Pastreaza-ti glandele paratiroide sanatoase si n-o sa ai niciodata probleme cu calciul

Salut,
glandele paratiroideAnul acesta am sa petrecut Ziua Marinei un pic mai altfel 🙂 voiam sa vedem festivitatile de la Barajul Bicaz, dar n-a fost sa fie pentru ca zona era practic blocata,  ( ne alesesem o zi nepotrivita pentru vizite toata lumea mergea in acelasi loc)…asa ca am schimbat planul si am plecat catre Lacul Rosu. (Calatoria in sine a fost o minunatie, dar este o alta poveste si nu a venit inca timpul ei 🙂)

La intoarcere am oprit la o pastravarie si am mancat pastrav, evident, care a fost excelent…doar ca la cateva ore fiica-mea intai, apoi eu si inca alte 2 persoane din grup, am inceput sa varsam…si aveam de parcurs vreo 300 de km pana acasa, a doua zi trebuia ma intorc la servici, se terminase vacanta….

A doua zi Ioana a inceput sa se simta bine, asa ca i-am dat voie sa manance dintr-un iaurt, ceea ce s-a dovedit o mare greseala pentru ca la putin timp a inceput sa se simta iar rau….ei ii displace profund sa vomite, asa ca  a inceput sa planga, sa tremure si sa spuna ca o dor picioarele….la un moment dat tinea in brate un lighean plangand si-mi repeta ca o dor si mainile….eu insami ma simteam rau, asa ca am reactionat un pic mai greu decat de obicei la cuvintele ei….cand m-am uitat la ea am observat ca avea mainile intepenite iar picioarele erau contorsionate….nu cred sa mai fi simtit asa frica, (poate doar cand am aflat ca are pleurezie si ca trebuie sa i se faca punctie), m-am ridicat, am urcat in masina si am plecat la spital.

Cred ca trebuie sa fi aratat disperata pentru ca la UPU au preluat imediat copilul, desi erau foarte multe persoane care asteptau acolo. Primul lucru pe care mi l-a spus medicul pediatru atunci cand a vazut-o, a fost ca a facut o criza de spasmofilie (ceea ce mie mi s-a parut extrem de infricosator datorita unor experiente la care am fost martora in copilarie). Din pacate, medicul nu a avut vreme sa-mi explice posibilele cauze ale acestei crize, i-a dat internare si o serie de analize.

Analizele  i-au iesit bune, deci nu parea plauzibil diagnosticul dar de medic….

Mi s-a explicat apoi ca aceste crize pot aparea la scaderea brusca a nivelului de calciu datorat unor episoade de varsaturi.

Responsabile cu mentinerea echilibrului calciului din sange sunt glandele paratiroide!

Acestea sunt patru glande mici aflate in partea posterioara a tiroidei care secreta 2 hormoni, arathormonul si calcitonina, cu rol in mentinerea echilibrului calciului extracelular, un element extrem de important pentru organism.

Parathormonul (PTH), actioneaza la nivel:

  • renal, stimuleaza reabsorbtia de calciu, inhiba reabsorbtia fosfatului, stimuleaza sinteza de vitamina D in tubii proximali si inhiba resorbtia de sodiu, de apa si de bicarbonat la nivelul tubului proximal;
  • osos, creste formarea si resorbtia osoasa, actiunea sa dominanta fiind de stimulare a resorbtiei osoase daca PTH-ul se administreaza continuu. In hiperparatiroidism, creste rata de eliminare a calciului din os in sange.

Calciul contribuie in proportie de 99 la suta la mentinerea structurii osoase, iar restul, de doar unu la suta, este implicat in mai multe functii importante, cum ar fi transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sangelui, contractarea muschilor si reglarea contractiilor inimii.

