Salut,
Ai trecut vreodata printr-o perioada in care nu reusesti sa te aduni ca sa faci ceva ce iubesti, dar pe care ai incetat sa-l faci o perioada? Ai avut senzatia ca parca totul in jurul tau conspira si te impiedica sa treci la actiune? Atunci ai o gramada de alte lucruri de facut…care par extraodinar de importante si este musai sa amani ce iti doreai sa faci …
Am inceput aricolul acesta in iulie, cand eram in vacanta…au trecut mai bine de doua luni de atunci. In prima saptamana dupa ce m-am intors, am avut mult de lucru si acasa si la servici…apoi am inceput o colaborare care mi-a ocupat mult timp…la asta s-a adaugat inceputul de an scolar…si totusi, nu a trecut zi in care sa nu-mi spun, de maine il termin si-l postez, nu mai am decat foarte putin, sa-l editez si sa-l postez, ATAT! Cu cat trecea mai mult timp, cu atat mai multe treburi aveam de facut…
Gratian Sonu spunea,la un moment dat, ca cea mai grea treaba este sa te apuci sa scrii, apoi totul curge de la sine…avea un video in care spunea, in stilul sau inconfundabil, cum sa abordam situatia 🙂 ne asezam la calculator, fara sa ne propunem sa scriem ceva, ne jucam cu tastatura ca sa ne conectam cu ea, incepem sa scriem la nimereala ce ne trece prin minte si …are dreptate, a functionat, sper ca va fi un articol care sa fi meritat asteptarea 🙂 Multumesc , Gratian!
In ultima perioada am primit tot mai multe mesaje de la persoane care doreau sa gaseasca un tratament naturist pentru psoriazis. Am depus ca este o problema medicala cu o frecventa tot mai mare in randul populatiei iar statisticile imi dau dreptate. Se presupune ca pana la doua procente din populatia globului sufera de aceasta afectiune, fiind mai des intalnit in Europa si America si cu o frecventa mai redusa in Japonia si Africa de vest.
Si totusi, este o afectiune a pielii despre care nu se vorbeste aproape deloc. Inevitabil, o persoana careia i se spune ca sufera de psoriazis va tinde sa aiba foarte multe intrebari: ce este aceasta boala? de ce am contactat-o? E de natura infectioasa? Este contagioasa? Ce fel de tratament exista? Ce pot face sa ma vindec?
Deci, ce este psoriazisul?
Psoriazisul (din greaca ψωρίαση) este o dermatoza nestransmisibila, care se manifesta prin descuamari insotite de mancarime si de pete de rosii de dimensiuni diferite pe piele.
Psoriazisul este o afectiune foarte persistenta. Nu este mortala, dar este responsabila pentru o multime de neplaceri. Simpla confruntare cu simptomele ei poate consuma timp si nervi, multi dintre cei care dezvolta aceasta boala ajungand sa aiba, la un moment dat, depresie.
Una dintre cele mai mari dificultati este modul in care alti oameni reactioneaza fata de situatia lor, reactie tradusa, in cele mai multe cazuri, prin teama si dezgust.
Inainte de a vorbi despre tratament, mi se pare util sa stabilim ce este psoriazisul. Pentru a face acest lucru este necesar sa vorbim despre piele si structura ei.
Cum functioneaza pielea?
Pielea normala are doua parti: un strat interior dur si elastic, numit derma si un strat exterior mai subtire, numit epiderma.
Derma este compusa din acelasi gen de tesuturi ca ligamentele si tendoanele. In interiorul acestui strat de gasesc capilarele, care ne alimenteaza pielea cu hrana si oxigen, precum si fibre dure de colagen care confera pielii sanatoase suplete si elasticitate.
Epiderma este alcatuita din numeroase celule de forma ovala sau cubica, produse la baza ei. Acestea se deplaseaza treptat in sus, prin epiderma, si devin celule ale stratului cornos protector de la suprafata, pentru ca, in cele din urma,sa se desprinda si sa cada. In mod normal, o celula noua din stratul de baza are nevoie de o luna pentru a migra catre partea exterioara cornoasa a epidermei si a fi inlaturata. Tot la nivelul epidermei se gasesc si porii, dar si foliculii firelor de par.
Ce schimbari produce psoriazisul?
Psoriazisul afecteaza aceasta configuratie generala in mai multe feluri, dintre care cel mai tipic consta in ingrosarea epidermei.
La ingrosare par sa contribuie doi factori :
• Crestere enorma a numarului celulelor de la baza epidermei
• Acumularea in acest strat de fluide si celule sangvine.
Intreaga epiderma devine mai pliata decat de obicei. Vasele de sange se dilata iar sangele circula neobisnuit de rapid, ceea ce explica de ce petele de psoriazis sunt rosii si de ce sangereaza deosebit de usor.
Celulele pielii din zona afectata se dezvolta mult mai repede decat in portiunile cu piele normala si migreaza in afara, prin epiderma, mai rapid ajungand din din stratul de baza pana la suprafata in patru zile in loc de douazeci si opt.
Cu alte cuvinte, miscarea in sus a celulelor este de aproximativ sapte ori mai rapida decât cea normala, iar celulele de la suprafata sunt inca foarte moi. Celulele tinere sunt mai lipicioase decat cele vechi, motiv pentru care se formeaza solzii. Aceasta dezvoltare rapida are doua cauze: un numar mai mare de celule si un ritm spirit de diviziune a acestora.
Psoriazisul produce schimbari si la nivelul modului de functionare a pielii nu doar a structurii acesteia.
Stratul exterior al pielii este de obicei o bariera excelenta de protector, mentinand in interior fluidele organismului si impiedicand patrunderea microbilor si a substantelor daunatoare.
Daca ai psoriazis, bariera devine mai putin eficienta. O consecinta a acestui fapt este aceea ca apa din tesuturile pielii se infiltreaza in afara si se evapora mult mai repede decat de obicei, de la trei pana la de zece ori mai repede , in functie de gradul de gravitate a bolii. Daca ai o forma grava si extinsa de psoriazis, este foarte posibil sa constati semne de deshidratare precum usacaiunea pielii si a limbii sau o senzatie neobisnuita de sete.
Pe de alta parte, pielea afectata de boala lasa ca substantele s-o penetreze mult mai usor decat o piele normala. Asta inseamna ca orice alifie sau lotiune aplici, va actiona bine pentru ca va fi absorbita rapid si usor.
Cum evolueaza psoriazisul?
Vorbind in termeni generali, fiecare pata de psoriazis incepe sub forma unei mici zone inrosite, care se mareste treptat, intinzandu-se spre exterior. Pata poate avea orice marime, incepand de la cea a unei gamalii de ac.
Cel mai adesea, boala debuteaza cu 2-3 pete, apoi , timp de cateva saptamani, mai apar altele sau doar se extind cele existente. Dupa aceasta etapa, urmeaza asa numita faza stabila cand nu mai apar nici pete noi, nici nu se mai inregistreaza o extindere a celor existente. Cat de mult creste pata inainte de a ajunge la faza stabila este dificil de prevazut, ea putand varia de la 5 la 8 cm in diametru.
Rareori, psoriazisul debuteaza brusc pe parcursul catorva zile, aproape ca in cazul pojarului sau a varicelei.
Pata de psoriazis stabil, poate incepe in cele din urma sa paleasca, sa devina mai putin solzoasa, si in cele din urma sa dispara, dar la fel de bine poate sa reinceapa sa extinda, fara vreun motiv evident. Chiar daca o pata dispare, ea poate sa reapara exact in acelasi loc dupa un timp.
O sa treaca psoriazisul?
Una din cele mai nepacute caracteristici ale psoriazisului este imprevizibilitatea sa. Exista persoane cu pate mici de psosriazis care raman neschimbate timp de 10, 20 sau chiat 30 de ani, fara a avea vreo poblema din cauza lor. Dar exista si persoane la care boala debuteaza cu acelasi tip de pete si sa inceapa la un moment dat, fara vreun motiv perceptibil, sa se extinda pe portiuni extinse ale corpului. In acelasi mod, aceste zone foarte extinse pot sa se decoloreze si sa dispara pe neasteptate fara nici un fel de tratament.
Cauze psoriasis
Nu se stiu cu precizie cauzele acestei afectiuni cronice. Pana acum , oamenii de stiinta au aflat ca exista gene din ADN-ul uman care ne predispun la psoriazis si ca ele se gasesc la cel putin 10% din populatie. Dintre acestia, 2 – 3% vor dezvolta psoriasis.
Mai mult decat atat, un procent de minimum 10 si maximum 30% dintre cei afectati de psoriasis vor dezvolta si artrita psoriazica.
Psoriazisul si factorii sai declansatori
Printre factorii care favorizeaza declansarea psoriazisului se afla:
- Stresul
- Infectia cu un streptococ
- Functia hepatica deficitara
- Obezitate
- Dieta bogata in grasimi saturate
- Inflamatie
- Digerare defectuoasa a proteinelor
Psorizisul si simptomele sale
Simptomele cel mai frecvent intalnite in psoriazis sunt urmatoarele:
- placi cutanate care prezinta cruste lucioase la suprafata, intalnite la aproximativ 90% dintre persoanele cu psoriazis;
- zone mici, sangerande, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate;
- cruste subtiri sau ingrosate cu localizare la nivelul scalpului;
- mancarime, mai cu seama in fazele acutizate a bolii, cu predilectie in cazul leziunilor din pliurile cutanate (sub sani, in axile, fese);
- pete mici unghiale si periunghiale (fara evidentierea unei infectii micotice);
Tipuri de psoriazis
In functie de aspectul si de localizarea plagilor, se disting mai multe tipuri de psoriasis astfel:
- psoriazisul in placi– este forma cea mai des intalnita care afectează aproape 80% din persoanele cu psoriazis. Se poate manifesta oriunde dar cel mai adesea apare pe coate, genunchi, spate si scalp.
- psoriazisul scalpului– Această formă afectează 50-80% dintre persoanele cu psoriazis, fiind de fapt aceeași afecțiune ca psoriazisul cu plăci. Apare pe scalp, dincolo de linia de insertie a aărului, catre frunte, ceafa si in jurul urechilor.
- psoriazisul gutat („in picaturi“)- afecteaza aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis, marea lor majoritate copii si adolescenti. Apare sub forma unor mici leziuni punctiforme de culoare rosie, cu cruste
- psoriazisul pustular– mai putin de 5% dintre persoanele cu psoriazis sunt afectate de aceasta forma. Placile psoriazisului pustular sunt caracterizate de pustule, proeminente pline cu puroi, mainile si picioarele fiind cele mai afectate. Nu este contagios.
- psoriazisul inversat sau flexural– apare de obicei pe axiaă, abdomen, sub sani si in alte cute ale pielii din jurul organelor genitale si feselor. Apare sub forma unor pete netede, de culoare rosu aprins si poate provoca craparea pielii.
- artrita psoriazica– aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis fac si artrita psoriazica. Simptomele artritei psoriazice includ dureri, redoare si tumefiere la nivelul articulatiilor si in jurul acestora.
- psoriazisulul eritrodermic– se manifesta foarte rar. Poate acoperi corpul cu pete rosii, cu cruste. Este una dintre cele mai grave forme de psoriazis si poate pune viata in pericol deoarece compromite bariera de protectie pe portiuni mari ale pielii.
Direnta dintre psoriazis si eczema
Psoriazisul este o afectiune dermatologica autoimuna cu evolutie imprevizbila si tratament de lunga durata, iar eczemele sunt cauzate de alergii sau substante iritante si dispar de la sine in cateva zile.
Ma opresc aici pentru a pastra o dimensiune rezonabila a acestui articol si vom vorbi despre modalitati de prevenire si despre tratamentul psoriazisului in articolul urmator.
Cu pritenie,
Elena Badea.
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Tratamente naturiste pentru psoriazis va rog