Anemia- boala de care sufera 40% din populatia globului; cauze, tipuri, tratament naturist

Salut,

anemiaAnemia afecteaza un procent important al populatiei globului, fiind intalnita cu precadere la copii si femei.

Pentru a intelege mai bine mecanismul anemiei este necesar sa vorbesc mai intai despre hemoglobina dat fiind ca anemia se afla in relatie de cauzalitate directa cu aceasta.

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este o proteina complexa (care contine fier), cea mai importanta componenta a globulelor rosii din sange numite hematii sau eritrocite. Datorita proprietatii sale de a se oxida si de a se reduce cu usurinta (creand compusi reversibili), are rol in respiratie, transportand oxigenul de la plaman la tesuturi si vehiculand in sens invers dioxidul de carbon.

Molecula de hemoglobina este formata din 4 grupari heminice (hem) si globina.

Hemul este un nucleu porfirinic cu 11 legaturi duble conjugate. Este pigmentul propriu-zis si gruparea prostetica a hemoglobinei. Hemul respirator se formeaza doar in jurul fierului bivalent(ion feros), ionul feric fiind incapabil de a fixa oxigenul gazos.

Globina este o proteina cu caracter bazic, care fereste de la oxidare hemul si ii asigura un suport corespunzator. Globina are o structura asemanatoare albuminelor si prezinta specificitate, avand o structura caracteristica si individuala pentru fiecare specie.

Cand este saturata cu oxigen, hemoglobina este numita oxihemoglobina. Dupa eliberarea oxigenului catre tesuturi, hemoglobina isi inverseaza functia si se incarca cu dioxid de carbon, produsul rezidual rezultat in urma respiratiei celulare, pentru a-l transporta catre plamani, unde va fi expirat. Cand este saturata cu dioxid de carbon, hemoglobina este cunoscuta drept carboxihemoglobina.

Cand hemoglobina leaga dioxidul de carbon, globina sufera anumite transformari pierzandu-şi caracterul bazic. De aceea, hemoglobina, prin sistemul tampon oxihemoglobina/carbohemoglobina, intervine în pastrarea echilibrului acido-bazic.

Organismul omului este in stare sa sintetizeze usor globina, niveluri scazute ale acesteia intalnindu-se doar in cazurile severe de inanitie. Anemiile, deci,  sunt rar cauzate de insuficienta globinei.

Carbohemoglobina are un pH usor acid, din cauza faptului ca globina sufera modificari prin care isi pierde proprietatile alcaline. Cand sangele venos ajunge la plamani, hemoglobina cedeaza dioxidul de carbon si se recombina cu oxigenul din aer.

Echilibrul acido-bazic sanguin depinde de numeroase sisteme tampon, dintre care se remarcasi existenta unui raport echilibrat intre oxihemoglobina şi carbohemoglobina.

De aceea, o respiratie corecta, in conditiile unui mediu cu aer proaspat, poate avea consecinte dintre cele mai benefice asupra sanatatii si poate reechilibra, uneori intregmetabolismul.

Care sunt valorile normale ale hemoglobinei?

La barbati concentratia de hemoglobina trebuie sa fie intre 130-160 g/l ( nu este bine sa scada sub 130 g/l) , iar la femei trebuie sa fie cuprinsa intre 120-140 g/l ( nu trebuie sa fie mai mica de 120 g/ l).   

Organismul omului conţine cca. 900g. de hemoglobina din care fierul reprezintă 0,34% din totalul hemoglobinei,  4% este hemul si restul este globina.

Ce se intamplata cand scade nivelul de hemoglobina?

Pentru a se combina corespunzator cu oxigenul, globulele rosii trebuie sa contina cantitatea adecvata de hemoglobina. Aceasta, la randul ei depinde de prezenta fierului pentru a se forma. Lipsa de fier din corp impiedica producerea hemoglobinei si duce la anemie.

Anemia (din grecescul ναιμία anaimia, insemnand “fara sange”) este definita ca o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei. 

Deoarece hemoglobina transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) in organe.

Daca nivelul de hemoglobina este peste 90 g/l anemia este usoara, daca nivelul de hemoglobina este intre 90-70 g/l anemia are un grad de severitate mediu, iar in cazul in care nivelul hemoglobinei este mai mic de 70 g/l este vorba de o anemie grava.

