10 beneficii ale consumului de drojdie de bere

Salut,

drojdieDe cum se mai raceste afara, incep sa fac paine in casa, a devenit un fel de ritual deja. Coc in cuptorul de la aragaz cate 2 paini care de obicei ajung pentru 2-3 zile. Avem paine simpla sau cu seminte, in functie de inspiratia de moment, dar si de preferintele fiecaruia.

Fac asta pentru ca imi place sa privesc figurile copiilor mei cand rup din paine aburinda, pentru ca mirosul de paine proapat scoasa din cuptor imi aduce aminte de coplarie dar si pentru ca ma sperie calitatea painii din comert (suspiciune confirmata de ultimile dezvaluiri din industria de panificatie)….

Desi sunt incantati, de fiecare data copiiii spun ca painea mea „nu este ca a babii”, baba fiind bunica mea care obisnuia sa faca paine de casa, plamadita cu „alotele”, in cuptorul de pamant din curte….prima data m-am gandit ca modul de coacere face diferenta….. apoi am dat peste un articol care explica pe intelesul tuturor de unde provine diferenta de gust……..deja am pus la dospit apa cu faina pentru a obtine propria mea drojdie si recunosc ca astept cu nerabdare reactia copiilor mei 🙂

De ce acest articol?

Pentru ca drojdia de bere are nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra mai ales daca este administrata constant, dar si pentru ca am senzatia ca majoritatea dintre noi nu face diferenta intre drojdia de bere autentica si drojdia din comert!

Ce este drojdia de bere?

Drojdia de bere este de fapt un derivat dintr-o ciuperca unicelulara din familia saccharomitaceelor numita Saccharomyces cerevisiae cu rol important in obtinerea berii, de unde ii provine si numele.

Substante active

Drojdie de bere contine un numar de elemente nutritive benefice pentru organismul uman.

35 g de drojdie de bere contin:

  • 80 de calorii,
  • 11 g de proteine,
  • 10,9 g glucide,
  • 1,1 g fibre alimentare,
  • 0,3 g lipide,
  • 537 mg potasiu,
  • 497 mg fosfor,
  • 60 mg calciu,
  • 34 mg de sodiu,
  • 10,7 mg niacina, (vitamina B3 sau vitamina PP  este o vitamina care sustine procesele genetice in celulele organismului si care ajuta la procesarea grasimilor din corp);
  • 4,9 mg fier,
  • tiamina 4,4 mg, (sau vitamina B1este esentiala pentru producerea de energie, functionarea creierului si pentru digesti; ajuta organismul sa utilizeze proteinele si are un rol esentialmetabolismul carbohidratilor. )
  • 1,2 mg riboflavina (vitamina B2 care participa activ in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii, precum si a celulelor rosii ale sangelui.)
  • 110 mcg de crom.

Important de mentionat, ca randurile de mai jos se refera la drojdia de bere si nu la cea de panificatie, care este o drojdie de cultura facuta din cateva tulpini selectionate artificial si care si-a pierdut din valentele nutritionale.

Drojdie de bere este cel mai frecvent disponibila sub forma de pulbere sau sub forma de fulgi si este, de obicei de culoare galbena.

Indicatii terapeutice

Datorita compoziţiei complexe, drojdia prezinta efecte vitaminizante, antianemice, mineralizante si remineralizante, antidiabetice, neuroprotectoare (protectoare ale sistemului nervos), tonic endocrine (stimulente ale glandelor endocrine).

10 beneficii ale consumului de drojdia de bere

1. diabet– Se crede ca drojdia de bere ajuta la imbunatatirea nivelului de glucoza din sange prin cresterea cantitatii de crom din organism. Cromul este cunoscut pentru imbunatatirea tolerantei la glucoza si poate imbunatati, de asemenea, sensibilitatea la insulina.

2. pierderea in greutateDrojdie de bere poate ajuta la pierderea in greutate in mod indirect, prin sprijinirea capacitatea organismului de a metaboliza carbohidratii, care va contribui la cresterea nivelului de energie. Cromul mentine nivelul de zahar din sange stabil, ceea ce preveni instalarea necesitiatii de dulce in salturi si la supraalimentare.
Continutul de proteine ​​si fibre din drojdie de te ajuta sa te simti satul, si sa eviti mancatul in exces.

