Detoxifierea organismului o moda sau o necesitate?

Bine ne-am regasit!

Cu aproximativ un an in urma stateam de vorba intr-un magazine cu o presoana tare draga mie datorita capacitatii ei fantastice de a asculta. Ii spuneam ca am stari de oboseala nejustificata  desi dorm si ma hranesc sufecient, ca sunt tot timpul nervoasa si am dificultati de concentrare. Ba mai mult am o pofta nebuna de duciuri si am luat deja in greutate.

Eram asa de concentrata pe povestea mea incat nu am observat ca  o doamna in varsta care se oprise in dreptul nostru si asculta.

La un moment dat a intrat in discutie si mi-a spus  ca ceea ce povesteam  eu erau simptomele clasice care aratau ca aveam nevoie de o cura de detoxifiere a organismului. Vine si cu povestea  personala si la final imi recomanda folosirea unui produs extrem de popular si intens mediatizat, spunand ca era deja la a treia cura.

Desi mi s-a parut foarte scump, bazandu-ma pe recomandarea doamnei respective pe care o cunosteam de multi ani, m-am hotarat sa urmez cura respectiva. Nu am reusit s-o duc pana la capat, dupa aproximativ o saptamana am oprit-o datorita durerilor puternice de stomac.

Urmatoarea mea incercare a fost cu sare amara. Desi nu am resimtit efecte adverse nici nu am constat o imbunatatire semnificativa a starii mele. Ca si in primul caz, cura imi fusese recomandata cu caldura de o persoana apropiata care o folosise deja si fusese multumita.

Pornind de la aceste experiente contradictorii m-am hotarat sa ma documentez pentru a-mi lamuri acest aspect.

Conform dictionarului medical “Detoxifierea este in general procesul de indepartare a substantelor toxice din corp. Este una dintre principalele functii ale ficatului, tractului gastrointestinal inferior si rinichilor, dar poate fi obtinuta artificial prin tehnici precum dializa si (intr-un numar foarte limitat de cazuri) terapia cu agenti chelatori.”

Practic detoxifierea organismului in varianta naturala si originala, inseamna a elimina din alimentatie sau mediu toxinele precum:

  • poluarea atmosferica (fum de esapament, industrial, tutun, etc)
  • alcool
  • droguri/ medicamente
  • grasimi animale (cele mai toxice substante sunt solubile in grasimi)
  • proteine animale in exces
  • zaharuri rafinate
  • cafeina
  • indulcitorii artificali
  • conservantii alimentari
  • pesticidele si alte chimicale continute de unele legume si fructe
  • hormonii continuti in unele preparate din carne
  • apa contaminata/poluata
  • prelucrarea termica potential producatoare de toxice (prajirea, afumarea, arderea)

Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior menit sa-i asigure o buna functionalitate. Plecand de la acest considerent, parerile privind detoxifierea suplimentara a organismului sunt extrem de impartite.

Spre exemplu, Dr. Ditoiu Alcse Valerian, medic la Spitalul Fundeni, spune intr-un articol publicat pe www.despreboli.roIn cazul colonului  evacuarea intempestiva a materiilor fecale in scop de “curatire”, duce la evacuarea florei bacteriene normale a intestinului care sigura echilibrul acestui segment intestinal, si care apoi trebuie repopulat prin diferite metode, uneori fiind nevoie chiar de transplant de materii fecale”.

Pe de alta parte,  Dr. V.E. Irons, pionier in teoria curatirii colonului autor al lucrarii: <Distrugerea propriului dumneavoastră mecanism natural protector> , consemneaza:

Teoria noastră afirmă că LA BAZA MAJORITĂŢII STĂRILOR MALADIVE ESTE AUTOINTOXICAREA şi că 90% din probleme încep în colon. Noi putem demonstra că putem găsi mucoasa întărită cu mirosul ei îngrozitor în colonul a 95% din întreaga naţiune. De unde ştim acest lucru? Deoarece este posibil ca 99% din toate vârstele şi sexele să violeze două legi naturale majore, o dată de până la trei ori pe zi încă de la vârsta de doi ani. Care sunt cele două legi? 1. Combinaţia greşită de alimente, și 2. Folosirea zilnică, constantă de cantităţi imense de hrană moartă.”

Ambele tabere sunt de acord asupra efectelor secundare pe care le poate avea o cura de detofiere, si anume:

• somnolenta si oboseala
• greata
• balonare
• pierderea poftei de mancare
• varsaturi
• crampe intestinale
• constipatie
• decolorarea urinei
• diaree cronica
• reactii alergice

Potrivit prof. dr. Mencinicopschi,  autor al cartii  „Si noi ce mai mancam?”, exista cateva simptome care ne anunta ca avem nevoie de o cura de detoxifiere pentru a elimina toxinele din organism:

  • stare de oboseala nejustificata;
  • nivel scazut de energie;
  • somnolenta, trezitul greu dimineata;
  • stari depresive, anxietate, nervozitate, lipsa puterii de concentrare;
  • materii fecale care au un miros puternic;
  • depozite albicioase pe limba;
  • pofta de dulciuri, pofta de alimente prajite, condimentate;
  • indigestie frecventa, stari de voma sau greturi, balonari, tranzit lent, colon iritabil;
  • supraponderalitate sau predispozitie la obezitate;
  • unele afectiuni cronice: acnee, hemoroizi, psoriazis, constipatie, diabet, reumatism, artrita, cancer.

Daca te hotarasti sa urmezi o cura de detoxifiere, trebuie sa  ai vedere ca, desi anumite ceaiuri pot sprijini eforturile tale de detoxifiere, nu s-a demonstrat stiintific in ce consta acest aport. De aceea nu se recomanda apelarea doar la ceai pentru detoxifiere si /sau purificare.

Cu alte cuvinte, un program de detoxifiere sanatos trebuie sa cuprinda urmatorii pasi:

  1.  cresterea aportului de fibre in dieta;
  2.  folosirea plantelor cu efect laxativ si depurative;
  3.  Adoptarea unui program de tonifiere si ralaxare care sa cuprinada masajul, baile calde, sauna sau exercitiile fizice.

Din categoria ceaiurilor recomandate datorita capacitatii lor de stimulare a functiilor rinichilor, ficatului si a intestinului, se recomanda:

1. Armurariul: este bogat in silimarina un antioxidant care stimuleaza functia hepatica si protejeaza ficatul de efectele toxice ale anumitor substante (cum ar fi alcoolul si acetaminofen). Exista, de asemenea, unele dovezi ca armurariu poate promova regenerarea celulelor hepatice.

In fuzia  combinata  se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.

2. Musetel indicat pentru detoxifierea intestinala.

musetelSe bea in fiecare dimineata o infuzie preparata din lamai si flori de musetel. Lamaia se taie rondele, se adauga peste o lingurita cu flori de musetel si 200 ml apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la macerat de seara pana dimineata. Se strecoara prin presare si se bea infuzia cu cei puţin 30 de minute inainte de micul dejun.

 

2. Soc este foarte bun în curele de detoxifiere. Ceaiul de soc  elimină masiv toxinele şi ajută şi la scăderea în greutate.

soc Ceaiul de soc se prepară prin adăugarea a trei linguriţe de flori de soc peste 250 de ml de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute.

 

 

3.Papadie: Unele cercetari sugereaza ca papadia poate stimula fluxul de bila. In plus, testele pe animale indica faptul ca papadia poate proteja impotriva leziunilor hepatice induse de toxinele din mediu.

papadiaReteta ceai: Ai nevoie de frunze si radacini uscate de papadie taiate marunt. Toarna intr-un ibric 200 ml de apa, doua lingurite de ceai de papadie si lasa-l pe foc, pana da in clocot. Acopera apoi vasul timp de 15 minute cu o farfurie. La final, strecoara ceaiul si bea-l fara zahar sau, eventual, indulcit cu putina miere de albine.

 

4.Anghinare:  Faciliteaza digestia prin reglarea secretiei biliare si favorizarea eliminarii sucurilor biliare in duoden. Aceste sucuri sunt esentiale pentru digestia lipidelor. Stimuleaza ficatul sa secrete suc bila si totodata favorizeaza eliminarea lichidului biliar acumulat in vezica biliara in timpul digestiei, fiind utila in dispepsii. De asemenea anghinarea stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.

anginareCeaiul de anghinare se prepara astfel: fierbe 15 frunze de anghinare in doua cani cu apa, timp de 5 – 10 minute. Strecoara lichidul intr-o cana. Este indicat sa consumi doua cani de ceai zilnic.

 

 

Acum imagineaza-ti cum ar fi vita ta daca nu te-ai mai simti tot timpul obosit, balonat si irascibil.

Un stil de viata sanatos inseamna o sanatate fizica si psihica excelenta  a organismului tau.

Primul pas este sa  cresti aportul de lichide in organism, iar un ceai cald este o modalitate eficienta si placuta de a face asta!

Te invit sa impartasesti cu noi exprientele tale in materie de cure de detoxifiere printr-un comentariu mai jos.

In articolul urmator vom discuta despre ceaiuri pentru tuse.

Sa ne vedem sanatosi!

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

http://www.qbebe.ro/utile/dictionar_medical/detoxifiere

http://www.despreboli.ro/intarirea-organismului/2012/curatirea-colonului-ce-sa-cureti-1282/

http://www.doctormenci.ro/2010/cand-avem-nevoie-de-detoxifierea-organismului-care-sunt-simptomele/

http://www.sanatateatv.ro/sfaturi/dieta/cura-detoxifiere/

http://altmedicine.about.com/od/detoxcleansing/a/Herbal-Teas-For-Detox.htm

http://www.ehow.com/facts_5200961_herbal-detox-teas.html

http://www.formula-as.ro/2006/707/medicina-naturista-25/salvatorul-ficatului-armurariul-6796

http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~medicina-alternativa/10045/detoxificare-intensa-cu-anghinare.html

http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/beneficiile-ceaiului-de-anghinare-164298.html#ixzz2K1wVkyZ2

http://www.one.ro/sanatate/dieta-sport/ceai-de-papadie-calea-naturala-de-a-slabi-7862507

http://detoxicolon.daciaplant.ro/opinii-ale-unor-medici-si-terapeuti-despre-purificarea-intestinala.html

Comments

comments

7 comentarii la „Detoxifierea organismului o moda sau o necesitate?

    1. admin Autor articol

      Daca articolul te-a facut sa te gandesti la acest subiect si sa iti faci o parere proprie, atunci el si-a atins scopul!

      Multumesc pentru raspuns.

      Elena.

      Răspunde
  1. florin

    super interesant si documentat,

    eu am folosit si recomand clientilor mei un tratament de la Dr. Huda Clark,

    ar trebui sa caut cineva din romania care sa-mi trimita aici lunar, stii vreun furnizor ce ceaiuri?

    mersi

    Răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.