Care sunt principalele simptome ale anemiei?

  • paloarea pielii si mucoasei ochilor
  • uneori icter
  • oboseala la efort
  • ameteli
  • furnicaturi in maini si picioare (parestezii)
  • daca este cardiac- inmultirea crizelor dureroase de inima, palpitatii, tahicardie
  • uneori modificarea culorii scaunului (scaun negru)
  • scaderea tensiunii arteriale (in pierderile severe de sange)
  • Uneori marirea splinei

Care sunt cauzele anemiei ?

Conform domnului Dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic la Spitalul Fundeni, cele mai frecvente cauze de anemie sunt urmatoarele:

1. pierdere de sange pe orice cale; anemia astfel aparuta se numeste anemie feripriva (prin lipsa de fier), iar cele mai frecvente cai de pierdere fiind:

  • tubul digestiv – locul de sangerare poate fi oriunde in tubul diogestiv, incepand de la cavitatea bucala pana la anus, iar eliminarea de sange in exterior (exteriorizarea hemoragiei) se poate face prin:

* gura = varsaturi cu sange, varsaturi cu aspect negru, ca “zatul de cafea”

* anus= fecale cu sange nedigerat sau digerat – negru “ca pacura”, moale si lucios

* sange in fecale invizibil cu ochiul liber, si descoperit prin analize (hemoragii oculte)

  • urina
  • plaman si caile respiratorii- expectoratie cu sange
  • genital
  • pierdere intr-o cavitate, fara iesire la exterior ( de exemplu in abdomen, ca in sarcina extrauterina) – asa numita hermoragie interna

2. Lipsa producerii globulelor rosii in maduva osoasa din diferite cauze (leucemii sau boli similare, cancere, lipsa absorbtiei de fier, vitamina B12, acid folic, boli de rinichi cu deficit de eritropoietina, etc)

3. Distrugerea globulelor rosii de diferite cauze = anemie hemolitica (de obicei bolnavul are si icter si splina marita)

Care sunt principalele tipuri de anemii?

  • Anemiile post-hemoragice se caracterizeaza prin scaderea masiva a numarului de hematii precum si a cantitatii de hemoglobina.
  • Anemia feripriva se caracterizeaza prin incarcarea redusa cu hemoglobina a hematiilor.

Apare la persoanele care :

* primesc prin alimentatie cantitati insuficiente de fier,

* au absorbtie defectuoasa de fier prin intestin,

* au consum de fier  crescut (gravide, fete la pubertate etc.),

*precum si in utilizarea defectuoasa a fierului (tumorile maligne si infectii).

  • Talasemiile sunt boli genetice (transmise ereditar) caracterizate prin afectarea sintezei globinei (proteina specifica hemoglobinei).
  • Anemia pernicioasa (megaloblastica, Biermer) se caracterizeaza prin lipsa de maturatie a globulelor rosii datorita:

* fie a unui aport insuficient de vitamina B12 si/sau acid folic,

* fie a unei absorbtii necorespunzatoare (orice afectiune gastrica care scade sinteza factorului intrinsec, factor care asigura absorbtia vitaminei B12).

  • Anemiile hemolitice apar in urma unei distrugeri exagerate a globulelor rosii, distrugeri datorate:

* fie calitatii defectuoase a hematiei,

*fie anticorpilor din plasma sangvina,

*fie distrugerii intr-un ritm prea accelerat a hematiilor de catre splina.

Factorii chimici care pot declansa anemiile hemolitice sunt: cloratul de potasiu, benzenul, plumbul, fosforul, sulfamidele, fenacetina, toxinele unor microbi (streptococi, stafilococi), toxinele unor paraziţi (exemplu: malaria) precum si unele toxine provenite din ciuperci sau veninuri de sarpe si paianjen.

  • Anemiile prin defect de generare a hematiilor se mai numesc hipoplastice sau aplastice si sunt consecinta incapacitatii maduvei osoase de a produce hematii.

