8 remedii rapide pentru aftele bucale!

Salut,

Avem o lunga istorie cu aftele 🙁  De micut Andrei a suferit din cauza lor pentru ca avea obiceiul de opune in gura tot ce prindea in manuta. Am incercat in fel si chip sa-l dezvat de obiceiul daunator, dar fara pea mare succes, din pacate. Are 12 ani si inca il mai suprind cu castile in gura uitandu-se concentrat la ecranul calculatorului sau la cel al televizorului…

Nu s-a plans niciodata, probabil ca, pe langa amigdalele purulente, aftele pareau floare la ureche si el nu le dadea prea mare importanta. Datorita reactiei lui, nici eu nu am intrat niciodata in panica (ca orice mamica moderna care face atacuri de panica la cel mai mic semn de boala 🙂 ) asa ca l-am tratat de obicei cu glicerina si cu infuzie de salvie, de musetel sau gargara cu solutie de bicarbonat.

Am aflat apoi ca aftele reprezinta o afectiune des intalnita si ca s-a estimat ca aproximativ 25% din populatia globului este afectata de acesta boala.

Pana la unul din cinci persoane are atacuri repetate de ulcere aftoase.

Mai mult de o treime dintre persoanele cu ulcere aftoase recurente provin dintr-o familie cu istoric al bolii. Aceasta cifra se ridica la peste 80% daca ambii parinti sufera de ulceratii frecvente la nivelul gurii.

La noi in familie bunicul pe linie paterna a suferit de afte in tinerete, cee ace explica in parte si aparitia in cazul lui Andrei.

Aftele apar mai frecvent:

  • la femei;
  • la persoanele sub 40 de ani;
  • la cei care nu fumeaza;
  • la persoane cu un statut socio-economic mai mare;
  • la persoanele de origine caucaziana, deci cu pielea alba.

Ce sunt aftele?

Aftele sunt mici ulceratii (plagi superficiale) la nivelul cavitatii bucale ( sau a organelor genitale), dureroase si adesea recidivante.

Cum recunosti aftele?

Ulceratiile au o forma rotunjita, cu un diametru cuprins intre 2si 10 mm, margini netede, fund galbui si sunt inconjurate de un inel rosu.

Sunt forte dureroase timp de 3-4 zile. In general afecteaza fie cavitatea bucala, fie organele genitale. In cazul afectarii simultane a celor doua poate fi vorba despre o boala sistemica, numita boala Behcet.

Care sunt cauzele aftelor?

Intre cauzele aparitiei aftelor amintesc:
– o rana cauzata de muscarea accidentala a partii interioara a obrazului;
– un periaj prea viguros al dintilor;
– o rana cauzata de un dinte ascutit, de o plomba sau de aparatul dentar;
– deficit de vitamina B12
– infectii virale – un declansator comun- (herpes simplex, varicela zoster),
– microbi (Streptococul Sanguis, Streptococul Mitis),
– deficienta de fier
– boala celiaca (intoleranta la gluten)
– boala Crohn
– boala lui Behcet
– tulburari autoinflamatorii
– infectia cu HIV.
– medicamente precum analgezice( ibuprofenul si aspirina) si substantele utilizate in chimioterapie.
– factori genetici
– in cazul multor femei aftele apar in perioada menstruatiei.
– alergeni alimentari (nuci, alune, ciocolata, gluten,miere, branzeturi fermentate),
– stresul,
– variatiile termice,
– dereglari hormonale,

Cum se trateaza aftele?

Din fericire, cele mai multe ulceratii la nivelul gurii nu au nevoie de tratament specific si se vindeca in mod natural fara medicamente. Puseul se vindeca spontan in 10-15 zile, dar recidivele sunt frecvente.

Puteti grabi vindecarea prin evitarea alimentelor dure sau iritante.

Sunt utilizate plante cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta, emolienta. Administrarea se face exclusiv extern (gargare, spalaturi locale, etc).

Intre plantele utile in acest caz amintesc:

1. Frunze de salvie– gargara cu infizie din 2 lingurite la 100 ml de apa(efectul creste daca adaugi rizom de cerentel, in proportie de 1 la 3- o masura de rizom la 3 masuri de Frunze de salvie)

2. Busuioc– gargara cu infuzie, 2 linguri la 100 ml de apa

3. Sulfina– gargara cu infuzie, 2 linguri la 100 ml de apa

4. Petale de trandafir sub forma de:
-gargara cu infuzie, 2 linguri la 200 ml de apa
– macerat in miere, indicat mai ales in cazul aftelor si micozelor bucale ale sugarilor, prin tamponare repetata a zonei pe parcursul zilei.

Ca sa obtii maceratul trebuie sa fierbi la foc moale 100 g de petale in 400 ml de apa pana scade la jumatate. Se strecoara, iar peste licidul obtinut de adauga 400 ml de miere de albine.

5. Gargara cu decoct din coaja de salcie: o lingura de coaja maruntita se fierbe 20 minute in 250 ml apa. Se face gargara cu solutia calduta.

6. Gargara cu ceai de musetel: se face o infuzie din patru linguri deplanta peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa sa se raceasca incet. Se face gargara dupa fiecare masa.

7. Gargara cu ceai de sunatoare: peste o lingura de flori uscate se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 15-20 de minute. Se face gargara dupa fiecare masa.

8. Gargara cu solutie de bicarbonat

Poti preveni aftele?

Nu exista nici un mod sigur pentru a le preveni, dar urmatoarele actiuni pot scade considerabil sansele lor de aparitie:
– pastreaza nivelul de stres cat mai redus;
– manaca sanatos;  recomandare ce implica 2 abordari:

  • evita alimentatia acida, produsele lactate, zaharurile si bauturile carbogazoase;
  • consuma alimente alcaline precum morcovii, fasole pastai, broccoliul, conopida, sparanghelul, dovleceii, spanacul, cartofii dulci, dovleacul, orezul brun, chia, avocado. 

– evita orice alimente, medicamente sau produse de ingrijire orala care par sa provoace ulceratii la nivelul gurii;
– fa controale stomatologice regulate

Daca leziunea este foarte dureroasa si persista mai mult de doua saptamani, aftele pot fi simptome ale unor boli mai grave si este indicat a fi facute analize medicale suplimentare.

Te las pe tine sa tragi concluziile 🙂  mi-ar placea insa sa le impartaseti cu noi asa ca scrie un comentariu la acest articol , te rog!

In articolul urmator o sa vorbim despre palma maicii domnului, este un subiect sugerat de unul dintre cititorii site-ului.

Cu prietenie,
Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Ch. Prudhomme, J.-F.D’invernois, 1000 de boli pe intelesul tuturor, vol.1,
I.V.spiridon, Plantele medicilane- terapie naturista
http://www.netdoctor.co.uk/conditions/mouth-and-teeth/a3080/mouth-ulcers/
https://patient.info/doctor/oral-ulceration, http://www.terapiinaturiste.ro/afectiuni-boli.php?afectiunea=afte

Comments

comments

5 comentarii la „8 remedii rapide pentru aftele bucale!

  1. Jinga

    Buna ziua!Ma numesc Gabriela,am 57 ani si pot sa va spun, ca si eu ma confrunt destul de des cu aparitia acestor ulceratii, care sunt extrem de dureroase si neplacute, cand rebuie sa mananci sau sa bei lichide. Cel mai eficient tratament, care la mine functioneaza f bine, este clatirea gurii cu bicarbonat de sodiu si apa, pe care le am de obicei in casa. Nu stiu ce cauzeaza aparitia lor pt ca am destule probleme de sanatate, care ar putea declansa aceasta boala.Nu stiu ce analize de sange asi putea face in acest sens? Va doresc o zi excelenta!

    Răspunde
  2. Jinga

    Buna ziua! Din pacate,nu am facut un Exudat faringian, nu m-am gandit la asa ceva. Am crezut ca aceasta analiza se face doar cand te doare gatul!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.