Salut,
Fumarita este una din plantele pe care le vedem peste tot, dar despre care nimeni nu prea stie sa spuna nimic, o alta buruiana de pe marginea drumului. Eu am asociat-o mereu cu sangele voinicului pentru ca am intalnit-o adesea in vecinatatea florii rosii ca focul, frumos mirositoare. Asta probabil si din cauza ca nu a stiut nimeni sa-mi spun acum se numeste….sa nu mai pomenim de faptul ca nu se stia daca are sau nu efecte teraputice.
Anul acesta am descoperit o batrana din vechea garda, daca ma pot exprima asa, care cunostea buruiana noastra dupa denumirea populara. Dansa mi-a spus ca se numeste fumarita, dar ca nu stie daca are sau nu virtuti terapeutice.
A fost un pas inainte 🙂 cu numele plantei in minte am inceput sa caut informatii despre planta. Din pacate aceste sunt putine, dispersate si neclare deoarece, pare-se,aceasta planta nu este exploatata la noi.
Cu toate acestea, peste hotare ea are o lunga istorie, fiind utilizata inca de pe vremea romanilor pentru efectul sau tonic asupra organismului si de curatare a sangelui.
Cum o recunosti
Fumarita, care apartine unui gen cu circa 50 de specii, este o delicata planta ierbacee anuala cu tulpina lunga, agatatoare, verde-albastruie si cu frunze mici impartite in segmente subtiri. Florile tubulare, adunate in ciorchine, de culoare de la roz cu varf purpuriu, infloresc din primavara pana la sfarsitul verii.
Se mai numeste si fumul pamantului deoarece se credea ca nu rasare dintr-o samanta ci ca iese direct din pamant. Denumirea sa poate fi explicata si prin gustul de afumat pe care-l are radacina!
Creste pe locuri puternic insorite, ca buruiana, in porumbisti si miristi, in zona de campie si pe dealurile joase.
Organe utilizate
Se utilizeaza partea aeriana inflorita a plantei, Fumariae herba, care contine 0,5 – 1,0 % alcaloizi. Poate fi utilizata in stare proaspata sau poate fi uscata pentru utilizare ulterioara.
Compozitia chimica
Acid fumaric, taninuri, alcaioizi derivati din grupa criplopinei (protopina, criptopina, coridalina) si derivati fenantrenici (bulbocapnina si dicentrina), rezine, substante amare, mucilagii, saruri minerale.
Proprietati terapeutice
Substantele active confera plantei proprietati antispasmodice, laxative, colagoge, usor diaforetice, usor diuretice, laxative si slab tonice.
Indicatii terapeutice
Este deosebit de valoroasa in caz de :
- meteorism si colici biliare -datorita actiunii acizii polifenolcarboxilici cu efecte colagoge si coleretice si a protopinei cu efect antispastic;
- reumatism, artrite – cel mai probabil datorita detoxifierii sangelui prin efect coleretic-colagog ;
- hiperglicemii – efectul hipoglicemiant s-ar putea datora mucilagiilor care reduc absorbtia glucozei, iar rutozida ar putea prevenii angiopatiile diabetice;
- boli de piele -inlatura pruritul indus de hiperbilirubinemie si de toxinele digestive;
- infectii urinare – datorita efectului antibacterian.
Modalitati de folosire
Se foloseste in special sub forma de
1. infuzie obtinuta din 1-2 lingurite de planta uscat la o cana de apa fiarta lasate la infuzat 10 -15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. Se foloseste contra meteorismului si a colicilor biliare.
Bea infuzia ca tonifiant in perioadele de convalescenta, de oboseala si de slabiciune psihofizica, precum si ca depurativ.
2. tinctura : administrata cate 25 picaturi de trei ori pe zi, 10 zile, alternand cu 10 zile pauza, timp de 3 luni, este utila intratamentul herpesului genital.
3. decoct preparat din 60 gr. planta peste care se adauga 500 ml. apa rece si se fierbe timp de 5 minute. Se lasa la infuzat vreme de 15 minute, se filtreaza si se badijonează de 2 ori pe zi cu acest preparat zonele afectate.
4. alifie obtinuta dintr-o lingura de pulbere de planta uscata care se mixeaza cu 4 linguri de vaselina din farmacie si se aplica pe pielea afectata de cateva ori pe zi, in caz de herpes, eczeme.
In combinatie cu trepadatoarea (Mercurialis annua), fumarita poate fi de ajutor in tratarea psoriazisului. De-alungul timpului pare sa fi dat rezultate destul de bune. Se prepara astfel :
amestecati 25 g de fumarita (Fumaria officinalis) si 25 g de trepadatoare si preparati o infuzie din 3 lingurite de amestec la o cana cu apa clocotita, lasata la infuzat 5 minute. Beti trei cani de-alungul unei zile.