Aceste anemii care apar in special in bolile maligne ale sangelui (leucemii acute si cronice) si sunt asociate cu o scadere a numarului de trombocite, din a caror cauza alaturi de anemie apar si hemoragii care vor accentua anemia.

Tratament naturist pentru anemie:

dieta anemia1. Dieta : Ca de obicei, pe primul loc in topul recomandarilor se situeaza alimentatia deoarece aceasta are influenta aportul de fier si de vitamina B12.

Nutritionistii recomanda sa ai o alimentatie diversificata bogata in cereale, verdeturi proaspete, fructe, sucuri naturale, paine neagra, mere, hrisca dar si in carne oua, peste.

Asta deoarece fierul, desi se gaseste atat in produse de origine animala (ficat, carne, peste, oua) cat si in cereale, legume, leguminoase, paine, fructe si fructe de padure, este mult mai bine absorbit de organism daca provine din produse de origine animala (23-30 %) decat din cele vegetale ( 5- 10 %).

Vitamina C ajuta la asimilarea fierului in organism de aceea este bine sa mananci fructe sau sa bei zilnic sucuri naturale din fructe, bogate in vitamine.

Pe de alta parte, trebuie sa eviti sau sa reduci consumul de ciocolata, cafea, faina de grau, branza si lapte condensatdeoarece inhiba procesul de absorbtie al fierului in organism.

Aminteste-ti ca in perioada in care iei pastile de fier (numai la recomandarea medicului)  sa eviti o dieta bogata in produse ce contin Calciu ori amana administrarea de tablete de calciu deoarece calciu blocheaza absorbia in organism a fierului.

Consuma carne, drojdie de bere, oua, produse lactate si peste pentru ca aceste alimente sunt bogate in B12.

2. Laptisorul de matca exercita o importanta actiune eritropoietica, intensificand procesul de formare al globulelor rosii, eliminand defectele morfologice ale hematiilor si prevenind procesele anormale de distructie ale acestora. Este de preferat ca laptisorul de matca sa se administreze in forma cruda – 2-5 g pe zi, timp de o luna, cu pauza de 10-14 zile intre cure.

3. Dintre plante medicinale, cele mai indicate plante in tratarea anemiei sunt :

  • Papadia este una dintre cele mai importante mijloace de combatere a anemiei. 10-15 de picaturi de tinctura de la un sfert de cana de apa, inainte de fiecare masa. Papadia contine mai mult fier , potasiu , acid folic , caroten si vitamina B12 decat orice alta planta . De asemenea, faciliteaza absorbtia fierului din alte alimente . Este utila in lupta contra deficitului de fier, acid folic si B12!!!!
  • Urzica este o alta planta frecvent recomandata pentru persoanele anemice . Pe langa fierul si vitamina C ( care ajuta corpul sa absoarba fier ), clorofila acestei plante este buna pentru eliminarea anemiei feriprive .

Puteti combina cele 2 plante preparand o bautura tonica dupa cum urmeaza: macerati timp de doua saptamani 100 grame de urzica si 100 grame de radacina de papadie intr-un litru de vin rosu. Strecurati amestecul si beti un pahar de vin pe zi. Acest tratament naturist poate ajuta in combaterea anemiei dar este clar ca nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate sau persoanelor care sufera de afectiuni ce interziv alcoolul.

  • Sfecla rosie este utila deoarece sucul de sfecla contine: potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1, B2, B3 (niacin), B6 si vitamina P.

Datorita continutului ridicat de fier, sfecla ajuta la formarea celulelor rosii. Sucul de sfecla rosie consolideaza organismul, dandu-i putere si rezistenta; aceasta fiind un remediu indicat mai ales copiilor si adolescentilor.

  • Migdale :contin 1,15 mg cupru la 100 mg. Cuprul impreuna cu fierul si vitaminele actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, deci migdalele constituie un remediu folositor in tratarea anemiei.

Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.

