10 remedii naturale pentru o fiere sanatoasa

Salut,

sursa foto: sfatulmedicului.ro

sursa foto: sfatulmedicului.ro

Nu intamplator am ales acest subiect. Sora mea si-a facut o ecografie  saptamana trecuta ocazie cu care a aflat are fierea marita si nisip la fiere. Evident ca nu a ajuns la medic pentru ca se simtea bine, ci pentru ca trecusera deja luni bune de cand avea o stare permanenta de greata si acuza dureri in partea dreapta, sub coaste.

Exista si un motiv cert pentru care s-au declansat aceste neplaceri…cu apoximativ 3 ani in urma a tinut un regim drastic in urma caruia a piedut brusc din greutate…de atunci au inceput senzatiile de voma care treptat au devenit practic permanente…nu mai putea manca aproape nimic!

Medicul i-a recomandat un regim strict si o cura cu ceaiuri.

Ce este fierea?

Ceea ce noi numim in mod curent fiere este un organ mic, sub forma de para, situat direct sub ficat, in partea dreapta, superioara, a abdomenului. 

Dar exista o confuzie intre colecist (care este un organ, o punga situata sub ficat cu care comunica prin intermediul unui canal-canalul cistic) si bila sau fiere (care este continutul lichid al colecistului).

Prin canalul cistic, fierea secretata permanent de ficat ajunge in colecist unde este stocata, pentru a fi eliminata cu ocazia meselor, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente – in special grasimi.

Intr-un organism sanatos, fierea este de culoare galbena, alcalina si neiritabila, cu o consistenta fluida sau usor vascoasa. In intervalul dintre mese, fierea se acumuleaza in vezica, intrucat sfincterul Oddi este inchis, iar musculatura vezicii este relaxata.

Intr-un organism bolnav, cu un inalt grad de intoxicare, fierea devine verde-inchis, aproape neagra, si are actiune acida si coroziva asupra tesuturilor. In aceasta stare nu se mai scurge spre duoden, se blocheaza pe canale si provoaca inflamarea ficatului, a vezicii biliare si arsuri in intestine.

Conform statisticilor, mai mult de un sfert din populatia cu varsta peste 30 de ani sufera de probleme biliare, mai mult sau mai putin gra­ve. Aceste probleme constau in inflamari, spasm muscular, calculi (pietre) si obstructionarea canalelor de scurgere a bilei. Adesea, aceste afectiuni sunt asociate cu un ficat prea gras. 

Dintre bolile cole­cis­tului, cea mai frecventa este dischinezia bilia­ra (fierea lenesa), care are adesea drept com­plicatii calculii biliari, dar si indigestiile, con­stipatia, migrenele, un intreg lant de afec­tiuni si tulburari.

Cauze ale imbolnavirii fierii sunt:

  • Obezitate
  • Scadere rapida in greutate
  • Utilizare de contraceptive (anticonceptionale)
  • Diabet zaharat
  • Varsta peste 40 de ani
  • Sexul feminin, mai ales daca au existat mai multe nasteri
  • Colesterol si trigliceridecrescute in sange
  • Consum de alcool
  • Ereditatea
  • Regim alimentar sarac in calorii
  • Alimentatie bogata in zahar/ dulciuri cu zahar rafinat
  • Alimentatia fara grasimi sau saraca in grasimi care duce la lenevirea fierii.
  • Constipatia
  • Alimentatie saraca in fibre si vegetale (legume)
  • Unele boli (boli inflamatorii intestinale, parazitoze digestive, colon iritabil, etc)

Cele mai importante simptome ale bolii de fiere sunt urmatoarele:

  • durerea subcostal drept dupa alimentele mentionate
  • greata
  • sensibilitate la anumite mancaruri sau mirosuri
  • varsaturi
  • uneori icter si febra

Ce alimente contracta fierea?

Alimentele care  trebuie evitate de bolnavii de colecist, pentru a preintampina aparitia unei colici biliare si a complicatiilor sale sunt urmatoarele:

  • grasimile de orice fel
    • maioneze
    • salata de vinete sau altele cu ulei
    • fripturi grase
    • afumaturi
    • smantana
    • unt
  • prajeli
  • tochituri
  • ouale
  • ciocolata

Ca in multe alte situatii, plantele medicinale pot fi utile si aici. Dupa caz, ele te pot ajuta sa previi imbolnavirea ori sa tratezi atunci cand s-a instalat boala.

Intre plantele cu cea mai mare influenta in acest caz se numara:

anginare1. Anghinare utila atat in scop preventive cat si curative- de ce?

Pe de o parte, planta contine anumite principii active (cina­rina, acidul clorogenic) care stimuleaza evacuarea vezicii biliare, prevenind aparitia crizelor biliare, dar si for­marea calculilor biliari.

Pe de alta parte, anghinarea stimu­leaza secretia de lichid biliar in cantitati suficiente si cu o compozitie adecvata, prevenind indigestiile si alte asemenea probleme.

