Bine ne-am regasit!
„Putem socoti om, acest imens aparat digestiv, prevazut cu picioare” este un citat din Valeriu Butulescu, citat care reflecta un mare adevar, de aceea l-am ales ca titlu al acestui articol. Iata de ce:
Corpurile noastre sunt, in parte, manifestarea nutrientilor pe care ii absorbim din alimente. Daca procesul digestiv nu functioneaza corect ne va priva organismul de substante nutritive esentiale pentru construirea tesuturilor si pentru crearea de nergie.
In zilele noastre oamenii cheltuiesc mai multi bani pe medicamente pentru sistemul digestiv decat pentru orice alta afectiuni. Din nefericire cele mai multe dintre aceste medicamente nu fac decat sa mascheze simptomele fara a se adresa cauzelor.
Potrivit unei anchete efectuate in 15 tari, pe un esantion de 9.700 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, majoritatea femei, si care a evaluat frecventa si intensitatea tulburarilor digestive si a obiceiurilor alimentare, in Romania – 71,1% dintre persoanele chestionate se plang de balonare, 37,9% de constipatie, iar 22,3% de flatulenta.
Cercetarea a relevat faptul ca exista sute de milioane de oameni care sufera de aceste probleme, fara a merge la doctor si fara a fi constienti ca aceste tulburari pot fi tratate.
Printre cauzele disconfortului digestiv se numara obiceiurile alimentare nesanatoase (in 36,8% din cazuri), ingerarea prea rapida a mancarii (49,3% din cazuri) si stresul (34%).
Este foarte important sa intelegem rolul digestiei si cum sa facem diferenta intre simptome pentru a reface cu adevarat echilibru si a ne recapata confortul si starea de bine.
De ce este importanta digestia?
Fiindca toate aceste substante nutritive absorbite prin intestin intra mai departe in fluxul sanguin, pentru ca mai apoi sa fie prelucrate de organele specializate si, in final, distribuite catre celule.
In acest fel, se asigura buna functionare a intregului organism. Iata de ce rolul sistemului digestiv este mult mai important si mai complex decat ne imaginam.
Cu aceeasi importanta trebuie tratata si eliminarea ritmica a resturilor alimentare reprezentando etapa importanta in realizarea completa a digestiei.
Cum functioneaza digestia?
La om procesul de digestie incepe in gura, se continua apoi in stomac, intestinul subtire (absorbtia hranei producandu-se numai la nivelul intestinului subtire) si se termina in intestinal gros prin eliminarea resturilor alimentare:
- In gura hrana este maruntita mecanic cu ajutorul dintilor si amestecata cu saliva, care asigura alunecarea bolului alimentar prin esofag in stomac. Secretia salivara contine enzima ptialina care desface moleculele mari de polizaharide in molecule mai mici de olihgozaharide (de exemplu desface amidonul in maltoza).
- In stomac este un mediu acid (pH 2). Prin acidul clorhidric produs de mucoasa gastrica se distrug germenii infectiosi si se produce denaturarea proteinelor in prezenta pepsinei. Aceasta desface moleculele de proteine in molecule mai mici de peptide si colagen (parte componentă esentiala a tesutului conjunctiv). Prin miscarile peristaltice ale stomacului hrana partial digerata va fi dirijata spre duoden.
- Intestinul subtire este segmentul cel mai important de absorbtie a hranei. In duoden aciditatea produsa de sucul gastric este neutralizata prin bila (produs de ficat) si secretia pancreasului (amilaza pancreatica). Aici este continuat procesul de descompunere a zaharidelor inceput in gura. Cu ajutorul enzimelor lactaza, maltaza, sucraza, zaharidele se desfac in molecule mai mici (glucoza, fructoza, galactoza si manoza) care pot fi deja absorbite prin peretele intestinului subtire
Proteinele partial digerate in peptide vor fi descompuse de enzima peptidaza in aminoacizi care la fel pot fi absorbiti prin peretele intestinal.
Grasimile sau lipidele care apar sub forma de picaturi vor fi la inceput emulsionate de bila si lecitina in solutii cu particule mai mici, care vor fi descompuse de enzima lipaza in acizi grasi (monogliceride). Acestia pot traversa peretele intestinal care este lipofil.
