Iasomia te ajuta sa te relaxezi, sa respiri mai bine si imbunatateste functionarea sistemului circulator.

salut

iasomieIasomia (Jasminum communis) face parte dintr-o familie cu peste 200 de specii de arbusti si liane cataratoare care traiesc in zonele tropicale si subtropicale, in China, India si Europa.

Este un arbust inalt de pana la 5 m cu frunze opuse, 7-foliolate, foliole alungit-lanceolate, cazatoare. Are flori albe, frumos mirositoare care sunt dispuse cate 2-12 in racem umbeliform, lung petiolat. Infloresc in mai-august. Fructul este o baca albicioasa.

Datorita parfumului sau extraordinar, preponderent masculin prin natura si parfum, iasomia ocupa un loc aparte in aromaterapie atribuindu-i-se calitati afrodisiace si antidepresive.  Cele 2 calitati fac din aceasta planta un instrument eficient de lupta impotriva problemelor sexuale de natura psihica. Floarea de iasomie este asociata cu intimitatea , romantismul, iubirea, dragostea fizica transcendenta , apropierea afectiva si sexuala.Aceasta planta nu se potriveste temperamentelor colerice, carora le accentueaza starea de excitabilitate nervoasa.

In limbajul florilor , iasomia alba transmite un mesaj de Bunatate si veselie 🙂

Ca orice alt lucru pentru care omul are preocupare deosebita  si iasomia este inconjurata de legenda. Iata una deosebit de frumoasa, in acord cu numele sau care provine din cuvantul arab „yasmin”=  „darul lui Dumnezeu”.

,,Este o noapte de iarna, viscoleste si este un frig de crapa pietrele. Peste Bethleem ninge, ninge… Intr-o iesle minunata se nascuse Iisus. Boul si magarul, milosi, suflau asupra lui, sa-l incalzeasca. Alaturi vegheau Iosif si Maria.

Deodata, o rafala puternica de vant a adus un val de aer rece si zapada. Iosif s-a repezit in calea rafalei cu pieptul, pentru ca frigul sa nu ajunga la Pruncut. Cativa fulgi s-au asezat totuai pe obrajorii si pe fruntea micului Isus.

Temandu-se sa nu-L trezesca, Maria s-a aplecat asupra lui cu toata dragostea ei si, cu un sarut, a indepartat stalucitorii fulgi reci.

Minune! Fulgii de nea s-au topit la caldura iubirii materne si s-au prefscut in mici flori, cu petale ascutite si delicate, albe ca neaua si cu o minunata mireasma, mireasma ce a invaluit ieslea, pamantul si cerul.

Iasomia s-a nascut din sarutul dat de Sfanta Fecioara Pruncului Iisus!,, 🙂

In tratamentele naturiste, iasomia se foloseste mai cu seama pentru efectele sale stimulente asupra organismului uman. De la toate speciile de iasomie se utilizeaza ca materie prima, numai florile si frunzele.

Compozitia chimica

Florile contin un ulei eteric volatil (principiul activ fiind jasmona) cu miros deo­sebit, larg folosit in industria parfumurilor. Frun­zele contin derivati de acizi salicilici (salicina), flavo­nozide, mucilagii si taninuri.

Actiune terapeutica

Anestezica, atringenta, narcotica, parfumanta, sedativa, tonica, vermifuga si vulnerara.

Modalitati de folosire

ceai de iasomie1 . Infuzia se prepara din 2 linguri de flori uscate si maruntite groscior la 250 ml de apa fiarta, lasate la infuzat 30 de minute. Este placuta la gust si nu necesita indulcire la admi­nis­trare.

Doza de 3 cani de ceai pe zi, indulcite cu miere, se foloseste pentru sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator, boli alergice, din sfera cailor respiratorii superioare.

Datorita flavonidelor si a acidului salicilic din compozitie, iasomia prezinta efecte favorabile asupra sistemului circulator, prin faptul că normalizeaza circulatia, reduce permeabilitatea si fragilitatea capilarelor si scade riscul aparitiei unor cheaguri de sange. Datorita acestor proprietati, planta este utila in caz de edem, dar si celor care sufera de boli cardiace si celor cu sange prea „gros”.

Sub forma de inhalatii, de Iasomie este recomandata in bolile aparatului respirator si din sfera ORL.

Daca vrei sa o folosesti ca afrodisiac moderat, pentru cresterea libidoului, bea cate o cana de ceai, in fiecare seara!

De retinut, florile uscate de Iasomie se pot folosi si ca aro­matizant pentru corectarea gustului unor ceaiuri din plante, (probabil acesta fiind si motivul pentru care in China intra in compozitia multor ceaiuri traditionale). Ca aromatizant, se foloseste in proportie de 1 la 5, adica la 2 linguri ceai se pune o lingurita flori de Ia­so­mie.