In scop preventiv,  bea 2 cani de infuzia de anghinare preparata dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita, astfel:  prima dimineata pe stomacul gol, apoi stai intins pe partea dreapta timp de 30 minute, pe cea de-a doua cu o jumatate de pra inainte de una in mesele principale.

Exceptionala pen­tru per­soa­nele care au ni­sip la fiere (microlitiaza bilia­ra), care su­fera frecvent de dischinezie si de migrena bi­liara este infuzia combinata de anghinare din care bei 2 cani pe zi. Infuzia o obtii astfel: pune la macerat pentru 8-10 ore, 3-4 lindurite de iarba de anghinare maruntita, apoi filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa 5 minute, apoi se filtreaza si se lasa la racit. In final cele 2 lichide se amesteca obtinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie combinata.

Tratamentul afectiunilor biliare cu anghinare se face in cure de lunga durata (minimum 30 de zile) perioada in care vei evita consu­mul de pra­jeli, de cafea si de ceai negru (mai ales pe stoma­cul gol), de dulciuri concentrate.

menta2. Menta: sub forma de infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa ; are efect antiseptic, detoxifiant hepatic, antispastic, coleretic-colagog (provoaca evacuarea bilei in intestin), analgezic, tonic, revigorant.

Se recomanda in uz intern 2-3 cani/zi pentru diskinezie biliara (functionarea defectuoasa a bilei), stari de greata.

sunatoare3. Sunatoare in caz de dischinezie biliara, colecistita diminueaza procesele inflamatorii hepatice cronice si tulburarile motilitatii cailor biliare.

Se administreaza:

  • 2-3 cani pe zi de infuzie neindulcita; Se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita peste care se adauga o cana de apa clocotita (200 ml), se acopera, iar dupa 15-20 minute se strecoara.
  • o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa ; Se prepara dintr-un pumn de flori proaspete de sunatoare puse intr-un vas de sticla, si peste care se adauga ulei atat cat sa acopere florile. Se acopera vasul si se lasa sa stea la soare 6-7 zile, dupa care se strecoara, se pune in vase de sticla de culoare inchisa care se astupa cu dop si se pastreaza la loc racoros.

coada soricelului (2)4. Coada soricelului, sub forma de:

  • Suc de Coada-soriceluluiSe obtine din planta proaspat culeasa, cu ajutorul mixerului (blenderului): in vasul mixerului se pun 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa de izvor, dupa care se omogenizeaza prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 50 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, 
  • Infuzie combinata: Se pun la macerat 3-4 linguri maruntite de Coada-soricelului, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de Coada-soricelului, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).

Taraxacum-officinale5. Papadia poate folosi astfel:

  • Siropul de papadie 1-2 lingurite de 2- 3 ori pe zi timp de 2- 3 saptamani- speli bine cu apa rece planta intreaga culeasa cu grija (sa nu se rupa pentru a nu lasa sa se scurga latexul si a conserva principiile active ale plantei), o lasi la zvantat si apoi o toaci marunt. Odata matuntita o pui intr-un borcan cu tot cu latexul scurs, cu mai mult de jumatate miere de albine si  amesteci bine continutul. Acoperi si lasi  la macerat 2 saptamani,
  • Tinctura de papadie se administreaza cate o lingurita dizolvata in jumatate pahar de apa, de 3-4 ori pe zi
  • Frunzele crude se pot administra sub forma de salata in cadrul curei de primavara, de 2-3 ori pe zi. O cura de cateva saptamani 
  • Tijele de papadie culese inainte de inflorire pot fi consummate pe stomacul gol (5-10 tije pe zi, timp de 2-3 saptamani ) fiind cea mai buna cale de detoxifiere a ficatului, de stimulare a functiei hepatice si biliare. Daca nu suporti gustul amar le poti consuma cu  miere de albine.

rostopasca6. Rostopasca are actiune antispastica, atenuand durerile motiv pentru care este utila in caz de urgenta.

Se administreaza sub forma de infuzie din trei grame de frunze uscate la o cana cu apa clocotita si se bea in decursul unei zile.

 

ridiche neagra7. Ridiche neagrasucul stimuleaza secretia biliara

Ridichile se preseaza cu un storcator electric de uz casnic. Se incepe dimineata, pe stomacul gol, cu 100 grame si se creste in decursul a 3 saptamani treptat la 400 grame, pentru a scadea din nou in decursul a 3 saptamani la 100 grame. In cazul unor pereti stomacali si intestinali inflamati nu este permisa administrarea sucului de ridichi!

Efectul este de maruntire a pietrelor, de eliminare a bilei precum si de ameliorare a durerilor.

