Limba mielului (Borago Officinalis) face parte din familia Borraginaceae, un gen de plante din care fac part doar 3 specii. Popular se mai numeste alior, arariel, boranta rosie, laptele-cainelui, otratel. Dacii ii spuneau aibola, aior.
Ca majoritatea plantelor din flora spontana si limba mielului este cunoscuta inca din Antichitate. Inca de pe atunci se credea ca purifica sangele. Se spunea ca planta “inveseleste spiritele infectate de bila neagra”, adica transmite voie buna. Probabil zicala se referea la proprietatile depurative si sudoripare ale plantei.
Consacrata initial lui Jupiter, este legata de semnul zodiacal Leu. Isi datoreaza denumirea stiintifica celticului borrach=curaj, datorita calitatii recunoscute de a transmite liniste si seninatate. Dupa unii cercetatori, denumirea ar deriva si din araba- abu rach=tatal sudoratiei, datorita proprietatii ei sudoripare.
Cert este ca in lumea araba se foloseste foarte mult in bucatarie si este considerate un stimulent eficient al lactatiei.
Raspandire
Originara din Spania si din Maroc, ea s-a raspandit in tot bazinul mediteranean, in aproape toata Europa, in nordul Africii si in Iran. Se intalneste pe pante si terenuri necultivate pana la 1700 m altitudine.
Este o planta medicinala anuala care se si cultiva, fiind adesea intalnita in gradinile oamenilor.
Cum recunosti limba mielului?
Limba mielului are tulpina carnoasa si paroasa, ramificata, inalta de 60 cm, frunze alterne paroase la randul lor, e forma eliptica, petiolate, usor ingrosate si flori albastre in forma de stea, aplecate usor in jos, plasate in varful ramurilor.
Substante active
Limba mileului este bogata in mucilagiu, proteine,carbohidrati, saruri minerale pe baza ca magneziu, calciu,potasiu, sodiu, fosfor in cantitate mare, rasini, vitaminele A,C,PP
Proprietati terapeutice
Planta are proprietati depurative, diuretice, sudoripare, emoliente, sedative. Este un puternic revitalizant, remineralizant, fortifiant, antiinflamator.
Ce beneficii are limba mielului?
Este recomandata in tratarea bolilor de plamani. Contribuie si la curatirea generala a organismului precum si la stimularea activitatii plamanilor, rinichilor, ficatului. De asemenea,este folosita in medicina traditionala si in scop extern pentru mancarimile si inflamatiile pielii, rani, eczeme, eruptii cutanate, artrita si guta.
Modalitati de folosire
Limba mielului se intrebuinteaza atat intern cat si extern.
In uz intern
*decoct din 2 lingurite de pulbere de planta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi in caz de boli ale aparatului respirator, in febra si in infectii bronsice, precum si pentru tratarea bolilor de vezica urinara, in retentie urinara.
*infuzie din 2 lingurite flori peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit ceaiul de flori 10-15 minute. Se streacora. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi in caz de retentie urinare, in boli de stomac, palpitatii, stari depresive de natura climaterica, tuse, bronsite, raguseala
*macerat in vin cu actiune sedativa, util in tratarea bronsitei, tusei, ca tonic general, depurativ si diuretic. Se obtine din 2 linguri planta uscata maruntita la 1/2 l vin. Se lasa la macerat 8-10 zile, timp in care sticla se agita zilnic.Se strecoara cu atentie si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se bea zilnic cate un paharel.
*uleiul din seminte este bogat in acid gamma-linolenic (AGL) si permite atenuarea durerilor si a inflamatiilor articulare, fiind indicat in reumatism. Studii recente au aratat ca o doza de 1,4 g de AGL pe zi aduce o ameliorare importanta. Consultati insa un medic, inainte de a lua o doza asa de mare, cantitatea recomandata in mod obisnuit fiind de 0,24 g pe zi.
Uleiul este un remediu eficient in toate afectiunile dermatologice, inclusiv in carcinomul bazocelular. Se utilizeaza 500 mg ulei de limba-mielului cea mai usoara forma de administrare fiind capsula.
