Salut,
In prima parte a acestui articol am discutat despre schimbarile pe care le aduce psoriazisul in functionarea pielii, despre evolutia bolii si despre cauzele si simptomele acesteia. Am vorbit , de asemenea, despre tipurile de psoriazis si am stabilit diferenta dintre aceasta boala si eczeme.
Asa cum am promis, azi vom vorbi despre modalitati de prevenire si despre remedii din plante.
Daca nu ai citit prima parte, te rog accesaza link-ul de mai jos: https://www.infuziedesanatate.ro/ce-este-psoriazisul-si-cum-il-tratam-partea-i/
Modalitati de prevenire psoriasis
1. alege cu grija ceea ce mananci – nu degeaba se spune ca suntem ceea ce mancam 🙂
Pentru ca inflamatia sta la baza acestei probleme dermatologice, adoptarea unei diete antiinflamatoare va avea rezultate uimitoare!
Iata cateva recomandari de baza:
- evita prajelile, zaharul si macarea grasa
- consuma cat mai multe grasimi sanatoase ca cele pe care le gasesti in somon, macrou, sardine, seminte de in, seminte de chia, nuci, avocado si ulei de masline.
- redu consumul de alcool si de cofea
- manca fibre si propbiotice care ajuta tractul intestinal, favorizand detoxifierea organismului, lucru care este indicat la bolnavii de psoriazis.
- mananca cat mai multe fructe si legume proaspete, antioxidantii din fructe si legume fiind esentiali atunci cand vine vorba despre inflamatii.
2. Foloseste produse cosmetice pentru piele sensibila. Produsele cosmetice pe baza de plante, sunt ideale in acest caz. S-a dovedit stiintific ca produsele cosmetice pe baza de avocado si vitamina B12 sunt benefice pentru psoriazis.
3. Stai la soare. Daca stai 15 minute pe zi la soare, pielea ta va avea numai de castigat. Nu uita sa folosesti protectie solara!
4. Detoxifiaza-te– orice problema dermatologica are la baza o deficienta pe care organismul o are in eliminarea toxinelor, ceea ce face ca acestea sa se aglomereze in piele. O cura de detoxifiere a rinichilor si a ficatului, principalele organe responsabile de inlaturarea deseurilor din organism, va ajuta cu siguranta pielea.
O planta utila in acest caz este urzica admnistrata sub forma de infuzie din 1 lingura de frunze uscate Ia 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri pe zi pentru eliminarea toxinelor din corp
Remedii din plante pentru psoriazis
Se stie ca in prezent nu exista nici un tratament curativ (care vindeca boala) pentru psoriazis dar exista mai multe tipuri de tratament care pot ameliora simptomele, precum unguentele speciale, fototerapia sau medicatia orala.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt usoare si nu necesita pentru tratament decat folosirea anumitor unguente (tratamentul local). Formele severe sunt greu de tratat si deseori necesita administrarea tratamentului oral medicamentos.
Psoriazisul, indiferent de tipul acestuia, este o boala recidivanta (revine, la un anumit interval de timp).
Scopul tratamentului este reducerea cresterii accentuate a tesutului cutanat (placilor) si a inflamatiei secundare acesteia.
Tratamentul psoriazisului se realizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii (in functie de localizarea leziunilor cutanate, extinderea lor, complicatii, boli asociate).
Pe langa componenta fizica (afectare cutanata, articulara), trebuie sa luam in calcul si componenta de ordin psihic (frustrare sau depresie secundara aspectului fizic neplacut), astfel ca in unele cazuri poate fi necesar tratamentul psihiatric (psihoterapie, medicatie antidepresiva).
Iata cateva remedii pe baza de plante recomandate in tratamentul psoriazisului:
Remediul 1– amestecati 25 g de fumarita (Fumaria officinalis) si 25 g de trepadatoare si preparati o infuzie din 3 lingurite de amestec la o cana cu apa clocotita, lasata la infuzat 5 minute. Beti trei cani de-alungul unei zile.
In combinatie cu trepadatoarea (Mercurialis annua), fumarita poate fi de ajutor in tratarea psoriazisului. De-alungul timpului pare sa fi dat rezultate destul de bune.
Remediul 2– Ulei de catina: nu poate fi obtinut casnic, este foarte bogat in vitaminele A si E, care sunt foarte usor asimilabile in aceasta forma.