Numai 80 % din hrana este valorificata de organism prin procesul de digestie. Diferenta de 20 % trece in intestinul gros .
4. Intestinul gros- la acest nivel resturile de hrana nedigerate sosite din intestinul subtire sunt supuse unui proces de deshidratare prin care se obtine un procent de 19 % apa din totalul masei resturilor. Acestea sunt ulterior eliminate prin rectum si apoi anus.
5. Digestia la om poate dura, in functie de natura hranei, intre 33 si 42 de ore. Ajunse in rectum reziduurile alimentare pot ramane pana la 5 zile. Aici de fapt nu mai are loc nici un proces de digestie.
Sursa foto: www.scientia.ro
Tipuri de digestie
Pentru a intelege mai bine digestia, inchipuiesteti-o ca un foc, un foc metabolic.
Daca acest foc arde bine, transforma mancarea si bauturile pe care le consumam in energie vitala pentru organism.
Daca este prea mic si nu are putere, organismul va intampina dificultati in a digera mancarea. In aceasta categorie intra persoanele cu metabolism lent, persoana care adesea se confrunta cu simptome de hipotiroidism.
Daca focul metabolic este prea intens, acesta cauzeaza inflamatii in intreg organismul.
In functie de cele descrise mai sus, putem imparti digestia in :
- Digestie lenta
- Digestie excesiva/accelerata
Semne ale unei digestii proaste
Daca nu mananci corect ori mananci prea des, sistemul digestive isi va incetini activitatea. Oamenii al caror metabolism este lent intampina greutati in transformarea mancariii in nutrienti. Adesea ei se simt obositi datorita cantitatii mari de energie folosita in procesul de digestie. Mai mult, sunt dezavantajati de faptul ca o digestive lenta provoaca un deficit de nutrientii necesari unei stari de bine.
Cele mai frecvente simptome ale digestiei necorespunzatoare sunt:
- Balonare;
- Ragaiala;
- Regurgitare acra;
- Respiratie urat mirositoare;
- Gaze;
- Lipsa poftei de mancare
- Scaune moi
- Alimente nedigerate in materiile fecale;
- Dificultati in digerarea grasimilor;
- Arsuri in capul pieptului;
- Senzatie de frig la nivelul membrelor si in stomac;
- Limba umflat, umeda, acoperita cu un strat alb;
- Dureri abdominale.
In cazul unui tranzit intestinal lent, toxinele rezultate in urma descompunerii raman prea mult timp la nivelul intestinului gros si pot fi absorbite in organism.
De asemenea, intestinul inmagazineaza resturile alimentelor consumate mai multe zile, deci e normala senzatia de greutate in abdomen.
Atunci cand alimentele tranziteaza tubul digestiv intr-un interval de 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. In cazul unei durate de peste 72 de ore, vorbim deja despre constipatie
Plante medicinale pentru reglarea digestiei
Herbalistii au un remediu practic pentru orice problema digestiva ai putea avea, de la indigestie si greata, la diaree si gaze.
Cele mai cunoscute plante medicinale cu rol in reglarea functiilor digestive sunt urmatoarele:
1. Musetel (Matricaria recutita): stimuleaza digestia si combate iritatia mucoaselor tractului digestiv
Infuzia o prepari din 2 lingurite de flori de musetel la 250 ml apa clocotita , lasi 10 minute vasul acoperit, apoi strecori. Se beau 3-4 cani pe zi.
2. Fenicul (Foeniculum vulgare): Iti accelereaza digestia, elimina balonarea, opreste poftele necontrolate de mancare.
Daca bei acest ceai slabesti pentru ca arde grasimile, faciliteaza absorbtia nutrientilor din alimente. Are un gust aparte deci daca nu ai baut inca vei fi surprinsa de aroma si mirosul ceaiului de fenicul. Se recomanda sa bei ceai fenicul daca te doare burta, ai crampe si e bine sa il bei si dupa mese copioase.
Modul de preparare al ceaiului de fenicul: Intr-o cana pui 2 lingurite de planta uscata de fenicul peste care torni apa clocotita. Cana se acopera pentru un sfert de ora dupa care se strecoara si se bea pe nemancate. Ceaiul se bea in 2 faze, o parte inainte sa mananci si restul dupa masa.
3. Menta (Mentha x piperita): sub forma de infuzie, este bun stimulent pentru procesul digestiv incetinit si, totodata, un remediu pentru constipatie. Aceasta bautura combate si efectele secundare ale medicamentelor asupra eliberarii optime a intestinului gros, imbunatatind motilitatea tractului digestiv.
Infuzie – doza zilnica este de 15 g planta uscata, ceea ce inseamna echivalentul a trei cesti cu ceai de menta. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate care se lasa la infuzat 5-10 minute in 200-250 ml de apa fiarta. Se bea dupa mese, la temperatura camerei, in cantitati mici (poate fi folosita si la gravide ca antiemetic)
4. Ananas (Ananas comosus)
Datorita bromelinei, fructul de ananas este foarte util in asigurarea unei bune functionari a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putand chiar inlocui sucul gastric. Din acest motiv, ananasul este recomandat la desert.
Daca este bine preparat si pastrat, sucul de ananas revigoreaza activitatea digestiva si determina pofta de mancare. La nivelul tubului digestiv, sucul de ananas este si un bun pansament gastric. In terapii externe, sucul de ananas isi dovedeste eficienta in tratarea unor rani sau arsuri.
Se administreaza sub forma de suc proaspat, extracte din fruct si din tulpina
5. Dracila (Berberis vulgaris): – lucreaza pentru a disipa gazele si a calma crampele intestinale, actionand asupra muschilor di tractul gastro-intestinal; incetinesc tranzitul de lichide prin tractul gastro-intestinal pentru ca digestia sa revina la ritmul sau normal
– Infuzia din fructe de dracila – se pun 2-3 lingurite de fructe la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit timp de 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
– Infuzia din pulbere de coaja de dracila – se pun 2 linguriţe de pulbere se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, sau se vor pune pe pansamente externe.
– Ceai din radacina maruntita de dracila – adauga o lingurita de radacina marutita in 250 ml apa si pune amestecul la fiert. Dupa 15 minute de fiert se va strecura şi se pot consuma 2-3 cani pe zi.
6. Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra):
Cu macerat de lemn dulce se poate face o cura timp de 1-2 luni, toamna si primavara. Este indicata mai ales in cazul ulcerului. Lemnul dulce este un leac eficient si in inflamatii cronice ale tractului digestiv, mai ales cele cu aciditatea sucului gastric ridicata.
Tot pentru tratamentul ulcerului şi gastritelor, se obţine un preparat din 100 g de pulbere de radacina in 50 ml apa rece. Se tine la frigider. Se iau cate 3 lingurite pe zi in crize. Contra constipatiei, o jumatate de lingurita de planta maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara si se bea pe parcursul zilei.
In functie de doza, lemnul dulce este laxativ, dar si cicatrizant. In cadrul unei cercetari efectuate in Bulgaria pe pacienti cu ulcer gastric, dupa 40 de zile de tratament cu lemn dulce, 47% dintre ei erau vindecati, iar la 32% dintre ei se redusesera semnificativ dimensiunile leziunilor. Planta a fost administrata sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
7. Planta de ceai (Camellia sinensis): areefect purgativ pentru eliminarea deseurilor corporale; lucreaza pentru a disipa gazele si a calma crampele intestinale, actionand asupra muschilor di tractul gastro-intestinal; combate greturile si varsaturile.
Se utilizeaza sub forma de infuzie din 1 lingurita (1-2 doze) planta la 200 ml apa; se beau 2-3 ceaiuri pe zi, dupa masa, cu recomandarea de a nu-l bea mai tarziu de ora 4 dupa amiaza deoarece produce insomnie.
9. Afin (Vaccinium myrtillus): – incetineste tranzitul de lichide prin tractul gastro-intestinal pentru ca digestia sa revina la ritmul sau normal; combate greturile si varsaturile.
Se administreaza sub forma de:
-Fructele de afin uscate si macinate: se iau cate 10—30 inainte de mancare sau cate un varf de ctţit din 2 in 2 ore;
– Tinctura afin: se prepara dintr-o parte de afine zdrobite peste care se toarna 5 parti alcool diluat. Se lasa 10—14 zile agitandu-se zilnic apoi se trage in sticle mici
– Infuzie afin: Din infuzia preparata dintr-o lingura de frunze de afin la o cana cu apa se beau 2 cani pe zi timp de 10 zile.
