Pregateste-te pentru iarna cu ajutorul preparatelor cu echinaceea!

Salut,

echinaceeaPot spune din proprie experienta ca echinaceea este un prieten de nadejde in pregatirea organismului pentru sezonul rece. Eu am folosit cativa ani la rand pentru copii un sirop pe care l-am administrat toamna in cure (4 la numar) de 4 zile cu 4 pauza. Rezultatul a fost extraordinar copiii facand mult mai usor fata racelilor de sezon.

Desi sunt voci care contesta efectul sau de prevenire al infectiilor virale deoarce nici unul dintre studiile facute nu a putut demonstra faptul ca echinacea are efecte reale in prevenirea infectiei gripale, sustinand insa efectul de vindecare, la noi a functionat si in  preventie!

In planul parcelar al gradinii mele pentru primavara urmatoare isi gaseste loc si echinaceea. Nu am cultivat-o niciodata si nici nu stiu pe cineva care a facut-o, asa ca ma incearca sentimente de curiozitate si de nerabdare 🙂 deja vad cu ochii mintii cat de frumos va arata ea alaturi de galbenele, salvie, levantica si menta plantate anul acesta, de musetelul si patlagina care cresc in mod spontan…

Cum o recunosti

In acest gen se incadreaza specii erbacee, perene, originare din America de Nord, unde era folosita de bastinasi pentru tratarea ranilor si muscaturilor de sarpe. In zilele noastre 3 specii ale acestei plante se cultiva pentru scopuri medicinale de la care se utilizeaza in scop medicinal radacinile si organele aeriene: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea pallida.

Sunt plante perene, de 100- 150 cm inaltime, cu frunze lanceolate alungite (la specia angustifolia mai inguste), ascutite la varf si dintate. Florile sunt dispuse solitar la varfurile ramurilor. Florile tubulare sunt asezate bombat, sub forma de cupa intoarsa, inconjurate de flori ligulate, de culoare roz pana la rosu intens. infloresc din luna iunie pana in octombrie. Apartin familiei Asteraceae (Compo-silae).

Echinacea se planteaza in locuri insorite, pe soluri bogate si bine drenate.

Indicatii terapeutice

Studii  extinse efectuate in special in Germania, au demonstrat ca echinaceea sporeste rezistenta naturala a organismulului si sustine functiile imunitare. Partial actioneaza prin cresterea activitatii celulelor macrofage si a limfocitelor T, prima linie de aparare a organismului impotriva antigenilor straini.

Echinaceea este bogata in polizaharide care ajuta la protejarea celulelor impotriva invaziei de virusi si de bacterii. Are si proprietati antifungice si antibacteriene, ceea ce o face eficienta impotriva unor infecti micotice si bacteriene.

Este intotdeauna mai eficienta daca este luata la primele semne de boala. Este in mod special eficienta in caz de infectii bronsice si respiratorii, de dureri in gat sau de infectii bucale.

Actiunea hipoglicemianta a extractelor din frunze a fost confirmata de mai multi cercetatori. S-au obtinut rezultate pozitive si in distrofii ale miocardului.

Extern, infuzia concentrata din frunze sau sucul acid au proprietati dezinfectante si astringente ale afectiunilor bucale si ale faringelui.

In afectiunile dermatologice, echinacea este recomandata in caz de acnee, herpes, eczeme, psoriazis, in administrare interna sau externa.

Datorita efectelor antiseptic, antibacterian si cicatrizant, echinacea este indicata in tratarea diverselor rani, ulceratii, intepaturi de insecte, plagi infectate si furuncule.

Parti utilizate

Este folosita toata planta incluzand frunzele, radacinile si florile, ceea ce constituie un mare avantaj, fata de alte plante medicinale. Cel mai des sunt folosite radacinile de la plantele care au cel putin 3 ani. Florile, frunzele si tulpinile pot fi taiate in timpul verii cand plantele de 2 – 3 ani sunt in plina inflorire. Florile de echinacea se culeg atunci cand sunt complet deschise.

Substante active

Polizaharide, cafeina, echinacozida, sescviterpene, taninuri, acid linoleic, betacaroten, vitamina C

Modalitati de folosire

1. Infuzie de echinaceea infuzia din 1 lingurita la 250 ml apa fiarta, 2-3 cani/zi. Cura dureaza intre 21 si 30 de zile, cu pauza 1 luna, dupa care se poate relua. Se pot face cure si de 10 zile, urmate 3 luni la rand.

2. Tinctura de echinaceea- obtinuta din radacina proaspata sau uscata de echinaceea pusa la macerat in alcool de 40 grade timp de 4-6 saptamani.

Mod de utilizare: pentru o situatie acuta, ia ¼  ( 1 ml sau 35 de picaturi) pana la ½ lingurita ( 2.5 ml sau 88 de picaturi) la fiecare ora sau cat de des este nevoie. Pentru o inflamatie sau o infectie cronica, ia ½ lingurita de trei ori pe zi, timp de 2 saptamani, apoi fa o pauza de doua saptamani si repeta ciclul atat cat este nevoie.

3. Spray de achinaceea pentru dureri in gat: are efect racoritor si vindeca durerile si/sau infectiile in gat.

Pentru a obtine solutia, ai nevoie de  ¼ cana de tinctura de echinaceea, 1/8 cana de glicerina vegetala sau de miere, 1/8  cana de apa, 1-2 picaturi de ulei esential de menta. Mod de preparare: combina tinctura de achinaceea, glicerina si apa. Adauga uleiul esential de menta pana cand spray-ul capata gustul potrivit. Toarna intr-o sticla cu pulverizator.

Mod de utilizare: pulverizeaza direct in fundul gurii, inspre gat, la fiecare jumatate de ora sau ori de cate ori este nevoie.

4. Pulbere – planta uscata se macina cu rasnita electrica de cafea. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute poti lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, deoarece este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.

Nu se macina mai mult decat cat se consuma in 2-3 zile si se pastreaza in borcane inchise ermetic.

5. Sucul de echinacea obtinut prin presarea plantelor proaspat culese, se administreaza pentru a preveni si vindeca infectiile virale sau microbiene, sau in curele pentru detoxifierea organismului. Se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. Dupa o pauza de alte 3 zile, se administreaza inca 3, timp de maximum 30 de zile.

6. Cataplasma: planta se macina cu rasnita de cafea, dupa care se amesteca cu putina apa calda ca sa formeze o pasta care se intinde pe un pansament si se aplica local. Se poate pastra 24 ore.

7. Unguentul cu echinaceea se obtinute exclusiv pe cale industriala, fiind o combinatie dintre extractul de echinacea si o baza de unguent, de regula hidratanta. Se foloseste cu succes pentru tratarea ranilor si arsurilor de gravitate mica si medie, pentru cicatrizarea estetica, pentru tratarea tenului alergic si sensibil la infectii, ca adjuvant in psoriazis, arsuri etc.

8. Solutie pentru frectie este utila atat ca dezinfectant cat si ca antiinflamator muscular

Pentru a obtine solutia ai nevoie de 30 gr de pudra de radacina de echinaceea, 30 gr. pudra de radacina de gentiana, 30 gr. de smirna, 7 gr.boia iute, 500 ml de alcool sanitar. Amesteca plantele, pune-le intr-un recipient de sticla, toarna alcoolul si pune-l intr-un loc calduros timp de 4-6  saptamani avand grija sa agiti zilnic. La sfarsitul perioadei, strecoara si depoziteaza in sticlute.

Aplica fie direct pe rani, fie cu un pic de vata imbibata pe zona infectata. Repeta cat de des este nevoie pana cand infectia dispare.

Precautii si contraindicatii

Extern, nu au fost semnalate.

Intern, in bolile progresive sistemice ca: tuberculoza, leucoze, colagenoze, scleroza multipla, SIDA etc, trebuie folosite cu prudenta si numai la recomandarea medicului.

Nu se recomande administrarea la persoanele cu tendinte alergice la unele substante sintetice sau naturale din familia Asteraceelar. Daca ai mancarimi in zona ochilor sau urechilor, te ustura in gat sau ai alte semne de alergie, intrerupe utilizarea.

Utilizarea preparatelor parenterale nu se recomanda la diabetici sau la alte persoane cu afectiuni cronice grave.

Din cauza ca accelereaza functiile sistemului imunitar, Echinacea poate interactiona cu efectele medicamentelor folosite dupa transplantul de organe sau in alte afectiuni. Pentru ca este distrusa de anumite enzime din ficat, Echinacea poate sa interactioneze cu medicatia care are la baza astfel de enzime: medicamentele impotriva alergiilor, pentru reducerea nivelului ridicat al colesterolului, impotriva cancerului, contraceptive orale etc

Atentie ! nu este recomandat sa se ingereze cantitati mari de echinaceea o perioada lunga de timp. Problema nu este ca planta e toxica, ci ca acest lucru nu este in general necesar si poate fi chiar contraproductiv. Dozele mari sunt folosite doar pentru a mobiliza sistemul imunitar sa lupte cu stadiile acute initiale ale infectiei. Trebuie sa descreti doja in decurs de 24 de ore!

Am ajuns la final. Iti multumesc ca m-ai urmarit pana la aici. Daca stii si alte retete pe baza de echinaceea, te rog sa le impartaseti cu noi, asa vom invata unii de la altii!

Cu prietenie,

Elena Badea

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Obidiu Bojor, Ghidul plantelor medicinale de la A la Z

Rosemary Gladstar, Plante medicinale- ghid esential

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php

https://www.farmaciata.ro/homeopatie/item/663-echinacea-stimuleaza-sistemul-imunitar-si-previne-infectiile-virale

http://www.mediculmeu.com/boli-si-tratamente/homeopatie/medicamente-homeopate-anti-cancer/echinacea-echinacea-angustifolia.php

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.