El are efecte regenerante si este folosit in foarte multe boli precum psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament – tratamentul intern de minimum doua luni cu ulei de catina are un efect benefic deosebit asupra pielii.
Se administreaza, de regula, la adulti – cate 20 de picaturi, de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an – cate 5 picaturi, de trei ori pe zi.
Remediul 3- pentru uz intern, parti egale de radacina de telina, pedicuta, talpa gastii, rostopasca, frunze de tuia si trei frati patrati sub forma de :
- Decoct- obtinut prin firberea timp de cinci minute a doua lingurite de amestec la o cana cu apa- 1-2 l pe zi
- Tinctura- 10-60 de pcaturi, de 2-3 ori pe zi, intre mese.
Cura este 1-2 pe trimestru. In cazul copiilor se injumatatescte doza.
Remediul 4– pentru uz extern- Sanzaiene sub forma de unguent- Se toarna untul clarifiat proaspat obtinut, fierbinte peste o mana de inflorescente proaspete, tocate foarte marunt.
Se amesteca totul cat mai bine, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 7-8 ore. Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta verzuie, care se va pastra la frigider.
Se aplica de 1-3 ori pe zi unguent pe zona afectata;
Remediul 5– pentru uz extern – Unguentul cu echinaceea care se obtinute exclusiv pe cale industriala, fiind o combinatie dintre extractul de echinacea si o baza de unguent, de regula hidratanta.
Se foloseste cu succes pentru tratarea ranilor si arsurilor de gravitate mica si medie, pentru cicatrizarea estetica, pentru tratarea tenului alergic si sensibil la infectii, ca adjuvant in psoriazis, arsuri etc.
Remediul 6– pentru uz extern- unguent din 80 -100 g rostopasca proaspata taiata marunt, 50 ml ulei de masline, 100 ml ulei de nuca de cocos, 15-20 g ceara de albine.
Mod de preparare
Intr-un recipient emailat sau de yena se adauga uleiul de cocos si de masline, ceara de albine si planta tocata cat mai marunt. Se pune pe foc mic si se amesteca in mod continuu, cu o lingura de lemn, timp de 15 minute.
Se indeparteaza vasul de pe foc si se lasa la racit, pana a doua zi, cand se va incalzi din nou continutul si se va strecura printr-un tifon. Cat inca este caldut, se depoziteaza in recipiente mate sau inchise la culoare. Se pastreaza la rece si poate fi folosita maximum trei luni.
Ceara de albine are proprietati medicinale care ajuta atat la reducerea inflamatiilor provocate de eczeme, cat si la prevenirea infectiilor. Pe langa uleiul de masline, o mai poti combina cu ulei de cocos sau de ricin ca sa prepari o lotiune naturista pentru tratarea psoriazisului.
Remediul 7– pentru uz extern- ulei esential de arbore de ceai
Uleiul esential de arbore de ceai aplicat direct pe pielea cu probleme reduce inflamatia si amelioreaza semnele lasate de boala pe pielea ta.
Sunt convinsa ca lista remediilor nu este inchisa, asa ca te rog sa o completezi tu, daca ai cunostinta sau daca ai experimentat alt leac pentru psoriazis!
Cu prietenie,
Elena Badea.
Surse:
http://www.sfatulmedicului.ro/Psoriazis/psoriazisul_1373
https://ro.wikipedia.org/wiki/Psoriazis
https://doc.ro/psoriazis-tratamente-eficiente-care-dau-rezultate
Cremele de galbenele – in cutii mici rotunde de 20/40 gr de la mag naturiste – sunt romanesti si contin si putin extract de propolis pe langa glicerina si lanolina. Sunt mai eficiente decat cremele similare de catina sau tataneasa sau „galbenele si propolis” sau doar propolis care au in clar psoriazis la intrebuintari.
Pentru scalp uleiului de cocos 100% natural aplicat inainte de samponare si lasat 5 minute apoi samponat cu samponul antimatreata scalp sensibil ales de dvs – efect dupa prima utilizare !!!!
– eventual si frectionari cu dischete demachiante cu ceai = infuzie concentrata de ceai de galbenele – se aplica pe scalp dupa ce ati spalat si uscat parul – se indeparteaza usor scuamele.