2. Decoctul se poate prepara atat din frunze cat si din frunze si flori impreuna, tehnica fiind diferita, astfel:

– decoctul din frunze se prepara din 4 linguri de frunze de Iasomie uscate si maruntite groscior care se fierb la foc mic timp de 30 minute in 500 ml apa. Ai grija ca la final sa ompletezi apa evaporata, dupa care filtrezi.

decoctul din frunze si flori se prepara in 2 etape. In prima, se fierb la foc mic doua linguri de frunze de iazomie timp de 20 minue in 500 ml de apa. In etapa a doua, peste fiertura se adauga 2 linguri de flori si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se filtreaza si se bea caldut.

Se administreaza cate 2 cesti de ceai pe zi, indulcite dupa gust cu miere pentru: sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator (insotite de tuse spastica), cefalee, migrene, boli alergice, din sfera cailor respiratorii superioare, guta.

Sub forma de gargara, decoctul obtinut din frunze de Iasomie, este util ca adjuvant in diverse boli ale cavitatii bucale: afte, gingivite, micoze, abcese dentare

3 Tinctura se obtine din 20 grame frunze sau flori de iasomie uscate si maruntite puse la macerat in 100 ml de alcool alimentar timp de 10 zile, agitan­du-se de 3-4 ori pe zi. Se filtreaza prin tifon, se lasa la decantat in frigider timp de 6 zile, se repeta filtraraea si se pastreaza in sticlute. Poate fi folosita timp de maxim 2 ani de la preparare.

Este utila in caz de:

  • boli ale aparatului circulator periferic – sindromul picioarelor obosite se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de saschiu.
  • trofic al sistemului nervos central- 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de tei
  • cefalee, migrene-  30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de de tei.
  • guta – 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de de salcie
  • boli alergice, din sfera cailor respiratorii superioare- 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de de musetel, coada-so­ricelului sau salvie.

4. Uleiul terapeutic se obtine prin fierberea la aburi a 10 grame flori uscate de Iasomie se in 100 ml ulei de floarea-soarelui timp de cate­va minute. Este bine ca fierberea sa se efectueze in flacoane de sticla. Apoi se lasa in repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza.

Se foloseste extern, mai ales in bolile der­matologice. Sub forma de frectii locale sau de cataplasme aplicate seara, uleiul poate fi de ajutor daca suferi entorse, luxatii, lo­vituri, cazaturi.

Recoltare si pastrare

De la Iasomie se folosesc:

  • florile care se recolteaza cand mai mult de ju­ma­tate din ele s-au desfacut, si
  • frunzele care se recolteaza dupa perioada de inflorit, in toata perioada verii.

Uscarea se face la um­bra, in strat subtire, pe rame de lemn, coli de hartie sau rogojini, in spatii aerisite si bine ventilate (poduri, verande, balcoane), in care temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 de grade, altfel pierderea in uleiul vo­la­til este mare.

Se pastreaza pana la momentul procesarii, ca planta intreaga, o maruntire groscioara realizandu-se inaintea utilizarii.

Atentie! Radacinile si fructele plantei sunt TOXICE!

Precautii si contraindicatii

Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care sufera de hiperaciditate gastrica, gastrita hiperacida, ulcer gastric sau ulcer duodenal.

Femeile care prezinta un flux menstrual prea abundent (hipermenoree) si cele aflate in primele 6 luni de sarcina, este bine sa evite administrarea interna a iasomiei.

Este bine sa se evite administratrea de iasomie in cazul unor boli infectioase sau atunci cand imunitatea este scazuta din varii motive.

Depasirea dozei recomandate sau a perioadei de cura, poate aduce manifestari neplacute, care se manifesta prin moleseala, somnolenta, dureri abdominale, disfunctii renale, tulburari menstruale, hipotiroidie, scaderea imunitatii.

Zilele trecute povesteam colegei mele de birou despre frumusetea si mai ales despre calitatile extraordinare pe care le are iasomia. Din vorba in vorba, am realizat ca ea nu stiu cum arata planta si ca era convinsa ca iasomia este una si aceeasi planta cu palma maicii domnului (o alta planta cu miros extraordinar, dar foarte diferit de cel al iasomiei).

Eu am crescut cu o tufa de iasomie, o plantase mama in fat acasei, alaturi de cei doi tei care mi-au insotit copilaria. Nu credeam ca exista cineva care sa nu o recunoasca!

Tu ai folosit vreodata iasomie? Si mai ales, o poti recunoaste daca este nevoie?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php , http://www.formula-as.ro/2015/1162/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-salvia-si-iasomia-19070 http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_iasomia.html; http://coltul-adevarului.blogspot.ro/2010/12/povestea-iasomiei.html, www.diane.ro

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

Un comentariu la „Iasomia te ajuta sa te relaxezi, sa respiri mai bine si imbunatateste functionarea sistemului circulator.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.