– Decoct afin: se pune intr-o ceasca de apa sa fiarba atatea frunze cat se pot lua cu patru degete, se strecoarăa si se bea cate o inghititura pentru combaterea varsaturilor;
– Tinctura afin: se prepara dintr-o parte de afine zdrobite peste care se toarna 5 parti alcool diluat. Se lasa 10—14 zile agitandu-se zilnic apoi se trage in sticle mici pentru combaterea varsaturilor
10. Patlagina: are efect antidiareic si laxativ usor si se recomanda in caz de arsuri la stomac, colite, iritatii ale colonului, constipatie, diaree, enterita, gastrita hiperacida si ulcer gastric.
Infuzie 1 – se pun 1-2 lingurite de planta in 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi.
Pulbere – tine in gua timp de 10 minute o lingurita de frunze uscate maruntite cu rasnia de cafea, dupa care inghite. Acest remediu se indica sa se ia de cate ori se simte un disconfort abdominal.
Semintelede patlagina pot ficonsumate sub forma de praf, avand au un efect deosebit de puternic de curatire in special in afectiunile colonului. De asemenea ele reduc sau chiar elimina iritatiile intestinale si constipatia, fiind considerate unele dintre cele mai eficiente laxative lubrifiante si de volum deoarece ele absorb si elimina toate toxinele de la nivelul colonului.
10. Gentiana (Gentiana lutea)
Este eficienta pentru a trata :
– Balonare, dispepsie, constipatie atona. Secretul eficientei gentianei in vindecarea acestor tulburari digestive este faptul ca radacinile sale secreta un principiu activ numit amarogentina, care este considerata cea mai amara substanta din lume. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice si a bilei necesare procesului de digestie, stimuleaza peristaltismul, eliminand majoritatea tulburarilor digestive.
Se fac cure de cate 3-6 saptamani, cu macerat la rece de gentiana, din care se ia cate un sfert de pahar de patru ori pe zi, de preferinta cu un sfert de ora inainte de masa.
– Indigestii frecvente, senzatie de greata – un studiu german recent a aratat ca tinctura de gentiana mareste simtitor puterea de digestie si elimina senzatia de greutate in stomac sau de greata de dinainte si de dupa masa. Se administreaza o lingurita de tinctura de gentiana diluata in putina apa, cu 10-15 minute inainte de fiecare masa.
– Anaciditate gastrica, gastrita hipoacida – studii pe pacienti umani arata ca la cinci-zece minute dupa administrarea tincturii de gentiana apare o crestere considerabila a volumului de sucuri gastrice secretate de glandele aferente stomacului. Se recomanda administrarea tincturii de gentiana
Mod de preparare:
– Maceratul la rece: Se pun doua lingurite de pulbere de radacini (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea) intr-un pahar (200 ml) de apa si se lasa vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Se consuma 1-3 pahare pe zi din acest macerat, intotdeauna pe stomacul gol, cu minimum 15 minute inainte de masa. In functie de afectiunea tratata, cura dureaza 3-6 saptamani.
– Tinctura – Se pun intr-un borcan douazeci de linguri de pulbere de radacina, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente de 1-3 luni.
11. Lucerna (Medicago sativa)
In frunzele de lucerna se gaseate o vitamina mai putin cunoscuta, U, care previne ulcerul si reinnoieste mucoasa lezata a stomacului si a aparatului digestiv. Cand lucerna se administrează inainte de masa, aceasta usureaza procesul de digestie. In schimb, daca lucerna este luata la sfarsitul mesei, ea ajuta la asimilarea nutrientilor din hrana consumata la masa respectiva.
Infuzia de lucerna duce la disparitia arsurilor la stomac, a gazelor, a balonarii si indigestiei.
Datorita continutului ridicat de fibre, este benefica in constipatie, avand un usor efect purgativ. Asigura detoxifierea organismului
12. Papadie (Taraxacum officinale)
Papadia contine taraxacina, care nu este nimic altceva decat un ingredient extrem de valoros in tratarea bolilor digestive. In plus, planta mai contine si proteine, glucide, vitaminele A, B, C si D.
