Salut,
Asa cum am promis la sfarsitul articolului trecut (daca nu l-ai citit o poti face dand click aici), un articol de suflet pentru mine, azi revin cu informatii despre polipii nazali la copii.
Asa ca hai sa nu mai lungim vorba si sa trecem la treaba…
Ce sunt polipii nazali ?
Adenoidita (polipii nazali, polipoza nazala sau vegetatiile adeoide) este o inflamatie acuta (adenoidita acuta) sau cronica (vegetatii adenoide) a formatiunilor limfoide din nazo-faringe.
Forma acuta (adenoidita acuta) este o infectie microbiana sau virotica a amigdalei faringiene Lushka, care se manifesta prin febra, dificultate la respiratie, congestie nazala cu senzatie de nas infundat, sforait (copilul trage aer pe gura, in timpul somnului doarme cu gura deschisa).
Prin cronicizare, hipertrofia tesutului adenoidian duce la formarea asa numitilor polipi nazali (vegetatii adenoide)
Cauze
Cele mai frecvente cause ale aparitiei bolii sunt:
- infecțiile acute recidivante și cele cronice, la care se adaugă și noxele din mediul ambiant, diferențele de temperatură, deficiențele imunitare ale copilului;
- limfatismul, ce reprezintă o stare constituțională favorizată de tulburări endocrine, deficiențe alimentare, carențe vitaminice, calcice, proteice, lipsa de soare (climat umed și rece);
- factorii fizici: frigul, atmosfera poluată cu praf, microbii și umezeala.
Cum se manifesta?
Face parte din apanajul bolilor copilariei si mai rar este inalnita la adult. Ingreuneaza respiratia, afecteaza vorbirea si provoaca dese infectii ale urechii.
Prin cresterea volumului amigdalei faringiene comunicarea intre nas si gat se blocheaza, determinand simptomele specifice acestei boli. Copilul va avea nasul infundat motiv pentru care tine gura deschisa atat ziua cat si noaptea, are respiratie zgomotoasa si sforaie in timpul somnului.
Ii este afectata vorbirea, copilul nemaiputand pronunta corect consoanele nazale. Spre exemplu, pe “m” il pronunta ca “b”(in loc de “mama” pronunta “baba”), in loc de “n” spune “d”.
Inflamarea amigdalei faringiene duce la obstructionarea trompei lui Eustachio ceea ce va produce o hipoacuzie de transmisie, copilul nemaiuzind bine.
Apar imbolnaviri infectioase frecvente ale aparatului respirator superior (rinite, rinofaringite) si la nivelul urechii (otite medii) care, netratate corespunzator, pot determina o hipoacuzie permanenta a carei singur remediu este proteza auditiva.
Copilul prezinta secretii nazale muco-purulente, scaderea simtului gustului si mirosului, durere de cap si senzaţii permanente de tensiune la nivelul nasului.
Ganglionii de la nivelul gatului si cei de sub mandibular sunt mariti in volum, toracele este insufficient dezvoltat (se asocieaza cu semnele de rahitism).
In timp, copilul cu polipi va capata un aspect specific al feţei numit facies adenoidian: gura permanent intredeschisa, caderea si retractia mandibulei, proeminenta maxilarului superior, ridicarea buzei superioare si descoperirea dintilor superiori, fata turtita transversal.
Tratamentul polipilor nazali
Tratamentul consta in indepartarea pe cale chirurgicala (adenoidectomie) ceea ce nu exclude recidiva (5% din cazurile de polipi nazali operaţi pot recidiva). Vizita frecventa la medical ORL este, in aceste condicii, recomandata.
Operatia trebuie efectuata in trei situatii:
1- vegetatiile adenoide sunt hipertrofice si determina o obstructie nazala importanta si recurenta, operatia avand rolul de a elibera caile respiratorii;
2- vegetatiile sunt prea mari si ajung sa astupe si trompa lui Eustachio favorizand stagnarea mucozitatilor si apartia otitelor.
3- in caz de rino-faringitele repetate. Aceasta este insa o indicatie controversata, deoarece operatia in acest caz nu da mereu rezultatele asteptate. Sunt studii care arata ineficienta interventiei chirurgicale in caz de rino-faringita repetata.
(eu m-am hotarat sa duc copilul la operatie in momentul in care medicul mi-a spus ca daca aman este posibil ca baiatul meu sa faca citez “reumatism la inima” cand va avea 12-13 ani. Acela a fost monetul determinat pentru mine…)
Chiar daca tratamentul consta in interventie chirurgicala, asta nu inseamna ca nu avem la dispozitie cai naturale de a mentine inflamatia in limite acceptabile sau de a preveni aparitia ei!
Iata care sunt cele mai bune remedii naturale recomandate de medicii ORL:
- inhalatiile cu ceaiuri din plante cu efect antialergic, antiinflamator si de fluidizare a secretiilor, precum: salvie, coada soricelului, brad sau ulei esential de eucalipt, lavanda, soc, musetel, urzica, cimbru si menta sunt foarte bune de urmat seara inainte de culcare deoarece ajuta la eliberarea tractului respirator, iar copilul va putea sa doarma linistit si sa respire usor in timpul noptii.
- spalaturile cu solutie salina formata din sare si apa sunt recomandate ca o completare in terapia inhalarii cu aburi. Aceasta combinatie ajuta la ameliorarea simptomelor locale, la fluidizarea mucusului si la eliberarea cailor nazale blocate din cauza polipilor.
Eu pepar solutia salina astfel: la un litru de apa pun o lingurita cu sare (de preferat sare de mare, dar daca nu am folosesc sare de bucatarie din aceea mare, fara iod) si o lingurita de bicarbonat. Le las sa fiarba 10 minute. Cand este calduta spal narile cu ajutorul unei seringi, de obicei seara.
Ai grija sa nu iasa copilul afara cu narile umede.
- tinctura de propolis – inainte de mese se vor lua intern cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp de tinctura de propolis care se pune pe un miez de paine. Se mesteca bine si se inghite. Daca nu exista alergie la acest produs se poate lua timp de 30 zile.
- alimentatia este si ea importanta. Trebuie evitate alimentele cu grad alergenic mare (alune, nuci, oua, produse cu gluten etc.) si intruduse in alimentatie alimentele bogate in seleniu, zinc, vitamin C si E care ajuta la fortifierea organismului. De asemenea de ajutor sunt si fructele si legumele care contin flavonoizi (mere, pere, ceapa rosie si galbena, broccoli, struguri rosii, cirese, citrice, fructe de padure, vin rosu) si alimentele care contin Omega 3 care are efect antiinflamator si ajuta la ameliorarea simptomelor (seminte de in, nuci, soia, somon, cod etc.);
Somnul suficient si relaxarea ajuta corpul la lupta impotriva polipilor nazali, iar sportul intareste sistemul iminitar si astfel lupta mai bine cu boala.
Asa ca asigua copilului tau posibilitatea de a face un sport si fa-i un program de odihna si relaxare bine definit, pentru ca acesta poate fi primul pas pentru a avea un copil sanatos!
Daca stii alte mijloace care sa ajute un copil cu polipi, te rog sa ne spui si noua.
Lasa-mi un comentariu la acest articol, m-as bucura tare mult sa aflu ca esti alaturi de mine.
Da un like sau un share articolului daca ti-a placut!
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS. In articolul urmator vom vorbi despre musetel!
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
http://www.doctorulmeu.net/articole-online/chirurgie-online/1638-cand-se-scot-polipii.html
http://revista-tratamente-naturiste.ro/totar.php?totart&na=Polipii%20nazali
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
se poate scapa de polipi si prin tratament cu bioenergie!
Poti da detalii, Lucian?
Mi-ar fi placut sa stiu inainte! sincer e prima data cand aud varianta asta!
Elena.
Felicitari pentru articol. Este imbinarea reusita intre tema website-ului, medicina si experienta personala.
Multumesc frumos!
Cu prietenie,
Elena.
Si baietelul meu are polipi da nu adopt operatia momentan,are 6 anisori….Ii dau in fiecare dimineata 10 picaturi de tincture de propolis pe stomacul gol si spalaturi nazale cu apa salina….Sper sa fie mai bine in scurt timp!!!Foarte bun articol,felicitari 😉
Multumesc pentru apreciere! Sper sa aud vesti bune in curand!
Elena.
Exista o dieta contra excesului de mucus. In timpul unei raceli, mucusul este si el important, dar daca fara sa stim mancam anumite alimente, riscam o secretie prea mare a lor. Dieta asta spune ca trebuie evitate: ouale, sarea, lactatele de orice fel, zaharul, grasimea animala si carnea rosie, faina alba. (Nu raman prea multe, stiu.)
Iar ca sa combati un exces de mucus, foarte utile sunt: sucul de ananas, semintele de dovleac, ceapa si ghimbirul.
Multumim pentru reteta ta, Laura, sper sa fie de folos 🙂
Cu prietenie,
Elena.
Fetita mea a suferit aproape tot timpul in sezoanele reci de polii de aproape 2 ani ei nu au mai dat înapoi si nasul nu i-a mai curs am fost in primavara la un medic orelist renumit am vrut sa o operez de aceasta adenoidita dar mi s-a spus de acel dr ca la 10 ani nu se mai operează se vor retrage singuri poliții toata vara nu a avut nimic pînă la prima răceală …sufăr si eu si ea sforaie noaptea nu respira bine doarme cu gurita deschisa de asta am dat peste acest sait facem aerosoli am luat tratament cu sinupret cu aerosoli spray Avamys eucalipt si nimic sunt disperată si nu stiu cum sa mai fac voi continuua cu Sinutox sau Sinupret cu spălatul nasului cu ser cu aerosoli si paza noaptea lîngă ea sper ca voi gasi vreodată remediu clar si voi reveni căci pînă la urma cei mai buni medici suntem noi mamele
Nu inteleg de ce v-a spus asta, eu am vazut adulti cu polipi, ceea ce demonstreaza ca nu se retrag la 10 ani….dar nici operatia nu ofera garantia neregenerarii lor! baiatul meu are 10 ani si, desi i-am facut operatia, polipii s-au regenerat…nu la aceeasi dimensiune, e adevarat, poate respira lejer, dar vorbeste pe nas!!!
Ati incercat sa-i desfundati nasul cu solutie salina preparata de dvs. dintr-ul litru de apa si o lingurita de sare de mare, neiodata, fierte 10 minute, peste care adaugati o lingurita de bicarbonat? eu asa il ajut ….sau cu inhalatii cu musetel si coada soricelului….
Sper sa-i fie copilului mai bine, pentru ca inteleg foarte bine prin ce treceti amandoua!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Si noi ne confruntam cu polipii de cateva luni, are 2 ani si 4 luni. Inhalatiile si spalaturile cat de des le faceti? Eu i-am facut inhalatii doar cand l-a apucat raceala si combinat cu uleiul esential de cimbru a scapat super rapid, fara alte medicamente. De cateva zile am incercat si spalaturile nazale dar mi se pare cam traumatizant pt copil. Acum ma gandesc ca poate ar trebui sa-i fac periodic inhalatii si spalaturi, sa nu mai ajungem sa se inflameze. Copilul meu are perioade de cateva luni in care nu se imbolnaveste defel si apoi face mai multe in sfera ORL, una dupa alta, numai ce am terminat un tratament si e iarasi subfebril
Pingback: Polipii nazali la copii | Pagina de Nutritie | Parte din familia RV
As putea înlocui infuziele cu articolul? Adică sa-i fac aerosol din solutia de apa cu sare de mare și ceai de musetel? Ar avea oare acelasi efect? Nu stiu daca ar sta deasupra vaporilor are 4 ani si jumatate. Multumesc!
Aerosol nu articol
Parerea mea este ca nu va avea acelasi efect. Aerosolul pulverireaza o solutie rece, la inhalatie beneficiezi de vapori cu uleiuri volatile din plante…poate daca adaugati cateva picaturi ulei de musetel in solutia salina si nu infuzie…
Incercati sa stati dvs. cu copilul sub prosop, vorbiti, cantati…poate il puteti tine macar cateva minute, chiar daca nu sta 10 minute…