Salut,
Articolele pe care le fac cu cea mai mare placere sunt cele care vin la sugestia cuiva care are nevoie de o informatie.
Acesta s-a nascut din dorinta de informara a Deliei Popa, un om pe care il admir pentru pasiunea cu care lucreaza in slujba educarii oamenilor intr-un stil de viata sanatos.
Proiectul ei de suflet, site-ul Hranatate, este o sursa de informatii valoroase, usor de urmarit si pe intelesul tuturor….eu citesc cu placere tot ce posteaza si am incercat si o parte din retetele delicioase propuse ( chiar daca nu am talentul ei la gatit 🙂 ), asa ca iti inchipui cat de bucuroasa sunt ca pot oferi si eu ceva in schimbul a tot ceea ce am primit de la ea 🙂
Duminica trecuta imi spunea – „Mi-am luat si o aloe vera din piata. Dar e puiut. Poate scrii ceva despre aloe vera, proprietati si cum se ingrijeste smile emoticon ca nici nu am avut timp sa studiez. Am luat-o de la niste batranele care vand pui de plante in ghiveci, la mine in piata. Mi-e foarte draga, pt.ca imi imaginez cu cata dragoste au cultivat-o batranicile respective.”
Singurul meu regret este ca nu am reusit sa public mai repede acest material, dar sper ca informatia primita sa merita asteptarea 🙂
Aloe vera este adeseori numita planta minune fiindu-i atribuite o vasta gama de beneficii pentru sanatate inca de pe vremea egiptenilor, primele marturii scrise regasindu-se in papirusurile lor. Dar cel care i-a descris pentru prima data pe larg proprietatile terapeutice ale plantei a fost Discoridesc in vol. 5 al enciclopediei sale „De Mataria Medica” , carte de capatai in medicina herbala pentru mai bine de un mileniu si jumatate.
In zilele noastre, aloe vera se foloseste in cosmetice, in suplimente alimentare si in remedii pe baza de plante.
Cum o recunosti
Aloe vera este o planta subtropicala, care ajunge la o inaltime de pana la 100 cm. Cel mai probabil isi are originea in Africa de Nord, dar este cultivata in intreaga lume, pentru efectele sale benefice. Aloe are frunze carnoase verzi ( ale caror margini sunt ziatate si au spini ) si flori galbene sau rosii.
Substante active
In scopuri terapeutice se folosesc frunzele care contin: glucide, proteine (1 – 5 %), lipide (0,8 %), purine, β-caroten si creatinina, aminoacizi (printre care amintesc alaninei, argininei, acidului glutamic, glicinei, histidinei, isoleucinei, leucinei, lizinei, fenilalaninei, prolinei, serinei, treoninei, tirozinei si valinei precum si a amidei: glutaminaI) si vitamine dintre care s-au identificat: acidul ascorbic, niacina, tiamina si riboflavina.
Indicatii terapeutice
Extractele au efect anticancerigen, emmenagog, emolient, laxativ, purgativ, stimulant stomahic, tonic, vermifug, antireumatic, antiulceros si antidiabetic.
Modalitati de folosire :
De la aloe se folosesc, in principal :
- gelul, adica lichidul translucid, cu gust salciu, extras din partea carnoasa a frunzelor, consumat ca atare sau in forma standardizata sub forma de capsule ;
- sucul de culoare galbena, amar si foarte bogat in rasini, extras din partea pieloasa a frunzelor.
- miezul frunzei, ca atare.
Alor vera se foloseste atat intern cat si extern, astfel :
In admninistrare interna se foloseste pentru :
- stimularea sistemului imunitar ( datorita continutului de glucomannan (o fibra solubila), care are efect direct asupra sistemului imunitar stimuland macrofagele) . Se tin curede 4-6 saptamani, timp in care se iau cate 2-3 capsule de aloe, la doua ore dupa masa.
- arsuri gastrice, gastrita hiperacida. Ia 2-3 linguri de gel de trei ori pe zi, pentru reducerea senzatiei de arsura si durere acuta din epigastru, pentru protejarea epiteliilor gastrice si, nu in ultimul rand, pentru calmarea starilor emotionale fierbinti, care conduc la aparitia crizelor de gastrita.
- in caz de leucemie (datorita continutlui de manoza)- Se tin cure alternative, de cate doua saptamani, in care se administreaza gelul de aloe, cate 100 ml pe zi, respectiv capsule cu aloe, cate 2-4 pe zi.
- pentru combaterea alergiilor– administrarea pe termen lung a sucului de aloe poate avea ca efect diminuarea, uneori chiar suprimarea sensibilitatii la alergeni. Cura are trei etape : in etapa initiala se beau 20 ml de suc de aloe o dat ape zi timp de opt zile ; etapa a doua va dura pana la constatarea unei ameliorari certe perioada in care se beau 20 de ml de suc de doua ori pe zi ; in ultima etapa se reduce consumul la 15 ml de doua ori pe zi.
- anemie : Daca suferi de anemie bea cate 25 ml de suc de aloe vera de doua ori pe zi timp de o saptamana, apoi cate 20 ml de trei ori pe zi pan ala imbunatatirea starii de sanatate
- regenerarea ficatului– se recomanda 2 cure pe an ( primavera si toamna), fiecare din ele pe durata a 6 saptamand- bea zilnic 20 ml de suc de aloe vera.
In administrare externa este util in caz de :
- rinita– atingeti narile cu o bucata de frunza proaspat taiata, de trei oroi pe zi. Aloe vera va calma zonele iritate si va reduce scurgerea mucusului.
- astm– in cazul unei crize de astm, aplicarea, pe piept, a unor comprese imbibate in suc de aloe vera are un efect calmant binevenit.
- dureri de cap– aplica timp de 10 minute o compresa imbibata in suc de aloe vera, pe frunte si pe tample
- prevenirea si combaterea cariilor– datorita acidului caprilic pe care il contine, aloe vera are proprietati antibacteriene.
- abcese – tamponeaza zona respectiva cu o bucata de vata imbibata in suc de aloe vera de doua ori pe zi, panăala vindecare.
- afte– aplica, de asemenea, gel de aloe vera direct pe afte..
- gingivita– fa spalaturi bucale cu aloe vera si bea de 3 ori pe zi, pana la vindecare, cate 15 ml de suc de aloe vera.
- micoza bucala– fa gargara cu cate 15 ml de suc de aloe de 3 ori pe zi, pana la vindecare.
- arsuri ale pielii– Aloe este utila in arsuri, folosiunduse in mod diferit in functie de gravitatea acestora. Astfel, in arsurile de gradul I si II, este eficienta o frunza proaspata de aloe, despicata in prealabil in doua, aplicata pe locul afectat. Pentru vindecarea arsurilor mai serioase, se recomanda gelul de aloe care se aplica direct pe zona afectata, dezinfectata in prealabil.
- eczeme – aplica timp de 10 minute o compresa imbibata in suc de aloe vera de cateva ori pe zi, pana la vindecare avand grija sa schimbi compresa dupa fiecare folosire.
- urticarie– aplic ape zona respectiva miez proaspat de aloe sau maseaza cu suc- aloe va impiedica extinderea urticarei si va favoriza vindecarea ei.
- micoza piciorului– tamponeaza de cateva ori pe zi zona afectata cu vata imbibata in suc de aloe pana la vindecare.
- ulcer varicos– administrarea pe perioade de 5-6 luni a cate 20 ml de suc de aloe vera de trei ori pe zi poate avea ca efect vindecarea zonei afectate. O alta varianta de tratament, este sa treci peste zona respectiva o bucata de frunza proaspata taiata pe mijloc si imbibata cu ulei de susan.
- hemoroizi– pentru a trata hemoroizii aplica local seara, inainte de culcare, miez proaspat de aloe pasat dupe ce a fost lasat la macerat timp de cateva minute in ulei vegetal. Tratamentul se face pana la vindecare.
