Salut,
Prima data cand am folosit aceasta planta ca remediu natural a fost in facultate. Aveam un prieten bun din Faurei care ne-a adus la inceputul iernii pulbere de macese intr-un borcan de ness. O facuse bunica lui si ne povestea ca o folosea de cand era copil fiind foarte multumit de ea.
Am acceptat cadoul cum era si normal, dar nu eram prea increzatoare in spusele lui. Pentru mine macesul era doar un arbust salbatic frumos mirositor care crestea pe toate gardurile (in Baragan este aproape la fel de des intalnit precum salcamul) ale carui flori le foloseam ca sa ne impodobim coronitele 🙂
Prima data am folosit pulberea ca adaos la infuzia pe care o faceam in mod obisnuit, fara tragere de inima, la insistentele prietenului nostru…am fost placut surprinsa de gustul usor acrisor pe care-l capatate ceaiul asa ca am inceput sa o folosim de fiecare data(ne scutea de cheltuiala cu lamaiile, nu stiam ca este de 50 de ori mai multa vitamina C in macese decat in lamai).
Pot afirma cu convingere ca acela a fost singurul an in care nu am racit deloc, niciuna dintre noi (eram trei prietene in aceeasi camera).
Anul urmator am insistat se ne mai aduca, dar nu a fost chip sa-l convingem…bunica lui se imbolnavise si nu mai putuse aduna atat de multe maceseincat sa poata imparti si prietenilor.
Pentru noi a functionat in cazul racelii si gripei datorita capacitatii sale de a stimula sistemul imunitar, dar el are mult mai multe efecte benefice. In acest articol voi incerca sa arat care sunt acestea!
Cum recunosti macesul
Macesul (Rosa canina) este o specie din genul Rosa raspandita in Europa, nord-vestul Africii si in vestul Asiei.
Inrudit cu trandafirul, creste, sub forma unei tufe de mari dimensiuni, in poienile padurilor de la campie si dealuri, la liziera acestora sau pe campuri si pasuni, in apropierea palcurilor de copaci. Are nevoie de mult soare pentru a creste si a inflori, de aceea nu il vom intalni in spatiile umbrite.
Este un arbust cu o inaltime care variaza intre 1 si 5 metri. Tulpina este acoperita de tepi mici, ascutiti, sub forma de carlig. Frunzele cresc in manunchi de cate cu 5-7 frunzulite. Florile sunt frumoase si parfumate, de culoare roz sau alb, cu 5 petale si un diametru de 4-6 cm.
Ceea ce numim noi fructe, macesele, sunt de fapt, pseudofructe, rezultate din dezvoltarea receptaculului floral. In interiorul acestora se afla achenele, adevaratele fructe, denumite impropriu seminte.
Macesele au forma sferica sau elipsoidala, culoare portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina, pentru a capata apoi, atunci cand incep sa se inmoaie, o culoare rosu inchis.
Substante active
Fructele contin: vitamina C (acid ascorbic si acid dehidroascorbic, avand un continut de 50 de ori mai bogat decat lamaile) acidul malic si acidul citric care contribuie la stabilizarea vitaminei C.; continutul de protovitamina A vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa si beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Macesele reprezinta si un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc; contine tanini care ii confera utilitate in afectiunile sistemului digestiv.
Petalele florilor contin ulei eteric.
Semintele contin vitamina F si cantitati mari de tocoferol (vitamian E), acizi grasi esentiali-acid linolic, acid linoleic si acid arahidonic.
Nu trebuie sa uitam insa ca macesele reprezinta o sursa importanta de antioxidanti.
Macesul are urmatoarele actiuni terapeutice
- Tonic- vitaminizant
- Scadearea permeabilitatii si fragilitatii capilare
- Normalizarea circulatiei periferice
- Anticataral
- Hepatoprotector
- Colagog
- Diuretic
- Vermifug
- Stimularea imunitatii prin actiunea de potentare antivirala a interferonului
- Antiinflamator, regenerant, cicatrizant
- Accelereaza producerea de globule rosii, combate astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase
- Efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduce edemele.
- Indicat in tratarea gutei si a reumatismului datorita capacitatii sale de a stimula eliminarea acidului uric
Indicatii terapeutice
Substantele active continute recomanda macesul pentru utilizare in caz de:
- Avitaminoze
- Tulburari ale circulatiei periferice
- Boli de ficat si de vezica biliara
- Boli de rinichi si de vezica urinara
- Raceala si gripa
- Tulburari digestive
- Combaterea stresului
- Combaterea alergiilor
- Prevenirea si tratarea racelii, gripei
- Tratarea gutei si a reumatismului
- Detoxifierea organismului
Modalitati de utilizare
Se recomanda consumul de macese in special la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil. Macesele reprezinta o reala protectie in fata microbilor si a virusilor.
