Cimbrul- motive si modalitati de folosire

Salut,

cimbrulAsa cum am promis la sfarsitul articolului trecut, azi vom discuta despre cimbru.

Originar din sudul Europei, cimbrul face parte din aceeasi familie cu menta.

Se crede ca exista aproximativ 350 de specii reunite sub denumirea de cimbru, dintre care cea mai utilizata este cimbrul comun (Thymus vulgaris).

Numele sau latinesc thymus inseamna spirit si a fost folosit inca din Antichitate, romanii find, se pare, responsabili de raspandirea sa in intreaga Europa si dincolo de granitele ei. Acestia il foloseau sa-si purifice camerele si sa aromatizeze branzeturile si lichiorurile. Egiptenii il foloseau in procesul de mumificare, iar grecii il considerau sursa de curaj motiv pentru care insotea cavalerii pe campul de lupta.

Datorita aromei sale placute, este folosit intr-o mare varietate de bucatarii. Cimbrul este bogat in uleiuri esentiale care-i dau mirosul si aroma puternica, facandu-l valoros atat pentru bucatarie cat si pentru medicina.

Medicii greci si, mai tarziu, cei romani, il recomandau frecvent contra bolilor digestive si a celor respiratorii.

In evul mediu, arabii au inceput sa fabrice uleiuri volatile prin distilare si astfel cimbru devine planta medicinala cu vasta utilizare. Uleiul de cimbru prevenea si ajuta la combaterea ciumei, a holerei, a tuberculozei pulmonare, a frigurilor galbene, fiind folosit cu succes chiar si contra sifilisului sau a dizenteriei.

Uleiul esential de cimbru contine pana la 25 % timol, o substanta cu puternice proprietati antiseptice, care era folosit inainte de aparitia antibioticelor moderne pentru a preveni infectiile.

In perioada moderna, mai multe studii facute in laboratoare sau spitale din Germania, Spania, Elvetia, Japonia, Anglia ori Romania au arata faptul uleiul volatil obtinut din cimbru are efecte antibiotice extrem de puternice si cu un spectru foarte larg.

Studiile au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacandu-le membrana celulara reducandu-i permeabilitatea.

Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor.

De asesmenea, uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei.

In medicina traditionala, cimbrul a fost folosit pentru a trata probleme respiratorii precum tuse, bronsite si convulsii.

Cum il recunosti

Cimbru este un subarbust de cultura cu tufe globuloase, cu baza lignificata, inalt de 10-50 cm, tulpini numeroase, cilindrice, lemnoase si cenusii la baza. Partile tinere au peri indreptati in jos, frunze scurt petiolate, opuse si mici, cu margini rasucite, paroase pe spate, flori mici de culoare roz, grupate in mic inflorescente spiciforme la subsuoara frunzelor superioare.

Nu este pretentios la sol si necesita putin apa.

Substante active

Frunzele de cimbru ofera niveluri ridicate de fito-nutrienti de calitate. Doar 100 g de frunze proaspete ofera (% din doza zilnica recomandata) :
– 38% fibre,
– 27% vitamina B-6 (pyridoxine),
– 266% vitamina C,
– 158% vitamina A,
– 218% fier, 
– 40% calciu,
– 40% magneziu
– 75% mangan
De asemenea, cimbru mai contine :

– uleiuri esentiale precum timol, carvacolo , borneol și geraniol .
– antioxidanti fenolici flavonoizi precum zea – xanthin, luteina, pigenin, naringenin, luteolina si thymonin

De ce sunt aceste substante importante pentru sanatatea ta ?

  • substantele active din cimbru au proprietatea de a preveni aparitia bolilor si de a intari sanatatea organismului ;
  • timolul este unul dintre cele mai importante uleiuri esentiale, caruia i s-au descoperit importante calitati antiseptice si antifungice.
  • antioxidantii transforma cimbrul intr-una dintre cele mai importante plante cu proprietati anti-oxidante
  • mineralele si vitaminele sunt esentiale pentru o sanatate optima. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale . Manganul este folosit de corp ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
  • vitamina C ajuta organismul uman sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi, pro- inflamatorii .
  • vitamina A este o vitamina si un antioxidant liposolubil si este necesara pentru mentinerea membranelor mucoase si a pielii sanatoase, fiind, in acelasi timp, esentiala pentru vedere. Consumul de alimente naturalebogate in flavonoizi, cum ar fi vitamina A si beta – carotenul ajuta la protejarea de plamanilor si a cavitatii orale de cancer.
  • vitamina B6 ajuta la mentinerea neurotransmitataorilor din creier la un nivel ridicat actionand ca un factor de diminuare a stresului.

Proprietati terapeutice

 Substantele active din planta ii confera proprietati:

  • antiseptice
  • antispastice
  • expectorante
  • diuretice,
  • carminative (favorizeaza expulzarea gazelor intestinale)
  • coleretice (stimuleaza secretia de bila a ficatului),
  • colagoge (favorizeaza evacuarea bilei in duoden)
  • antihelmitice (vermifug-combate dezvoltarea viermilor intestinali).

Modalitati de folosire si indicatii terapeutice

Cimbrul se poate folosi sub forma de:

1. Pulbere
Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a partilor aeriene ale plantei. Se poat efolosi timp de maxim o saptamana.