Recoltare
De la planta se folosesc cu precadere frunzele care se recolteaza numai manual, de la plantele de peste 3- 4 ani, prin ruperea a 3-5 frunze exterioare, la interval de 5-8 saptamani.
Daca extragi imediat sucul, ai grija ca se oxideaza foarte rapid daca nu este prelucrat in decurs de doua ore, pierzandu-si aproximativ 95% din principiile active .
Daca alegi sa pastrezi frunza pe care o tai, este bine ca stiut ca isi pastreaza proprietatile aproximativ 3 luni daca o pastrezi la racoare.
Daca doresti sa extragi miezul, iata cum ar trebui sa procedezi : taie frunza in partea cea mai lata in asa fel in cat sa obtii o felie de 2-3 cm grosime. Asteapta cateva minute pana ce aloina se scurge din „epiderma” frunzei (acea substanta galbuie care este puternic laxativa, putand fi chiar toxica daca este ingerata in cantitati mari). Taie bucata de care avei nevoie, indeparteaza spinii si despic-o, apoi, pe lung.
Lipeste miezul frunzei direct pe locul ce urmeaza a fi tratat, fara sa apasaţi.
Precautii
Se recomanda utilizarea cu prudenta a plantei in caz de sarcina si alaptare dar si in cazul in care se administreaza medicamente antiaritmice, diuretice, antidiabetice, digitalice (glicozide cardiotonice).
In concluzie, plantati aloe intr-un ghiveci. Nu stiti cand veti avea nevoie de ea !!!
In loc de incheiere, iata cateva recomandari pentru ingrijirea plantei din ghiveci :
Aloe Vera se planteaza intr-un sol usor avand grica ca la fundul vasului sa pui un strat de pietricele pentru drenare iar deasupra un strat subtire de rumegus de lemn.
Plantele tinere se muta in ghivece mai mari si li se schimba pamantul in fiecare primavara, iar plantele batrane – o data la trei-patru ani
Aloe Vera trebuie udata des, avand grija ca apa sa nu balteasca pentru ca excesul de apa duce la putrezirea rapida a rădăcinii.
Pe timpul iernii aloe vera are nevoie de 12-14 grade celsiu si de lumina, iar vara are nevoie de multa caldura, soare si umezire moderata.
Cu prietenie,
Elena Badea.
PS: anul acesta am plantat in gradina aloe vera, dar tinand cont de temperaturile negative din ultimile zile, ma indoiesc ca voi mai avea o planta sanatoasa!
PS: tu ai folosit aloe vera?
Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!
Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.
In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul
Da folosesc produse din aloe vera si care contin aloe vera.Sunt distribuitor FOREVER LIVING PRODUCTS ROMANIA.
Multumesc pentru articol .
Cu drag. Eu am aloe in ghiveci, l-am primit de la o colega de birou…din pacate cel pe care l-am plantat in gradina a murit, vremea n-a prea tinut cu el 🙁
Elena.
Am aloe vera de la o prietena.era al socrului ei, dar acesta a plecat în lumea nevăzută.ea mi-a spus că el lua 2-3 cm din planta si o mesteca exact asa cum este….nu stiu cum reușea la cat este de amara.o vecina mi-a spus că bunicul ei lua aloe cu zahar zilnic.ambii au plecat din lumea noastră la peste 90 de ani.
Aloe vera se tine in casa la geam.se pune apa odata pe saptamana,sau cand are pamantul uscat. Ptr ca aceacasta specie care este din familia cactusilor nu se pune multa apa. Se intretine usor,are multe indeletniciri,eu ma ung pe fata cu acest gel si imi mentine tenul curat. Decat luat din comert si care contin diverse ,mai bine aloe vera. Este ffffff bun ptr fata,ca o masca actioneaza. Ceva natural si nu cu multe chimicale cum sunt mastile de fata.