  • Semintele de susan negru sunt bogate in fier, motiv pentru care sunt eficiente in tratarea si prevenirea anemiei. O lingurita cu seminte sunt lasate la inmuiat timp de cateva ore intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care sunt sunt puse intr-o ceasca cu lapte si se indulceste cu zahar. Emulsia trebuie consumata zilnic de catre pacientul cu anemie.
  • Spirulina este iarasi o planta care te poate ajuta pentru ca imbunatateste functionarea maduvei osoase si este si bogata in fier.
  • catina: se ia pulbere de catina, cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, in cure de cate o luna

Este dificil sa gasesti combinatia de planta medicinale care sa functioneze pentru toata lumea datorita faptului ca anemia poate avea cauze diferite de la persoana la persoana. Cu toate acestea exista aceste plante capabile sa-ti ofere ajutor daca ai rabdare si indrumare specializata pentru a gasi combinatia corecta pentru tine !

Foarte important !  Specialistii afirma ca 90% dintre persoanele care acuza simptome pe care le cred specifice anemiei sufera, de fapt, de astenie.

Diagnosticul de anemie poate fi pus numai de catre persoane specializate si numai dupa efectuarea unor analize de sange !!!

In articolul urmator vom vedea ce se intampla cand nivelul hemoglobinei depaseste valorile normale!

Acum, la final, poti sa-mi spui cum ai luptat tu cu amenia?

Cu prietenie,

 Elena Badea.

Surse:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Anemie; http://dexonline.ro/definitie/hemoglobin%C4%83; http://www.despreboli.ro/boli-de-sange/2013/anemia-cauze-mecanisme-de-aparitie-diagnostic-principii-de-tratament-5087/; http://www.synevo.ro/ce-este-si-ce-se-ascunde-in-spatele-unei-anemii/

 

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

3 comentarii la „Anemia- boala de care sufera 40% din populatia globului; cauze, tipuri, tratament naturist

  1. MultiCrudi

    Elena, e atat de usor de citit acest articol, incat e simplu sa intelegi chiar si anumiti temeni specifici si medicali.

    Ca sa iti raspund la intrebare, iti spun ca eu toata copilaria mea eram vesnic anemica. Mereu eram nevoita sa iau siropuri cu fier, eram vesnic palida si ameteam foarte usor. Eram stresata deja de aceasta carenta continua de fier (si alte minerale). Am ajuns chiar sa detest doctorii, clinicile si analizele, fiindca stiam ca iar o sa imi recomande sa iau o groaza de comprimate cu minerale si vitamine. La acel moment, habar nu aveam ca alimentatia pe care o am, joaca un rol atat de important in sanatatea corpului meu. Nu eram constienta cu adevarat de acest lucru, iar parintii mei nici atat. Cu timpul insa, am descoperit ca hrana pe care tu o ai iti influenteaza total starea de sanatate si aportul sau carentele de minerale sau vitamine in corp. Din propria mea experienta, isi spun sincer ca mi-am dat seama ca alimentatia joaca un rol esential si in anemie. 🙂

    Ceea ce m-a ajutat cu adevarat pe mine sa scap de anemie si sa nu mai am carente de fier, vitamine si alte minerale sunt niste bauturi, pe care am invatat sa mi le prepar singura si sa le consum la micul dejun (sau in cursul zilei dar neaparat inainte de mancare, nicidecum dupa mancare). Acesta bautura/nectar se face in blender din fructe crude si frunze verzi si se numeste smoothie verde.

    Ei, de cand mi-am facut un obicei sa consum cat mai des acest gen de bautura foarte hranitoare si plina de vitamine, minerale si fier … NU MAI AM PROBLEME LEGATE DE ANEMIE! Mi se pare formidabil, ca in sfarsit am scapat de ameteli, paloarea fetei, slabiciune si alte neplaceri cauzate de aparent banala anemie. Acum, nici nu mai sunt nevoita sa umblu mereu pe la medici, laboratoare si farmacii ca sa imi cumpar iar pastile, siropuri si comprimate 🙂
    Totul devine atat de usor, daca esti putin atenta si la alimentatia ta ….

    Răspunde
    1. admin Autor articol

      Asa este Raluca, alimentatia este esentiala, din acest motiv am trecut-o si eu pe locul 1 in topul masurilor de pervenire si combatere a anemiei.

      Ma bucur tare mult ca esti bine, dar mai ales ma bucur ca ai avut ideea minunata de a imparti cu noi experienta ta, site-ul tau fiind o sursa extraodinara de informatie!

      Elena.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.