Ceaiul din papadie, frunze, flori si radacina, creste secretia digestiva si activeaza procesul de extragere a principiilor active din alimente. De asemenea, scade colesterolul „rau” din sange.
Ca sa prepari ceai de papadie, toarna o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita, lasa amestecul la infuzat zece minute, apoi strecoara sib ea ceaiul dupa mesele principale ale zilei.
13. Urzica (Urtica dioica)
Ceaiul de urzica stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia. Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
Pe perioada primaverii, o cura de suc de urzici vindeca miraculos problemele de stomac! Urzicile sunt cunoscute pentru efectele naturale de tonifiere a stomacului.
Urzicile se consuma sub forma de ceai, obtinut dintr-o lingura de frunze uscate la o cana de apa fierbinte. E recomandat consumul a 2-3 cani zilnic.
14. Marar (Anethum graveolens)
Pentru combaterea balonarii si obtinerea confortului digestiv dupa o masa copioasa poti face o infuzie din seminte de marar, oparindu-le cu 250 ml de apa. Se lasa un minut, apoi se strecoara. Se recomanda doua cani pe zi.
O altă modalitate de a-ti ajuta digestia este sa mesteci o lingurita de seminte crude de marar. Efectele nu vor intarzia sa apara daca semintele de marar se beau cu apa rece.
Lista poate continua…spre exemplu scortisoara regleaza pofta de mancare, ghimbirul inlatura senzatia de greata si voma iar rozmarinul are efecte benefice asupra tranzitului intestinal.
S-a dovedit ca, pe termen lung, disconfortul digestiv influenteaza negativ calitatea vietii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionati in studiul amintit mai sus, au declarat ca se simt inconfortabil, 23,3% sunt intr-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine in propriile haine. 27,1% dintre respondenti se simt obositi, iar 23,3% se simt grasi.
In aceste conditii este util sa stii ce pasi sa urmezi pentru a avea o digestie buna:
- Stabileste-ti un orar de masa;
- Mananca alimente sanatoase in acord cu constitutia ta
- Elimina alimentele la care esti alergic sau sensibil; cele mai comune alimente din aceasta categorie sunt produsele lactate, graul si soia;
- Mesteca bine mancarea. Nu este nevoie sa numeri pana la 100 si apoi sa inghiti, dar este bine sa te asiguri ca manacarea este bine maruntita inainte de inghitire;
- Hidrateaza-te bine, dar evita sa beai cantitati mari de lichide inainte, in timpul sau imediat dupa masa. Acestea pot dilua sucurile digestive si in felul acesta afecteaza descompunerea alimentelor;
- Evita activitatea fizica extrema imediat dupa masa; este contraindicat sa dormi dupa masa, dar nici excesul de effort nu este prielnic digestiei;
- Evita bauturile cu gheata. Procesul de digestie are nevoie de caldura si este afectat de frigul excesiv;
- Mananca pana te simti ¾ satul;
- Mananca alimente fermentateprecum varza murata si kefir-ul;
- Mananca alimente amare sau bea bitter in timpul mesei, deoarece stimuleaza glandele salivare si expulzarea bilei. Poti manca frunze de papadie, varza, gentian, macris galben sau hamei;
- Mananca stand jos si evita sa te uiti la televizor sau sa citesti cand mananci;
- Nu manca cand esti incordaa, nervos sau anxios. Aceste emotii au efecte asupra sistemului nervos care, la randul sau, afecteaza digestia;
- Evita programe dure de detoxifiere a organismului cum ar fi cele pentru curatarea colonului
Ingerarea unui singur tip de aliment nu va produce niciodata probleme cu conditia sa nu fi facut un abuz din acest aliment. De exemplu, a manca mere cu pere este perceput de stomac drept monodieta si la fel portocale cu grepfruit sau prune cu piersici.
Succesiunea corecta a alimentelor in aparatul digestiv este: apa, sucuri, fructe, supe, legume, fasole, cereale, peste si carne.
Asadar, cel mai usor de digerat sunt lichidele, iar alimentele cu un continut ridicat de apa sunt cel mai usor de digerat. In aceasta categorie intra fructele, legumele, sucurile, ciorbele si supele.
