Salut,
Cand avea vreo cativa anisori, Ioana, fiica-mea, a vrut cu tot din-adinsul sa isi ia o pereche de sandale cu platforma, foarte inalte pentru un copil care inca nu era foarte sigur pe picioarele sale. Desi am refuzat initial, a avut un aliat in persoana mamaicai (mama mea care nu reuseste sa-i spuna niciodata nu, nici acum cand copilul meu are 12 ani) si am cedat.
Doar ca s-a intamplat ceea ce ma temeam ca o sa se intample, a alunecat si a facut o entorsa la piciorul drept. Desi s-a vindeta relative usor atunci, in timp a mai avut accidente la aceeasi incheietura. De fiecare data eu ii masez piciorul cu o alifie pe baza de ardei iute si ii aplic o frunza de brusture, apoi o fasa elastica ca sa ii tina glezna bine. Pentru copilul meu frunza de lipan este rasunsul universal pentru durere. 🙂
Asa am facut noi cunostinta in mod direct cu aceasta planta. Dar o stiam de la bunica mea care o folosea pentru dureri articulare si pentru constipatie, planta nelipsind din camara ei.
Probabil ca luase acest obicei de la mama dumneai, care la randul sau preluase obicetiul de la mama si tot asa inapoi pana la daci care in Antichitate, foloseau brusturele in hrana, preparand radacina dupa ce o tineau putin in apa sa-i dispara amareala. Aroma dulce, slaba, usor pamantoasa si consistenta crocanta a rizomilor era mult apreciata in diferite feluri de mancare, gatite sau crude, considerate delicioase. Romanii si grecii apreciau si ei radacina de brustur, grecii fiind cei care i-au dat denumirea latina, aceasta fiind sigur legata de cuvantul arktos ce inseamna urs in greaca si lappa ce se traduce cu laba, descriind frunzele mare ale plantei.
In Evul Mediu brusturele era folosit ca leguma si in multe tari precum Japonia, India, Coreea de Suds au Portugalia se cultiva si in zilele noastre pentru radacina, ce seamana la gust cu anghinarea.
In a doua jumatate a secolului al XX-lea, a fost recunoscut la nivel mondial ca planta medicinal, fiind apreciat pentru fibrele dietetic, continutul mare de calciu, potasiu, aminoacizi, polifenoli si mai ales pentru numarul mic de calorii.
Cum il recunosti?
Cunoscut si sub denumirea de lipan, brusturele este o planta ierboasa, bienala, cu rizom scurt, carnos, ce se continua cu o radacina pivotanta de pana la 50 centimetri lungime, de culoare brun-cenusie.
Are o tulpina aeriana de 25-65 cm, cilindrica, ramificata, acoperita cu peri. Frunzele sunt alterne, cele inferioare cu diametru mare, lung petiolate, totunjite la baza sau corniforme, iar cele superioare, mici si ovale. Florile sunt tubular, de culoare mov-violet, cu antere si stamina crescute si grupate in calatidii globurale, ce formeaza inflorescente numite corimb. Fructele sunt achene si au 6 mm lungime.
Unde il gasesti?
Brusturele (arctium lappa) este originar din regiunile temperate ale Asiei si Europei. A fost aclimatizat aproape pretutindeni si creste atat in zone necultivate, in lunci, campuri,, paduri, margini de drum, cat si cultivat, in tari precum Japonia si India.
Substante active
In radacina de brusture s-au determinat: inulina, acid palmitic, steatic si cofeic, sitosteroli, vitamine din complexul B, acid cafeic. In frunze se gasesc substante antibiotice.
Contine si un principiu active amar, arctiopicrina, pe care unii il considera anticancerigen.
Indicatii terpeutice
Este indicat in detoxifiere, reumatism, guta, colecistita, infectii urinare, stomatita, afte dermatite, acnee, seboree, furunculoza
Are actiune depurativa, diuretica, sudorifica, de stimulent al functiei hepato-biliare, bacteriosatica, antifungica, antiinflamatoare, antireumatica.
