Copiii invata ceea ce traiesc!

Salut,

ioanaCu cateva luni in urma am cuparat o carte despre cum sa-ti educi copilul ca sa devina un adult increzator in propriile forte, echilibrat emotional si pregatit pentru viata. Pana aici nimic extraordinar, probabil ca sunt doar unul din miile de parinti preocupati de acest subiect. Am citit cateva pagini apoi am pus-o deoparte si am uitat de ea…cred ca nici aici nu ma deosebesc prea mult de miile de parinti interesati care cumpara carti si apoi nu mai ajung sa le citeasca 🙂

Ieri a trebuit sa-mi fac bagajul urgent pentru spital si am pus in graba in el prima carte care mi-a venit la mana. Intamplarea a facut ca aceasta sa fie tocmai cea despre copii, asa ca nu am avut incotro si am inceput sa citesc curioasa sa vad daca randurile imi aduc ceva nou…(in spital nu aveam alternativa oricum)

Am incheiat-o acum iar idea cu care am ramas dupa este aceasta: daca vrem copii increzatori in propriile forte, echilibrati emotional si pregatiti pentru viata, atunci noi, ca parinti, trebuie sa fim increzatori in proriile forte echilibrati emotional si pregatiti pentru viata! Noi suntem exemplu viu pentru ei, pe noi ne modeleaza copiii nostril!

Cred ca fiecare dintre noi stie, macar la nivel intuitiv, ca aceasta afirmatie este adevarata. Doar ca am ramas surprinsa sa constat si pe viu valoarea ei.
Noi stam la tara si in spatele casei avem o gradina cu legume. Inca din primavara am incercat sa-mi implic copiii in amenajarea ei, i-am antrenat in insamantarea de diverse plante si la plantarea de rasad. Prima rosie care s-a copt in gradina a fost de pe randul pe care l-a plantat ioana, iti inchipui cat de fericita a fost cand a mancat-o?, (iar primul castravete cules a fost din planta rasadita de Andrei 🙂 )

Baiatul si-a pierdut repede interesul, iar eu nu am vrut sa-l oblig sa faca ceva ce nu-I placea. gradinaMereu am fost de parere ca trebuie sa ajut copilul sa-si dea seama ce-si doreste si ca a-l obliga sa faca ceva nu aduce decat reactie de aversiune fata de actiunea respectiva.

Ioana a mai petrecut o vreme alaturi de mine in gradina, ma ajuta la udat si la plivit, dar odata cu venirea vacantei am pierdut-o si pe ea.

Cum spuneam mai devreme, a trebuit sa plec de acasa pentru cateva zile, in conditiile in care afara este canicula iar eu abia plantasem rasad de varza si de conopida. Stii care a fost prima grija a Ioanei la afarsitul zilei? Sa mearga in gradina si sa ude plantele ca sa nu se usuce J copilul meu a invatat din actiunile mele sa iubeasca si sa ingrijeasca plantele si s-a simtit responsabila pentru ele…nu a contat ca are 9 ani, ea a avut incredere ca poate face asta singura!( iar eu am lasat-o s-o faca cu inima plina de mandrie)

In lumina acestei intamplari am stat si m-am gandit de la cine am invatat eu sa iubesc plantele si cum sa le ingrijesc. Nu mi-am dat seama pana acum ca mare parte din ceea ce simt si ce stiu despre plante am prins din zbor de la bunicii mei, desi ei au avut de cand ma stiu o gradina de zarzavaturi superba…realizez acum ca pentru orice fac in gradina am ca reper ceea ce am vazut la dansii!

Aceste randuri nu sunt despre psihologie, nu sunt despre paretinting si nici nu au pretentia de a schimba mentalitati….sunt pur si simplu expresia mirarii unui om la asimilarea unui adevar evident!

Asa ca, daca tu vrei sa ai un copil care iubeste natura, atunci trebuie mai intai s-o iubesti tu, ca sa-l poti invata cum s-o faca! Daca vrei un copil care iubeste mancarea sanatoasa si sportul, atunci este musai ca tu s-o faci mai intai ca sa-I poti fi exemplu!

Cu prietenie,

Elena Badea.

  1. Cartea despre care vorbeam se numeste “copiii invata ceea ce traiesc” si a fost scria de Dorothy law nolte si Rachel harris. O poti gasi aici, daca te-am facut curios/oasa 🙂
  2. Cele de mai sus s-au intamplat cu vreo luna in urma, acum peste gradina mea deja a venit toamna 🙁
  3. Urmatorul articol va fi despre verbina.
Ti-a placut articolul?

Imi pare bine ca ai parcurs acest articol pana la final. Inseamna mult pentru mine. Daca ti-a placut, alatura-te abonatilor mei si vei primi informatii utile despre plantele medicinale.

In semn de multumire pentru increderea acordata iti ofer un material despre cele mai eficiente plante medicinale in lupta cu stresul

Comments

comments

5 comentarii la „Copiii invata ceea ce traiesc!

  1. silviu

    Adevaruri verificate de foarte multi parinti.
    Am depasit cu totii, cred, acea perioada cand parintii obligau copiii sa devina Doctori, Ingineri de diferite specialitati si cine mai sti ce alte profesii care nu aveau nicio legatura cu ce dorea copilul sa fie . Ca parinte este cel mai corect sa observi ce vrea copilul sa faca, sa-l ajuti si sa-l canalizezi spre perfectiune in acea directie. Totodata ,ca parinte trebuie sa intelegi ca nu toti putem fi Doctori ,Ingineri, Avocati sau alte profesii de top. Este bine sa ai incredere in copil si sa-l faci pe el sa decida ce vrea sa faca,tu doar canalizandul ,din umbra pe drumul corect.

    Răspunde
  2. Luciano.

    Desigur…..In Gradina UGA avem un lot cultivat de….mamele care invata copii acasa[ nu vor sa se amestece cu Scolile Publice], si este o placere sa-i vezi pe cei mici jucandu-se,iar cei mari ajutandu-i pe parinti….V-am mai intrebat odata: gradina dv.este la Andrasesti,in Baragan ? Acolo unde pamantul este negru-negru, ca pana corbului….Mai se inscriu romanii la Agronomie ? Sant uimit aici sa vad fete foarte delicate sapand si conducand tractorul…Noi facem o agricultura organica…..,si buruienile le smulgem cu manusi…Daca doriti facem schimb de fotografii : o gradina Romaneasca plina de gogosari,ceapa,varza[imi lasa gura apa…] si o gradina Georgiana cu kale,ardei,mustard, ierburi de leac,…..Legumele de la Walmart nu au gust….Ce ati cultivat anul acesta ? Nu uitati sa-i invatati pe copii de Plantele medicinale…Aici,abia acum 3 ani s-a cultivat prima urzica….,si lumea este foarte uimita de Revolutia plantelor medicinale…..Sa aveti o Toamna bogata,sa umpleti camara de zacusca,magiun….si coapta di prunii[ ma ia cu lesin…]. Luciano.

    Răspunde
    1. ELENA BADEA Autor articol

      Da, acolo este 🙂

      In ultimul timp observ o tendinta de crestere a numarului absolventilor de liceu ce aleg sa faca agronomia, ceea ce ma bucura nespus!

      Am cultivat castraveti, morcovi, doclecei, telina, ardei de mai multe tipuri, varza, fasole fideluta, ceapa, usturoi, rosii….flori, salvie si galbenele 🙂

      Nu uit….nici nu au cum sa ma ignore, fac tot felul de uleiuri si tincturi si discut mereu despre asta 🙂 oricum, am sesizat o oarecare mandrie in glasul lui cand spune ca noi suntem o altfel de familie 🙂

      Multumesc pentru comentariu!!!

      Răspunde
  3. Luciano.

    PS. M-am uitat mai atent….si am vazut-o pe Ioana cu superbe vinete…Si noi avem productie mare de vinete…, dar nu se vand, ai nostrii nu stiu ce sa faca cu ele….La ultimul market am facut salata de vinete[Romanian eggplant caviar], si a fost un mare success…Toate d-ele mi-au cerut reteta…L. PS. Fie vanata chiar amara, tot mai buna-i de la Tzara…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.