Iata de ce foloseau bunicii nostrii atat de mult Pelinul…

Salut,

pelinIntotdeauna am spus ca pasiunea mea pentru plantele medicinale se datoreaza bunicii din partea mamei care avea camara plina mereu cu tot felul de plante. Dar cand m-am decis sa scriu despre pelin, am realizat ca am facut conostinta cu el prin bunica din partea tatei. Acum, imi dau seama ca nici ei nu-i lipseau plantele medicinale, dar probabil ca deja crescusem iar amintirile romantice despre copilarie ma plaseaza mereu in Modova  si nu in satul meu natal din Ialomita 🙂

In timpul adolescentei, datorita conditiilor precare din caminul internat al liceului (dar si a inconstientei specifice varstei) aveam frecvent anexite pe care le tratam in mod obisnuit cu bai de pelin dupa reteta bunicii. (Mai tarziu am aflat ca ea folosea si intern ceaiul de pelin pentru problemele digestive pe care le avea.)

Probabil ca increderea cu care il utiliza se tragea si din lunga istorie pe care o are pelinul in cultura stramosilor nostri fiind frecvent folosit ca planta de leac atat la daci cat si la romani. Si totusi prima atestare documentara se afla in niste papirusuri egiptene datand din anul 1600 inainte de Hristos.

arminteniMai tarziu, romanii au hotarat sa-i dedice o zi, ziua de 1 mai. De ziua lui, pelinul se poarta la palarie, in san si in buzunare, impodobeste ferestrele si icoanele, se pune in asternutul patului, intre case si pe podeaua caselor. Oamenii credeau ca isi innoiesc sangele si ca vor fi sanatosi de-a lungul anului daca in aceasta zi vor bea vin amestecat cu pelin si daca mesteca in diti frunze de pelin. Pelinul recoltat in ziua de 1 mai este tamaduitor de boli si se pastreaza ca planta de leac de-a lungul intregului an.

Ca planta de leac, Pelinul era recoltat de descantatoare, in functie de boala vindecata si in anumite momente ale zilei, precum si la anumite sarbatori calendaristice (Macinici, Armindeni, Strodu Rusaliilor, Rusalii, Marina), dupa un ritual consacrat. Uneori, descantatoarea era insotita de o alta femeie care interpreta rolul pelinului personificat:

– Buna seara, Pelin mare,Domn mare!

– Mulţumim dumitale, Sezi!

– N-am venit sa sez, Si-am venit sa scot

Patruzeci si patru de draci ai tai…

Matura de pelin se folosea in practicile magice, de intors a persoanei plecata de acasa si de scos si alungat boala din corpul omului, ca in descantecul:

Iesi spurc spurcat.

De la Gheorghe

De unde te-ai aninat,

Ca eu, descantatoarea,

Cu vin si cu rachiu te-am imbatat,

Cu matura te-am maturat,

Cu matura de pelin negru,

Si-n gunoi te-am aruncat…

(material preluat de pe http://spiritualitatedacoromaneasca.wordpress.com/tag/sangiorz/)

Unde creste si cum il recunosti?

Find o planta extrem de putin pretentioasa la conditiile de mediu, suportand terenuri aride, pietroase, pe care alte specii nu cresc, pelinul creste in mod spontan  in zona de ses si deal, in locuri insorite. Il poti intalni pe lang acanalele de irigatie, in locuri necultivate, pe marginea drumurilor, gardurilor, pe coaste pietroase.

Se poate si cultiva valorificandu-se in acest mod terenuri inapte pentru alte plante. Se poate cultiva in zonele de ses si cele colinare ale Olteniei, Munteniei, Dobrogei si a sudului Moldovei.

pelin albPelinul este o planta ierboasa perena de 1 – 1,2 m inaltime. Frunzele bazale sunt tripenat sectate, cu o lungime de pana la 20 cm, iar cele tulpinale, de maxim 10 cm, se simplifica treptat spre varf.

Florile galben pal si foarte mirositoare, infloresc in perioada iulie-septembrie. Fructul este o achena.

Exista mai multe specii de pelin (  Pelinul alb-Artemisia absinthium, Pelin mic- Artemisia austriaca; Pelin de mături- Artemisia scoparia; Pelinarita, pelinul negru – Artemisia vulgaris; pelinita, varietate de pelin- Artemisia pontica; Artemisia maritima -pelinul de mare), cea mai raspandita la noi fiind pelinul alb.

Despre pelinul alb voi vorbi in randurile de mai jos.

Substante active

Pelinul contine principii amare  (absintina, artabsina, anabsintina, etc), ulei volatil. 0.2-0.5% (cea mai importanta componenta a acestuia este tuiona), substante de natura carotenoidica, fitosteroli, lactone, acizi organici, vitaminele B6 si C etc

Indicatii terapeutice

Pelinul este un tonic amar (lactone sesquiterpenice), emanagog si antihelmitic (tuiona), colagog (ulei volatile, principii amare), antibacterian, antiseptic, schizoticid. La proprietatile amare ale pelinului trebuie considerat si un efect colotrop, stimularea functionalitatii vezicii biliare, ceea ce contribuie la imbunatatirea starii generale.

Actiunea sa pe caile gastro-intestinale este complexa, infuzia de pelin facand curatenie generala – distruge inclusiv viermii intestinali. In mod curent, pelinul este intrebuintat in afectiuni precum edeme renale, anorexie, gastrite hipoacide, hemoroizi, constipatii, rani cu dificultati de vindecare, oxiuraza. Infuzia de pelin este indicata si in tratamentul ficatului si al bilei.

Nu trebuie uitat nici rolul pelinului in tratarea diabetului, aceasta planta avand si calitati depurative.

Pelinul stimuleaza capacitatea de rezistenta a organismului fiind indicat in tratamentul unor boli infectioase ( gripa, pneumonii ).

Preparatele de pelin sunt, in general, de uz intern, dar au si intrebuintari externe – pentru tamponari, spalaturi, bai in cazul unor plagi, rani ulcerand, pecingini.

Modalitati de folosire

infuzia din una-doua lingurite de frunze uscate, la 200 ml apa clocotita; bei doua ceaiuri pe zi, inainte de mese, pentru stimularea poftei de mancare sau dupa mese pentru alte afectiuni;

-tinctura din 20 g herba uscata la 100 ml alcool 400; iei 15-20 picaturi intr-o infuzie de menta indulcita cu miere de albine, cu 30 minute inainte de mese, ca aperitiv;

-vin de pelin – 30 g varfuri inflorite la 1 litru vin alb, se macereaza si bei cate un paharel inainte de mese ca aperitiv si tonic sau dupa mese ca digestiv;

– sirop digestiv si vermifug (din 150 g varfuri inflorite la 1 litru apa fiartă si 500 g miere);

– pulbere din frunze uscate si macinate, cu efecte febrifuge si vermifuge;

– bai locale si comprese  cu decoct  pentru tratarea ranilor greu vindecabile, ulceratii ale pielii si intepaturi de insecte;

– cataplasme puse pe luxatii si umflaturi

Precautii si contraindicatii

pelinTrebuie administrat cu prudenta din cauza toxicitatii tuioninei, mai ales cand se administreaza in inapetenta sau atonie gastrica, in inflamatii ale mucoaselor gastro-intestinale.

Nu se administreaza la gravid, la femei care alapteaza, la cei care sufera de ulcer.

Utilizarea pelinului in tratamentul diverselor afectiuni se face in cura de maxim 8 zile. In doze mari este toxic datorita uleiului volatile si prezinta, la inceput,  o actiune psihoexcitanta, convulsive, narcotica, urmata de tremor, convulsii epileptiforme, stupoare, inconstienta.

Recoltare si pastrare

Perioada de recoltare difera in functie de produsul urmarit, astfel:

  • daca se doreste extragerea de ulei volatile se recolteaza la sfarsitul lui iunie la sfasitul lui iulie, adica inainte si la inceputul perioadei de inflorire;
  • daca se urmaresc proprietatile sale aperitive, deci un continut ridicat de substante amare, se recolteaza in perioada iulie- septembrie, pe tot parcursul infloririi.

Recoltarea se face doar pe timp uscat prin taierea varfurilor inflorite pana la 3 mm, ramurile si frunzele bazale, tulipinile sterile, fara partile lemnificate.

Se usuca la umbra, in soproane, in strat subtire, invartaindu-se frecvent in primele zile. Randament de uscare :3-4/1

Se pastreaza in locuri uscate in saculeti de hartie sau de panza.

Alte intrebuintari

Din punct de vedere culinar, abia daca mai este folosit astazi. Date fiind mirosul puternic si destul de neplacut de lamaie si amareala pronuntata, este dificil de gasit o aplicare. In orice caz, dozajul atent este esential. Se foloste pentru a aromatiza vinul, vinul pelin fiind socotit o bautura deosebita, cu proprietatea de a starni apetitul si de a usura digestia.

Pelinul poate fi folosit ca si condiment pentru sosuri, salate si carne pe gratar, dar in catitati foarte mici, pentru ca este extrem de aromat. Mai ales este bun pentru a aromatiza carnea mai grasa (porc, rata, gasca, oaie), constituentii sai amari imbunatatind digestibilitatea si stimuland apetitul. Pe de alta parte, pelinul se mai poate folosi si pentru carnurile mai insipide (vitel, curcan), adaugand un gust interesant unor preparate altfel fara gust.

In industria alimentara serveste la prepararea vermutului si a altor bauturi aperitive. Vermutul se prepara dintr-un amestec, in parti egale, de pelin + lavanda + maghiran + menta + rozmarin + salvie. Din amestec se iau 50 g si se pun intr-un litru de vin alb si se macereaza 8-10 zile, cu agitare repetata si se trece in sticle bine inchise.

geam stersPelinul proaspat este foarte eficace in lupta cu: gandaci de bucatarie, plosnite, capuse, iar aroma lui puternica curata aerul din casa. Cu infuzia obtinuta din 5 litri de apa si 50 de grame de pelin se spala sau se sterg geamurile, peretii, dusumeaua si mobila. O sa scapi nu numai de praf, dar si de energiile negative.

Inchei aici prezentarea acestei plante speciale. Astept cu interes sa-mi spui cum ai folosit-o tu 🙂

Cu pritenie,

Elena Badea.

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pelin

http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=382

http://www.selene.ro/articole/pelin_alb

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

17 comentarii la „Iata de ce foloseau bunicii nostrii atat de mult Pelinul…

  1. Dan Cătuna

    A NU SE CONFUNDA !!!!
    Artemisia Annua cu Artemisia Vulgaris

    Artemisia Annua
     
    > Descoperire
    > uimitoare! Planta care ucide 98% din celulele canceroase în
    > 16 oreOamenii
    > de știință încearcă, în mod constant, să găsească
    > un leac împotriva cancerului și se pare că l-au găsit.
    > Este vorba de o plantă care se găsește și în România
    > și care, potrivit unui studiu publicat în “Life
    > Science”, poate distruge până la 98% din celulele
    > canceroase, în doar 16 de ore.Planta
    > se numește pelinita (Artemisia annua) sau pelinul dulce și
    > singură distruge până la 98% dintre celulele canceroase,
    > dar, în combinație cu fierul, le distruge aproape în
    > totalitate și asta fără să afecteze celulele
    > sănătoase.Artemisinina,
    > substanță activă din această plantă, a fost folosit,
    > în trecut, ca remediu împotriva malariei.Fierul
    > se acumulează în celulele canceroase, datorită
    > receptorilor de transferină care le ajută în procesul de
    > diviziune celulară. Și celulele normale au, de asemenea,
    > acești receptori, dar celulele canceroase pot fi vizate de
    > combinația de fier și artemisinina.Există
    > numeroase experimente realizate, până în prezent, și
    > toate dovedesc că, în combinație cu fierul, artemisinina
    > poate distruge în mod eficient cancerul.Testata
    > pe 55 de tipuri de cancerArtemisinina
    > a fost izolată, pentru prima dată, în anul 1972, de
    > către savanții chinezi Henry Lai și Narendra Singh de la
    > Universitatea din Washington, care au utilizat-o pentru
    > tratamentul malariei, în timpul Războiului din Vietnam.
    > Artemisinina este antimalaric recunoscut, fiind eficientă
    > în lupta împotriva tulpinilor de Plasmodium cu
    > rezistență medicamentoasă.În ansamblu, pelinita a fost testată pe 55 de
    > tipuri de celule canceroase. După cele mai noi cercetări
    > științifice, reiese că leucemia, cancerul de colon,
    > melanomul (cancer de piele), cancerul la sân, cancerul la
    > prostată, tumorile cerebrale și cancerul la rinichi
    > răspund bine la tratament. Planta este eficientă și în
    > tratarea cancerului la pancreas !!

    Răspunde
  2. gatin

    Sufar de cancer metastaze acum cumpar pastile de artemisina dar nu stiu durata tratamentului mil puteti trimite?prin Email

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Durata tratamentului trebuie sa vi-o stabileasca persoana care v-a prescris aceste pastile, pentru ca va cunoaste situatia concreta, va cunoaste istoricul medical!

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      De la Plafar ( au cutii mari cu planta uscata), sau puteti merge pe camp si aduna singur….in perioada asta este mult pelin tanar si fraged, eu am in curte si de aceea stiu 🙂

      Răspunde
  3. Fazacas alexandru Bistrita N.

    De ce tineti in secret planta Pelinita (pelinul dulce)daca creste si in Romania Avem nevoie sal folosim ca ceai.Sal inportam din America este foarte scump Majoritatea bolnavilor nu si permit sal cumpere in capsule.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Cum adica o tin in secret? Departe de mine acest gand, pur si simplu nu i-a venit randul. Daca doriti, am sa fac un material despre pelinita in viitorul apropiat!
      Eu indemn oamenii sa mearga sa culeaga singuri plantele, sa le usuce si sa le foloseasca,dar trebuie sa fie constienti ca pot face asta in siguranta doar daca cunosc bine plantele!!! In caz contrar, este mai sanatos si mai sigur sa mearga la Plafar sa le cumpere…

      Si de ce sa importati Pelinita din America?????

      Cu prietenie,
      Elena Badea.

      Răspunde
  4. Ananaria

    Buna ziua ,as dori sa stiu sub ce forma sa folosesc pelinul daca am gastrita atrofica.Farmacista nu mi-l recomanda in cazul gastritei.Totusi as vrea sa -l probez daca ma incurajati.multumesc

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Se recomanda precautie in administrarea pelinului persoanelor care sufera de gastrita atrofica, asa ca eu nu va incurajez sa-l folositi, dar va incurajez sa apelati la sunatoare, daca nu ati facut-o deja! Folositi o infuzie din 2 linguri de flori tocate la 250 ml de apa fiarta, lasate la infuzat timp de 2 ore. Cate o cana, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de fiecare mesa.

      Elena Badea.

      Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Da, la mine a functionat de fiecare data. Fac baie da aburi intai, apoi spalaturi. Uneori adaug si bicarbonat.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.