3. digestiaNutrientii din drojdia de bere sprijini digestia corespunzatoare a alimentelor. Ea contine, de asemenea, unele „bacterii bune” sau probiotice, care sprijina, de asemenea, o digestie sanatoasa. De asemenea, drojdia de bere are capacitatea de a activa anumite enzime si a preveni sau calma probleme digestive cum ar fi diareea.

4. glandele endocrineFemeile care adauga drojdie de bere la dieta pot beneficia de reducerea severitatii sau aparitia simptomelor sindromului premenstrual (PMS), care includ adesea crampe, balonare si modificări ale apetitului.

S-a constatat, de asemenea, ca drojdia de bere combate oboseala glandelor suprarenale asociata, de cele mai multe ori, cu stresul intens sau prelungit, care poate duce, in timp la infectii acute sau cronice, in special infectii respiratorii (datorate slabirii sistemului imunitar la stresul prelungit)

5. inima: Adaugarea de drojdie de bere la dieta ca parte a unei diete sanatoase, echilibrate si exercitii fizice regulate te poate ajuta sa reduci LDL sau colesterolul „rau”.

Drojdie de bere este bogata in fibre de un tip beta glucani, care inhiba absorbtia colesterolului, determinanad scaderea LDL si cresterea HDL sau colesterolul „bun”. Mentinera unui nivel optim al colesterolui ajuta la reducerea riscului de atac de cord, de accident vascular cerebral si de boli de inima.

6. imunitateaPolizaharidele din drojdie de bere stimuleaza functia sistemului imunitar al organismului prin furnizarea de sprijin pentru microfagele.

Ele contribuie, de asemenea, la starea generala de sanatate prin sprijinirea regenerarii celulelor. In plus, au proprietati antivirale puternice care sunt eficiente pe cel putin 13 virusi.

7. bolile respiratorii: prin consolidarea sistemului imunitar, drojdia de bere poate ajuta in lupta impotriva racelii si a gripei, dar si alergiilor, mai ales in timpul sezonului rece.

8. sanatatea pielii – Vitaminele B si minerale ce se gasesc in drojdia de bere poate corecta orice dezechilibre nutritionale care ar putea duce la aparitia acneei, ajutand la reducerea inflamatiei si la curatarea pielii. Aceeasi nutrienti pot imbunatati, de asemenea simptomele altor afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme.

Iata o reteta simpla si usor de aplicat:amesteca bine o lingurita de drojdie de bere praf cu o lingurita de iaurt sau lapte batut pana se omogenizeaza. Aplica pasta obtinuta pe fata cu ajutorul degetelor sau cu o pensula si las-o sa acctioneze timp de 10 – 20 minute, pana la uscare. Clateste apoi bine cu apa rece.

9. sanatatea parului drojdia de bere este benefica deoarece

  • ajuta la crearea de melanina (care ofera parului culoare),si poate ajuta la prevenirea aparitiei firelor albe.
  • contine multe vitamine B, care imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul scalpului
  • este o sursa excelenta de biotina, poate incetini sau preveni caderea parului.

O reteta simpla, de aplicat o data pe saptamana este: incalzeste jumatate de cana de lapte si adauga 1 lingura de drojdie uscata. Pune amestecul intr-un loc cald timp de 30 minute, apoi adauga acolo 1 lingura de ulei vegetal si 1-2 oua apoi amesteca bine toate ingredientele. Aplica masca pe par, acopera cu o folie de plastic si las-o sa actioneze cel putin o ora. Apoi spala parul. Aceasta masca va intari in mod semnificativ parul, facandu-l mai puternic si mai des.

10. combaterea ridurilor atunci cand este utilizata in mod regulat (aproximativ o data pe saptamana) are marele avantaj de a fi potrivita pentru toate tipurile de piele.

Iata o reteta: amesteca intr-un vas 1 galbenus de ou pentru pielea uscata sau normala sau 2 linguri de albus de ou pentru ten gras, 1 lingurita de ulei de germeni de grau, drojdie de bere 1 lingurita,continutul unul vitamina E capsula. Aplica pe fata si lasa sa actioneze timp se 15 minute, apoi spala cu apa calduta.

Efecte secundare si interactiuni

Efectele secundare ale administrarii de drojdie de bere sunt, in general, usoare si pot include gaze si balonare.

