Imbolnavirea glandei tiroide produce dezechilibre la nivelul intregului organism

Salut,

sursa foto: tiroida.ro

sursa foto: tiroida.ro

In ultima perioada mama  acuza o „stare de rau” pe care nu o poate descrie si nici identifica cu precizie.

Are de la medic un tratament pentru tensiune (pudra de paducel i s-a parut dificil de folosit, desi este cea mai indicata in mentinerea constanta a tensiunii) si Xnax-ul atat de recomandat de medicii romani, pe care le foloseste de cativa ani, dar a ajuns la concluzia ca nu o mai ajuta.

Evident ca a incercat sa-si puna singura diagnosticul. A fost pe rand, vina lipsei de calciu (pentru ca pe vremuri a avut caderi de calciu), apoi a colesterolului, a tensiunii (ori prea mare, ori prea mica caci si-a luat obiceiul de a sta cu ochii pe tensiometru) …

Dupa lungi discutii a ajuns la medic si a facut analize care i-au dat peste cap toate diagosticele pe care si le pusese caci au iesit toate in limite normale.

Starea de rau insa nu a disparut, asa ca i-a gasit o noua cauza: dereglarea tiroidei. (m-am declarat insinsa si am lasat-o sa-si rezolve singura preoblema, dar situatia aceasta mi-a dat ideea acestui articol.)

Tiroida este, cred, cea mai „blamata” parte a corpului omenesc. Ea este cel mai des gasita vinovata daca ceva nu merge bine in organism.( cel putin in partea mea de Romanie 🙂 )

Persoanele supraponderale invoca probleme cu glanda (hipotiroidie) ca sa-si explice starea, desi in general aceasta nu se confirma nici la 10 % dintre aceste persoane. Hipotiriodia este insotita de o crestere usoara in greutata, dar nu de obezitate; exista totusi cazuri in care obezitatea este preexistenta dereglarii functiei tiroidei.

In mod paradoxal, si persoanele care au slabit accentuat tot pe tiroida dau vina. Este adevarat ca o crestere a secretiilor de hormoni (hipertiroidie) duce la scaderea in greutate ce poate fi chiar de 10-20 kg in cateva luni, dar ea este cel mai adesea insotita si de alte tulburari precum tahicardie, transpiratii, agitatie…asa ca inaite de a da vina pe tiroida, este indicat un control medical care sa stabileasca cu exactitate cauzele.

Apoi mai exista si senzatie de „nod in gat” sau de „strangere de gat” acuzata de femei care este pusa tot in carca glandei pentru ca este localizata in zona acesteia. De cele mai multe ori aceasta senzatie apare pe fond de stres accentuat si insoteste stari anxioase si nevroze, fara a avea o cauza organica. Totusi, pentru ca exista si afectiuni ale tiroidei care au astfel de simptome cum ar fi tiroidite subacute, gusi de dimensiuni mari, hemoragii intrachistice, etc ( chiar daca in cazuri rare), este indicat un consult de specialitate pentru a inlatura orice suspiciune.

In aceste conditii, consider ca se cunosc putine despre functionarea si despre rolul acestei glande si ca este oportun un material despre ea.

Ce este glanda tiroida?

Tiroida este o glanda cu secretie endocrina situata la nivelul gatului, pe fata anterioara, in regiunea dintre “Marul lui Adam” si extremitatea superioara a sternului. Este formata din doi lobi uniti intre ei printr-o punte, numita istm.

Este cea mai mare glanda din intregul sistem endocrin, este totodata si un organ nepereche si este mai dezvoltat la femei decat la barbati.

Tiroida secreta:

  • T3-triiodotironina- influenteaza cresterea si dezvoltarea la copii, coordoneaza metabolismul lipidic, glucidic si protidic
  • T4-tetraiodotironina
  • Calcitonina- coordoneaza echilibrul fosforic si fixarea calciului in oase

Hormonii T3 si T4 sunt sintetizati la nivelul glandei tiroide, pornind de la iod si un aminoacid tirozina, sub actiunea hormonului hipofizar TSH (hormonul stimulator tiroidian).

Iodul provine din alimentatie, sau din depozitele de iod aflate in glanda tiroida, glandele salivare.

