Salut,
Cu vreo 7-8 ani in urma, tatal sotului meu s-a trezit intr-o dimineata cu degetul mare de la picior umflat si foarte de dureros. Nu a dat nici o importanta acestui episod, mai ales ca dupa cateva zile degetul s-a dezumflat iar durerea a slabit treptat.
Doar ca, la cateva luni distanta, s-a trezit cu calcaiul umflat si extrem de dureros, atat de dureros incat nu mai reusea sa foloseasca piciorul. Nici de aceasta data nu a fost la medic, a presupus ca a calcat gresit si ca are o entorsa la glezna. Dupa al treilea episod s-a hotarat sa mearga la medic si, in urma analizelor de sange, i s-a spus diagnosticul de guta. I-a fost stabilit un tratament si un regim alimentar pe care, din pacate, nu l-a respectat, asa ca in prezent are atacuri tot mai dese.
Guta este o afectiune cunoscuta inca din antichitate, fiind consemnata pentru prima data in Egipt in anul 2600 i.e.n. intr-o descriere a artritei degetului mare al piciorului. Medicul grec Hipocrat o mentioneaza in lucrarea sa Aforisme, aparuta in jurul anului 400 i.e.n., remarcand absenta acesteia in cazul eunucilor si a femeilor aflate in perioada premenopauzei. Mai tarziu, Aulus Cornelius Celsus (30 e.n.) a descris legatura dintre boala si consumul de alcool, instalarea tarzie in cazul femeilor si afectiunile renale aferente:
In prezent, guta este cea mai frecventa cauza de artrita la barbatii de peste 50 ani. Apare si in randul femeilor in postmenopauza insa este rara la copii si femei in premenopauza
Ce este guta?
Guta reprezinta o afectiune metabolica implicand o tulburare in metabolismul proteinelor.
Acidul uric este o substanta chimica produsa atunci cand organismul nostru descompune alimentele care contin compusi organici numite purine. Purinele sunt, de asemenea, create prin procesul natural de descompunere a celulelor in organism.
O mare parte din acidul uric este dizolvat in sange, filtrat prin intermediul rinichilor si apoi eliminat in urina. Uneori, corpul produce prea mult acid uric (hiperuricemie) sau nu filtreaza o cantitate suficienta din el, adica nu elimina o cantitate suficienta.
Acidul uric, in exces, se depune sub forma unor cristale de urati monosodic:
- in articulatii unde declanseaza episoade repetate de inflamatie,
- la nivelul rinichilor unde determină litiaza si nefropatie sau
- la nivelul tegumentelor ducand la formarea tofilor gutosi. Acesti tofi (formatiuni de dimensiuni diferite, nedureroase, elastice, a caror localizare clasica este la nivelul urechii, la picioare, la degetele mainii, la cot) apar dupa o evolutie indelungata a bolii (peste 10 ani), fara tratament.
Cresterea nivelului de acid uric in sange (hiperuricemia) se intalneste la aproximativ 17% din populatia globului iar circa 15% dintre toti vor dezvolta guta.
Cauzele gutei
Guta are o singura cauza, cresterea nivelului de acid uric, dar aceasta crestere poate avea trei cauze:
1. Din cauza ca pacientul mananca alimente bogate in purine, pe care organismul le descompune in acid uric.
2. Din cauza ca exista o productie excesiva de acid uric, in corp. Acest lucru se poate intampla in cazul anumitor afectiuni genetice sau in cazul chimioterapiei, la pacientii cu cancer.
3. Din cauza ca acidul uric este slab excretat de rinichi. Bolile renale pot impiedica procesul de excretie a acidului uric, insa si alte conditii pot afecta excretia acestuia: infometarea, consumul excesiv de alcool, folosirea medicamentelor diuretice (cum ar fi furosemidul).
Simptome guta
. Printre simptomele gutei se regasesc:
- Cresterea temperaturii locale, edem, durere si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de obicei, articulatia degetului mare de la picior);
- Prurit tegumentar (mancarime a pielii);
- Disconfort care se intensifica pe parcursul noptii si care apoi cedeaza in intensitate pe parcursul urmatoarelor zile (de regula 2-7 zile);
- Dureri nocturne intense, care te pot trezi din somn;
- Exfolierea pielii aparute dupa remiterea atacului de guta;
- Febra si frisoane;
- Tegumentul din regiunea articulatiei afectate capata o culoare rosie-vinetie;
- Limitarea miscarilor normale ale articulatiei.
De regula degetul mare de la picior este primul afectat, insa pot fi afectate si alte articulatii, precum cele ale piciorului, mainii, genunchiului, coatelor sau degetelor. De asemenea, poate sa apara inflamatia lichidului articular (bursita), aceasta aparand cel mai adesea la nivelul cotului sau al genunchiului.
Cum evolueaza guta?
Specialistii au identificat 4 stadii prin care trece guta in evolutia ei naturala:
1. Hiperuricemia asimptomatica – caracterizeaza barbatii predispusi la guta. Acestia prezinta valori crescute ale acidului uric, fara alte elemente clinice. Pacientul nu prezinta dureri articulare, modificari ale articulatiilor sau litiaza renala. Hiperuricemia poate sa ramana asimptomatica permanent, simptomele caracteristice gutei fiind absente pe tot parcursul vietii;
2.Artrita acuta gutoasa sau atacul de guta – este momentul cand incep sa apara simptomele. Pacientul acuza dureri bruste si severe la nivelul unei articulatii mici, care se intensifica pe parcursul noptii, ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2-7 zile, inrosirea si umflarea articulatiei, senzatie de arsura, limitarea miscarilor normale ale articulatiei, febra. Durerile sunt asociate cu o sensibilitate extrema a articulatiei, iar dupa remiterea atacului de guta apare prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii.
De asemenea, trebuie sa retinem ca primul atac de guta se vindeca cu tratament fara a lasa urme la nivelul articulatiei.
Intre 10-25% dintre persoanele cu guta dezvolta litiaza renala (pietre la rinichi). Intre 10-40% dintre persoanele cu guta si care au si litiaza renala secundara hiperuciduriei prezinta o colica renala inaintea atacului propriu zis de guta;
3. Perioada intercritica – este perioada dintre atacurile de guta. Aceasta perioada are o durata variabila, fiind mult influentata de stiulu de viata al bolnavului. Totusi, se apreciaza ca 2/3 dintre pacienti vor prezenta un al doilea episod de artrita acuta gutoasa in primul an; apar, de asemenea, intensificari ale simptomelor articulare, care devin mult mai severe si dureaza mai mult;
4. Guta cronica tofacee – este urmarea acumularii progresive de acid uric, ceea ce duce la depunerea lui in tesuturi sub forma de tofi. Acesti tofi apar dupa o evolutie indelungata a bolii (peste 10 ani), fara tratament. Actualmente, in conditiile tratamentelor actuale, aceasta forma de boala este rara.
Ma opresc aici deocamdata urmand ca in partea a doua sa vorbesc despre plantele medicinale indicate si despre regimul alimentar.
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS. Astept cu interes comentariile tale 🙂
PS.2. Daca ti-a placut articolul, recomanda-l, te rog,si prietenilor tai! Multumesc frumos!
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul