Salut,
Astazi discutam despre mana maicii domnului, un articol cerut cu multe luni in urma deunul dintre prietenii acestui site. Trebuie sa-mi cer scuze pentru aceasta asteptare indelungata, dar sper ca a meritat si ca informatiile de aici vor fi de folos !
Mana maicii domnului are miros de copilarie pentru mine, bunica mea avea una plantata langa geamul camerei in care obisnuiam sa dorm vara, cand mergeam in vacante….multa vreme am crezut ca doar acolo creste, doar in curtea bunicii mele, ca era ca o comoara care ne apartine noua 🙂
Cu timpul, pe masura ce am inceput sa mai merg prin lume, am descoperit-o in multe alte curti…am incercat sa o plantez si intr-a mea, voiam sa acopar un gard din plasa in intregime, dar sotul meu a hotarat ca vrea acolo un alt gard, din lemn, si mi-a distrus plantele tinere…dar nu ma dau batuta, o voi avea pana la urma in gradina mea!
Caprifoliaceae, famila din care face parte mana maicii domnului, cuprinde aproximativ 300 de specii, in special arbusti care cresc din zona temperata pana in regiunile tropicale mai inalte.
Frunzele de caprifoi sunt hrana preferata a caprelor, de aici numele stiintific al plantei Caprifolium (frunzele de capra). Preferinta caprelor pentru aceasta planta este reflectata si in denumirea sa din limba franceza “Chèvre-feuille”, germana “Geisblatt” si italiana “capri-foglio”, toate semnificand acelasi lucru.
In trecut, fructele acestei plante au fost folosite ca hrana pentru gaini.
Culpepper spune despre aceasta planta ca :”Este o planta a mercurului si a fost destinata plamanilor” si recomanda ca in fiecare casa sa existe un buchet din flori, pentru protectie.
O duzina sau mai mult din cele 300 de specii de Lonicera sunt folosite din punct de vedere medical, parte dintre aceste medicamente avand mai mult decat o reputatie locala.
Cum o recunosti?
Este un arbust cu tulpini agatatoare sau taratoare, 2-3 m inaltime, cu ramuri flexibile, melifere ce traieste in zone de padure luminoase si calde sau in gradini, garduri.
Are frunze caduce, scurt petiolate simple, de forma ovala; cele terminale unite 2 de 2 formand un disc verde- inchis. Lujerii sunt parosi.
Florile puternic mirositoare (mai ales la caderea serii) au corola alba-galbuie- rosiatica si cca 4,5 cm lungime; sunt organizate cate 6 in vertical. Planta infloreste primavara-vara.
Fructele sunt grupate cate 4 si mai mult in masa globulara. Cand sunt coapte au culoare rosie.
Substante active
In principal, glicozide (flavonoide, antocianozide, etc …), inclusiv unele glicozide cianogene, alcaloizi, iridoide. Saponozidele prezente ar putea fi responsabile pentru toxicitatea scazuta a plantei.
Calitati terapeutice
Substantele active ii confera plantei calitati terapeutice precum: antispasmodice, emoliente, expectorante, calmante, diuretice, laxative, antimicrobiene
Indicatii terapeutice si modalitati de folosire
1. Infuzie din flori: adauga 2 lingurite flori la o cana de apa fiarta si se lasa sa se infuzeze timp de 20 de minute. Se foloseste intern in caz de:
*dureri de cap: proprietatile antiinflamatorii si calmante, fac din mana maicii domnului un remediu excelente pentru alinarea dureririlor de cap severe
*cresterea imunitatii si scaderea febrei, protectia impotriva infectiilor bacteriene si virale: ceai caprifoi luat cu miere poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și pentru a lupta in moda natural impotriva racelilor si a gripelor. Mai mult decat atat, ceaiul poate oferi in caz de febra mare dar si cand ai gatul inflamat, avand un efect antimicrobian si calmant. Se crede ca acest ceai poseda capacitatea de a lupta impotriva tuberculozei si a salmonelei.
*mentinerea constanta a nielului de zahar din sange –este poate cel mai popular efect al aceste plante uimitoare.
*combate greata, fiind de mare ajutor pacientilor care sufere de hepatita C care experimenteaza des greata si varsaturile.
2.Sirop de flori utilizat pentru bolile organelor respiratorii si in astm
3. Decoct de frunze util in bolile ficatului si ale splinei. Acesta a fost, de asemenea, considerat un ingredient bun in gargare.
4.Infuzie din seminte: are efert diuretic
5. Ulei volatile : Uleiul volatil este folosit in industria parfumurilor, iar in aromoterapie este foarte util in stari de anxietate si depresie
6.Comprese cu infuzie de flori si frunze, utila in tratarea conjunctivitelor, a ranilor si a altor afectiuni ale pielii.
7. Unguent din flori “va curata pielea de pistrui si arsuri sau orice altceva îl va decolora” spune Culpepper
8. Sucul presat la rece din fructe are un efect diuretic moderat.
Recoltare si pastrare
De la caprifoi folosim in scopuri medicinale florile, frunzele si semintele
Florile si frunzele se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc.
Semintele se recolteaza toamna.
Dupa recoltare se pun la usact, in strat subtire, in locuri intunecate si bine aerisite. Dupa usacre, se pastraza in sculeti de hartie sau din material textile.
Precutii, contraindicatii, interactiuni
Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Deoarece caprifoiul incetineste procesul de coagulare a sangelui administrarea lui creste riscul de sangerare in timpul sau dupa o interventie chirurgicala. Nu utilizati produse ce contin mana maicii domnului cu cel putin 2 saptamani inainte de o inerventie chirurgicala programata.
Planta poate interactiona cu medicamentele pentru coagularea sangelui (anticoagulante / medicamente antiplachetare). Intre aceste medicamente amintesc: aspirina, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, altele), ibuprofen (Advil, Motrin, altele), naproxen (Anaprox, Naprosyn, altele), dalteparina (Fragmin), enoxaparina (LOVENOX) , heparina, warfarina (Coumadin)
Remediu floral Bach
Mana maicii domnului sau Caprofoiul este unul dintre cele 38 de remedii pentru suflet descoperite de doctorul Edwuard Bach.
Conform teoriei Bach, mana maicii domnului este un remediu pentru persoanele care traiesc o viata blocata in trecut, prezentul lor fiind mereu incetinit de “vremurile bune de altadata”.
Aceste personae traisc cu regret si nostalgie, se tem sa incerce experiente noi si ca vor fi raniti sau abandonati. Asa cum plantele noi ale caprifoiului raman lipite de planta mama si nu accepta usor mutarile pentru ca trebuie sa se descurce cu forte propprii, asa si persoanele aflate in starea “caprifoi” refuza sa incerce experiente noi, sa-si largeasca orizontul si sa infrunte viata.
Aceasta stare psihica se traduce la exterior prin simptome precum:
– Crize neasteptate de plans
– Stari depressive
– Apatie
– Somnolenta
– Dureri de spate si de dinti
Remediu ajuta la trairea prezentului in mod linistit, privind cu optimism spre viitor. Sunt acceptate schimbarile, chiar si ideea de moarte, cu serenitate si cu maturitate. Apatia dispare.
Poate ajuta la depasirea acestei stari si eliberarea de obiecte vechi si inutile precum si formarea obiceiului de a se concentra asupra evenimentelor de actualitate.
In loc de incheiere…..hai sa vorbim despre…….
Cum plantam si ingrijim mana maicii domnului 🙂
Mana maicii domnului se planteaza toamna sau primavara devreme, intr-un loc unde soarele ajunge mare parte din zi. Este o planta mare iubitoare de lumina si de caldura.
Se taie cateva ramuri lemnoase de 15-20 cm care se curate de frunze pana la vars si apoi se aseaza intr-o groapa sufficient de adanca cat sa cuprinda ramura pana la frunzele ramase.
Avem grija insa sa punem la fundul gropii un amestec de rumegus si Frunze uscate care are rolul de a proteja ramura de inghet si de a o hrani. La sfarsit se aseaza peste o sticla de plastic care va fi indepartata cand apar primele frunzulite noi.
Caprifoiul este o iubitoare de caldura, dar si de apa. Asa ca nu uita s-o uzi des in primul an de viata astfel incat pamantul se fie reavan in permanenta. Incepand cu cel de-al doilea na, se uda doar in caz de seceta.
Planta se taie doar ocazional in primul an, pentru a o forta sa formeze lastari laterali, iar din anul doi se pot taia crengile uscate pentru a stimula cresterea unora noi. Din anul trei se pot face taieri pentru a forma coroana sau a ajusta inaltimea (nu uita ca poate ajunge la 3 m inaltime, daca este lasata libera)
Daca vrei sa formezi un gard viu bogat, planteaza ramurile la 20-30 cm intre ei!
Hei, am ajuns la sfarsit 🙂 Imi exprim speranta ca ti-a placut cee ace ai citit si ca te vei intoarce si pentru urmatoarele scrieri de-ale mele…care nu vor mai astepta 10 luni ca sa iasa la lumina…poate….
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS. In urmatorul articol vom vorbi despre laringita
PS.2. acum imi dau seama cat de mult mi-a lipsit scrisul…si cata bucurie gasesc in aceasta activitate!
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/honeys31.html
https://www.toxiplante.fr/monographies/chevrefeuille_jardins.html
http://lataifas.ro/ganduri-idei-citate/plantare-si-ingrijire-flori/33307/mana-maicii-domnului-plantare-ingrijire-si-inmultire/
https://wiki.bugwood.org/Lonicera_caprifolium/NJ
http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/17654-Caprifoiul-sau-M%C3%A2na-Maicii-Domnului-o-plant%C4%83-cu-nenum%C4%83rate-valen%C5%A3e
https://blog.jorjette.ro/caprifoiul-sau-mana-maicii-domnului/
https://nutrawiki.org/lonicera-caprifolium/
Irene Wyle, “Flori de Bach”, pg. 35
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/l/lonicera-caprifolium=italian-honeysuckle.php
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Mulțumesc!