Ele pot fi consumate sub forma de:
1. pulbere: se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o pulbere fina. Pentru a le separa, se va face o cernere printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba), pulberea fina astfel obtinuta fiind depozitata in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid).
Este un bun tonic si sedatic pentru copii si batrani
Se foloseste pentru:
- prevenirea bolilor de inima (previn ateroscleroza, ajuta la adaptarea aparatului cardiovascular la conditiile de stres, previn puseele de hipertensiune) si reglarea colesterolului- toamna si primavara se face un tratament de o luna cu pulbere de macese, din care se consuma 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
- hipertensiune arteriala: Se recomanda ca macar de doua ori pe an sa se faca o cura cu pulbere de macese, din care se ia cate o lingura pe zi, vreme de 28 de zile
- infectii respiratorii: pulberea de macese administrata cate o lingurita, de patru ori pe zi previne infectii respiratorii cum ar fi bronsita virala si bacteriana, pneumonia, viroza pulmonara, sinuzita, rinita etc. deoarece macesele imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si intaresc epiteliile respiratorii, ajutandu-le sa-si exercite rolul de bariera in fata microorganismelor infectioase.
- Scorbut, avitaminoza – se fac tratamente de cate 60 de zile, timp in care se administreaza cate 6 lingurite de pulbere de macese pe zi. Macesele au capacitatea de a stimuli organismul sa asimileze si vitamine din alte surse
- Circulatie periferica deficitara – la venirea sezonului rece se face o cura de 60 de zile cu pulbere, din care se iau cate l lingurite de 3 ori pe zi.
- Gripa, guturai – Se administreaza cate 6 lingurite pe zi (Mai multe studii arata ca pacientii care iau pulbere de macese inca de la declansarea acestor afectiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezista mai bine la accesele de febra, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate.)
- Hemoragie menstruala – se consuma cate 6 linguri de pulbere de macese pe zi. Acest tratament previne crampele menstruale, are un rol de regularizare a activitatii hormonale, dar si de compensare a pierderilor de sange.
- viermi intestinali: se ameste pulbere de macese si miere de albine in proportie de 2/1 si de administreaza cate 2 lingurite pe zi
2. infuzie combinata: Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat vreme de 8-10 ore 3-6 linguri de pulbere de macese (fara seminte), dupa care lichidul se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de doua minute, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei.
Se foloseste pentru:
- alergii: o cura de 45 de zile, timp in care se consuma o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi, face minuni in prevenirea alergiei
- cistite, nefrite: se administreaza cate un pahar (200 ml), cu 15 minute inaintea mesei de pranz si a cinei, in cure de 30 de zile.
- colicistita, litiaza, colici biliare: se administreaza infuzia combinata de macese, cate un pahar cu 30 de minute inaintea fiecarei mese, in cure de 30 de zile, urmate de cate 10 zile de pauza.
- debilitate si anemie la sugari: se administreaza, cate 100-200 ml pe zi, cu minimum 30 de minute inainte de alaptare.
- reumatism: la schimbarea anotimpurilor (mai ales la inceputul toamnei si al iernii) se recomanda o cura de o luna, timp in care se administreaza cate o jumatate de litru de infuzie combinata de macese pe zi.
- constipatie – se administreaza infuzia combinata de macese indulcita cu miere de mana, cate o jumatate de litru baut dimineata, la trezire, pe stomacul gol.
- convalescenta – se ia cu 10 minute inaintea fiecarei mese cate o jumatate de pahar de infuzie combinata de macese. Este un tratament care reface rapid capacitatea naturala de aparare si de efort a organismului, stimuleaza apetitul alimentar si imbunatateste asimilatia substantelor nutritive.
- tratamentul cu antibiotice – in timpul administrarii antibioticelor de sinteza si inca o perioada de 10 zile dupa terminarea acestui tratament, este foarte utila o cura cu infuzie combinata de macese. Se bea cate o jumatate de litru pe zi de infuzie combinata, terapie care are ca efect imbunatatirea imunitatii (care este destul de serios afectata de curele, mai ales repetate, cu antibiotice), prevenirea reactiilor alergice la aceste medicamente, refacerea florei intestinale normale.
3. decoct combinat de samburi: Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 2 linguri rase de seminte de macese (rezultate in urma cernerii pulberii), dupa care lichidul se filtreaza cu multa atentie, asa incat sa nu se strecoare si perisorii (cu efect foarte iritant asupra aparatului respirator si digestiv) de pe samburii maceselor. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de decoct combinat, care se administreaza pe parcursul zilei, in cure de maximum 14 zile, urmate de alte 14 zile de pauza.
