Salut,
Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente boli, peste 75 % dintre femei confruntandu-se macar o data cu aceasta problema.
Este falsa ideea potrivit careia candidoza vaginala apare doar daca ai viata sexuala activa (sunt frecvente cazurile in care fetele virgine acuza aceasta boala) si nici ca este o boala cu transmisie sexuala, desi actul sexual neprotejat poate fi un factor de risc.
Este provocata de ciuperca Candida Albicans, fiind in fapt o infectie a vaginului datorata crestererii si inmultirii exagerate a ciupercii.
Vaginul este in mod normal gazda a numeroase bacterii (lactobacili) si unele ciuperci (Candida albicans). Cresterea Candidei este controlata de bacteriile din vagin.
Aceste bacterii creaza un mediu usor acid, (ph-ul normal variind intre 3.5 si 4.2), nefavorabil pentru aparitia si proliferarea infectiilor cu bacterii patogene si ciuperci.
Candida determina aparitia infectiei numai atunci cand acest echilibru este perturbat !
Ce determina aceste dezechilibru ?
Factorii de dezechilibru se pot imparti in 2 categorii : interni si externi.
Intre factorii interni se numara dezechilibre hormonale si sistem imunitar deficitar (practic orice infectie care solicita sistemul intr-un anumit loc, lasa descoperite ale zone ale organismului care devin mai vulnerabile, vaginul fiind unul dintre acestea.).
Factorii externi sunt mult mai numerosi, intre acestia amintesc :
- utilizarea pastilelor contraceptive care determina cresterea nivelului de estrogen in organism ;(perioada sarcinii caracterizata printr-un nivel ridicat de estrogen, este iar un factor de risc)
- Diabetul zaharat deoarece nivelul ridicat al glucozei in sange la predispuse la infectii;
- Sistemul imunitar nu functineaza bine ( din diverse motive precum: HIV / SIDA, cancer sau medicamente impotriva cancerului, medicamente antireject folosite dupa transplant, oboseala, dieta saraca,anemia);
- Igiena incorecta in aceasta categorie incuzandu-se:
- stergerea cu hartie igienica din spate in fata,
- dusuri vaginale frecvente care distrug flora microbiana normala,
- utilizarea piscinelor si jacuzzi,
- utilizarea prosoapelor de la persoane infectate,
- utilizarea de sapunuri dure poate afecta mediul chimic si afecteaza flora bacteriana normala din vagin;
- Utilizarea anumitor medicamente ( steroizi, unele antibiotice);
- Purtarea de imbracaminte prea stransa care poate oferi un mediu care sa conduca la dezvoltarea ciupercilor responsabile de infectie;
- Utilizarea de bureti contraceptivi,a diafragmelor cu gel spermicid sau a dispozitivelor contraceptive intrauterine (sterilet);
- Actul sexual neprotejat;
- Utilizarea tampoanelor interne (vaginale) si protej-slip;
- Dietele bogate in:
- carbohidrati (paine, cartofi, pizza, paste)
- zahar (miere, sirop de artar, zahar, fructoza, sirop de porumb),
- produse alimentare pe baza de drojdie (paine lasata la fermentat, vitamina B in stare naturala, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate),
- bauturi (vinul si berea)
- produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii);
constitue un important factor de favorizare a dezvoltari ciupercii. Observam ca dieta este si in acest caz foarte importanta pentru mentinerea echilibrului florei intrerne (vaginale).
- La popul opus, curele de slabire drastice sau repetate, pot crea conditiile favorabile dezvoltarii ciupercii;
- Sexul violent sau excesiv, care duce la stres al mucoasei vaginale, chiar cu aparitia unor fisuri. Chiar si un act sexual normal realizat in afara lubrifierii suficiente a femeii ii poate declansa acesteia neplaceri, preludiul fiind sanatos pentru femeie;
- Introducerea unor obiecte nesterilizate in vagin;
Care sunt simptomele ?
Candidoza vaginala este o boala pe care o dezvolta in special femeia, barbatul fiind insa purtator al ciupercii (Din acest motiv se recomanda tratarea ambilor parteneri, in caz contrar infectia va recidiva).