Drojdia de bere poate interactiona cu medicamentele pentru tensiune, cele pentru depresie, cu analgezicele si cu medicamentele pentru diabet.

Daca suferi de dermatita atopica trebuie sa eviti suplimentele de drojdie, deoarece acestea pot agrava boala. Nici daca ai guta n-ar trebui sa consumi deoarece continutul mare de purina creste nivelul de acid uric din sange.

Drojdie de bere trebuie evitata si in cazuri cu imunitate scazuta (de exemplu, in timpul chimioterapiei), cu tulburari inflamatorii intestinale active (cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa).

Copii si batranii ar trebui de asemenea sa evite administrarea de drojdie de dere.

In incheiere, iata reteta de drojdie de casa de care pomeneam la inceput:

Faina comuna de supermarket este macinata intr-o moara cu role ce se invart foarte rapid, ceea ce o incalzeste foarte tare si omoara chiar microorganismele care ne trebuie aici, si care cresc in mod natural pe bobul de grau. Deci cautati o faina macinata in moara de piatra, sau oricum la rece. In plus, e important sa porniti cu faina integrala, pentru ca nutrientii din tarate ajuta mult la cresterea culturilor de bacterii benefice.

Amestecati 250 g de faina integrala de grau sau secara cu 150-200 ml de apa asa incat sa obtineti un aluat moale. Nu puneti drojdie, pentru ca incercati sa stimulati cresterea drojdiilor naturale de pe bobul de grau. Nu puneti sare nici acum, nici mai tarziu pentru ca sarea este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor! Acoperiti bolul cu folie si lasati-l in bucatarie (nu in frigider!).

A doua zi o sa vedeti probabil ca aluatul incepe sa fermenteze ? isi schimba culoarea, apar bule la suprafata. Lasati-l in pace. A treia zi, aruncati jumatate din aluat si adaugati 125 g de faina si 75-100 ml de apa si amestecati ca sa obtineti un aluat la fel ca prima data. Acoperiti si lasati-l in pace pentru inca o zi.

Incepend cu a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. Continuati sa-l hraniti cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand jumatate din cantitate. Nu va speriati daca incepe sa miroasa destul de urat, a otet, a braga, sau a lapte fermentat. E mirosul normal al unei maiale (a noastra miroase cam ca vopseaua lavabila!).

In timp, dupa mai multe etape de hranire, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut. Din momentul in care vedeti ca aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, felicitari! Ati facut maia. De acum puteti sa o pastrati la frigider, dandu-i de mancare odata la 3-4 zile si folosind-o ca sa faceti paine pentru tot restul vietii. Exista brutari care folosesc aceeasi maia de generatii si o propaga cu sfintenie de la o saptamana la alta.”

Cum ti se par aceste informatii?

Stiu ca viata este ca un carusel, ca ne ameteste si nu ne lasa timp pentru noi insine, dar nu este asa ca uneori o bucata de paine facuta in casa este un motiv suficient ca sa te simti fericit/a?

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

surse:

http://turtitafermecata.blogspot.ro/p/reteta-de-maia-pentru-painile-mele.html

http://www.bioterapi.ro/tratamente/actiunea_drojdii.html

http://www.livestrong.com/article/502630-what-are-the-benefits-of-brewers-yeast-tablets/;

http://www.lookgreat-loseweight-savemoney.com/brewers-yeast-benefits.html

Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

8 comentarii la „10 beneficii ale consumului de drojdie de bere

  1. Carolina P.

    Intr-adevar drojdia de bere este o solutie mult mai eficienta si mai ieftina decat multe suplimente si vitamine de pe piata. Noi consumam in casa drojdie simpla sau combinata cu miere. Multumim pentru info.

    Răspunde
  2. Pingback: Listă ingrediente pentru produse de îngrijire homemade – altele – Veronica Rotar

  3. alex

    ff buna pentru sanatate dar atentie consumati cantitati mici gen cat un bob de fasole din 3 in 3 ore cand simtiti vitalitate energie va opriti creste ff mult tensiunea puls nu consumati cantitati mari o data gen o lingurita sau o lingura nuuuuu cate putin repet creste tensiune ff mult puteti face infarct accident vascular daca exagerati

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.