Hameiul-Humulus lupulus

sursa foto: plantemedicinale.site

Salut,

Prima data am trecut muntii in Transilvania cand aveam vreo 23 de ani. Eram impreuna cu sotul meu intr-o excursie cu cortul. Indesasem intr-un TICO ( iti amintesti? Este masina aceea micuta care a invadase piata romaneasca pana prin 2000) tot ce am crezut noi ca ne este de folos pentru a supravietui, de la cort, cu toate accesoriile sale, pana la malai, consere si legume. A fost o nebunie, in excursia aia am traversat Meridionalii de 3 ori in 7 zile. A fost un adevarat maraton, dar am trait momente pe care nu le egaleaza nimic altceva.

Intai am traversat muntii pe la Cheia, am vizitat Brasovul si apoi ne-am indreptat spre salina Praid. Pe drumul acela spre Praid am vazut pentru prima data in viata mea o cultura de hamei. Am fost puternic impresionata . Pentru mine hameiul avea mirosul si gustul berii, nu avem o reprezentare mentala a plantei, nu-mi aminteam sa o fi vazut-o(sotul meu spunea ca la intrarea in gradinita la care a invatat el era o bolta de hamei si nu de vita-de-vie cum se obisnuieste prin partea locului).

Anul acesta mi-am amintit de planta si mi-am propus sa imi fac bolta in fata casei.  Din pacate nu am reusit sa identific un furnizor, dar nu renunt. Vreau conuri de hamei din ograda mea, vreau sa ma bucur atat de proprietatile bine-facatoare ale acestei plante, cat si de racoare pe care o poate oferi 🙂

Hameiul (Humulus lupulus) face parte din familia Cannabaceae. Exista doar 3 specii care apartin acestuui gen de plante agatatoare.

In mod spontan creste in garduri vii, tufisuri, paduri din zonele de campie si deal pana la 1000 m altitudine.

Prima cultura de hamei atestata documentar apare in 736 in germania, iar prima mentiune a utilizarii lui in fabricarea berii este datata 1079.

Cum  il recunosti?

Este o planta perena cu radacina puternica rizomatoasa si tulpina agatatoare si flexibila care poate atinge 6 m lungime.

Frunzele, opuse si petiolate, sunt verde-dechis, separate pe margini si aspre la pipait. Din iunie pana in septembrie apar florile care se disting in barbatesti de culoare verde-galbuie, reunite in panicule, si femeiesti compuse din bractee ce formeaza conuri verzui acoperite de un praf galbui: lupulina.

Proprietati terapeutice

Hameiul are prorietati analgezice, antiseptice, antispastice, digestie, diuretice, estrogene.

Datorita substantelor sale active, hameiul este util in caz de: tulburari de somn, anxietate si diferitele sale complicatii, reumatism, tulburari de dinamica sexuala, tulburari specifice pubertatii, boli renale, tulburari declansate de menopauza.

Modalitati de folosire

1.Pulberea

Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a florilor de hamei uscate. Depozitarea se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de hamei, pe stomacul gol.

Se foloseste pentru tratarea anxietatii si a diferitelor sale complicatii (atacuri de panica, fobii, tulburari de somn etc.), a starilor de iritabilitate psihica si de hiperexcitabilitate nervoasa care apar pe fond de stres.  

Se administreaza cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de o luna, cu zece zile de pauza.

2.Tinctura

Se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de hamei, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza prin tifon, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Se foloseste pentru hiperexcitabilitatii sexuale, atat la barbati, cat si la femei. La barbati, mai este folosit cu succes si contra polutiilor nocturne frecvente, contra tendintei de masturbare la adolescenti (si nu numai la ei), contra ejacularii precoce.

Se administreaza sub forma de tinctura, cate 1-2 lingurite de trei ori pe zi, in cure de o luna, cu doua saptamani de pauza.

3.Infuzie de hamei

Se obtine dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana de apa fierbinte si lasa la infuzat pentru 10 minute.

Se foloseste pentru:

  • Stimularea activitatii rinichilor si impiedicarea formarii calculilor dar si a recidivelor infectiilor renale.  Se administrarea de infuzie de hamei, 1-2 cani pe zi, in cure de zece zile.
  • Pentru alungarea insomniei si obtinerea unui somn odihnitor se bea seara, inainte de culcare o cana cu ceai caldut indulcit cu miere.