Modalitati de folosire
1. suc proaspat
Se prepara toamna tarziu sau primavara devreme din rizomi si radacini proaspete recoltare de la plante de 1 an. Se spala bie, se dau prin masina de tocat, se amesteca cu apa in parti egale si se lasa la macerat 30-60 minute. Dupa expirarea timpului se stoarce prin tifon pus in trei, iau sucul rezultat se amesteca cu putin alcool pentru a putea fi folosit timp de cateva zile. Inainte de utilizare se indoieste cu apa.
Se foloseste in caz de durere la nivelul articulatiilor, guta, 1 lingura de trei ori pe zi timp de 14 zile cu o pauza de 10 zile. Daca este necesar, se poate relua cura.
2. pulberea de radacina
Se obtine astfel: se macina rizomii si radacinile uscate cu o rasnita de cafea si se depoziteaza intr-un borcan de sticla inchis ermetic. Pulberea isi pastreaza caltatile 14 zile si se administreaza cate o lingurita – 2 gr- de 2-3 ori pe zi, inainte de masa cu cel putin o ora. Se tine sub limba 1 minut si apoi se inghite cu apa.
Se utilizeaza astfel:
– bolile vezicii biliare se iau cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi.
– diuretic: se iau cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi
– hipoglcemiant: se iau cate o jumatate de lingurita, de 2 ori pe zi
– laxativ: cate doua lingurite pe zi, dimineata si seara. Un tratament dureaza trei saptamani si se poate relua la nevoie dupa cinci zile de pauza.
– adjuvant contra hepatitei virale si alcoolice Se tin cure de cate 60 de zile, timp in care se administreaza radacina de Brusture sub forma de pulbere, cate o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Este un tratament care ajuta la regenerarea celulei hepatice, impiedica evolutia bolii spre ciroza sau spre cancer hepatic.
– adjuvant contra avitaminozelor, a deficitului de calciu si de magneziu – radacina de Brusture este destul de bogata in vitamina C, in vitamine din complexul B, in Fier, Magneziu etc. Totusi, nu aceasta este principala sa proprietate, ci aceea ca ajuta organismul sa asimileze mult mai bine acesti nutrienti vitali, din hrana de zi cu zi. Pentru tratarea acestor deficiente, se tin cure cu pulbere de Brusture, din care se administreaza cate 2-3 grame, inaintea meselor principale.
3. decoctul combinat de radacina de brusture
Mod de preparare: se pun doua lingurite de pulbere de radacina intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de cinci minute, intr-un pahar (200 ml) de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile
Se foloseste in caz de
– tromboflebita – pentru prevenirea acestei afectiuni (inclusiv a recidivelor) este recomandata cura cu infuzie combinata de radacina de Brusture, din care se bea cate un pahar (200 ml), de doua ori pe zi.
– adjuvant in cistita, nefrita, pielo-nefrita – este de un mare ajutor in timpul puseelor acute ale infectiilor de acest tip. Se administreaza decoctul combinat, cate un litru pe zi, in combinatie cu orice fel de tratament, medicamentos sau natural.
4. decoct
Mod de preparare: se fierb la foc mic 2 linguride radacina maruntita in 500 de ml de apa timp de 2 minute apoi se lasa la infuzat 15 minute, apoi se bea caldut in 3-4 reprize. Pentru uz extern se dubleaza cantitatea de planta la aceeasi cantitate de apa.
Se foloseste astfel:
– bolile vezicii biliare: se beau cate 2 cani pe zi.
– diuretic: se beau cate 2 cani pe zi.
– hipoglicemiant : se beau cate 2 cani pe zi.
– laxativ: se beau cate 2 cani pe zi
– artrita reumatoida – la venirea anotimpului rece, se tine o cura cu decoct combinat de radacina de Brusture, din care se administreaza cate 2-3 cani pe zi, in cure de 4-6 saptamani. Tratamentul va fi dublat de administrarea de plante vitaminizante, cum ar fi Macesul si Catina. Aceasta terapie previne si combate eficient puseele reumatice, pentru ca Brusturele stopeaza procesele degenerative la nivelul articulatiilor, are efecte antiinflamatoare articulare, ajuta la stoparea proceselor de distructie la nivelul finelor tesuturi cartilaginoase din articulatii, prin actiunea sa antioxidanta.
