Salut,
Asa cum am promis la sfarsitul articolului trecut astazi vom vorbi despre paducel, o planta medicinala cunoscuta astazi indeosebi pentru beneficiile sale asupra inimii si a aparatului circulator.
Dar paducelul insoteste omul de-alungul istorie sale regasindu-se in legendele popoarelor inca din antichitate.
In vechime paducelul era considerat un simbol al rodniciei si al sperantei.
Grecii obisnuiau sa foloseasca ramurile inflorite ca ornament cu ocazia nuntilor, iar romanii le asezau in leaganul sugarilor avand credinta ca asa vor tine la distanta spiritele rele.
Celtii, galii si a tracii credeau ca fructele rosii ale paducelului au proprietati exceptionale de intarire a legaturilor de iubire, dar si de refacere a inimilor zdrobite din dragoste. (Celtii, de pilda, aveau adevarate ritualuri la inceput de toamna, in care tinerii si tinerele erau impodobiti cu o cununa de paducel, cu frunze si fructe, pentru a-si pastra sufletul viu si pentru a-si putea iubi perechea toata viata.
Pe de alta parte, cel care era ranit in dragoste se retragea sub un paducel si ramanea tacut pana la asfintitul soarelui, incredintandu-si intr-un fel de transa sufletul spiritului acestui copac sacru, pentru a-l tamadui. Cand se intorcea, odata cu aparitia stelelor de pe cer, de la ritualul de sub paducel, sufletul sau, pana atunci chinuit, era curatat de patimi si suferinte, fiind din nou liber.)
Se spune ca din ramurile spinoase ale paducelului a fost impletita coroana asezata pe capul lui Isus Christos. Potrivit altei legende din acele timpuri, Fecioara Maria a asezat la uscat scutecele proaspat spalate ale pruncului Isus pe o tufa de paducel care a inceput de atunci de infloreasca si ne incanta in fiecare primavera cu florile sale albe si parfumate.
Cum recunosti paducelul
Exista mai multe specii de paducel, toate facand parte din familia Rosaceelor, foarte asemanatoare ca aspect si beneficii terapeutice, cele mai cunoscute fiind Crataegus Monogyna si Crataegus oxycantha. De aceea planta se prezinta in forme ce varieaza de la arbusti la arbori inalti de 3-8 m, spinosi cu coroana rara, pendenta, ajungand de multe ori la suprafata solului. Frunzele sunt rombic- ovate, lungi pana ;a 5-7 cm, lucitoare pe fata superioara. Florile sunt albe cu petale rotunde adunate in manunchi.. Ceea ce noi numim fructe sunt, ca si in cazul macesului, fructe false provenind din receptacul. Sunt ovoide, rosii de 7-10 mm, carnoase.
Specie putin pretentioasa fata de sol si clima, se acomodeaza la conditiile cele mai variate, preferand totusi locuri calduroase si pante insotite. Il putem intalni de la campie, unde formeaza tufarisuri, pana la deal si munte, in lizierele padurilor sau in stratul de arbusti al padurilor mai luminoase si in pasuni si poiene.
Substante active
Florile si frunzele contin: acid crategic, acid ursolic si oleanolic, derivati de natura flavonoidica (hiperozidul, leucoantocianidina, heptaoxiflavonbiozid cu actiune cardiotonica, acid cafeic, sorbitol, vitamina C, etc), amine, ulei volatile, taninuri, pectin, saruri minerale, etc…
Fructele contin: taninuri, vitaminele B si C, antociani, flavonoizi, acid tartric, citric, ursolic, nicotinic, sorbitol, colina, glucoza, fructoza, pectin, ceara, ulei gras, substante minerale;
Propietati terapeutice
Un studiu realizat in mai multe spitale din SUA a urmarit 136 de persoane cu insuficienta cardiac clasa a II- a (caracterizata prin scaderea fortei de contractie a inimii si simptomatologie la efort mediu- respiratie ingreunata, edeme ale membrelor inferioare) carora li s-a administrat extract de paducel sau placebo. La sfarsitul celor 8 saptamani de tratament toti pacientii care au primit ectract de paducel au inregistrat cresterea fortei de contractie a inimii precum si diminuarea simtomatologiei.
Toate preparatele din paducel au insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, avand in acelasi timp si proprietatea de a scadea putin tensiunea arterial, astfel:
- Preparatele din paducel au o actiune tonica asupra muschiului inimii, ducand la o crestere a capacitatii acestuia de a se contracta si de a pompa sangele in organism;
- Ajuta la dilatarea arterelor coronare, ceea ce duce la o mai buna irigare a inimii;
- Contribuie la economisirea consumului de oxigenului de catre miocard;
- Datorita prorietatilo sale antiaritmice, paducelul pate sa regleze unele tulburari de ritm cardiac;
- Contribuie la scadrea tensiunii arteriale;
- Are efect sedativ asupra sistemului nervos;
- Contribuie la imbunatatirea memoriei datorita unei mai bune irigari a creierului.
Indicatii terapeutice paducel
Este indicat consulmul de paducel pentru:
- insuficienta cardiaca moderata si tulburari de ritm cardiac pe fond nervos;
- restabilirea tensiunii normale, fiind util atat in hipertensiune cat si in hipotensiune, datorita actiunii sale duale, de sedativ cardiac si detonic cardiac;
- angina pectorala- ii reduce simptomele;
- reduce riscul de degenerare al vaselor de sange datorita actiunii antioxidante a flavonoidelor;
- imbunatatirea memoriei;
- calmarea sistemului nervos;
- tulburari circulatorii la persoanele in varsta si la cele slabite. Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de ceai de paducel, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta.
Modalitati de folosire
1. ceai din fructe de paducel: intr-o cana de apa se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de paducel, dupa care lichidul se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de doua minute, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei
Se foloseste pentru :
- diminuarea nivelului colesterolului : Se recomanda un litru pe zi, vreme de 3-4 saptamani.
- reumatism degenerativ, dureri articulare – se administreaza ceaiul de paducel, cate un litru pe zi, in cure de 3-4 saptamani.
- nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica – se beau trei pahare pe zi, de regula, pe stomacul gol, cu 15 minute inaintea meselor principale.
2. pulbere : se obtine prin macinarea fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita rasa de 3 ori pe zi in cure de 3 saptamani cu pauza de o saptamana.
Se foloseste pentru:
- scaderea colesterolului sanguin,
- in sechele postinfarct miocardic,
- alte tulburari cardiace sau nervoase;
3. tinctura : se prepara din fori sau fructe de paducel care se aseaza intr-un borcan fara sa se inghesuie, peste care se toarna alcool de 70 de grade si se lasa la macerat 3 saptamani , apoi se filtreaza si se imbuteliaza in sticle ermetic inchise care se depoziteaza in incaperoi intunecate si reci; se administreaza cate o lingurita de 3- 4 ori pe zi.
Se foloseste pentru :
- hipertensiune,
- cardiopatie ischemica,
- angina pectorala,
- nevroze cardiace, tahicardie,
- insuficienta cardiaca,
- ateroscleroza,
- prevenirea infarctului,
- tratarea insomniei
4. extract: Se obtine din tinctura de fructe de paducel, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere rosietica fina, dulce-acrisoara si extrem de concentrata in principii active, de 5-6 ori mai multe principii active decat simpla pulbere, care sunt asimilate integral de organism si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul acesteia. Pentru un dozaj corespunzator, poti folosi comprimate cumparate din farmacie.
Se foloseste pentru:
- angina pectorala – o doza de 400 mg de extract de paducel, luata de 3-4 ori pe zi, duce la rarirea frecventei crizelor cardiace dureroase, dar si a intensitatii acestora.
- hipertensiunea arteriala – se administreaza cate 1000-1200 mg pe zi, in cure de 40-60 de zile, urmate de 14-21 de zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.
- tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate) – se face o cura cu extract de paducel, din care se iau 1200 mg pe zi, pe o perioada de 30 zile, cu 4 zile de pauza. Tratamentul da rezultate exceptionale atunci cand este asociat cu dieta lacto-vegetariana, cu multe cruditati.
- hepatita – administrarea extractului de fructe de paducel duce la unii pacienti la ameliorari suprinzatoare atat a simptomelor hepatitei B si C. Se administreaza cate 600 mg pe zi.
- refacere dupa infarct miocardic- administrarea de paducel dupa infarctul miocardic favorizeaza revascularizarea muschiului cardiac, stabilizeaza valorile tensiunii arteriale, ajuta la marirea calibrului vaselor de sange care alimenteaza inima. Se administreaza extractul de fructe si pulberea de flori de paducel, cate 200 mg din fiecare, de patru ori pe zi.
Exista si posibilitatea de a achizitiona extractul. Eu as opta pentru recomandarea Plafar.
5. bai: se foloseste un ceai obtinut din doi pumni de frunze si boabe de paducel, care se fierb in doi litri de apa. Se strecoara si se toarna in apa din baie, impreuna cu un pumn de sare marina.
Pielea, vasele de sange si circulatia sunt activate de catre principiile active din paducel, care au efecte benefice si asupra inimii si a sistemului circulator.
Se foloseste pentru :
- piele sensibila la frig – se face o baie fierbinte cu frunze si fructe de paducel, vreme de 15-20 de minute, dupa care se aplica pe piele un ulei de samburi de struguri.
- insomnie – se face o baie cu frunze si fructe de paducel, in care se adauga si 20 de picaturi de ulei de lavanda.
6. sirop: Intr-un recipient din sticla prevazut cu capac, se pun alternativ un strat de fructe proaspete de paducel, tocate cat mai marunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), ultimul strat find de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la intuneric si racoare vreme de patru-opt saptamani. Dupa trecerea acestui interval de timp, se filtreaza continutul (samburii nu trebuie sa ajunga in preparatul final), iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare.
Este un elixir calmant pentru psihic si sistemul nervos, un excelent tonic cardiac si sustinator de efort. Se ia cate o lingura, de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata.
Se foloseste pentru:
- circulatie periferica deficitara – la venirea sezonului rece, se face o cura de 60 de zile cu sirop de paducel, din care se iau cate 3-4 linguri pe zi.
- copii cu tulburari de comportament,
- batrani cu tulburari nervoase,
- armonizarea emotiilor declansate de sindromul menopauzal,
- tratamentul insomniilor,
- stari de nervoziutate,
- agitatie psiho- motorie;
Se administreaza cate 4- 6 linguri pe zi pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.
7. Decoctul de ramuri si frunze de paducel se prepara din 2-3lingurite de frunze si ramuri bine maruntite, la o cana de apa, se fierbe 10 minute, apoi se mai lasa la infuzat jumatate de ora;
Se foloseste pentru :
- sub forma de comprese sau cataplasme pentru tratarea bataturilor,
- bai de piciore pentru combaterea edemelor si senzatiei de picioare obosite.
Recoltare si conservare
Toate produsele se culeg doar pe timp uscat, in zile insorite.
Florile se recolteaza la inceputul deschiderii florilor, incepand cu a doua jumatate alunii aprilie.
Frunzele au o perioada de recoltare ma lunga, inainte, in timpul si dupa inflorire, pana in iunie- iulie.
Culesul fructelor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie.
Se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire (pe cat posibil fructele nu trebuie sa se atinga intre ele).
Procesul de uscare este destul de indelungat (1-3 saptamani) si se incheie atunci cand pulpa fructelor de paducel este total deshidratata si usor casanta, rupandu-se cand le desfacem cu un cutit.
Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 300 de grame de fructe de paducel deshidratate.
Paduceleul- contraindicatii
Paducelul este un remediu preventiv cu actiune pe termen lung. Nu incercati sa tratati nici un tip de afectiune cardiaca in acest fel fara a cere sfatul unui medic. Dozele mari pot provoca ameteli: evitati sofatul dupa ingerarea plantei.
Femeile gravide si mamele care alapteaza vor folosi produsul numai cu avizul medicului.
Eu cunosteam acest arbust sub denumirea de gherghinar. Bunica din partea tatei, care s-a stins din viata cu cateva luni in urma, folosea in mod frecvent fructele. La 80 de ani i-au iesit analizele la inima perfecte, a avut alte probleme de sanatate pentru care medicii nu i-au gasit rezolvare. A fost o femeie foarte activa, pana inainte cu 3 luni de a muri ea tinea practic gospodaria in spate ( si erau in casa aceea 9 insi, deci era de munca nu gluma), avea gradina de zarzavaturi in camp si o multime de pasari pe batatura. Apoi a cazut la pat si nu s-a mai ridicat…
Cand eram copii obisnuiam sa o insotim la padure ca sa o ajutam sa-si faca provizia obisnuita de fructe. Anul trecut am vrut s-o ajut si am plecat sa adun singura. Pentru ca nu mai fusesem de mult timp am intrebat nevasta padurarului unde gasesc gherghinar…ea s-a uitat mirata la mine pentru ca nu intelegea ce vreau…am inceput sa-i explic cum arata si la un moment dat o vad ca se lumineaza la fata…”Ah, tu ma intrebi de paducel”, imi spuese ea…a fost randul meu sa ma aflu in incurcatura…nu stiam ce este paducelul 🙂
Indiferent de cum il stii, ca paducel sau drept gherghinar, calitatile acestuia raman remarcabile si e pacat sa nu le utilizezi in avantajul tau!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.selene.ro/articole/paducel,http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=379, http://www.formula-as.ro/2011/989/medicina-naturii-44/paducelul-stapanul-inimii-14287, http://www.terapii-alternative.com/remedii-naturiste/Paducel-Crataegus-monogyna-_567.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Sunt interesata de „farmacia lasata de DUMNEZEU- NATURA” cu toata bogatia de sanatate
ce o ofera.
Ma bucur sa aud asta si imi exprim speranta ca pe acest site veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie. Va incurajez sa imi spuneti daca exista vreun subiect despre care doriti sa aflati mai multe informatii.
Cu prietenie,
Elena Badea.
E foarte frumos sa vezi ca tot mai multa se reintoarce la natura. Felicitari Elena pentru initiativa de a le face cunostinta si altora cu natura si beneficiile intelegerii ei ! Un articol de nota 10, succes !
Multumesc, Florin. Sper din tot sufletul ca, in timp, vom fi multi iubitori ai plantelor medicinale (si nu numai, iubitori ai Naturii Verzi) pentru a putea face o diferenta in lumea asta…
Te mai astept cu drag pe site! Multumesc pentru comentariu!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Multumesc pentru articol ,dar am o dilema „pulberea de paducel se face prin macinarea fructelor.OK, dar ce fac cu simburii?
Samburii sunt mult ai duri decat pulpa fructului astfel ca in rasnita ei vor ramane intregi in timp ce pulpa se macina fin. Dupa rasnire poti cerne rezultatul si in felul acesta indepartezi samburii.
Multumesc pentru comentariu.
Cu prietenie,
Elena Badea.
In legatura cu samburii de la fructele deshidratate.
Am deshidratat fructele de paducel si la trecerea prin rasnita samburii de care vorbeste „tibi v” nu mai erau. Constatarea mea este ca ei, samburii, se combina cu partea pulpa si astfel se obtine pulberea de paducel.
Ma surprinde parerea ta Elena Badea. La macesele deshidratate se intampla ca samburii sa ramana intregi si se inlatura usor printru cernere cu o sita fina, cand si o parte din perisori sunt inlaturati.
Opinia mea se bazeaza pe experienta mea: la mine samburii nu s-au macinat si au putu fi inlaturati prin cernere, la fel ca si in cazul maceselor. Asta nu inseamna ca nu ai dreptate. Este posibil ca rasnita pe care o ai sa fie superioara ca performate celei pe care o detin eu 🙂
Multumesc pentru comentariu si pentru faptul ca ai semnalat aceste aspect!
Cu prietenie,
Elena Badea.