Valorile normale ale calcemiei in sange, ale fosfatului, respectiv ale hormonului in cauza sunt:

  • Calciu seric: 8.8 – 10.3 mg/dL
  • Calciu ionizat: 2.24 – 2.46 meq/L
  • Fosfat: 2.5 – 4.5 mg/dL
  • PTH: 11 – 54 pg/ml

In momentul in care cantitatea de calciu creste peste limita normala, respectiv scade sub limita normala, apar dereglari in organism si se observa schimbari in ceea ce priveste personalitatea. Disfunctia glandelor paratiroide nu inseamna doar osteoporoza si pietre la rinichi, ci aduce schimbari si pe psihic manifestate prin imposibilitatea de a te bucura de viata.

Hiperfunctia acestor va determina hipercalcemie prin:

  • mobilizarea calciului stocat in oase, cu osteopenie sau osteoporoza secundara ( oase fragile, pericol de fracturi);
  • modificari ale absorbtiei intestinale a calciului ( acuze digestive, diaree, constipatie);
  • modificari ale eliminarii renale a calciului si a fosforului  ( calculi renali ).

Se cunosc doua tipuri de hiperparatiroidism:

  1. HPT primar – determinat de o afectiune directa a paratiroidelor sub forma unui adenom, hiperplazii sau carcinom
  2. HPT secundar (si tertiar in evolutie)- apare ca raspuns la nivelul scazut de calciu prin deficit de vitamină D sau boala renala cronica.

Simptomele hiperparatiroidismului

  • calcemia este crescuta (in hiperparatiroidism primar) sau scazuta (in hiperparatiroidism secundar) fata de limita normala
  • instalarea osteoporozei (cel mai adesea oasele membrelor sunt afectate)
  • lipsa energiei, senzatie de oboseala continua
  • depresie, agitatie, iritabilitate, apatie
  • lipsa concentrarii
  • tulburari ale somnului (insomnie)
  • calculi renali
  • nivel crescut al presiunii sanguine
  • dureri de cap (mai ales la pacientii cu varsta sub 40 de ani)
  • aritmii cardiace (in principal, aritmii atriale)
  • fibrilatie atriala
  • functie hepatica anormala
  • reflux gastro-esofagian

Hipofunctia lor conduce la dezvoltarea defectuoasa a dintilor si la intarzieri mintale.

Semne si simptome:

Cele mai multe simptome de hipoparatiroidism apar din cauza nivelului scazut de calciu din sange. Semnele hipoparatiroidismului includ urmatoarele:

– Spasme musculare sau crampe, de obicei, in maini sau picioare (tetanie)
– Caderea parului
– Pielea uscata sau malformatii la nivelul unghiilor
– Amorteli, furnicaturi sau arsuri, mai ales in jurul gurii si la nivelul degetelor
– Candidoza
– Convulsii

iar la copiii:

– Dezvoltare insuficienta a dintilor
– Varsaturi
– Dureri de cap
– Deficite mentale

Tratamentul

1. in hiperparatiroidism

Tratamentul ideal al hiperparatiroidismului primar este cel chirurgical, extirparea glandei / glandelor paratiroide modificate care secreta in exces parathormon.

Indepartarea adenomului paratiroidian e singura capabila sa remita simptomele (oboseala, depresia, etc) si sa  scada inicidenta mortii subite cardiovasculare . Dupa operatie densitatea minerala osoasa incepe sa cresca, dar nu se va reface complet.

Se poate face si tratament medicamentos dar doar pacientilor la care interventia chirurgicala nu se poate efectua (au alte boli severe care nu permit anestezia totala), sau care refuza operatia.

Tratamentul medicamentos nu rezolva cauza (nu face tumora sa dispara), nu ii incetineste evolutia,  ci doar mentine calcemia (calciul din sange) in limite normale.

2. in hipoparatiroidism

Tratamentul are in vedere in primul rand alimentatia, si consta in  adoptarea unor masuri simple precum:

  • mananca alimente alimentele bogate in calciu includ: migdale, leguminoase, frunzele verzi inchis, melasa, orz, sardine, tahini, prune uscate, caise, legume de mare.
    Calciu si vitamina D sunt considerate a fi cel mai bine absorbite intr-un mediu acid; sucul de lamaie poate fi folosit pentru a facilita absorbtia calciului;
  • evita alimentele bogate in fosfor ( din cauza posibilei interferente cu absorbtia calciului) cum ar fi produsele lactate si bauturile carbogazoase;
  • elimina cofeina care poate creste excretia de calciu;
  • la recomadarea medicului si numai dupa efectuarea unui set de analize, ia suplimente adjuvante valoroase in cazul hipoparatiroidismul:
    • calciu daca aportul alimentar este inadecvat
    • magneziu – deficit de magneziu inhiba secretia si activitatea PTH;Bor imbunatateste absorbtia de calciu
    • vitamina K, produse de bacteriile intestinale sau obtinute prin dieta (de exemplu, frunzele verde inchis), este important pentru absorbtia de calciu la nivel celular.

Remedii din plante vizeaza mai ales stimularea functie glandelor paratiroide, intre acestea numarandu-se:

nasturelul-nasturtium-officinale1.Nasturel- se foloseste sub forma:

* proaspataSe indica consumul a 20-30 g de frunze sau lastari de nasturel pe zi, ca atare sau in combinatii cu alte vegetale crude;

* suc obtinut din 80-160 g. parti verzi. Lichidul obtinut prin stoarcerea plantei se poate consuma in combinatie cu alte sucuri naturale sau cu apa cu lamaie, pana se umple un pahar de suc si se administreaza zilnic.

Nu lua nasturas daca suferi de ulcer gastric sau de nefroza. Femeile insarcinate trebuie sa evite planta, deoarece aceasta poate produce contractii uterine.

trifoi rosu2. Trifoi rosu

Il poti folosi sub forma de:
* Infuzie preparata dintr-o lingură de flori la o cana cu apa. Bea 2 astfel de ceaiuri zilnic.
* Pulberea se obtine prin macinarea fina a inflorescentelor. Ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, impreuna cu suc de lamaie sau cu putin vin natural de buna calitate.

Este bine sa eviti preparatele pe baza de trifoi rosu daca esti insarcinata sau atunci cand vrei sa ai un copil, caci există posibilitatea producerii unui avort. Trifoiul rosu poate interactiona cu substante anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii, unele medicamente analgezice salicilate (aspirina).   Persoanele predispuse la hemoragii sau in cazul tuturor formelor de litiaza, este bine sa se evite folosirea trifoiului rosu in cure.

usturoita3. Usturoita

Cercetari mai noi au demonstrat ca principiile din planta proaspata, ajuta la fixarea calciului in oase.  Curele cu usturoita, gratie proprietăţilor declorurante a principiilor existente in aceasta planta, protejeaza rinichii si ajuta la eliminarea din organism a uratilor.

Sucul obtinut din stoarcerea plantei proaspete administrat intern, ca atare sau in amestec cu apa si miere (50 ml suc de usturoita, 50 ml apa, o lingurita de miere) prezinta efecte diuretice, depurative si dezinfectante.  Pentru a da roade, curele cu usturoita trebuie sa dureze cam 10 zile consecutiv, dar nu se recomanda sa se administreze mai mult de 2 saptamani pe luna.

Deoarece principiile din planta pot irita usor parenchimul renal, nu se indica folosirea usturoitei in caz de nefrita. Administrata in doze mari (peste 250 g), usturoita poate provoca catare la nivelul tubului digestiv.

schinduf4. Schinduf si coada soricelului

Schinduf-ul sub forma de pulbere de seminte da rezultate bune in caz de topire a substantei osoase, Se beau zilnic 2 cesti cu ceai de coada-soricelului, repartizate in 4 portii.

In doua jumatati de cesti se pune de fiecare data 1/2 lingurita de seminte de schinduf.

Bai complete de coada-soricelului din 200 grame de plante, durata baii – 20 minute, inima in afara apei; a se folosi o data pe luna.

In afara de aceasta, trupul se unge zilnic cu tinctura de coada-soricelului. Se umple o sticla cu flori culese in soare, se toarna peste flori rachiu de 38-40% si se lasa sa stea 10 zile la soare.

ovaz5. Ovazul

Ovazul este cereal c cel mai mare continut de calciu dintre toate cerealele, contribuind la mentinerea unei danturi sanatoase si a unui sistem osos robust.