Atentie ! Curele interne vor tine 8 – 10 zile consecutive cu 20 de zile de pauza, dupa care tratamentul mai poate fi reluat o data sau de doua ori, cu o pauza de cel putin 40 de zile.
Precautii si contraindicatii
In dozare corecta, fumarita nu prezinta efecte secundare!
In doze mari poate fi soporifica (provoaca somnolenta), provoaca efecte hipnotice și sedative, mai ales daca durata administrarii este mai mare de aproximativ 8 -10 zile!
Fumarita nu se va administra impreună cu alte extracte cu compusi de tip papaverinic. Este contraindicat sa se folosească aceasta planta concomitent cu rostopasca, macul rosu de camp, macul galben, macul iranian deoarece contin alcaloizi asemanatori.
Este contraindicata utilizarea in cazul persoanelor cu glaucom.
A se evita de catre persoanele care sufera de convulsii si epilepsie precum si de catre femeile insarcinate si de catre cele care alapteaza.
S-a constatat ca administrarea plantei creste efectul medicatie alopata pentru tensiune arteriala crescuta.
Pe langa de utilizarile terapeutice, această planta anuala are de asemena si utilizari industriale. De exemplu, din florile plantei se obtine un colorant galben.
Datorita calitatilor sale emoliente aceasta planta formeaza, de asemenea, un ingredient activ in multe produse cosmetice, in special in tonice faciale.
Este o planta cu un gust deosebit de amar. In unele zone , lastarii tineri sunt adaugati la supe.
Am ajuns la finalul calatoriei noastre. Te invit acum sa-mi spui daca aveai cunostinte despre aceasta planta si daca da, cum ai aflat despre calitatile ei !
Cu prietenie,
Elena Badea
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Ovidiu Bojor, Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, pag. 126;Plantele medicinale, recunoastre si uz terapeutic, alimentar, aromatizant, cosmetic, pag,65;http://www.plante-medicinale.ro/pm/fisa_planta.php; http://www.botanical.com/botanical/mgmh/f/fumito36.html; http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Fumaria+officinalis; ttp://mehdicinalherbinfo.org/herbs/Fumitory.html; http://www.romedic.ro/fumarita-fumaria-officinalis-0P9319 ; http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_fumarita.html
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Draga Elena, nu stiam de aceasta planta si de efectele ei binefacatoare. Multumesc din inima pentru informatiile deosebit de utile pe care ni le aduci.
Cu drag 🙂
V-am convins sa iesiti sa o culegeti sau macar sa o identificati? Are o floare foarte frumoasa si merge impletita in coronita, in caz ca aveti vreo fetita pe care sa o rasfatati 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Foarte interesant articolul. Nu știam de bebeficile acestei plante cu toate ca am habar de aceasta. Următorul pas este sa o identific si sa o culeg. Multumesc;!
Zilele acestea cu mult soare sunt perfecte pentru a culege plante in general, iar perioada este buna si pentru fumarita….mi-am propus si eu sa imi iau copii si sa iesim un pic sa culegem lumanarica, coada soricelului si fumarita…sper sa si reusesc 🙂
Multumesc pentru comentariu!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Multumesc de articol ! Imi place sa corespondez cu romani care folosesc si apreciaza plantele medicinale…. La noi in Athens,Ga, UGA a descoperit aceste plante abia acum ….3 ani. Am fost surprins sa gasesc Urzicuta in gradina lor…De atunci am introdus-o si in gradina mea….Dupa 3 ani au ascultat sugestia mea…,sa creem un ceai pentru diabet… Pana la ziua cea mare continui sa primesc ceaiuri din Romania prin calatori……., Luc.
PS. Care este denumirea latina a Fumaritei ? Spre exemplu,aici, Urtica dioica se numeste Nettle…
Fumaria Officinalis este denumirea latineasca a plantei.
Mult succes cu ceaiul 🙂
Cu prietenie,
Elena Badea.
Draga Elena, si eu sunt o pasionata a ” ierburilor” si îți urez toate cele bune! Găsiți informații f utile si in cartea dnei Maria Treben.
Sarut mana, la fel si dvs.!
Stiu,am cartea si apelez mereu la informatiile de acolo 🙂
Eu sunt o mare admiratoare a domnului profesor Ovidiu Bojor, iar din toamna o am onoarea de a invata de la dumnealui! Lumea plantelor este extrem complexa side frumoasa 🙂
Va multumesc pentru comentariu!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Am vazut o adresa cu Andrasesti….Este vorba de celebra comuna din Baragan ? L.
Dap, chiar de ea 🙂