Proprietatile miraculoase ale gutuilor sau de ce ar trebui sa consumi gutui!

Salut,

gutuiIntotdeauna am asociat toamna cu gutuile, nu cu strugurii, nu cu merele sau perele  ci cu gutuile…poate si pentru ca imi plac foarte mult.

Le prefer pe cele nealtoite, mici si extraordinar de parfumate, chiar daca sunt mai inecacioase…cred ca si datorita faptului ca, pe vremea cand eram copil, un astfel de gutui avea bunica in mijlocul gradinii…imi amintesc acum ( si un zambet un pic cam nostalgic apare in colul gurii), cum sarmana bunica se chinuia din rasputeri sa apere fructele de noi, nepotii (5 eram la numar, 3 fete si 2 baieti)…nu prea apuca sa mai faca ceva pentru iarna, dar totusi isi pregatea de cateva ori mancarea de gutui pe care practic o iubea (mie nu mi-a placut niciodata si cred ca din acest motiv nu am invata niciodata reteta), era singurul sau rasfat de toamna:) 

Uneori taia gutuile felii si le usca in tavi in cuptorul de lut pana de pomau…in felul asta le puteam manca si peste iarna fie ca atare, fie sub forma de compot…procesul era indelungat si migalos. le punea in cuptorul incins de cateva ori pana ajungeau la forma finala. Uneori ma gandesc cum de aveau timp sa faca toate astea? astazi parca zboara timpul si nu mai este ragaz pentru nimic….

Pentru ca nu pot fi pastrate foarte mult timp in stare proaspta, cand am crescut am inceput sa- mi pregatesc gem mai intai, si apoi compot. Mie- mi place compotul, sotul meu si copii prefera gemul…

Stiai ca…gutuile fac parte din aceeasi familie botanica cu merele si cu perele?

Cel mai probabil ele isi au originea in nordul Iranului, dar s-au aclimatizat treptat si in Europa si America, chiar daca aici fructele ar putea fi mai dure comparativ cu cele din tarile calde.

Se pare ca au fost cultivate pentru prima data in scopuri comerciale, cu mai bine de 4000 de ani in urma, in zona Caucazului.

Cel mai mare exportator de gutui in zilele noastre este Turcia, urmata de China, Iran, Argentina, Maroc.

Scurta descriere

Gutuiul  (lat. Cydonia oblonga) este un pom fructifer care ajunge la inaltimi intre 1-8 , cu frunze ovate, paroase pe fata inferioara; florile sunt mari, solitare; fructele, de asemenea, mari, cu seminte numeroase, pulpa fructului este densa, dura si puternic parfumata.
Gutuiul este cultivat in zone deluroase, sezonul gutuilor fiind din luna septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Substante active

100 grame de gutuie contin:

  • Glucide – 15,3 grame
  • Zaharuri – 12,53 grame
  • Fibre dietetice – 1,9 grame
  • Grasimi – 0,10 grame
  • Proteine – 0,4 grame
  • Colesterol- o grame
  • Apa – 83,8 grame
  • Energie – 57 kcal

Vitamine:

  • Vitamina A – 40 micrograme
  • Niacina (vitamina B3) – 0,2 miligrame
  • Vitamina B6 – 0,04 miligrame
  • Acid folic (vitamina B9) – 8 micrograme
  • Vitamina C – 15 miligrame
  • Vitamin K- 4.5 miligrame
  • Vitamin E- 0.12 miligrame

minerale:

  • Calciu – 8 miligrame
  • Fier – 0,7 miligrame
  • Magneziu – 8 miligrame
  • Fosfor – 17 miligrame

electroliti

  • Potasiu – 197 miligrame
  • Sodiu – 4 miligrame

Indicatii terapeutice

Gutuiul are proprietati antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimuleaza apetitul si sistemul imunitar.

Fructele sunt recomandate in cazuri de afectiuni cardiace si de afectiuni hepatice,de amigdalita, angina, colici intestinale, crapaturi ale buzelor si crapaturi ale pielii, diaree cronica, dizenterie, eczeme, enterite, faringita, gingivita, precum si in afectiuni ale gurii, de hemoragie, hemoragie uterina, hemoroizi inflamati, hepatite cronice, insuficienta hepatica, iritatii ale pielii, in raceala, rani, stomatita.

Semintele de gutui sunt foarte utile in cazuri de afte, arsuri, bronsita, conjunctivita, crapaturi ale sanilor, degeraturi, emfizem pulmonar, hemoptizie, hemoroizi, iritatii diverse, laringita, metroragii, inflamatii ale mucoaselor, iritatii ale pielii, raguseala, tuse.

Frunzele de gutui sunt recomandate in anxietate, in timp ce fructele impreuna cu frunzele sunt recomandate in cazuri de diaree si de leucoree.

Cojile de gutui sunt foarte utile impotriva ridurilor de pe fata si de pe gat.

Modalitati de folosire

1. in stare proaspata, consumata ca atare sau in salata alaturi de mere si morcovi, este recomandata pentru micul dejun in caz de

*diaree cronica, colopatii cronice nespecifice, precum si in caz de hepatita cronica.