In uz extern
*infuzie este folosita pentru a face gargare, avand actiune deinflamatoare a mucoasei bucale.
*decoct din 3-4 linguri pulbere de planta la jumatate de litru de apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se fac spalaturi locale .
*tinctura din 10 g planta uscata si maruntita la 100 ml alcool. Se lasa 10 zile pentru extractie. Sticla se agita zilnic pentru uniformizare. Se strecoara. Are rol cicatrizant ea utilizandu-se pentru a dezinfecta ranile.
Recoltare si pastrare
De la limba mielului de folosesc frunzele recoltate in aprilie-mai si florile care se aduna in luna iunie.
Se usuca la umbra, in camera bine aerisite si se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie, in recipient de sticla.
De la planta se mai folosesc si semintele din care se extrage un ulei bogat in acid gamma-linolenic (AGL) cu beneficii in tratarea bolilor de piele si a reumatismului.
Precautii si contraindicatii limba mielului
Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa foloseasca planta.
Persoanele care sufera de epilepsie, schizofrenie nu trebuie sa foloseasca remediile din limba-mielului.
Deoarece actioneaza puternic asupra sangelui, poate provoca sangerari excesive la femeile ce sunt in timpul menstruatiei. De asemenea, este contraindicat consumul preparatelor pe baza de limba mielului cel putin cu 2 saptamani inainte si dupa operatii.
Consumul excesiv de ulei din seminte de Limba mielului poate scadea timpul de cuagulare a sangelui.
Anumite plante din familia Boraginaceae, cum este si cazul limbii-mielului, pot provoca dermatite si inflamatii la nivelul pielii, asa ca se recomanda o atentie sporita in timpul recoltarii si uscarii plantei.
Limba mielului in bucatarie
Frunzele tinere se pot manca crude in salate, dar este preferabil sa le fierbem avand in vedere faptul ca sunt paroase. Sunt bune preparate in placinte si in omlete, adaugate in supe, drept condiment pentru paste si pilafuri sau alatui de branzeturi moi.
Gasesti mai jos 2 retete preluate cu recunostinta de pe blogul lui Jorjette
*Supa crema de frunze de limba mielului
Ingrediente
Pentru supa:
- 1 kg frunze de limba mielului;
- 1 ceapa mica;
- 3 catei de usturoi;
- 1 lingura ulei de masline;
- 150 ml vin alb;
- 500 ml supa de legume;
- 2 linguri de smantana (se poate folosi smantana vegana)
- sare si piper dupa gust.
Pentru garniseala:
- frunze de rucola;
- flori de marar;
- flori de limba mielului.
*Spaghete cu ton si flori de limba mielului
Ingrediente:
- 350 g spaghete;
- 2 linguri ulei de masline;
- 1 ardei iute tocat marunt;
- 2 catei de usturoi tocati fin;
- coaja de la o lamaie;
- legatura de patrunjel tocat fin;
- 5-6 frunze de limba mielului tocate marunt;
- 250 g ton in ulei de masline;
- 1 lingura de capere in sare;
- sucul de la jumatate de lamaie;
- 12 flori de limba mielului;
- sare si piper.
Ma opresc aici cu istoria acestei plante. Iti multumesc ca m-ai urmarit pana aici. Daca ti-a placut materialul, te rog da-i share, da-le si prietenilor tai ocazia de a face cunostinta cu aceasta plata deosebita.
Multumesc frumos!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Bibliografie:
Universul plantelor – Prof dr. Constantin Parvu;
Dictionarul plantelor medicinale de leac- Eugen Mihaescu
Plante medicinale- recunoastere si uz therapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Multumesc frumos pentru informatiile foarte pretioase pe care le impartasiti cu noi , DUMNEZEU sa va rasplateasca munca si ma bucur ca postati din nou mai des , cu respect Flavius.
Multumesc frumos!
Mi-am propus sa revin cu postari mai dese, sper sa si reusesc 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.