop (nu clati ).

6. cataplasma cu rostopascalasa la macerat in apa calda (40-50gr.C) timp de 1-2 ore o mana de frunze maruntite de rostopasca sa se inmoaie, apoi aplica pe locul afectat.

  • eczeme infectioase – se aplica, vreme de o ora pe zi, cataplasme cu rostopasca. Tratamentul se face vreme de 3-4 saptamani si are efecte excelente, daca dupa aplicatia cu rostopasca se spala zona tratata cu tinctura de propolis nediluata.

7. comprese cu rostopasca este utila in caz de:

  •  rani infectate – pune comprese cu tinctura de rostopasca pe zona afectata si se tin vreme de 30 de minute. Se fac 2-3 aplicatii pe zi. Eficienta lor este imediata.

Recoltare si pastrare

Ce se foloseste: tulpina, frunzele si florile

Cum se recolteaza: se face pe timp frumos, insorit, in zile fara ploaie (ploaia favorizeaza brunificarea plantei, ceea ce duce la degradarea principiilor active).

Se usuca in strat subtire, intr-un loc umbros si lipsit de umiditate. Dintr-o jumatate de kilogram de planta proaspata rezulta aproximativ o suta de grame de planta uscata.

De retinut: In stare proaspata, tulpinile de rostopasca lasa un suc (latex) portocaliu, care are proprietati medicinale foarte importante, pe care planta uscata nu le mai pastreaza.

Precautii si contraindicatii

Supradozarea (peste patru grame de planta uscata, luata zilnic, de catre un adult de 75 de kilograme) poate provoca gastroenterita, tuse, probleme respiratorii, spasme digestive. Dozele mari pot provoca paralizie temporara si tulburari cardiace.

Aceasta planta nu se va administra copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alapteaza.

Rostopasca (Chelidonium majus) sau preparatele care contin aceasta planta pot interactiona cu medicamentele, astfel:

  • pot creste prin mecanisme necunoscute efectul urmatoarelor medicamente: dextroamfetamina, hexobarbital, metamfetamina, morfina. Deasemenea acestea pot creste activitatea urmatoarelor medicamente prin sinergism farmacodinamic: furazolidon, linezolid, mocoblemid, procarbazina,
  • pot scadea actiunea unor medicamente prin antagonism farmacodinamic: duloxetina, escitalopram, fluoxetina, milnacipran, nefazodona, paroxetina, sertalina, trazodona, venlafaxina.

De cand mi-am pus in cap sa vorbesc despre aceasta planta am inceput sa o zaresc pretutindeni. Daca m-ai fi intrebat inainte, ti-as fi spus ca in Ialomita nu exista, desi vecinul meu are in fata portii 🙂

Eu nu am avut nevoie de ea pana acum…tu ai folosit-o vreodata?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rostopasca

http://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-r/148-rostopasca-chelidonium-majus.html

http://www.formula-as.ro/2007/773/medicina-naturista-25/rostopasca-8064

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

19 comentarii la „Rostopasca- planta cu puterea fenomenala de a te vindeca

  1. Milana

    Eu am folosit-o cam 2 ani ca adjuvant in lupta cu o hepatita de tip B. Fusesem externata cu boala vindecata, insa purtatoare a virusului. Mi-am pus in cap sa mi-l negativez si am reusit. Pe langa dieta si alte alea ce le luam, beam si cate 2 cani de ceai( 1 lingurita de planta la 250 ml de apa)/zi. Il foloseam 3 saptamani, apoi faceam pauza 1 saptamana. Sunt convinsa ca m-a ajutat in batalia dusa. Chiar si acum, cand imi mai face fierea figuri ii dau in cap cu rostopasca. Atentie mare, insa. Nu depasiti doza de 1 lingurita de planta. Rostopasca poate face rau daca nu este consumata cu atentie.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Ati dat dovada de multa rabdare si de pereseverenta! Sunteti un exemplu! Ma bucur ca ati obtinut rezultatele pe care le-ati sperat! Multumesc pentru comentariu!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    2. Silviu Genete

      Multumesc Milana, Elena, si tuturor celor care ati scris un cuvint despre acceasta minunata planta.
      O intrebare pentru Milana daca nu se supara, Care a fost numarul de virusi cind ati inceput tratamentul cu rostopasca?
      Multumesc mult.

      Silviu

      Răspunde
  2. anca

    Buna ziua am chist ovarian este indicat ceaiul de rostopasca in tratarea lui pentru a scapa de operatie si in acelasi timp de disconfortul pe care mi-l dă .Va multumesc.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      In cazul chisturilor ovariene util este sucul de rostopasca. Ati putea folosi, tot ca aplicatie externa, tinctura din planta proaspata.