Care sunt funcţiile hormonilor tiroidieni?

Functiile lor au fost sintetizate de dl dr. Cristian-Claudiu Tupea pe tiroida.ro intr-o singura propozitie: accelereaza metabolismul in aproape toate tesuturile.
(Efectul este ca toate procesele celulare se vor desfasura mai rapid si mai intens, crescand si necesarul de oxigen, pentru a sustine aceasta activitate.)

Iata ce se intampla concret in:

  • sistemul nervos central: hormonii tiroidieni sustin procesele cerebrale superioare (gandirea logica, limbajul, etc); in exces duc la agitatie, anxietate, atacuri de panica; cand sunt deficitari duc la scaderea puterii de concentrare, somnolenta, scaderea capacitatii de verbalizare;
  • sistemul nervos central: –aparat cardiovascular: creste frecvensa cardiaca, creste forta batailor cardiace, se intensifica circulatia sangelui pentru a face fata necesitatilor crescute de oxigen, apare vasodilatatie cutanata pentru a ajuta la disiparea caldurii produsa de metabolismul general accelerat; tensiunea arteriala ramane in general normala, doar o crestere usoara a valorii sistolice fiind obsevata uneori.
  • aparatul respirator: creste frecventa si profunzimea respiratiilor; in cazul excesului hormonal respiratiile devin foarte frecvente si superficiale.
  • digestie: mentinerea unei functii digestive normale; excesul determina accelerarea tranzitului (diaree); lipsa T3 şi T4 duce la incetinirea functiilor digestive si la incetinirea tranzitului (constipatie);
  • nivelul lipidelor din sange: hormonii tiroidieni determina mobilizarea grasimilor din depozite cu scadrerea acestora; sub influenaa acestora nivelul colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor din sange scade, nivelul acizilor grasi liberi creste;
  • metabolismul glucozei: creste usor necesarul de insulina prin formarea de glucoza (glicoliza si gluconeogeneza) si prin cresterea absorbtiei acesteia din intestin; in acelasi timp creste captarea acestui nutrient la nivel celular pentru a sustine metabolismul crescut;
  • necesarul de vitamine: sub influenta hormonilor tiroidieni creste necesarul de vitamine (de aceea in hipertiroidie, in afara rezolvarii specifice a excesului hormonal se recomanda suplimentarea cu multivitamine);
  • crestere si dezvoltare: T3 şi T4 sunt implicati in majoritatea proceselor de crestere si dezvoltare, atat in perioada intrauterina cat si in primii ani de viata si in perioada copilariei; cel mai important efect este pe dezvoltarea normala a sistemului nervos central (creier si măduva spinarii); au un rol decisiv si in dezvoltarea scheletica normala;

Care sunt simptomele dereglarilor in functionarea tiroidei?

Asa cum am spus si la inceputul acestui articol, multe dintre simptomele care sunt atribuite acestei glande pot avea multiple cauze fara nici o legatura cu ea. De aceea se recomanda investigatii specifice numai cind exista cel putin 2-3 simptome asociate.

Dereglarea functionarii poarta numele de:

  • hipertiroidie ( daca are loc o crestre a secretiei de hromani) insotita de :
    – scadere importanta in greutate in pofida unui apetit pastrat sau chiar crescut celui anterior debutului afectiunii,
    – dificultati de adaptare la cald; transpiratii abundente pina la deshidratare,
    – batai cardiace cu ritm accelerat (constant peste 100 batai pe minut, chiar si in momente de relaxare si inactivitate),
    – oboseala musculara cu dificultati la ridicarea in picioare din sezut si la urcatul scarilor,
    – tranzit intestinal accelerat, uneori cu mai multe scaune formate zilnic, uneori diaree,
    – tremuraturi constante ale miinilor si picioarelor, chiar si in somn,
    – agitatie, nervozitate, anxietate, plins facil, insomnii,
    – osteoporoza,
    – scaderea fertilitatii la ambele sexe si perturbari ale ciclului menstrual la femei.
  • hipotiroidie (in caz de scadere a secretie sub nivelul normal ) caz in care apar simptome ca:
    – crestere in greutate in conditiile unui apetit diminuat si a unui aport alimentar similar sau scazut celui anterior debutului afectiunii,
    – dificultati de adaptare la frig; piele uscata, ingrosata si aspra,
    – batai cardiace lente si asurzite (sub 50 batai pe minut); aparitia de lichid intre foitele care invelesc inima (pericardita),
    – oboseala, lipsa de energie, apatie,
    – constipatie,
    – reflexe intirziate,
    – somnolenta, scaderea memoriei si a concentrarii, dificultati de exprimare si vorbit lent, depresie.

Boli asociate glandei tiroide
Disfunctiile glandei tiroide pot duce la nanism (crestere insuficienta), boala lui Basedow (hipersecretia tiroidei, care se manifesta prin bulbucarea ochilor, stare de nervozitate si palpitatii), gusa endemica (umflarea la nivelul gatului si voce ingrosata, specifica hipotiroidismului).

Cum tratezi dereglarile glandei tiroide

1. alimentatia este iar cea mai importanta cale pentru a readuce echilibrul: adopta o alimentataie care sa-ti aduca un aport suficient de iod, seleniu, zinc si vitamina A.

Iodul reprezinta aproximativ 60% din compozitia hormonilor tiroidieni, fiind evident cel mai important mineral implicat in fiziologia tiroidei. Fara un aport suficient de iod, tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni si compensator poate creste mult in volum (gusa). Iodul se gaseste in apa, alge marine, fructe-de-mare, nuci verzi, lactate degresate, mozarella, ou fiert intreg, capsuni, cereale crescute in soluri bogate in iod. (Aportul excesiv de iod este de evitat in schimb la persoane cu afectiuni tiroidiene deja prezente, cum ar fi gusile multinodulare, boala Basedow-Graves sau tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto).

Seleniul intervine in buna functionare a tiroidei si are efecte benefice asupra sistemului imunitar precum si efecte antioxidante. Seleniul se gaseste in carne, peste, nuci, alune, piine, cereale, soia si oua.

Zincul imbunatateste activitatea tiroidei. In caz de hipotiroidia spre exemplu, este necesar un aport suplimentar de zinc, care imbunatateste activitatea glandei tiroide. De aceea, se impune consumul alimentelor bogate in zinc precum laptele, scoicile, pestele, cerealele integrale, dovleacul, pepenele galben, caisele.

Vitamina A ajuta la absorbtia iodului – un pahar cu suc de morcov zilnic ar fi ideal.

2. plante medicinale

sanziene-1Sanzaiana este o planta pe care este bine sa o ai in camara daca suferi de disfunctie a tiroidei , deoarece are rol de stabilizare a secretiei glandei fiind utila atat in caz de hipotiroidie cat si de hipertiroidie.  Se foloseste sub forma de:

  • Tinctura de Sanziene
    Se obtine din 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade (o jumatate de litru de alcool alimentar indoit cu apa) sau intr-un litru de rachiu natural. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia de regula 1 lingurita de tincture diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi pentru hipertiroidie, hipotiroidie
  • Maceratul de Sanziene  Intr-un litru de apa se pun 4-6 linguri rase de pulbere de planta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaza si se consuma imediat sau in maximum 8-10 ore daca este tinut la frigider si 2-4 ore daca este tinut la temperatura camerei. Se beau zilnic 3 cani de macerat, intotdeauna pe stomacul gol in tratamentul bolilor tiroidiene

Pe langa sanzaiana, mai pot fi administrate si alte plante dar diferit in functie de natura dereglarii functiei, astfel:

a) in caz de hipotiriodie de folos poate fi:

  • Coaja de nuca verde sau frunze de nuc: contin mult iod, iar tinctura din coaja de nuca verde si infuzia de frunze sunt foarte eficiente in tratamentul hipotiroidiei.
  • Ienupar: se administreaza, in cure de maximum o luna, sub forma de decoct. Se prepara dintr-o lingura cu scoarta si ramuri uscate si maruntite la 1 litru de apa rece; se lasa la fiert 10-15 minute, se infuzeaza un sfert de ora, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
  • Marar: este si el foarte bun, luat sub forma de pulbere, cate o jumatate de lingurita inainte de masa. Florile de mar si semintele de mar, pe linga continutul bogat in iod, dispun de o serie de homoni naturali, benefici pentru reglarea activitatii glandei tiroide. Cateva seminte sunt suficiente pentru a acoperi doza zilnica de iod.
  • infuzie de cretisoara si coada calului, 2 cesti pe zi, una dimineata si un seara cu jumatate de ora inainte de masa.
  • salvie sub forma de infuzie,  se beau zilnic 2-3 cani,  gargara cu infuzie de salvie sau capsulele cu extracte naturale din magazinele naturiste.
  • Algele stimuleaza secretia hormonala, fiind o sursa bogata de iod si de minerale. Dintre acestea, alga marina bruna are rezultatele cele mai bune pentru hipotiroidie, administrandu-se sub forma de decoct, infuzie sau capsule.

b) Pentru hipertiroidism, sunt utile:

  • Talpa gistei este renumita pentru reglarea hiperfunctiei tiroidiene. Se administreaza tinctura de talpa gistii, in asociere cu tinctura de paducel. Tinctura: se pun 20 g de planta in 100 ml de alcool de 70 de grade si se lasa la macerat 7-8 zile; se strecoara si se iau cate 20-30 de picaturi de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.
  • Ghimpele se administreaza sub forma de pulbere cate 3 lingurite pe zi, timp de trei saptamani. Se face pauza 10 zile si apoi se poate relua cura.
  • Roinita- extractele din roinia inhiba ­actiunea hormonului tiroidian. Prepara o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cana cu apa fierbinte. Bea cate 1-2 cani pe zi, dupa mesele principale ale zilei. Poti urma tratamentul intre 4-6 luni.

Precautii 

Consumul exagerat de spanac, soia, varza, piersici sau ridiche-neagra, blocheaza sinteza hormonilor tiroidieni.
Daca ai hipertiroidie, evita sursele bogate in iod: peste, nuci proaspete, alge marine. Excesul de iod agraveaza aceasta afectiune.

In concluzie, functionarea normale a glandei tiroide este vitala pentru a avea o stare de sanatate optima.

Printr-o alimentatie sanatoasa, potrivita fiecarui caz in parte, si cu administrarea corespunzatoare a remediilor din plante, afectiunile glandei tiroide pot fi prevenite si /sau tratate cu succes!

Lista plantelor ramane deschisa. Daca ai avut experiente legate de glanda tiroida ori ai rude si prieteni in acesata situatie, impartaseste-le cu noi, lasa un comentariu cu povestea ta!

Cu prietenie,

Elena Badea,

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:
http://tiroida.ro/?cat=3
http://www.info-sanatate.ro/articol,5,606,Importanta_glandei_tiroide_si_afectiunile_acesteia.html
https://sites.google.com/site/leacuridinplante/afectiuni/hormonii
http://www.medicina-informativa.com/2015/01/glanda-tiroida-are-multe-sarcini.html

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

4 comentarii la „Imbolnavirea glandei tiroide produce dezechilibre la nivelul intregului organism

  1. Formatia Bucuresti

    O boală necruțătoare, care pe mulți îi lovește de tineri. Mai ales la vârstnici efectele sunt mai accentuate și cazurile se resimt mai ales la femei. De aceea trebuie efectuate din timp controale medicale, pentru a preveni, nu a trata !

    Răspunde
  2. Corina

    Chiar nu e de gluma cu lipsa Zincului, sunt incredibile reactiile pe care mi le dadea deficienta de zinc din corp: deficitul de atenţie, infecţiile cu virusul herpes, diaree. Doctorul mi-a prescris ZINKIT® 10, ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) si dupa 3-4 saptamani eram din nou in forma.

    Răspunde
  3. Antonia

    Cucoana asta cu doua profile care vrea musai sa-si vanda Zincul…mi-a adus supradozaj numai din ce am citit!😐.. Pacat de articolul extraordinar de bun si obiectiv prezentat de d-voastra d-na Badea

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Multumesc frumos in primul rand pentru cuvintele de apreciere si apoi pentru ca mi-ati semnalat acele postari. Am rezolvat acum, teoretic d-na respectiva nu mai poate posta vroedata!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.