Se foloseste pentru:
- cistite, nefrite: se administreaza dimineata, pana la ora 12, cate o jumatate de litru pe zi, in cura de 2 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza;
- diaree: cate jumatate de litru administrat zilnic
4. tinctura: se pune la macerat o jumatate de kg de pulpa de macese cu o jumatate de kg de zahar pt. cateva zile pana se formeaza un suc peste care se adauga o jumatate de litru de spirt. Se strecoara si se depoziteaza in sticlute de culoare inchisa, bine inchise. Se folosesc cateva picaturi seara inainte de culcare. Este un bun tonic si sedativ.
5. sirop: peste 250 g macese uscate se pune 1,5 litru apa in clocot si se lasa la macerat 12 ore, apoi se filtreaza si se adauga 1/2 kg zahar, fierban-du-se pana ajunge la consistenta siropului.
Se foloseste pentru:
- debilitate si anemie la copii mici : se administreaza siropul de macese, cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza. Acest sirop, cu tot cu pulpa, este foarte bogat in vitamina C si in vitamine din complexul B, in fier si in magneziu.
- Circulatie periferica deficitara – la venirea sezonului rece se face o cura de 60 de zile cu sirop de macese, din care se iau cate 3-4 linguri pe zi
6. lichior: se pune la macerat un litru de pulpa cu o jumătate kg de zahar, se lasa pana ce se formeaza sucul, apoi se adauga 3 litri de alcool bun. Se lasa la macerat la loc cald timp de 2—4 saptamani scuturand in fiecare zi de cateva ori dupa care se trage în sticle. Se poate consuma diluat cu apa.
Este un bun tonifiant si reconfortant pentru batrani.
7. dulceata, pasta de macese, jeleu
Ingrediente:
500 g de macese
500 g de zahar
250 ml de apa
Preparare:
Curata macesele, spala-le si apoi taie-le in jumatati. Indeparteaza semintele si clateste-le din nou.
Pune macesele la foc si toarna apa pana cand sunt acoperite complet. Lasa sa fiarba la foc mic timp de 50-60 de minute si apoi zdrobeste-le cu o furculita pentru a face o pasta. Adauga zaharul si lasa sa mai fiarba pana obtii consistenta dorita. Si dulceata de macese este gata pentru a fi servita sau pusa in borcane! (reteta preluata de pe divahair.ro)
Este o modalitate placuta de a beneficia de calitatile sale!
Recoltarea maceselor
Culesul maceselor se face acum, la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie. Fructele de maces se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire (pe cat posibil fructele nu trebuie sa se atinga intre ele). Procesul de uscare este destul de indelungat (1-3 saptamani) si se incheie atunci cand pulpa maceselor este total deshidratata si usor casanta, rupandu-se cand desfacem maceasa cu un cutit. Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 de grame de macese deshidratate.
Precautii si contraindicatii
Pulpa de macese nu are nici un fel de contraindicatie, fiind printre cele mai bine tolerate remedii cunoscute.
Semintele de macese pot cauza reactii alergice, astefel:
- perisorii de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator si asupra celui digestive; pot declansa reactii alergice severe, ca prurit, catar respirator, disconfort gastro-intestinal. De aceeea, in cazul persoanelor alergice se recomanda evitarea contactului cu acesti perisori;
- un consum de peste 10 grame de seminte de macese pe zi poate conduce la intoxicatie din cauza cianidelor din compozitia acestor samburi.
Acestea fiind spune, inchei aici prezenatarea acestei plante.
Nu uita! Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C.
Cunosti alte calitati ale aceste plante sau alte metode de folosire?
Daca da, te rog sa le lasi intr-un comentariu mai jos! Daca nu, sper ca cele prezentate mai sus iti vor fi folositoare 🙂
In articolul urmator vom vorbi despre paducel.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.mediculmeu.com/boli-si-tratamente/tratamente-cu-plante-medicinale/plante-medicinale-fitoterapie/macesul.php ; http://www.romedic.ro/maces-rosa-canina-0P9363; http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Pingback: Utilizarea maceselor « Tratamente Naturiste GRATUITE
Daca le-am gasit acum in martie in arbust ,eu am adunat ce am gasit oare mai sunt bune de consumat? Va multumesc.
Cu siguranta nu mai au aceleasi calitati ca in perioada optima de recoltare, septembrie-octombrie…eu as renunta la idee si as lua momentan de la un magazin naturist produse, avand grija sa culeg macesele mele la toamna!
Elena Badea.
Prin sita trece si pulberea si o parte din acei perisori indiferent cat de deasa e sita. Cum se pot separa acestia din urma? Multumesc
Daca rasniti cu totul nu cred ca se pot separa complet…ati putea incerca sa le separati inainte de a le pune la uscat, dar este foarte migalos si necesita mult timp…