      Nu stiu cat de grava este starea dvs., dar nu renuntati total la ajutorul medicului care ar trebui sa va monitorizeze!

      In general tratamentele cu plante au nevoie de mai mult timp pentru a da rezultate! Se spune ca pentru fiecare an de boala, este nevoie de o luna de tratamente cu plante!

      Sanatate multa!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
  3. Pingback: Acesta este planta care face adevarate MINUNI PENTRU ORGANISM! Descopera-i toate beneficiile aici - Fii Sanatos

  4. pina perescu

    despre caderea parului la barbati/30-35 ani ,rostopasca ajuta?
    cum trebuie folosita?
    este o tema de discutie.
    rostopasca este in orice anotimp si asta arata ca poate fi folositoare omului ,
    pe principiul ca
    NATURA NU MINTE NICIODATA cum zicea M.E minescu

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Nu stiu daca rostopasca ajuta, dar infuzia combinata de coada calului ar putea. Daca se foloseste pentru ultima clatire a parului dupa spalare, previne caderea acestuia, reduce matreata si trateaza infectiile micotice si mancarimile la nivelul scalpului.

      De asemenea, urzica sub forma de decoct: are efect stimulator asupra scalpului si ajuta la cresterea si regenerarea firului de par si combate matreata;

      Elena Badea.

      Răspunde
  5. Lucia Petrescu

    Am folosit rostopasca pentru vindecarea negilor, actioneaza perfect, nu lasa urme, doar ca, cel putin in cazul meu, nu stiu cum e la altii, dupa aplicarea sucului direct pe neg, zona respectiva se inroseste si provoaca mancarimi crunte. Daca ma abtin si nu ma scarpin, se vindeca mai repede, daca insa ma scarpin, nu trece mancarimea, doar se intensifica.

    Răspunde
  6. Dorel

    Am o nelamurire,dozele ce se folosesc sunt din planta uscata?Cred ca in stare prospata doza este otravitoare.Daca se foloseste in stare proaspata (verde)care ar fi doza?

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Dozele se refera la planta uscata. Nu folosesti planta verde decat sub supravegherea unei persoane specializate care-ti va stabili o doza.

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  7. Cristi Antonescu

    Băiatul meu are 6 ani și are negi de vreo câteva luni,se poate aplica suc din planta data fiind vârsta?
    Mulțumesc

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Da, dar aplicati intai doar pe o suprafata mica ca sa vedeti cum reactioneaza pielea. Probabil totul va fi bine, dar eu prefer sa fiu precauta când vine vorba despre copii 🙂

      Cu prietenie,

      Elena.

      Răspunde
  8. viorica b. heyworth

    Cu bucurie mare citesc informatiile si articolele pe care le primesc . multumesc din toata inima de aceasta informatie referitor la dureri articulare . Am urmat un tratament naturist pe care l-am folosit pe cale bucala timp de 3 saptamani pt. inflamatii la genunchi si articulatii . Am folosit 5 ingrediente ; GHIMBIR PROASPAT ; TURMERIC proaspat daca se gaseste [ sau pudra ] SCORTISOARA pudra; sucul dela 1 lamaie ;,2 linguri de miere [cruda ] sau poliflora . Toate date prin blander , se obtne o pasta omogena si diminea inainte de masa se ia 1 lingura . Ma simt BINE , pot sa urc si sa cobor scarile .
    Cu stima Viorica !

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Aplicati pe pleoapa inchisa suc de rostopasca, lasati sa acrtioneze 15 minute, apoi spalati. Repetati 5 zile pe sapamana cu 2 pauza pana se amelioreaza situatia. Faceti cura sub supravegherea medicului dvs.!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
      1. Ana

        Buna seara!Doar 5 zile pe saptamana,cu 2 pauza pana se amelioreaza situatia(cataracta)? Toata saptamana ,7 zile nu se poate? Rostopasca se mai poate planta in ghiveci,s-o ai si iarna la indemana?

        Răspunde
        1. ELENA BADEA Autor articol

          Buna seara. Varianta de 5 zile pe saptamana cu 2 pauza este recomandata pentru a da organismului timp sa asimileze substantele din planta.

          Nu am incercat niciodata sa o pun in ghiveci, dar presupun ca se poate creste. Daca aveti seminte, puneti-le in ghiveci si vedeti ce se intampla 🙂 si apoi veniti iar aici si povestiti ce ati aflat 🙂

          Multumesc pentru comentariu!

          Cu prietenie,
          Elena.

          Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.