In concluzie, digestia este o functie extrem de importanta pentru sanatatea noastra generala. O digestie dezechilibrata poate duce la un sistem imunitar slab, la tulburari ale somnului, la deficiente nutritionale.
Nu uita ca o digestie sanatoasa duce la o viata sanatoasa!
Imagineaza-ti cum ar fi viata ta daca nu te-ai mai simti tot timpul obosit, iritat, balonat ci plin de energie si cu chef de viata!
Decizia sta in mainile tale! Fa primul pas si stabileste-ti un orar de masa. Respectand zilnic acest program, digestia este usurata, rata metabolismul creste si echilibrul interior se simte la scurt timp. Si asta pentru ca starea de bine necesita un pic de disciplina alimentara!
Tu ai un regim alimentar echilibrat?
Astept cu interes raspunsul tau pe care te rog sa-l lasi intr-un comentariu mai jos.
Daca ti-a placut articolul da-i un like sau un share, te rog!
In articolul urmator vom vorbi despre plante care combat dependenta de alcool.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://ro.wikipedia.org
http://www.netplaces.com/
http://www.methowvalleyherbs.com
http://www.formula-as.ro/
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Elena,
Din nou ai scris un articol valoros, foarte bine documentat.
Mama a suferit de ulcer duodenal, asa ca eu am trait „pe pielea mea” aceasta suferinta. Cunosc multe din plantele enumerate, dar am aflat si noutati.
Iti multumesc, esti o sursa foarte importanta de informatie valoroasa.
Cu drag, Ildi.
Multumesc, Ildi,
Poti sa ne spui ce plante ai folosit si ce rezultate ai avut?
Cu prietenie,
Elena.
Elena,
Deosebit de instructiv articolul tau.
O intrebare am si eu: din copilarie am invatat ca menta este folosita pentru combaterea diareei, cel putin bunica mea asta folosea cu succes cand existau probleme si am aplicat si eu acelasi remediu la copii mei, pana la urma care-i adevarul?
Se pare ca menta este utila in ambele situatii. Ce-i drept, este mult mai cunoscuta pentru proprietatile ei de a combate diareea decat ca laxativ 🙂
Cu prietenie,
Elena.
As vrea sa detaliezi indicatia „Mananca alimente sanatoare in acord cu constitutia ta” si sa-mi spui ceva si de gradul de digerabilitatea al alimentelor.
Cand spun ca trebuie sa mananci alimente in acord cu constitutia ta, ma refer la faptul ca este indicat sa descoperi care alimente iti sunt tie folositoare, care este dimensiunea ideala a meselor pentru tine, care sunt orele din timpul zilei optime pentru a lua masa, adica acele variabile care sunt specifice fiecarui organism in parte. Uneori este inutil sa aplici niste idei abstracte de nutritie:) Poti face asta singur sau sub indrumarea unui specialist.
Clasificarea alimentelor in functie de dradul de digestibilitate al acestora:
• Cereale şi produse cerealiere:
– Crupele au un grad ridicat de asimilare de catre organismul uman.
– In cazul fainii, digestibilitatea este influenţată de continutul de celuloza;faina alba, care are un continut de celuloza redus, este mai usor de digerat.
– Pastele fainoase au un grad mare de asimilare.
• Legume şi fructe proaspete:
– Legume proaspete, prin alcalinitatea lor, neutralizeaza aciditatea excesiva cauzata de o alimentatie bogata in proteine de origine animala; consumate in stare cruda stimuleaza secretiile digestive.
– Fructe proaspete au digestibilitate ridicata data de continutul lor in apa, vitamine, substante minerale si glucide simple.
• Laptele:
– Este rapid si usor de digerat de organismul uman.
– Contine proteine valoroase, formate din aminoacizi esentiali si grasimi usor digerabile.
– Are un coeficient de utilizare digestiva mare (90-95%), o mare parte din cantitatea absorbita fiind neutralizata de organism.
• Carnea:
– Digestibilitatea este influentata de structura carnii, compozitia chimica, tipul de carne si modul de prelucrare; carnea cu tesut conjunctiv, cu fibre musculare tari si cu o cantitate de grasimi mai mare este mai greu digerabila.
– Carnea de pasare are structura mai fina decat carnea altor animale, contine cantitati mari de apa, este bogata in proteine complete; grasimea are punct de topire scazut, ceea ce influenteaza digestibilitatea preparatelor.
– Carnea de peste are o structura musculara foarte fina, lipsita de tesut conjunctiv; contine o cantitate mare de apa, substanae proteice usor digerabile formate din aminoacizi esentiali; datorita continutului mare de acizi grasi nesaturati grasimea este lichida si foarte usor asimilabila.
– Carnea prelucrata prin fierbere sau frigere este mai usor digerabila.
– Carnea are un coeficient mare de utilizare digestiva (95-97%)
• Oul
– Digestibilitatea depinde de prospetime si de modul de preparare.
– Oul fiert este aproape in intregime asimilat de utilizare digestiva mare (aproximativ 95%) fata de oul crud (80%), deoarece albusul crud nu este atacat de enzimele digestive.
– Galbenusul crud sau fiert moale se digera mai usor decat cel fiert tare sau prajit.
• Grasimile alimentare
– Coeficientul de utilizare este ridicat (96-98%) la grasimile lichide, iar la cele solide depinde de punctul lor de topire.
– Digestia preparatelor culinare imbibate in grasimi se face mai greu si se recomanda asocierea lor cu preparate sarace in lipide (cereale, legume).
Cu prietenie,
Elena.
Multumesc pentru completari. Cand m-am referit la digerabilitatea alimentelor, vroiam cateva lamuriri privind modul in putem influenta digestia unor alimente modificandu-le starea (ex. hrana rece vs. calda).
Primul meu impuls a fost sa te intreb la ce te referi cand spui digerabilitatea alimentelor…nu degeaba se spune ca primul impuls este de obicei cel mai bun:)
Prin gatit se elibereaza din alimente mai mult licopen si alti carotenoizi (pigmentii galbeni, portocalii si rosii din fructele si legumele colorate intens, precum si din zarzavaturile cu frunze verzi),in anumite cazuri, diferentele de disponibilitate sunt de cateva ori mai mari la alimentele gatite comparative cu cele proaspete. Carotenoizii sunt cunoscuti pentru efectul de stimulare a sistemului imunitar, precum si pentru scaderea riscului de boli cardiace si cancer.
Prin coacerea cu drojdie a painii anumite mineral din paine cum ar fi fierul, zincul si calciul sunt mai disponibile pentru absobtie datorita faptului ca se activeaza enzima numita fitaza cu rol de descompunere a acidului fitic. Cerealele necoapte si painea fara drojdie nu beneficieaza de acest process.
Prin procesul de gatire are loc denaturarea proteinelor, gelatinizarea amidonului si fragmentarea partiala a fibrelor alimentare, acestia devenind mai disponibili iar alimentele nu vor mai fi eliminate din organism doar partial digerate.Dupa cum bine stii, hrana nedigerata duce la solicitarea intestinului, formarea de gaze si apariţia de crampe. Prin urmare leguminoasele, cartofii si majoritatea cerealelor sunt mai bine digerate si mai hranitoare atunci cand sunt gatite, fie prin fierbere fie prin coacere.
In plus, prin gatire se distrug anumite bacterii mortale sau vatamatoare, cum ar fi Salmonella si E. coli.
Pe de alta parte enzimele din alimentele crude ne ajuta la digestia alimentelor si la absorbirea nutrientilor. Daca consumam doar mancare gatita, corpul nostru este fortat sa lucreze mai greu, prin producerea de mai multe enzime. In timp, lipsa de enzime din alimente va duce la probleme digestive, deficit de nutrienti, la imbatranire accelerata si cresterea in greutate.
Prepararea alimentelor poate diminua valoarea lor nutritiva. De exemplu, compusii ce lupta impotriva cancerului din broccoli, sulforafati, sunt foarte redusi atunci cand se prepara termic broccoli. Anumite vitamine, cum ar fi vitamina C si acidul folic, sunt distruse de caldura.
Parearea mea personala este ca orice este dus la extrem este nociv si ca imbinarea alimentelor consumate in stare proaspata cu cele gatite este solutia cea mai buna.
Cu prietenie,
Elena.