Daca esti femeie, cele mai frecvente simptome ale candidozei vaginale sunt :
- Scurgerile albe, dense, branzoase, cu un miros puternic care sunt mai abundente decat de obicei sunt semn al unei posibile infectii cu Candida Albicans;
- Urinarile frecvente si dificile precum si infectiile tractului urinar pot fi de asemenea simptome ale infectii cu Candida Albicans;
- De asemenea, mancarimile in zona vaginala si anala precum si usturimile sunt un alt semn de ingrijorare;
- Inrosirea si inflamarea labiilor mici reprezinta un alt semnal de alarma;
- Tumefierea (umflarea) mucoasei vulvei;
Daca esti barbat, cele mai importante semne care iti spun ca esti infestat cu Candida Albicans sunt:
- Prurit accentuat;
- Inrosirea si inflamare;
- Depuneri albicioasa si branzoase pe gland;
- Mici bubite rosii pe gland (iritatii);
- Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale;
- Interfesier unde tegumentul se poate inflama;
Ce este de facut ?
Uneori cateva simple schimbari de obiceiuri, pot face o mare diferenta. Spre exemplu :
- Nu mai face spalaturi vaginale prea dese;
- Foloseste absorbante, nu tampoane;
- Foloseste hartia igienica correct, din fata spre in spate;
- Insista pe igiena partenerului inaintea actului sexual;
- Evita lenjeria intima strampta;
- renunta la toate formele de zahar, inclusiv la produsele din lapte (contin lactoza), la fructe (nu si legumele), la cafea, alcool, faina alba. Consuma in schimb iaurt sau kefir, acestea contin bacterii de genul lactobaccililor care ajuta la limitarea infectiei.
- Fa-ti testul Babes-Papanicolau si testele de secretii in fiecare an de la inceperea vietii sexuale
si nu in ultimul rand
- foloseste plantele medicinale, pot fi de real folos !
Intre plantele medicinale cu efecte benefice in acest caz se numara:
Afin 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi. Este un ceai foarte eficient.
Busuioc 2 lingurite de planta maruntita se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.
Cimbru – extern se fac spalaturi vaginale cu infuzie combinata de cimbru pana la vindecare. Intern. intr-o jumatate de cana de infuzie combinata de cimbru se pun doua picaturi de ulei volatil de cimbru si se consuma acest amestec la 2 ore dupa masa. Se iau 2-3 astfel de doze pe zi, in cure de 12-21 de zile, urmate de 14 zile de pauza, dupa care se poate relua.
Ghiocei fierbe timp de 15 minute, 30 de grame de flori si frunze uscate in 1,5 litri de apa se foloseste in spalaturi locale pentru a trata candidoza vaginala.
Levantica – 2 lingurite de planta maruntita se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginalede 2 ori pe zi
Molid – 4 linguri de muguri maruntiti se pun la 1 litru de apa si se fierb pana scad la jumatate. Se strecoara si se fac spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.
Plop negru– Se poate folosi si mugurii de plop cu care se poate face ceai. Acesta are efect asemanator propolisului (mai diminuat). Se vor pune 2 lingurite de muguri la 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute. Se strecoara si se poate indulci cu miere cina nu are contra indicatii.
Salvia – 2 lingurite de planta maruntita se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.
Tataneasa- 2 linguri de radacina maruntita se pun la 500 ml apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara si se fac 2 spalaturi pe zi.
Traista ciobanului – 2 lingurite de planta maruntita se pun la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot face spalaturi vaginale de 2 ori pe zi.
Usturoi – alicina, substanta activa are proprietati antifungice si antiinfectioase.
Un alt remediu simplu pe care l-am utilizat cu succes si eu, este bicarbonatul de sodiu ( o lingurita intr-un litru de apa calduta) altenativ cu suc de lamaie (in aceeasi proportie). In prima zi de faci spalaturi cu solutia pe baza de bicarbonat, in cea de a doua zi cu cea cu suc de lamaie , si tot asa, timp de doua saptamani.
Tu cum ai tratat tu candidoza vaginala? Sau, care sunt masurile pe care le adopti pentru a nu te intalni cu aceasta situatie ?
Astept cu interes raspunsul tau !
In articolul urmator vom vorbi despre traista ciobanului.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse :
http://www.candida.ro http://www.mediculmeu.com/sanatatea-familiei/tratam-natural/candidoza-vaginala.php
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Cum se foloseste usturoiul? ?multumesc anticipat.