Se utilizeaza pentru :

  • Bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva – ia de trei ori pe zi cate o lingurita rasa timp de 4 saptamani ;
  • Colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic -1/2 lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie
  • Diaree – cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi.

2. Uleiul volatil
Se obtine doar prin procedee industriale.

Este util in caz de :

  • Astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante – 2-3 picaturi, de 4 ori pe zi, in cure de 10-20 de zile.
  • Laringita, faringita, amigdalita – cate 2-3 picaturi, de trei ori pe zi
  • Colite severe– cate 5-7 picaturi zilnic, pe perioade de 5-10 zile
  • Infectii renale se administreaza cate 3 picaturi, de trei-patru ori pe zi, in cure de 7-14 zile.
  • Infectii genito-urinare cronice, cum ar fie nefrita, pielita, salpingita- se administreaza cate 3 picaturi, de trei-patru ori pe zi, in cure de 7-14 zile.
  • Viermi intestinali –cate 5 picaturi, ( puse intr-o lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui) de doua ori pe zi :prima dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin jumatate de ora inainte de a manca, iar cealalta seara, inainte de culcare. Tratamentul dureaza vreme de 28 de zile.
  • Sinuzita – se fac aromatizari in incapere sau inhalatii cu ulei volatil de cimbru
  • Gingivite, carii, placa bacteriana – cu cinci picaturi de ulei volatil de cimbru se dizolva intr-un litru de infuzie combinata se fac de trei ori pe zi, timp de 5 minute, clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele principale.

3. Tinctura

Se pun intr-un borcan 15 linguri de pulbere de cimbru, care se acopera cu 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile.

Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Se administreaza pentru :

  • Bronsita acuta, raceala (viroza respiratorie) – cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de maximum 12 zile ;
  • Rani, ulcere pe piele, arsuri – pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac spalaturi cu tinctura sau cu infuzie combinata de cimbru.
  • Micoze localizate pe unghii (onicomicoze) – se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe unghia bolnava, care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore. Imediat ce se indeparteaza compresa, partea afectata de unghie se pileste si se lasa apoi sa se usuce la aer. Procedura se repeta zilnic, pana cand intreaga portiune de unghie afectata de micoza este indepartata prin pilire
  • Micoze localizate la degetele picioarelor (boala piciorului de atlet) – se pun intre degetele afectate tampoane imbibate in tinctura de cimbru, apoi se incalta piciorul cu o soseta care se tine toata noaptea, asa incat sa permita tincturii sa isi exercite efectul antiseptic pe o perioada mai lunga de timp


4. Infuzia combinata

Se pun 3-4 linguri de cimbru maruntit la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de cimbru.

 Se foloseste pentru :

  • Laringita, faringita, amigdalita – se face gargara cu infuzie combinata de cimbru, macar de doua ori pe zi, fiecare aplicatie durand minimum cinci minute. Tratamentul dureaza 5-7 zile, in cazul formei acute a acestor afectiuni, si 12-21 de zile pentru forma cronica
  • Candidoza bucala, digestiva, respiratorie, genitala – intr-o jumatate de cana de infuzie combinata de cimbru se pun doua picaturi de ulei volatil de cimbru si se consuma acest amestec la 2 ore dupa masa. Se iau 2-3 astfel de doze pe zi, in cure de 12-21 de zile, urmate de 14 zile de pauza, dupa care se poate relua
  • Circulatie periferica deficitara – se fac bai fierbinti cu infuzie combinata de cimbru (5 litri la o cada cu apa).
  • Micoza vaginala, candidoza vaginala, leucoree, infectii bacterine genitale – se fac spalaturi vaginale cu infuzie combinata de cimbru pana la vindecare.

5. Infuzia fierbinte
Se prepara prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa, dupa care se lasa acoperit amestecul sa infuzeze vreme de 10-15 minute si apoi se filtreaza. Se administreaza cat mai calda posibil in caz de Bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva , are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.

Recoltare si pastrare 

Partile utilizate: Frunzele si varfurile inflorite.

Ramurelele inflorite se culeg intre iunie si august, intr-o zi uscata si insorita. Frunzele se culeg de pe ramurelele uscate. Se usuca in locuri umbrite si bine aerisite si se pastreaza in saculeti de panza sau de hartie.

Contraindicatii

In dispepsii si hipopepsii grave, deoarece inhiba activitatea enzimatica, si in caz de insuficienta pancreatica. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de cimbru.

Administrat in doze prea mari, uleiul de cimbru poate avea efecte edverse severe precum convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir.

Aici se sfarseste prezentarea aceste plante deosebite!

Daca ai ajuns pana aici, iti multumesc!

Sper ca macar o parte din ceea ce ai citit sa fi gasit util, caz in care te invit sa dai un like sau un share acestui articol pentru a beneficia si alte persoane de aceste informatii.

In urmatorul articol vom vorbi despre candioze vaginale.

Cu prietenie,

Elena Badea.

 

Surse:

http://www.fresh-herbs.co.uk/facts/thyme-facts.asp; http://www.nutrition-and-you.com/thyme-herb.html; http://www.formula-as.ro/2009/863/medicina-naturii-44/o-planta-revolutionara-cimbrul-10946-print

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

2 comentarii la „Cimbrul- motive si modalitati de folosire

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.