4. Infuzia combinata

Se pun la macerat 2-3 linguri de hamei maruntit in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat

Se foloseste in caz de:

  • Crize reumatice, se face o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau 3 cani pe zi de infuzie combinata de hamei. Pe langa efectul sau antiinflamator, hameiul actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand senzatia de durere la bolnavii de reumatism.
  • Menopauza: cura cu hamei amelioreaza bufeuri de caldura care apar la debutul menopauzei, stabilizeaza a ritmul cardiac, reduce starile de nervozitate si de neliniste care apar in aceasta perioada. Dupa instalarea menopauzei, curele succesive cu hamei ajuta foarte mult la prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen extrem de eficient. Pentru toate aceste boli legate de menopauza, se fac cure de 3 saptamani, cu o saptamana de pauza, cu infuzie combinata de hamei, din care se beau cate 3 cani pe zi, inaintea meselor principale.
  • pentru declansarea ciclului menstrual intarziat, pentru combaterea acneei, a unor probleme cum ar fi hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat, precum si contra unor tulburari emotionale care pot aparea in perioada adolescentei. Se administreaza sub forma de infuzie combinata, cate 2-3 cani pe zi, in cure de 3-4 saptamani.

5. Baia terapeutica

Se fac bai partiale cu un extract de hamei, obtinut astfel: 6 linguri de conulete se pun la macerat in 2 litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti 2 litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), obtinandu-se aproximativ 4 litri de preparat, care se folosesc pentru bai.

Este recomandata in cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor. Anumite substante continute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic si ajuta la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.

Extractul descris mai sus este eficient si contra caderii parului, se face ultima clatire dupa spalarea. Este un tratament traditional foarte eficient pentru persoanele la care caderea parului se accentueaza pe fond de stres. De asemenea, se foloseste contra matretii si a diferitelor infectii care apar la nivelul pielii capului.

6. Uleiul de hamei

Se pun intr-un vas de sticla cu filet 15 linguri de pulbere de hamei, peste care se adauga jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de masline si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticla inchisa la culoare.

Se foloseste extern, contra nevralgiilor, contra durerilor de cap si, mai ales, pentru intretinerea si infrumusetarea pielii, pe timpul sezonului rece.

Pentru ingrijirea pielii iarna, se recomanda ca imediat dupa baie sa se faca un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig si unde apare tendinta de uscare. Uleiul protejeaza pielea de crapaturile si asprirea care apar la frig, o catifeleaza si ii pastreaza tonusul si elasticitatea.

Recoltare si pastrate

De la hamei se folosesc numain inflorescentele femeiesti, care se aduna taindu-le la baza fara peduncul si se folosesc proaspete sau uscate. Numite si  „conuri de hamei”, florile de hamei trebuie sa-si pastreze culoarea verzuie si dupa uscare, sa aiba un miros puternic si sa nu prezinte brunificatii pentru a avea valoarea terapeutica maxima.

Precautii si contraindicatii

Folosirea excesiva poate cauza greata si ameteli.

Se administreaza femeilor gravide cu prudenta si numai sub supravegherea medicului specialist.

Este contraindicat in cazul barbatilor cu puternica tendinta de efeminare, care prezinta acumulari masive de tesut adipos, ginecomastie, celulita etc.

 

Am ajuns la capatul calatoriei prin lumea minunata a hameiului.

Cu siguranta mai sunt multe de adaugat despre aceasta planta extraordinara, asa ca te invit sa impartasesti cu noi intr-un comentariu din cunostintele si experienta ta cu aceasta planta.

Cu prietenie,

Elena Badea.

Atentie! Acest material este scris doar pentru scopuri informationale. Reactiile pot fi diferite de la o persoana la alta si nu imi asum responsabilitatea pentru posibilele rezultate. Fiecare persoana este responsabila pentru alegerile sale. Este recomandabil sa consulti un medic de specialitate inainte de a face schimbari in dieta si / sau stilul tau de viata!

Surse:

Plante medicinale- recuunoastere si uz terapeuutic, alimentar, aromatizant, cosmetic- Paola Mancini

www.formula-as.ro

https://plantemedicinale.site/plante-medicinale/hamei-humulus-lupulus/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.