*Senzatia de greata si de greutate in stomac dimineata pot fi combatute daca comsumi dimineata, pe stomacul gol, un sfert sau o jumatate de gutuie, neindulcita. Este neintrecuta ca remediu antivomitiv si ca stimulent al digestiei.

*Hemoroizi: . consuma dimineata si seara cate o gutuie cu tot cu coaja, rasa si amestecata cu miere. Are efecte usor laxative, astringente (opreste sangerarile) si antiinflamatoare.

*Colon iritabil: rase si consumate cu miere, gutuile au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzator de eficient pentru persoanele care au colonul iritabil.

*Boala canceroasa – In anul 2004, cercetatorul nipon Kanematsu Sugiura a demonstrat stiintific faptul ca anumite substante continute de gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale.

*Colita de fermentatie– Gutuile rase si amestecate cu miere, cate jumatate de kilogram pe zi, combat foarte eficient aceasta boala.

*Sarcina – gutuile rase fin, cu tot cu coaja, administrate cu miere sunt un excelent supliment in timpul sarcinii. Pe de o parte, sunt printre putinele remedii impotriva greturilor  matinale datorita efectului lor anti-vomitiv, pe de alta prte, coaja este bogata in vitamine din com­plexul B, care ajuta la dezvoltarea normala a fatului

De asemenea, gutuia con­tine substante antivirale si antibiotice, care previn racelile si alte boli infec­tioase, care ar putea afecta gravida sau fatul.

2. suc proaspat de gutuie foarte eficient in caz de

*insuficienta pancreatica, pancreatita, afectiuni foarte dificil de tratat prin metode clasice.

Bea de trei ori pe zi cate o jumatate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumatate de pahar de suc de mere, in cure de minimum trei saptamani.

Sucul de gutui are efecte stimulente ale activitatii pancreasului si antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicatiei clasice in aceste boli.

*Colon iritabil, ptozarea intestinelor. Sucul de gutui, din care se consuma cate o jumatate de litru pe zi (eventual in combinatie cu sucul de mere), are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor.

3. nectar de gutui (reteta o gasesti la finele articolului): este util in caz de: hepatita, insuficienta hepatica -se face o cura cat mai lunga (ideal ar fi de o luna si jumatate) de nectar proaspat de gutui, din care se bea cate un litru – un litru si jumatate pe zi.

Substantele continute de aceste fructe stimuleaza activitatea hepatica, maresc gradat pofta de mancare, au efecte imunostimulente.

Cercetari recente efectuate in Japonia au pus in evidenta existenta in coaja gutuilor a unor substante antivirale, care se pare ca inhiba dezvoltarea microorganismelor ce declanseaza hepatita de tip A, B si C.

4. Infuzie frunze din 30g de Frunze la 1 litru de apa este utila pentru tuse, bronsita si raguseli si ca astringent in tratarea diareei in asociatie cu frunzele de afin, mur, zmeur si fructe de maces.

5. decoct de gutui: Un litru – un litru si jumatate de decoct de gutui baut zilnic elimina sau amelioreaza simtitor enterita, enterocolita. In Anglia, decoctul de gutui este folosit chiar contra hemoragiilor intestinale.

6. Pulbere de frunze: acestea se usuca, apoi se macina fin. Se foloseste in caz de diaree. Tine sub limba 3 g din aceasta pulbere timp de 5 minute, dupa care inghite cu miere. Ia din 6 in 6 ore.

7. Pulbere din seminte: semintele se usuca si se macina fin. Pulberea obtinuta este utila in caz de tuse, bronsite, traheite. Tine sub limba cate 5 g din aceasta pulbere, timp de 5 minute, apoi inghite cu miere. Ia din 6 în 6 ore.

Pulberea de seminte de gutui este de asemenea utila in caz de hemoragii; este un bun antihemoragic, fiind astfel recomandata in cazuri de hemoptizie, metroragii, hemoroizi.

8. Macerat de samburi: samburii a doua gutui se strivesc si se pun la macerat intr-un sfert de pahar de apa, de seara si pana dimineata, cand solutia se filtreaza. Cu preparatul obtinut se fac comprese care se pun pe zona afectata.

Maceratul astfel obţinut este indicat pentru lotiuni sau comprese contra iritatiilor pielii, îi caz de degeraturi, crapaturi ale sanilor, arsuri, iritatii diverse, hemoroizi.

9. infuzie de coaja de gutui: utila in caz de

Gripa si guturai: peste doua linguri de coji de gutui cat mai fin maruntite toarna o cana (250 mililitri) de apa clocotita, lasa la infuzat 10-15 minute, apoi bea preparatul cat mai cald posibil.

Studii re­cente arata ca are efecte antivirale puternice, precum si o usoara actiune de calmare a febrei, a durerilor musculare si de cap. Ad­ministrarea infuziei de coji de gutui scurtează perioada de vindecare

10. Decoct de coji si cotoare de gutui: util in caz de gastrita, ulcer gas­tric si duodenal– patru linguri de coji si cotoare de gutui, cu tot cu sam­buri, bine maruntite, se fierb intr-un 250 ml de apa timp de 5 minute, se lasa la racit 15-20 de minute, apoi se bea nein­dul­cit, pe stomacul gol.

O cura dureaza minimum 7 zile si se poate repeta de cate ori este nevoie.

Sub­stantele mucilaginoase din gutui au efecte calmante ale arsurilor gastrice, ajuta la refacerea stratului pro­tector de pe peretii stomacului si regleaza secretia de sucuri gastrice.

Contraindicatii

Gutuile sunt contraindicate in cazul celor cu tendinta spre constipatie.

Inchei cu reteta de nectar de gutui promisa:

Pentru prepararea nectarului de gutui ai nevoie de

– 1 kg piure de gutui
– 1 kg sirop de zahar(siropul de zahar se prepara din 0,850 l apa si 0,200 kg zahar  sau 1 kg sirop de miere de albine((siropul de miere se prepara din 0,750 l apa si 0,300 kg miere de albine)
Cum il prepari…
Speli gutuile bine coapte, galbene, le tai subtire pe lung (sub forma de taite) si le fierbi pana se inmoaie textura. Apoi strecori printr-o sita. Dupa ce se racesc, pasezi “taiteii” pana obtii un piure fin.

In lichidul ramas in urma fierberii, care contine cantitati mici de glucide si elemente minerale, adaugi mierea sau zaharul si prepari siropul.

In final, amesteci cele 2 componente si le fierbi aproximativ 2-3 minute.

Nectarul fierbinte, la o temperatura de aproximativ 80oC, il depozitezi in  sticle de 250 ml sau borcane cu capacitatea de 420 ml, care se inchid ermetic.

Ca sa nu ai surprise negative, fierbe recipientele , timpul optim de fierbere fiind:
– sticlele cu capacitatea de 250 ml, timp de 15 minute, din momentul fierberii apei din vas;
– borcanele cu capacitatea de 420 ml, timp de 20 minute, din momentul fierberii apei din vas.

Nu am mai facut de mult nectar de gutui pentru ca eu prefer compotul, asa cum am mai spus, dar cred ca anul acesta o sa-i fac loc in camara 🙂 Mai sunt cateva gutui ramase stinghere in copacul din gradina si este pacat sa se piarda…

Tie cum iti plac gutuile?

Cu prietenie,

Elena Badea.

P.S. in articolul urmator vorbim despre reumatism!

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.medicina-informativa.com/2011/03/gutuile-valori-terapeutice-remedii.htmlhttp://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/alimente-remediu/gutuile.htmlhttp://www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.htmlhttps://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.htmlhttp://www.formula-as.ro/2012/1042/medicina-naturii-44/medicamente-necunoscute-coaja-fructelor-de-toamna-15708http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/beneficiile-pentru-sanatate-ale-gutuilor_9740

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

9 comentarii la „Proprietatile miraculoase ale gutuilor sau de ce ar trebui sa consumi gutui!

  1. Mihaela

    Eu asa le fac : pe fundul unei oale cu fundul gros si capac pun jumătăti de gutui cu miezul scobit pana acopăr fundul oalei.in fiecare scobitura pun cate o lingura de zahar si apoi presor inca o lingura deasupra pe fiecare jumatate. Pun capacul si le las cam 20-30minute la foc foarte mic. Sunt gata cand gutuile s-au inmuiat si zahărul a format un sirop gros. Le servesc reci cu scortisoara si nuca măcinată deasupra.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Suna tare bine 🙂 multumim!!! o sa incerc si eu, cu siguranta! inca mai sunt gutui in copacul din curte….

      Răspunde
  2. Coralia

    1 kg gutui,1kg mere,1kg pere,jumate pahar apa.Toate taiate cuburi,puse la fiert.Cind sunt fierte se introduce un mixer care le omogenizeaza,se pun in borcane cu capac si se fierb in bean-marie jumate-trei sferturi ora de cind incepe fierberea.Se pastreaza in camara rece.Este un gem f gustos si fara zahar bun pt unele afectiuni… si f parfurmat.Incercati ptca il veti face apoi an de an!

    Răspunde
  3. Floare

    Compot de gutui : 1kg gutui spate bine,serse de puf ,curățate de cotor tăiate cubulețe și puse imediat în apă cu suc de lămâie 🍋 sa nu se oxideze . Facem sirop din 350 mililitri apă, 120 Gr zahăr, baton de scorțișoară bucățele, 2,3 cuișoare , suc de la o jumătate de lămâie le fierbem pe 🔥 5′ de când începe să fiarbă, îl spumăm bine și îl lăsăm să se răcească . Așezăm gutuile in borcanele sterilizate , turnăm peste ele siropul , capsăm borcanele și apoi la punem într-o cratiță cu cârpă curată pe fund, turnăm apă ,apoi acoperim borcanele cu o cârpă curată umedă și lăsăm să fiarbă 20 minute de când începe apa să fiarbă.Le punem în haine până a doua zi. Am făcut din 4 kg gutui,2.25 l apă,1 kg zahăr coronița, 1 baton scorțișoară bucățele, 8 cuișoare, zeama de la 2 lămâii și mi-au ieșit 8 borcane de 720 ml. Este un deliciu.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.