O alta modalitate este sa scobesti o ridiche in interior si sa umpli scobitura cu miere. Lasa 7 zile, in asa fel ca mierea sa “traga” principiile active, devenind aproape lichida. Consuma 4-5 linguri/zi din acest lichid, intre mese.

galbenele8. galbenele sub forma de tinctura au  efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia de bila si ajuta la varsarea ei in duoden, stimuland in acelasi timp digestia. Tratamentul se face pe o perioada de trei saptamani, timp in care trebuie sa iei cate o lingurita de tinctura diluata in apa, cu 20 de minute inainte de fiecare masa.

9. Bitterul suedez este un leac excelent pentru bila lenesa.  Il poti folosi

  • intern (cate o lingurita, de trei ori pe zi) ori
  • extern sub forma de compresa aplicata pe regiunea biliara dupa ce pielea a fost unsa in prealabil cu untura de porc sau cu alifie de filimica; pune o bucata de vata umezită şi bine stoarsă pe locul dureros, una de vata uscata si una de plastic deasupra, pentru a asigura izolatia termica si se leagă cu o carpa.

10. Ulei de masline faciliteaza eliminarea secretiei biliare si dizolva calculii biliari. In fiecare dimineata ia doua linguri de ulei de masline amestecat cu suc de lamaie , pe stomacul gol. Stai apoi culcat pe partea dreapta timp de 30 de minute. Cura este de 1 luna.

O alta solutie benefica este sa pui in cantitati egale ulei masline, miere de albine si suc de lamaie si sa iei cate o lingurita din acest inainte de mesele principale pana cand  consumi 600 ml de ulei de masline.

Un amestec bun de plante medicinale din cate 20 grame de patrunjel-de-camp, iedera, hamei, turita-mare, menta si pelin inlatura colicile si pietrele. Pune 3 linguri de plante la 1 litru de vin de mere sau cidru, lasa-le sa stea la macerat, incalzeste apoi maceratul pana aproape de punctul de fierbere, ia de pe foc si se lasa in repaos 3 minute. Ia cate o lingurita la fiecare ora, in total cam de 8-9 ori. Deoarece lichidul trebuie baut cald, este pastrat intr-un termos.

Ne oprim aici. Daca tu cunosti alte remedii eficiente in acest caz, te rog sa le impartasesti cu noi printr-un comentariu la acest articol!

Data viitoare vom vorbi despre gutui (asta pentru ca mi-am petrecut ultimul timp printre dulceturi si compoturi 🙂 )

Nu uita sa dai un share sau un like articolului, impartaseste-l si prietenilor tai daca il consideri util!

Cu prietenie,

Elena Badea.

 [ez_box title=”Atentie!” color=”green”]

Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale.

Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

[/ez_box]

Surse:

https://internarefundeni.wordpress.com/2014/10/03/simptomele-diagnosticul-si-tratamentul-bolilor-de-fiere/#more-49http://www.hepatite.ro/probleme-cu-fierea/2012/cine-are-risc-de-a-face-o-boala-de-fiere-colecist-651/http://farmaciaverde.wordpress.com/2008/03/20/ridichea-neagra-ne-scapa-de-pietre-la-fiere/http://www.formula-as.ro/2012/1026/medicina-naturii-44/anghinarea-salvatoarea-colecistului-15271; Maria Treben, Sanatate din farmacia Domnului. http://www.naturalnews.com/037460_bitter_herbs_gall_bladder_liver.html##ixzz3HQLLJ3DF; http://www.livestrong.com/article/134236-natural-herbs-gallbladder/

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

7 comentarii la „10 remedii naturale pentru o fiere sanatoasa

  1. Elisabeta branoiu

    Eu m-am folosit foarte mult de cicoare, patlagina, busuioc si paducel. Dupa uscare le-am dat prin masina de rsnit cafea si am obtinut o pulbere. Din ea am luat o lingurita rasa de 3 ori pe zi, se ia cu juma de ora inaintea meselor sau chiar mai putin. Pot spune ca am scapat de toate bolile si durerile. Si ma dureau si fierea si stomacul si inima. etc. etc Va doresc insanatosire grabnica, tuturor!

    Răspunde
    1. Poiana

      Dar ce cantitati ati luat din fiecare plantasi cat timp ati consumat?cum ati luat acea pulbere ,nu te sufoca(ineaca) ?

      Răspunde
  2. Luciano.

    Da, Anghinarea este Regina ficatului…., ajuta si la procesarea colesterolului,toxinelor,etc. Aloe vera[foarte amar] mareste secretia de bila….D-na Elisabeta are dreptate: si ceaiul de busuioc ajuta[ mai putin ca celelalte], dar busuiocul[Occicum] are un rol foarte complex,printre care: omoara microbii din aghiasma popii….Ma bucur ca Romanii au descoperit busuiocul[ Holly basil in Europa, tulsi in India], si ca il folosesc la ceaiuri si la gatit….Ficatul este cel mai important filtru….,si trebuie ingrijit….zilnic…,L.

    Răspunde
    1. Ilisoi Costica

      Aghiazmă se sfințește cu Duhul Sfânt a lui Dumnezeu că dacă era de omorât microbii puneam ampicilină , nu busuioc .

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.