Cantitatea ideala este de doua linguri zilnic.

Modalitati de folosite: din tarate de ovaz se pot face chifle, tarte, blaturi de pizza, clatite. Pot fi adaugate in diverse salate de cruditati, amestecate cu lapte, branza, iaurt, smantana. Isi pastreaza proprietatile in timpul prepararii termice.

Taritele de ovaz nu sunt tolerate de persoanele cu colon iritabil sau de cele care au avut o interventie chirurgicala la nivelul tubului digestiv

coada_calului16. Coada calului

Decoct impotriva, anemiilor, pentru prevenirea cariilor dentare si fortifierea unghiilor;
Modalitati de preparare: 2-3 lingurite cu varf la cana de 250 ml

Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani nu le este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu.

Administrarea de Coada-calului inhiba absorbtia vitaminei B1, motiv pentru care nu va fi administrata concomitent cu suplimentele care contin aceasta vitamina.

In concluzie, o alimentatie corecta este cheia pentru a pastra glandele paratiroide sanatoase si, pe cale de consecinta, de a te bucura de o viata activa. (90% din afectiunile de care suferim isi au originea in alimentatia noastra, din pacate nu suntem mereu constienti de asta.

Imagineaza-ti cum ar fi viata ta daca ai fi plin de energie si cu pofta de viata!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_tratamente_naturiste_fitoterapia_efectele_exercitate_plante_medicinale.html

http://www.syrianclinic.com/med/en/ProfConditions/Hypoparathyroidismpc.html

contraboli.ro/hiperparatiroidism-cauze-simptome-diagnostic-tratament/

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 comentarii la „Pastreaza-ti glandele paratiroide sanatoase si n-o sa ai niciodata probleme cu calciul

  1. Rodica Mihalis

    Multumesc pentru articol.
    Bine scris, documentat si organizat.

    Hyperparaidoidism in cazul meu este genetic.
    Desi primele pietre la rinichi au fost la 16 ani,
    Diagnosticarea si extirparea glandei paratiroide
    super active sa facut la 42 de ani!
    Deci mare atentie la simptome. Nu este o conditie comuna si diagnosticarea tirzie are repercusiuni dezastruoase!

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Cu mare drag!

      Ma bucur ca ati facut aceste precizari, mai ales ca vin din experienta personala, multumesc!

      Cu prietenie,
      Elena.

      Răspunde
  2. Elena

    Offf, ieri 13.3.2019 am descoperit valorile mărite de 2 ori peste normal ale paratiroidei
    Am citit articolul dv, însă nu ma încadrez în simptomele afirmate.
    Ce-i drept, in sept.2018 am facut Dexa si masuratorile de inaltime, atunci am aflat ca am osteoporoza si 2 cm mai putin in inaltime, eu fiind diagnosticata tarziu cu Hypertiroidism, si am acceptat sa iau Tirozol care mi-a reglat FT4 si Hemoleucograma, dar TSH a rămas f.mic 0,005
    Din sept. si pana acum am mai scazut inca 1,5cm, sunt tare suparata. Parathormonul imi scoate calciul din oase. Fosfataza alkalina este si ea marita de 2 ori fata de normalul maxim admis.
    Am 2 nodul tiroidian, unul mai mare de 2,7cm.

    Sfatul dv pt operația si extirparea parathormonul/paratiroidei poate fi o ultima decizie.

    Acum caut alternative naturale. Cert este că prin operatie nu se rezolva cauza, ci efectul bolii, extirparea NODULILOR si a GLANDEI paratiroidei poate si a tiroidei nu este solutia normală, ci pompieristica. Faptul că s-au format noduli este un efect nu cauza unui dezechilibru … hormonal

    Cauza care a declansat aceste dezechilibre poate fi cea menționată de Anthony William , virusul EBV si toxinele lui, in MEDIUM MEDICAL, VINDECAREA GLANDEI TIROIDE, tradusă si in lb.romana la editura Adevar divin.
    Aleg aceasta varianta si vad rezultatele lunare.
    Multa sanatate tuturor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.