– Guta, exces de uree in sange – se tin cure cu o durata de minimum 5 saptamani, timp in care se bea intre jumatate si un litru de decoct combinat de Brusture pe zi. Acest tratament mobilizeaza si ajuta la eliminarea ureei din organism, atat prin urina, cat si prin transpiratie
– se foloseste pentru stimularea cresterii parului asociat cu Frunze de urzica si de mesteacan.
5. tinctura de brusture
Mod de preparare: intr-un borcan cu filet se pune radacina proaspata maruntita pana se umple un sfert din capacitatea lui, se dauga apa pana la nivelul plantei si se lasa la macerat jumatate de ora. Dupa trecerea timpului se adauca palinca de 50 de grade pana se umple borcanu si se lasa la temperature camera la macerat timp de 2 spatamani. Ai grija sa agiti zilnic burcanul. La final se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare in locuri racoroase si intunecate.
Se foloseste astfel:
-boli ale vezicii urinare: se iau cate 30 de picaturi, de 2 ori pe zi, adaugate in putina apa.
– ca diuretic: se iau cate 30 de picaturi, de 2 ori pe zi, adaugate in putina apa.
– hipoglicemiant: se iau cate 30 de picaturi, de 2 ori pe zi, adaugate in putina apa
– laxativ: se iau cate 30 de picături, de 2 ori pe zi, adaugate in putina apa.
– Acnee: se fac pensulatii cu tinctura de brusture pe zonele afectate de acne
6. cataplasme cu frunze
Aplicate pe zonele reumatismale dureroase sau in caz de entorse. Frunzele fierte se folosesc drept cicatrizant antibacterian, applicate pe rani, plagi si pe intepaturi de insect.
Recoltare si pastrare
De la brusture se foloseste in scop medicinal radacina, frunzele si semintele.
Recoltarea radacinilor se face toamna, cand se dezgroapa cu o cazma rizomul, tulpina subterana in care sunt depozitate substantele nutritive si radacina. Se spala sub jet de apa, se despica pe lungime si se pun la uscat in star subtire, in loc uscat. Se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si uscate.
Precautii si contraindicatii
La dozele recomandate, nu se cunosc contraindicatii
Cu toate acestea, femeile insarcinate ai care alapteaza ar trebui sa evite radacinile de brusture.
Daca esti sensibil la familia de plante Asteraceae/Compositae, care include crizantemele, galbenele si margaretele, ai putea avea o reactie alergica la utilizarea brusturelui intern sau extern.
Trebuie sa consulti sfatul medicului daca iei: diuretice (brusturele ar putea face ca efectul acestor pastile sa fie si mai puternic), medicamente pentru diabet zaharat (din auza efectului hipoglicemiant al plantei) sau medicamente de subtiere a sangelui (brusturele poate incetini coagularea sangelui).
De asemenea, in caz de orice fel de intervenție chirurgicala, nu mai lua radacina de brusture cu cel putin doua saptamani inainte de data operatiei. Brusturele poate creste riscul de sangerare in timpul si dupa interventia chirurgicala.
Ma opresc aici. Cu siguranta mai sunt multe de spus despre aceasta planta minunata. Daca o cunosti si ai utilizat-o, te invit cu drag sa ne povesteti experienta intr-un comentariu la acest articol!
In articolul urmator vom vorbi despre guta.
Cu prietenie,
Elena Badea.
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Surse:
Virginia Ciocan, Previne si invinge boala cu plante medicinale, imunitare si adaptogene, pag.154-159
Ovidiu Bojor, Ghidul planteor medicinale de la A la Z
Paola Mancini, Plante medicinale, recunoastere si uz therapeutic, alimentar, aromatizant , cosmetic- pag.38
C Antonov, Ghidul ceaiurilor terapeutive, pag.13
http://arhiva.formula-as.ro/2010/939/medicina-naturii-44/brusturele-hacul-tuturor-bolilor-12964
https://viataverdeviu.ro/brusturele-leacul-natural-pentru-problemele-de-sanatate
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul